Opinie

Geef ondernemerschap de ruimte

Ondernemerschap. Het is een onderwerp waar weinig onderzoek naar is gedaan. Maar waar wel veel mensen een mening over hebben. Wat is ondernemerschap? Wanneer ben je een ondernemer? Kan je het leren? Ik ben altijd zeer benieuwd naar meningen van anderen. Dus is mijn vraag: Wat is ondernemerschap volgens jou?

Op de Accountantsdag in november 2016 sprak ik over dit thema en had ik de luxe om een paar interessante ondernemers uit te nodigen. Van zeer succesvolle oudere ondernemers tot en met jonge startende ondernemers. Met name die starters maakten indruk op mij. De manier waarop zij hun maatschappelijke betrokkenheid integreren in hun bedrijfsfilosofie en de wijze waarop zij naar het leven kijken maakt mij blij.

Bij jonge ondernemers blijken soms andere regels te gelden. Bij hen is het minder van belang welke rentabiliteit er van toepassing is, maar of ze hun werk in vriendschap en betrokkenheid kunnen doen. Met aandacht voor  zorg voor elkaar en voor het milieu. Ik vraag mij af of banken en accountants in staat zijn deze manier van ondernemerschap te waarderen. De wijze van denken van deze jonge ondernemers kan beperkingen opleveren. Maar je kunt het ook omdraaien. Zou het verkrijgen van maatschappelijke relevatie pas op termijn leiden tot voldoende winstgevendheid?

Is maatschappelijke relevantie een synoniem van ondernemerschap?

Veerkracht

Op de Bilderbergconferentie 2017 hoorde ik het persoonlijke verhaal van Wim van der Leegte, eigenaar van VDL. Wat een mooie man en wat een prachtig verhaal. In de jaren zeventig nam hij het bedrijf over van zijn vader. Het was toen technisch failliet. Nu heeft Wim de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en in zijn loopbaan een miljoenenbedijf opgebouwd. Hij heeft 13.000 medewerkers in dienst. Ongekend. Na afloop raakte ik in gesprek met een journalist van Trouw, die vertelde dat Wim nog elke dag met zijn broodtrommeltje naar zijn bedrijf gaat. Een ondernemer die zijn kansen afwacht en deze neemt, met een gezonde dosis no-nonsense. Het verhaal van Van de Leegte ging over 'veerkracht', ook het thema van de conferentie. Hij vertelde dat hij als ondernemer heeft bewogen op de elementen van de tijd, om te kunnen zorgen voor zijn mensen en zijn bedrijven.

Is veerkracht een synoniem van ondernemerschap?

Sportief

Wie heeft er een marathon gelopen? De kenners weten dat het lopen van een marathon veel training vergt om deze zonder blessures te kunnen voltooien. Haile Gebrselassie is een Ethiopische atleet en hij wordt door velen beschouwd als één van de grootste langeafstandslopers aller tijden. Maar hij is meer dan dan dat. Filantroop, zakenman en icoon. Met het kapitaal dat hij bijeen liep bouwde Gebrselassie een zakenimperium in Ethiopië. Aan hem werd gevraagd: 'Wat is moeilijker? Het lopen van een marathon of het ondernemen?' Zijn antwoord verraste mij, namelijk 'ondernemerschap'. Want het lopen van een marathon kun je voorbereiden en trainen, het runnen van een bedrijf vraagt elke dag aandacht en er komen elke dag verrassingen langs waar je als ondernemer op moet reageren. Dat maak het moeilijker dan een marathon lopen.

Is uithoudingsvermogen een synoniem van ondernemerschap?

Alle ballen in de lucht houden

Ondernemerschap, het intrigeert mij. Als ondernemer heb je vele 'ballen in de lucht te houden'. En geen mag er vallen. je moet uithoudingsvermogen hebben en mee kunnen bewegen met de elementen van de tijd. Ik kan erg genieten van het ondernemerschap van mijn klanten. Of het nu jonge, maatschappelijk verantwoordelijke ondernemers zijn, stoere mannen met prachtige familiebedrijven of bevlogen idealisten.

Mijn devies: geef ondernemerschap ruimte. Blokkeer het niet met regels en wetgeving, maar kijk over de grenzen heen. Ook iets waar ik straks in het stemhokje rekening mee zal houden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Antoinette Dijkhuizen RA is oprichtster van 4you accountancy. Daarvoor werkte ze bij verschillende grote accountantskantoren, waaronder KPMG en Ernst & Young. Zij is ook lid van het Ledengroepbestuur Openbaar Accountants (LOA).

3 reacties

Edwin Haring

Volgens het boek "De ondernemende ondernemer" van Dr. Martijn Driessen is ondernemerschap: kansen zien, kansen benutten en creëren van waarde en legt hij precies uit welke ondernemerskwaliteiten je hiervoor nodig hebt en hoe je die ontwikkelt. Steeds meer accountants gebruiken de E-Scan om ondernemers - na een opleiding - te coachen naar meer resultaat.

Wim Nusselder

Ondernemen heeft te maken met durven en met doen.
Een korte definitie: ‘handelen ondanks onzekerheid’ of ‘risico nemen’.
Iets langer: ‘kansen grijpen, ook al heb je nog niet alle benodigde middelen’.
Inderdaad: niet alleen financiële kansen en kansen om er zelf beter van te worden, maar ook maatschappelijke kansen.
Maatschappelijke relevantie, veerkracht, uithoudingsvermogen en nog zo wat zeken kunnen zeker van pas komen, maar definiëren ondernemerschap denk ik niet.

In hoeverre is ondernemerschap nodig?
In die mate waarin maatschappelijke risico’s niet in samenwerking gemitigeerd (kunnen) worden.
In die mate waarin maatschappelijke kansen anders niet gegrepen worden.
Daar waar initiatief nodig is om maatschappelijke waarde te creëren.
Ondernemerschap slechts ten eigen bate: liever niet.
Maar wie onderneemt mag daar baat bij hebben.

Krijgt ondernemerschap volgens jou nu te weinig ruimte, Antoinette, dat je pleit voor ‘ruimte geven’?
Naast regels en wetgeving die ondernemerschap blokkeren zijn er ook regels en wetgeving die het juist faciliteren, toch?
Een rechtsstaat lijkt me sowieso nodig om (voldoende veilig) te kunnen ondernemen, om de risico’s niet onverantwoord te maken.

DE vragen in dit platform moeten natuurlijk zijn:
- In hoeverre behoeft accountancy ondernemerschap, ondanks het door controleplicht en beroepsbescherming ingeperkte risico?
- In hoeverre beperken accountants de mogelijkheden van ondernemers door de verslaggevings- en controleregelgeving waaraan ze grotendeels zelf vormgeven?

Jacob Haalstra

Mijn ervaring is ook dat er weinig bekend is over ondernemerschap. Ik heb mij verdiept in ondernemerschap en zelf de stap genomen. De mooiste metafoor vind ik wel die van de bergbeklimmer vanuit de ondernemende gedachte. Nieuwe uitdagingen aangaan, goed voorbereid op pad gaan, focus op je doel, kijken wat er om je heen gebeurt en hier op in spelen, oplossingen vinden als er problemen voor doen, je eigen grenzen kennen, op tijd weten te stoppen en samenwerken als het moeilijk wordt.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.