Opinie

Herzie wet- en regelgeving om digitale accountantscontrole mogelijk te maken

De huidige wet- en regelgeving moet met voorrang worden vernieuwd, om vaart te houden in de noodzakelijk digitalisering van de accountantscontrole. Om de digitale controle verder te kunnen ontwikkelen is het essentieel om met de nieuwe aanpak te kunnen experimenteren.

Nieuwe controlemethodes moeten immers kunnen worden getest en accountants moeten ervaring kunnen opdoen met de nieuwe vaardigheden. Maar net als bij de ontwikkeling van een zelfrijdende auto is het van belang dat deze experimenten gecontroleerd kunnen plaatsvinden, in een omgeving waarin experimenten mogelijk zijn. Om ongelukken te voorkomen is het bovendien van groot belang dat normen worden bepaald waarbinnen deze tests kunnen plaatvinden en dat voldoende veiligheidsmarges worden ingebouwd.

In dat kader zou het dan ook goed zijn dat een overgangsmodel wordt gehanteerd, waarin naast de bestaande controlestandaarden nieuwe normen voor een digitale controle worden ontwikkeld. Deze normen kunnen bestaan uit handreikingen voor het toepassen van bestaande  controlestandaarden in een digitale setting, of uit geheel nieuwe controlestandaarden. In een dergelijk parallel model kan de accountant op basis van de specifieke klantsituatie besluiten of een traditionele of digitale controleaanpak wordt gehanteerd. Hierdoor blijft een waardevolle vaktechnische basis, die over de afgelopen honderd jaar is opgebouwd, in stand. Terwijl er tegelijkertijd ruimte ontstaat voor de noodzakelijke innovatie in het accountantsberoep.

Nieuwe of herziene normen zijn in de eerste plaats van belang om de kwaliteit van de digitale controle te borgen. Verder moeten de normen richting geven aan accountants om nieuwe methoden op de juiste wijze toe te passen. Om tot effectieve normen te komen is het van belang dat de toezichthouders op het accountantsberoep bij de totstandkoming van de normen betrokken worden. Net als bij de zelfrijdende auto is een actieve betrokkenheid en goedkeuring van toezichthouders nodig om nieuwe methoden toe te passen, zonder hierbij beboet te worden. Deze betrokkenheid van de toezichthouder is daarom van groot belang om het accountantsberoep te kunnen laten innoveren en om de kwaliteit van controle naar een hoger plan te tillen.

Het is de vraag of de huidige normen voor accountantscontrole voldoende ruimte bieden om een nieuwe digitale manier van werken mogelijk te maken. De ‘Data Analytics Working Group’ van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) heeft eind 2016 een consultatiedocument uitgebracht, waarin zij concludeert dat de huidige controlestandaarden data-analyse niet verbieden, maar ook niet stimuleren. Ook concludeert de werkgroep dat accountants het moeilijk vinden om nieuwe digitale controletechnieken in te passen in de bestaande standaarden. Dat is niet verwonderlijk, omdat de huidige standaarden geschreven zijn in een tijdperk waarin de huidige technologische mogelijkheden nog niet bestonden. Een herziening van de huidige controlestandaarden is daarom noodzakelijk.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Egbert Eeftink is Head of Audit en lid van Raad van Bestuur van KPMG. Sytse Duiverman is partner bij KPMG en werkzaam in de controlepraktijk.

Gerelateerd

6 reacties

Mario Van Buijtene

Geen showstopper indeed. En tegenwoordig is de techniek al zover dat ook in het MKB met wat aanpassingen in de inregeling en het rechtenbeheer de functiescheidingen i n de applicaties blijvend zijn te waarborgen . Het rechtenbeheer kan verder ook digitaal worden beveiligd met duel signature met pincode via sms. Op deze manier kan de CTFS in de applicaties voldoen aan de eisen en is er wel de steunen op de interne beheersing. Ik vind het meer gegevensgericht controleren eerder terug gaan in de tijd dan gebruik maken van de nieuwste technologie alleen moet de technologie door de ondernemingen en software leveranciers en IT afdeling goed worden ingeregeld etc. Ik weet zeker dat dit met de huidige technologie al moet kunnen.

Tom Ooms

Ik denk ook niet dat de 'regelgeving' de showstopper is op het moment. Echter, als accountant zijn we wellicht geneigd om alles in de context van de cijferbeoordelingen, gegevensgerichte werkzaamheden en controls testing te plaatsen. Het is verdomd lastig om data analytics in een 'bucket ' controls testing te plaatsen als er enkel naar de output wordt gekeken en niet naar de opzet / implementatie van een control in een systeem.

Ik denk dat het vooral wat meer 'out of the box' denken vergt om voldoende comfort te verkrijgen als accountant, waarbij de balans tussen substantive vs. controls weer wat verschuift richting de substantive. Daarnaast vinden we het ook altijd wel prettig om wat toegevoegde waarde te leveren via bijv. een management letter. Maar als we enkel d.m.v. de data hebben vastgesteld dat een 'scenario' zich niet heeft voorgedaan, betekent dit nog niet dat een bepaalde controlemaatregel adequaat is ingericht in een systeem.

Het is dus vooral anders nadenken hoe we de controle inrichten en op welke manier we de 'toegevoegde waarde' leveren.

Hein Kloosterman

Goede reacties van Pieter de Kok, Wim Nusselder en Arnout van Kempen. De regelgeving is toereikend (misschien eerder overtollig dan tekortschietend).
Nu is de stelling van de auteurs dat er misschien in de toekomst nieuwe normen gegenereerd moeten worden wel juist, maar de redenering waarom dat zo zou zijn vind ik niet solide.
Ik vind het roepen dat 'digitalisering' van de controle een andere aanpak nodig maakt ook niet sterk, zeker als niet wordt aangegeven wat dan dat andere is.
Wat ik wel een goede stelling vind is dat accountants het moeilijk vinden om nieuwe technieken in te passen in de controlestandaarden. Accountants lijken immers niet zo heel verzot te zijn op veranderingen.
Daarnaast vind ik dat als accountants een goede methodologische aanpak hebben, die ervoor zorgt dat het onderscheid helder wordt tussen enerzijds het controleren van (gepresenteerde) gegevens om de inhoud ervan op hun waarheidsgehalte te onderzoeken en anderzijds het controleren van de manier(en) waarop die gegevens tot stand zijn gekomen. Zo'n methodologie zorgt voor zicht op de effectiviteit van een controle en ook zicht op de mogelijkheden tot het besparen van tijd door het toepassen van alle beschikbare technieken. Digitaal, elektronisch of anderszins.

Arnout van Kempen

"Het is de vraag of de huidige normen voor accountantscontrole voldoende ruimte bieden om een nieuwe digitale manier van werken mogelijk te maken." aldus de auteurs.

"ja" aldus de regels.

Wim Nusselder

Is dit niet een beetje teveel koudwatervrees verstopt achter zogenaamd tekortschietende wet- en regelgeving?
Zijn accountants sowieso niet grotendeels zelf (collectief) verantwoordelijk voor hun eigen regelgeving via de NBA?
Met KPMG als een van de meest capabele en over de benodigde personeelscapaciteit beschikkende potentiële trekkers?

Pieter de Kok

Sympathieke oproep, maar niet bijzonder dringend. Inmiddels, pak m beet sinds begin 90, wordt data-analyse gezien en beschouwd als de ultieme invulling "gegevensgericht" controleren. Vanaf initiele cijferbeoordelingen, via invulling COS240 signalen tot verbanden-en detailscontroles, breed gedragen door de COS. Zelfs de AFM jaagt het toepassen van data-analyse in laatste rapporten vanuit deze mindset positief aan en heeft sector recent nog data-analyse onderdeel gemaakt van oplossing kwaliteitsvraagstuk.

Iets lastiger is de discussie rondom ontlenen assurance rondom opzet, bestaan en vooral werking IB met inzet van processmining gezien het nog wat dominante systeemgerichte karakter van de COS. Maar wbt lijncontroles en evaluatie opzet/bestaan op basis 100% mining end to end processen, ook hier reeds voldoende aanknopingspunten in Cos.

Zelfs de stap van adhoc (nu) naar reeds veel geroemde, maar nog nimmer gerealiseerde continuous auditing wordt mijn inziens niet geblokkeerd door de Cos.

De echte uitdaging van inplementatie en borging van data driven aanpak zit zeker niet in de standaarden maar in de grotere themas als visie ontwikkelen toepassen data technology, kennis& kunde organiseren, innovatie en doorzettingsvermogen realiseren - op individueel kantoorniveau.

Nogmaals sympathiek, maar geen urgent issue, en zeker geen showstopper.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.