Opinie

Glashelder

Marianne van der Zijde heeft een glasheldere visie: mkb-accountants die ondernemers ondersteunen met onder meer samenstellen en advies, kunnen alle vormen van controlewerk beter links laten liggen. Dat zijn gewoon twee verschillende disciplines, zo betoogde zij eerder bij Novak-TV en recent op Accountant.nl.

Wij zijn blij met de lovende woorden van Marianne voor haar gesprek met Novak. Ook wijzelf hebben het als een fair en open gesprek ervaren. Voor alles waarderen wij het dat Marianne ook in haar opiniebijdrage op deze site met geen spatje meel in haar mond praat. Ze legt haar kaarten open op tafel. Dan heb je ballen en dat kan niet van iedere beeld- en beleidsbepaler in accountantsland gezegd worden. Ook al zijn we het volledig met haar oneens. 

De argumenten die Marianne aanvoert voor haar tweedeling tussen ondersteunende versus controlerende accountants doen terugdenken aan de pleitbezorgers voor audit only in het oob-segment. De primaire opdrachtgever van de controlerende, externe accountant is het maatschappelijk verkeer. Dat de rekening terecht komt bij het bedrijf waar de controle plaatsvindt, is al erg genoeg. Maar om zeker te zijn van een volstrekt onafhankelijke, kritische en betrouwbare controle moet het heel helder zijn dat de accountant op afstand staat van het bedrijfsbelang. En dus naast de controle niet ook advieswerkzaamheden verricht. De 'slager die zijn eigen vlees keurt' en/of 'je kunt geen twee heren dienen'.

Het is niet vreemd dat de vraag opkomt of die scheiding tussen controle en advies niet breder moet gelden. Waarom zou het maatschappelijk verkeer minder last hebben van een lichtere vorm van onafhankelijkheid bij de accountantscontrole van een niet-oob organisatie? De tegenwerping is vaak dat controleplichtige bedrijven buiten het oob-segment een minder grote impact hebben op de economie en/ of geen externe aandeelhouders kennen. Of het maatschappelijk verkeer daar genoegen mee neemt, is de vraag en uiteindelijk aan de politiek om te bepalen. Wel is helder dat het enorme gevolgen zou hebben voor met name de middelgrote accountantskantoren, wanneer zij niet langer advieswerk mogen doen bij hun (verplichte of vrijwillige) controlecliënten. Dan kraakt het verdienmodel in alle voegen. 

In de kleinere mkb-accountantspraktijk is het aantal jaarrekeningencontroles vaak op één hand te tellen, of zelfs volledig afwezig. Daarom is het terecht dat er ook dan scherp op de kwaliteit wordt gelet. Steeds meer kleinere kantoren hebben last van te zware, lastig uitvoerbare regelgeving voor hun beperkte controlepraktijk en leveren hun AFM-vergunning in. Een ontwikkeling waar, naar onze inschatting, de AFM en de NBA ook helemaal niet rouwig om zijn. 

Marianne van der Zijde gaat nog een stap verder door te bepleiten dat ook allerlei vormen van assurancewerkzaamheden voortaan alleen door controlerend accountants worden verricht. Wat ons betreft is dat niet alleen een stap te ver maar ook een stap in de verkeerde richting. Wij zouden juist graag zien dat de 'assurance op maat'-dienstverlening voor en door mkb-accountants wordt verbreed. Ook omdat het maatschappelijk verkeer om meer vraagt dan alleen een verklaring bij de jaarrekening en de mkb-accountant bij uitstek geschikt is om maatwerk te leveren. 

Het weghalen van bijvoorbeeld subsidieverklaringen bij de mkb-accountant betekent een forse lastenverzwaring voor mkb-bedrijven. Die kunnen dan alleen nog terecht bij grotere en veelal duurdere kantoren. Het zou natuurlijk ook een enorme aderlating voor accountants in de mkb-praktijk betekenen. Maar de door Marianne beoogde Chinese muur tussen controle versus advies/ondersteunen is vooral de doodsteek voor het accountantsberoep. Het verschaffen van zekerheid op basis van een objectief, kritisch en deskundig oordeel aan externe stakeholders is het enige dat ons onderscheidt ten opzichte van andere financiële en zakelijke dienstverleners. Het is ook de enige reden geweest om onze beroepstitel wettelijk te verankeren. Wanneer we dat inleveren, houdt de mkb-accountant op te bestaan. 

Wij vrezen niettemin dat de agenda van Marianne ook door anderen wordt gedeeld, maar zorgvuldig geheim wordt gehouden. We zien het terug in tal van ontwikkelingen, vooral op het gebied van het onderwijs. Op subtiele wijze wordt de tweedeling tussen controlerende en adviserende/ondersteunende accountants steeds groter gemaakt. Waarmee de ratio van de fusie tussen NOvAA en NIVRA ook op losse schroeven komt te staan.

De heldere visie van Marianne van der Zijde dwingt ons allemaal om kleur te bekennen. Wij kiezen voor een andere route, waarin de mkb-accountant naast ondersteunende en adviserende rollen ook de mogelijkheid behoudt om zekerheid te verschaffen over financiële thema's. Dat gaat prima samen. Daar hebben wij per slot van rekening ook onze gedrags- en beroepsregels voor.

Daarmee hebben we nu twee heldere posities in het debat over de toekomst van het accountantsberoep. Wat ons betreft zou dit een essentieel agendapunt moeten zijn bij de visievorming op het beroep die de NBA nu initieert.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling en Guus Ham zijn respectievelijk voorzitter en directeur van de Nederlandse vereniging van accountants en accountantskantoren (Novak), de belangenvereniging voor mkb-accountants.

Gerelateerd

9 reacties

Bob Seemann

Specialisatie van accountants in controle of in ondersteuning/advisering is mijns inziens noodzakelijk.

Deze specialisatie kan worden afgedwongen door scheiding door de wetgever of door de markt (geholpen door de toezichthouder). Het werk wordt er niet leuker door maar de dubbelzinnigheid in de beeldvorming is dan wel weg.

De fusie tussen NIVRA en NOvAA is in het nazien dus inderdaad geen goed idee gebleken. Evenals de invoering van de controle-bevoegdheid voor AA's.

Wim Nusselder

Zie (de toelichting op) aanbeveling 6 in mijn zojuist gepubliceerde artikel “Voorbij stammenstrijd en controlekwaliteit-fetishisme”:
“Verbreed controle met advies. Geef in geautomatiseerde en standaardsituaties garanties af. Borg onafhankelijkheid met samenwerking, toetsing en tuchtrecht binnen de (breed op te vatten) beroepsgroep, in plaats van door scheiding tussen controle en advies.”

Barry van Leeuwen

"Ook omdat het maatschappelijk verkeer om meer vraagt dan alleen verklaring bij de jaarrekening"
Aan die vraag kan volgens mij prima voldaan worden vanuit de fundamentele beginselen (en dus door alle accountants). Hiervoor is geen assurance nodig. Hooguit moeten we als MKB accountants ons beter profileren voor welke fundamentele beginselen we staan zodat het maatschappelijk verkeer hier ook de (zekerheids)waarde van in gaat zien.

Barry van Leeuwen

Beste Richard,
Marco en Guus zeilen er mooi omheen, maar Marianne noemt in haar opiniebijdrage nog expliciet dat zij niet pleit voor een verbod. Zij vindt het alleen niet verstandig en strategisch ook niet handig.
Daar ben ik het als MKB accountant (RA) volledig mee eens.

Richard Overweg

Beste Rik,

Uiteraard controle en advies bij dezelfde ondernemer zijn niet passend. Ik denk echter dat Marco en Guus op een ander fundamenteel punt duiden. Namelijk: het niet meer mogen uitoefenen van controle of assurance activiteiten door een MKB-accountant. Dit kan volgens mij niet de bedoeling zijn, want hierdoor wordt de certificerende bevoegdheid en misschien nog wel meer van de MKB-accountant afgenomen, zonder dat daar aanleiding voor is.

René Vromans

Glashelder is het voor mij dat de strikte scheiding van controle en advies er uiteindelijk toch van zal gaan komen (onafhankelijkheid in wezen en onafhankelijkheid in schijn). Ook, of misschien wel juist, in de MKB-praktijk van groot belang.

Een fundamentele stap maar helaas onontkoombaar willen wij als accountants onze taak richting het maatschappelijk verkeer echt waarmaken.

Ervaringen uit het verleden leren dat wij het hebben geprobeerd zonder deze scheiding maar dat het ondanks de VGBA, het ons gewoon niet gelukt is. Als beroepsgroep moet je dan zeggen jammer maar helaas van het verdienmodel.

Overigens blijft de ratio van de fusie voor accountants die hun beroep serieus nemen mijnerzijds gewoon overeind.

Alle Bergsma

@Rik,
Volgens mij gaat deze bijdrage niet over scheiding van controle en advies, maar over of samenstelaccountants ook bijvoorbeeld subsidieverklaringen kunnen afgeven. En daarmee een pleit voor meer maatwerk in de controle.

Mijns inziens is dat een prima combinatie die de samenstelaccountant juist kan doen door zijn opleiding en ervaring.

Sterker nog, ik vraag me af of de (grote) controleaccountants in staat zijn om een subsidieverklaring van een bakker of een controle van een kleine stichting kunnen doen. En willen...

Rik Blijham

Ik lees in dit stuk drie argumenten voor de combinatie van controle en advies: (i) zonder die combinatie gaat het verdienmodel van mkb accountants zodanig kraken dat ze ophouden te bestaan, (ii) zonder die combinatie komt de ratio van de fusie tussen NOvAA en NIVRA op losse schroeven te staan en (iii) controle en advies gaan prima samen want daar hebben we de gedrags- en beroepsregels voor. Als het bij die argumenten blijft ga je het pleit niet winnen. Immers, (i) het voortbestaan van de mkb accountant in de huidige vorm is geen doel op zich, (ii) na een aantal jaren ervaring kan er alle reden zijn vraagtekens te zetten bij de ratio van de fusie en (iii) zijn die gedrags- en beroepsregels, te meer omdat deze de neiging hebben steeds verder uit te dijen, niet juist een signaal dat controle en advies niet zo prima samengaan.

Wim Nusselder

Scheiden van ondersteunen en controleren is inderdaad niet (altijd) een goed idee.
Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, waaronder actieve sociale controle en rugdekking binnen de (brede) financiële beroepsgroep.
Zie mijn artikel “Voorbij stammenstrijd en controlekwaliteit-fetishisme” morgen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.