Opinie

Macht

Naar de constitutieborrel en voorafgaande lunch voor ouders van mijn jongste zoon, of naar een bijeenkomst over 'feminist leadership'? Dat was de vraag, want beide waren op dezelfde dag. De keuze was niet moeilijk.

Uiteraard gingen we als trotse ouders naar Enschede, om de inauguratie van het nieuwe bestuur van de studievereniging bij te wonen. Bij de uitnodiging was 'Constitutieborrels voor dummies met extra uitleg over brassen!' meegestuurd. Dus we waren voorbereid. En ja, de borrel was geheel volgens de beschrijving met 'ontvoering' van zoonlief en al. Heel leuk om een keer mee te maken en vast leuker dan een verhaal over feminist leadership.

Maar dat neemt niet weg dat ik wel ben geïnteresseerd in feminist leadership. Die interesse is er niet alleen of vooral omdat ik een vrouw ben. Het gaat om de wijze waarop verandering tot stand kan worden gebracht. De bijeenkomst werd georganiseerd door Action Aid Nederland, een ngo waarvan ik penningmeester ben. De organisatie steunt mensen in ontwikkelingslanden om op te komen voor hun rechten en streeft zo naar een eerlijker wereld met gelijke kansen voor iedereen. Een mooie doelstelling, waarbij ik graag betrokken ben.

De aanpak van Action Aid is gebaseerd op een theory of change. In mijn ogen een heel helder verhaal. In het kort:

  • succesvolle interventies zijn gebaseerd op een zeer diepgaande  structurele oorzaakanalyse
  • structurele oorzaken van armoede en ongelijkheid komen ten diepste voort uit scheve (patriarchale) machtsverhoudingen;
  • feminist leadership: holistisch leiderschap met oog voor de belangen van een ieder door vrouwen (maar ook mannen) is noodzakelijk om scheve machtsverhoudingen recht te trekken.

Als we vanuit dit perspectief nu eens naar de accountantssector kijken, dan zijn drie vragen relevant. Als eerste: heeft de sector (of de individuele kantoren) een 'verandertheorie' geformuleerd als leidraad voor de implementatie van concrete maatregelen? Ik denk het niet. Wat tot nu toe is bedacht en gedaan is vooral heel praktisch. Er zijn 53 maatregelen geformuleerd en ook de (aangescherpte) Veranderagenda van oktober 2018 is vooral praktisch van aard. Het eerste programma heet weliswaar 'Systematische oorzaakanalyse als basis voor kwaliteitsverbetering', maar de daaruit volgende publicatie 'Tien drivers van controlekwaliteit' gaat niet de diepte in. De 'Waarom van de Waarom'-vraag wordt niet gesteld.

Als tweede. Als een diepgaande oorzakenanalyse zou worden gedaan, zou het antwoord op de 'Waarom van de Waarom'-vraag dan ook uitkomen op scheve (patriarchale) machtsverhoudingen binnen de sector en binnen de kantoren? Wat mij opvalt is dat het hele begrip 'macht' in de veranderagenda van het beroep geen rol lijkt te spelen. En dat is toch een beetje raar, want gaat het niet altijd en overal om macht? Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in het beroep? De big four, de kantoren, de NBA, de belangenbehartigers, de AFM, de politiek, de gebruikers? Wie bepalen binnen de kantoren wat er gebeurt en wat drijft hen? Wat betekent dat voor de realisatie van de doelstellingen van de veranderagenda: het uitvoeren van kwalitatief goede controles die voldoen aan de verwachtingen van het maatschappelijk verkeer? Ik weet het antwoord op deze vragen niet, maar het lijkt me wel een interessant perspectief om te onderzoeken.

En als laatste. Als onderzoek zou worden gedaan en als scheve (patriarchale) machtsverhoudingen als oorzaak zou worden geïdentificeerd, zou de belangrijkste maatregel dan ook zijn om te zorgen voor feminist leadership? Ook dit weet ik niet. Wat ik wel weet is dat er maar heel weinig vrouwen zijn met belangrijke leidinggevende posities in het beroep en dat is wel een veeg teken.

Stoppen dan maar met al die maatregelen? Nee, natuurlijk niet! Gewoon doorgaan, alleen nog wel een paar extra stappen eraan toevoegen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties en is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM.

Gerelateerd

8 reacties

Jan Weezenberg

@Antje Kuilboer-Noorman 23 oktober 2018
Geachte Mevr. Kuilboer,
U stelt een ogenschijnlijk moeilijke vraag, namelijk `Hoe kan het dan dat met al die kennis over organisaties, processen, enz. het toch zo moeilijk is om al dat moois en goeds ook op de eigen organisatie van de groep (OOK NBA !' )en de kantoorstructuren toe te passen…?.?
Simpel Antwoord:
Over kennis en macht:
*Kennis is macht
*De macht heeft te weinig specifieke kennis
*De kennis heeft te weinig specifieke macht
Organisatiestructuur wordt dan lijn – staf.
*De beslissingen worden genomen door de macht (wie het meest verdient mag het zeggen)
En voor managers (de goeden niet te na gesproken) geldt de wet uit de Natuurkunde:
Hoe lichter het gas
Hoe hoger de ballonnen vliegen.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg


Antje Kuilboer-Noorman

Om het terugbrengen naar betere balans en tegenspraak op (te) scheve machtsverhoudingen en daarbinnen mogelijk machtsmisbruik, welke gedragingen schadelijk lijken te zijn voor het vertrouwen in de accountancy liever niet al te heftig te laten klinken, kan je het in de veranderagenda gewoon ook omschrijven als verbeteringen stimuleren middels 'Cultuur & Gedrag' programma's..;-)

Antje Kuilboer-Noorman

Geachte heer Weezenberg,
Inderdaad is het bewuste gedrag slechts het topje van de ijsberg…. De diepgewortelde onbewuste machtsbehoefte in de succesvolle mens, de drivers voor klimmers om aan de top te komen, de harde en soms gewetenloze competitie onderweg naar boven en wat er nodig is om daar te blijven. Tja, ik denk dat we de sociobiologische gedragswetenschap er ook wel bij kunnen halen om er meer van te begrijpen…we blijven immers zoogdieren.. naast primaire driften, overlevingsdrang zijn we ook uitgerust met een ingewikkeld brein en functioneren tijdens onze levensduur ook nog simultaan in verschillende ingewikkelde sociale groepsstructuren, waar we ook nog eens verschillende rollen in spelen.

In de accountancy, met haar hoogopgeleide slimmeriken, vaak extra studies gedaan, zeker een flink aantal met een MBA ook. Hoe kan het dan dat met al die kennis over organisaties, culturen, managementstijlen, strategieën voor veranderingen, governance adviezen, boardroom dynamics, teamcoaching, innovatie processen, het toch zo moeilijk is om al dat moois en goeds ook op de eigen organisatie van de groep en de kantoorstructuren toe te passen…?
Is dat vanwege het establishment (tijgerkat), vanwege de valse urgentie (veel actie en lawaai, maar geen echte veranderingen inzetten, niet willen weten dat de ijsberg smelt ofwel strategic ignorance toepassen..) of is er iets veel platters aan de hand…?

Als in…bij de loodgieter lekt thuis de kraan en bij de timmerman thuis klemt de deur?....

‘Macht’ is een thema dat zeker een plaats verdient in de veranderagenda. Macht in de kantoren, vanuit de wet, van de individuele accountant, van de klant, ‘macht’ als de te overwinnen menselijke eigenschap die grote (onbewuste) strijdigheid kan geven met de belofte.. ‘’..als accountant laat ik mij leiden door fundamentele beginselen van integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.”

Hartelijke groet, Antje

Jan Weezenberg

@Antje Kuilboer-Noorman
19 oktober 2018

Geachte Mevr. Kuilboer,
U schrijft als belangwekkend citaat
"Professor Adam Weishaupt (1775) kwam reeds tot de conclusie dat de traditionele machtsstructuren uiteindelijk altijd omvielen, en dus tijdelijk waren "

Twee honderd jaar later...…
In 1975 publiceerde Harry Levinson een belangwekkend artikel in de Harvard Business Review, getiteld
‘On Executive Suicide’.

Hoewel het tijdschrift een grote oplage heeft en regelmatig de hitlijsten haalt met provocerende titels, die ook hebben geleid tot drastische veranderingen op het gebied van management, management accounting en informatiemanagement, heeft Levinson nauwelijks interesse opgewekt.

Toch heeft hij in het kader van de Behavioralbenadering een belangwekkende uitspraak gedaan:

‘Executives (and middle managers) are men and women of high aspiration.
As a rule, they are very ambitious, seeking power, prestige and money, and nearly always are competing intensively against other executives…

They have extremely high ego ideals that revolve around power.
They have deep-seated, unconscious pressures for attainment; their conscious goals are merely the tip of the iceberg.’


Achtergrond muziek voor de verander agenda ?


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg






Antje Kuilboer-Noorman


Professor Adam Weishaupt (1775) kwam reeds tot de conclusie dat de traditionele machtsstructuren uiteindelijk altijd omvielen, en dus tijdelijk waren. Dit vanwege twee ‘zwakten’: ethiek en ijdelheid.
http://achterdesamenleving.nl/de-architectuur-van-de-macht-volgens-het-systeem-van-adam-weishaupt/#.W8kFpKRNeEc
‘Mensen die zich hoger in de piramide bevinden zijn meer op de hoogte van de agenda, en zouden dus een gevaar kunnen vormen, maar doen dat niet vanwege het proces van natuurlijke selectie. Slechts diegenen met een beperkt geweten, kunnen zich opwerken in de piramide, en bovendien zijn de beloningen voor een hogere positie in de piramide zodanig groot, dat het belang om zichzelf te handhaven groter is dan de roep van het geweten.’

Wijze Weishaupt, in vele vormen en op vele plekken kom je steeds weer de logica tegen die uit zijn studie van machtsstructuren naar voren is gekomen. Het geweten is volgens zijn theorie de grootste vijand van macht en machtsstructuren.
Interessante gezichtspunten.

Wim Nusselder

Diepgaande analyse van sociale systemen zoekt naar wisselwerkingen en niet alleen naar eenzijdige oorzaak-gevolg-relaties.
Netwerken van wisselwerkingen en ‘dichtheidsverschillen’ daarbinnen impliceren machtsongelijkheid.
Machtsongelijkheid is te analyseren als bestaand uit verschillende componenten.
Gender is er daar één van, eigendom (‘geld’) een andere.
Er zijn er meer te onderscheiden: kennis/inzicht/opleiding, (vermeende etnische, culturele etc.) verwantschap, geweldsmonopolisering.

Marxisme en zijn erfgenamen gaan in de fout bij exclusieve focus op eigendom als bron van machtsverschillen.
Feminisme gaat in de fout bij exclusieve focus op gender als bron van machtsverschillen.

Machtsanalyse kan niet volstaan met machtsverschillen tussen mannen en vrouwen, bezitters en bezitlozen, hoger en lager opgeleiden, autochtonen en allochtonen, overheden en onderdanen.
Ook (de mate van) machtsconcurrentie binnen elk van die categorieën onderling behoeft analyse.
De status quo berust vaak eerder op grotere concurrentie binnen de onderliggende categorie dan binnen de dominante categorie (verdeel en heers) dan op machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen, bezitters en bezitlozen etc..

Wie durft het aan om de machtsstructuren en -processen binnen het accountantsberoep te analyseren?

Johan Visser

Beste Marianne,

Het gaat niet alleen om macht!
Vergeet de factor geld niet.
Zolang partnes veel meer verdienen dan zelfs senior managers gaat de strijd tussen mannen onderling en mannen en vrouwen gewoon om geld!
Toen ik eens van onze jaarlijkse lunch terupliep met Paul van Leent, (veel te vroeg overleden en een heer!) verzuchtte hij toen we een groep jonge mannelijke professionals van PW zagen lopen dat ze als vriendjes binnenkwamen en als vijanden eindigden.
Paul was toen bestuursvoorzitter van PW en werd na de fusie met Coopers de baas van PWC TAX wereldwijd.
Paul was dus een echte insider op topniveau die betreurde dat het systeem vijandschap opriep.
Als je ,zoals ik te vaak heb moeten horen, vrouwen niet echt geschikt acht voor het partnerschap dan schakel je mooi een stevig deel van de competitie uit!
Heb je zelf meer kans.
Geldzucht is simpelweg een van jouw waaroms van de waaroms.
Overigens niet echt verrassend Al ruim 2000 jaar geleden zei iemand uit Nazareth dat geldzucht de wortel van alle kwaad was.

En voor degenen die dit niet willen aanvaarden lees Het Libor schandaal van David Enrich of The Big Short van Michael Lewis enz enz .

Wim Nusselder

De Theory of Change benadering ontwikkeld in reactie op de Logical Framework benadering.
Logical Frameworks berusten op het idee dat je (ontwikkelings)doelen kunt realiseren door nauwgezette planning van interventies, outputs en outcomes richting gewenste impact.
State of the Art Logical Frameworks berusten al op een grondige oorzakenanalyse en houden rekening met voorwaarden waaraan voldaan moet zijn om de gewenste gevolgen te realiseren met de gekozen interventieroute.

Een goede Theory of Change gaat verder en is vooral ook een Theory IN Change.
Een verandertheorie moet voortdurend getoetst en bijgesteld worden, omdat menselijke samenlevingen zich nu eenmaal niet gedragen overeenkomstig eenmaal bedachte theorieën.
Belanghebbenden bij de status quo (machthebbers) zijn niet dom; ze kijken mee in de theorievorming en gedragen zich dus anders dan voorzien.
Hun intentionaliteit (berustend op hun belang om de status quo te handhaven) logenstraft elke vooraf bedachte causaliteit.
Succes berust niet op oorzakenanalyse, maar op systeeminzicht, op oog voor wisselwerking tussen interventies en systeemwerking, op wendbaarheid in reactie op systemen die zich aanpassen aan pogingen om hen te veranderen etc..

Macht is een belangrijk perspectief, dat vooral geanalyseerd is vanuit de neo/post-marxistische traditie.
Die traditie is samen te vatten in het grafschrift van Marx: het komt er op aan om de wereld te veranderen en de manier om dat te realiseren is het organiseren van de machtelozen.
Die Theorie of Change heeft niet gewerkt, omdat de machthebbers daar vanaf het eind van de 19e eeuw steeds handiger op inspeelden.
Het dogmatisme van haar belijders maakte dat die theorie onvoldoende IN change bleef.

De sluwste verdedigers van de status quo spelen in op de verandertheorie van hun belagers door ZELF een veranderende verandertheorie te belijden.
Dan hoeven ze hun praktijk niet noemenswaardig te veranderen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.