Opinie

Verplichtstelling opheffen?

Arjan Brouwer, Jan Bouwens, Marcel Pheijffer en Arnout van Kempen pleiten volgens het FD voor het afschaffen of beperken van de verplichting om organisaties te controleren. Laat ik voorop stellen: voor mij is de wettelijke controleplicht ook geen noodzaak, maar de argumenten die ik tot nog toe hoor voor afschaffing overtuigen mij niet.

Voor mij begint de discussie over het wel of niet afschaffen van de controleplicht bij de vraag waarom die controleplicht is ingevoerd. Anders gezegd: waarom vonden/vinden de EU en de Nederlandse wetgever het zo belangrijk dat een onafhankelijke partij kijkt naar de jaarrekening en de handel en wandel van de entiteit die zich daarmee verantwoordt? Om eerlijk te zijn: ik weet het niet zeker, maar ik ga er gemakshalve maar even vanuit dat dat niet is gebeurd om het accountantsberoep te beschermen. Het ligt voor de hand dat de bescherming van met name (minder invloedrijke) belanghebbenden hiermee gediend is. Ik denk daarbij aan leveranciers, afnemers, werknemers, gepensioneerden, minderheidsaandeelhouders en dergelijke. Het gaat dus om het brede maatschappelijk belang.

Dergelijke belangen spelen bij grote ondernemingen, maar voor een deel ook bij middelgrote ondernemingen en bij organisaties in de publieke sector. Afschaffen van de controleplicht is in mijn optiek alleen opportuun als degene die de verplichtstelling heeft opgelegd van mening is dat hij niet meer nodig is; niet omdat accountants dan hun werk beter zouden gaan doen. Dat laatste moet op andere wijze worden geborgd.

Natuurlijk ben ik het eens met de gedachte van Brouwer dat bedrijven (en organisaties in de publieke sector) de toegevoegde waarde moeten zien van het inschakelen van een externe accountant voor de controle van de jaarrekening. Maar ik snap niet hoe dat past bij de gedachte dat het laten controleren vervolgens moet worden afgedwongen door aandeelhouders, banken en investeerders. Wordt dat geen Moetje 2.0? Ook het laten aanwijzen van de accountant door een toezichthouder leidt er mijns inziens niet toe dat degene die zich moet verantwoorden onze toegevoegde waarde ervaart.

Laat ik teruggaan naar wat voor mij de kern van de rol van de controlerend accountant is. Organisaties in de publieke en private sector krijgen middelen tot hun beschikking (geld, goederen en arbeid) om bepaalde doelen te realiseren. In de private sector ligt daarbij vooralsnog de focus op het financieel rendement, maar er ontstaat steeds meer aandacht voor de maatschappelijke impact. In de publieke sector ligt de focus van oudsher op de maatschappelijke impact, maar komt er steeds meer aandacht voor het financieel rendement.

De organisaties verantwoorden zich in verslagen en via andere informatie, op grond waarvan belanghebbenden moeten beslissen of zij (opnieuw) middelen beschikbaar willen stellen. Het is voor die belanghebbenden heel moeilijk om de betrouwbaarheid van de informatie te beoordelen. Daarom vragen ze accountants om iets over de kwaliteit van de informatie te zeggen. Het antwoord in de controleverklaring, als alles goed gaat, is: de jaarrekening bevat geen materiële afwijkingen als gevolg van fouten of fraude.

Dit antwoord geeft voor de gecontroleerde alleen toegevoegde waarde als hij begrijpt maar ook ervaart dat hij daardoor makkelijker middelen tot zijn beschikking krijgt. Ik herinner me een onderzoek, gevraagd door de Europese Commissie, waaruit bleek dat accountantscontrole een positieve invloed had op de cost of capital. Maar het lijkt zinvol dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de impact van de accountantscontrole op het beschikbaar krijgen van middelen. Tot zulk verder onderzoek is uitgevoerd moeten we organisaties vooralsnog maar blijven verplichten hun verantwoordingsinformatie te laten controleren door accountants en/of anderen.

Maar gaat dat dan niet ten koste van de kwaliteit, zoals gesuggereerd in het artikel in het FD? Brouwer stelt volgens het FD immers dat de kwaliteit van de accountantscontrole omhoog gaat als de wettelijke verplichte jaarrekeningcontrole voor bedrijven vervalt. Voor mij is dat nog niet bewezen, maar dat kan onderzocht worden. Concreet zou je dat kunnen doen door de kwaliteit van de vrijwillige controles in Nederland te vergelijken met die van de voorgeschreven controles. Door de kwaliteit van de controles in de Nordics, waar veel meer controles worden voorgeschreven, te vergelijken met die in Nederland. Of door de kwaliteit van de controles in de VS en andere landen waar geen verplichte controle geldt in het mkb te vergelijken met die van de controles in Europa. Lijkt mij een mooi onderwerp voor academisch onderzoek. Iets voor de FAR?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan Thijs Drupsteen is hoofd Vaktechniek bij de NBA en secretaris van het Adviescollege voor Beroepsreglementering. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

14 reacties

Wim Nusselder

Een poging om de discussie samen te vatten:
Jan Thijs constateert -m.i. terecht- dat controleplicht dient om in het bredere maatschappelijke belang m.n. minder invloedrijke belanghebbenden te beschermen.
In de publieke en semi-publieke sector en in toenemende mate ook in de private sector.
Niet om controlekwaliteit te waarborgen; dat moet op een andere manier gebeuren.

Misschien heeft controleplicht een negatief effect op controlekwaliteit, maar dat is nog niet afdoende bewezen.
Misschien werkt controleplicht niet (meer voldoende), omdat controle onvoldoende toegevoegde waarde heeft voor gecontroleerden.
Controleplicht daarom opheffen dreigt echter het kind van de bescherming van het bredere maatschappelijk belang met het badwater weg te gooien.

Endymion wijst op het ontbreken van voldoende op Nederland toepasbare onderzoeksresultaten en hoopt op een discussiebijdrage vanuit de FAR (het ‘AccountancyLlab’).
Jan (FAR-bestuurder) herhaalt zijn pleidooi om de effecten van opheffing van controleplicht maar gewoon te onderzoeken, zonder in te gaan op dat bredere maatschappelijk belang.
Toine wijst op het belang van controle(plicht?) om normen en waarden (ethiek) ten voorbeeld te blijven stellen.
Jan Thijs vult aan dat controleplicht voor accountants waarde heeft als signaal dat het beroep relevant wordt gevonden door politiek en maatschappij.
Ik bepleit om niet te wachten op onderzoek gezien het tekortschieten van die bescherming van het bredere maatschappelijke belang en wijs op de mogelijkheid van experimenten als alternatief voor (wachten op) onderzoek.
Martine wijst op opheffing van beroepsbescherming als voor de hand liggender optie dan opheffing van controleplicht gezien het tekortschieten van controlekwaliteit.
Jules pleit ervoor om ‘de belastingbetaler een rol in het debat te geven’ als symbool van en herinnering aan het systeemrisico op een nieuwe crisis à la 2008 of erger.

Mijn conclusie zou zijn dat die controleplicht nog maar even gehandhaafd moet blijven (al valt er te morrelen aan de grenzen) en dat we nog bepaald niet uitgediscussieerd zijn over dat bredere maatschappelijke belang en hoe dat te waarborgen.

jules muis

dag Wim,

Je verbaasd me altijd niet hoe je uit een
simpele herinnering die ik hieronder heb willen plaatsen - 'vergeet de belastingbetaler niet' - een geweldig open-ended diepgaand.convoluted, nieuw probleem weet te bakken.

We houden het even op " vergeet de belastingbetaler niet als stakeholder, sinds 2008 is het de poolster in het maatschappelijk verkeer".

En laten het daarbij,

goed week-end,

Jules

Wim Nusselder

Beste Jules,
Valt het vinden van alternatieven voor controleplicht om het publieke belang te waarborgen buiten de verantwoordelijkheid van de beroepsgroep van accountants??
Lijkt me niet.

De beroepgsgroep is in mei 2014 gevraagd om (dat publieke belang van) de kwaliteit en onafhankelijkheid van accountantscontrole beter te waarborgen.
Volgens de MCA in november 2016 waren de in september aangekondigde 53 maatregelen onvoldoende.
Omdat ze deels voorbij gaan aan de root causes en wicked problems.
Waaronder de spanning tussen klant- en publiek belang.

Dat het belang van de belastingbetaler een belangrijk deel is van dat publieke belang zal niemand ontkennen.
Ook Martine Frijlink noemt dat in haar reactie van 1/3.
Zij suggereert terecht dat het meer voor de hand ligt om de beroepsbescherming van accountants op te heffen en de controleplicht te handhaven.
Maar ook dat is niet dé oplossing, lijkt me.
Ik verwacht sowieso niet dat er één magic bullet te vinden is.

Des te meer reden om meer verantwoordelijkheid te nemen, als accountants, voor het beschermen van belastingbetalers en andere belanghebbenden zonder directe invloed.
Hoofdverantwoordelijkheid, mijns inziens.
Beschermen van belanghebbenden zonder voldoende directe invloed is DE raison d’être van accountants.
Als dat de beheersingstechnische expertise van accountants te boven gaat, lijkt me dat een zelf ondertekend brevet van onvermogen.
Met alleen constateren dat die belanghebbenden zonder voldoende directe invloed er zijn, met belastingbetalers als belangrijkste representant schieten we niet zoveel op.
Dat weten we.

jules muis

Jawel, maar da's een heel verhaal dat beheerstechnisch behoorlijk buiten de directe verantwoordelijkheid van de accountant valt. Daarom qua kennisneming/verstehen niet van minder belang. Reden waarom ik ook over 'schakelverantwoordelijkheid' praat. In 2008 was het beroep een van die schakels die het heeft laten afweten, gemiste kans een verschil uit te maken, maar zeker niet de belangrijkste verantwoordelijke schakel. We moeten die 'kans' niet nog eens een tweede keer aan ons voorbij laten gaan. Zeker niet als we ons ook nog willen projecteren/profileren op het gebied van integrated reporting attestatie.
Maar deze interventie houdt het simpel: vergeet niet de litmoes test van de belastingbetaler, niet meer niet minder.

Wim Nusselder

Beste Jules,
Dus volgens jou moeten we de verplichtstelling handhaven om de belastingbetaler te beschermen tegen falende ‘too big too fail’ organisaties?
Zijn er volgens jou geen betere manieren om dat publieke belang te waarborgen?

jules muis

Ik ben wat traag met mijn reactie, maar het periodiek stellen van de nul hypothese
kan nooit kwaad voor een beroep dat gezegend is met een monopolie positie wat levering betreft, maar ook, een oligopolische positie van de leveranciers die een cruciale bij-rol spelen in ook het beheersen van 'systemic risk'. En waar de 'afnemers' te vaak de pijn voelen van terleurstellende resultaten van gedaan werk.

Ik wil nog eens de belastingbetaler naar voren schuiven, vaak onmondig en ongeorganiseerd in het articuleren van zijn/haar stem, als een essentiele gebruiker daar waar de lasten van sub-standard werk op haar/zijn bordje komen. Deze onvrijwillige stop-gap acteur wanneer het fout gaat - en als er belastinggeld over de brug moet komen gaat het meestal goed fout - verdient een prominenter plaats in dit debat.

Mijn eigen 'oplossing' dit ook zichtbaar te maken is door bij iedere bestuursvergadering van ieder gremium dat wat ook maar te maken heeft met het beschermen van deze anonyme massa, een lege stoel te plaatsen naast die van de voorzitter. Als leeg-zichtbaar surrogaat van de belastingbetaler.

Het idee wordt meestal wat lacherig ontvangen, maar in tijden waar exotische monetaire politiek, cyberinsecurity waar zelfs de CIA geen antwoord op heeft, het vertienvoudiging
van 'latente verplichtingen' op onze staatsbalansen, en het be/ontstaan van organisaties en landen die te groot zijn om om te vallen, en sommigen ook te groot om uit te bailen, is zo'n symbolische actie geen overbodige luxe.

Ik heb recentelijk in een vergadering met alle relevante speler rond de tafel, grote kantoren en toezichthouders, nog eens de vraag in de ring gegooid of de grote kantoren zich zeker genoeg voelen op dit moment een 'in control verklaring' af te geven op inzicht in en het beheersen van systemic risk vanuit de specifieke schakel verantwoordelijkheid van het beroep. Je weet wel, dat fenomeen dat altijd bestaan heeft maar ons rond 2008 zo wakker schudde. Er waren geen 'takers'.

Soms werkt een symbolisch gebaar met wonderlijk wakker-houdend effect. Maar wat we in ieder geval kunnen doen is het bestaan van deze stakeholder in dit debat duidelijker en blijvend een plaats te geven.

martine frijlink

Hoe is het toch mogelijk dat zelfs de "hervormers" binnen het beroep met voorstellen en maatregelen komen die wijzen op het stelselmatig buiten de sector plaatsen van de oorzaken van de kwaliteitsperikelen. Nu is de wettelijke controleplicht weer de oorzaak van de tekortschietende kwaliteit van de controlewerkzaamheden. Ik zie het voorstel voor afschaffing van de leerplicht al komen, in reactie op de achteruithollende kwaliteit van het onderwijs. Het lukt ons niet, laten we het dan maar afschaffen. Hoe bedenk je het.

In juli vorig jaar vroeg ik op accountant.nl voorzichtig aandacht voor enige zelfreflectie. Ik zou het de sector, maar meer in het bijzonder, het maatschappelijk verkeer, zo gunnen. Het onder ogen zien van de oorzaken van de afbrokkelende kwaliteit van de controlewerkzaamheden en een groter inzicht in de randvoorwaarden die kwalitatief goede controles dan wel mogelijk maken. En die liggen toch echt binnen de kantoren en binnen de sector. En daar kun je morgen mee beginnen. Dat weten alle direct betrokkenen en relevante omstanders.

Natuurlijk pleit Jan Bouwens voor meer onderzoek om de echte oorzaken van de kwaliteitsproblematiek helder te krijgen. En natuurlijk vraagt de voorzitter van de NBA op de Accountantsdag om nog eens 10 jaar geduld, want gedragsverandering realiseer je niet zo maar even. Het lukt de sector, -vol professionals die vooropgaan in het hebben van een kritisch oordeel over een ander,- maar niet zichzelf eens kritisch de maat te nemen. Eerst was er de 'verwachtingskloof'. Het lag niet aan ons, het publiek begrijpt het gewoon niet. Het moet ze nog een keer uitgelegd worden. Vervolgens lag het aan de financiële crisis en frauderende cliënten. Gevolgd door een toezichthouder die het niet begrepen had en daarna was er een beroepsorganisatie die te weinig initiatief nam. En nu is het te wijten aan de wettelijke verankering van de werkzaamheden. Deze bestaat al sinds 1928 resp.1978 en was in die tijd niet direct een bron van verval, maar anno 2017 is er plotseling een correlatie die nodig onderzocht moet worden.

Als we dan toch aan de wet gaan sleutelen heb ik een heel ander voorstel. Want de wettelijke verankering (waarbij de grens wat mij betreft best omhoog mag) is er gekomen omdat er aanleiding was het brede maatschappelijke belang te dienen. In het bijzonder het belang van de minder invloedrijke belanghebbenden. Werknemers, leveranciers, kredietverschaffers en de kleine aandeelhouder die achter in de zaal zit en er van uitgaat dat er een onafhankelijke, deskundige partij de handel en wandel inclusief de financiële verslaglegging heeft bekeken. Verplichte onafhankelijke accountantscontrole werd ook noodzakelijk geacht voor organisaties in het publieke domein gegeven de grote geldstromen die grotendeels afkomstig zijn van de "belastingbetaler". Dus hoe logisch is het dan "de vertrouwensman van datzelfde maatschappelijk verkeer" te verzoeken hier een oogje in het zeil te houden. Deze taken werden zo relevant geacht dat er een wettelijke verankering kwam en het uitvoeren van deze wettelijke taak werd voorbehouden en toevertrouwd aan één specifieke beroepsgroep die hiervoor op grond van haar opleidings en ervaringsvereisten het beste voor leek te kwalificeren.

Helaas is deze beroepsgroep de laatste decennia niet in staat deze zo belangrijke taak naar behoren uit te voeren. In ieder geval de laatste 10 jaar is door een onafhankelijke toezichthouder stelselmatig vastgesteld dat er het nodige aan schort en al weer bijna 3 jaar geleden sloot de eigen beroepsorganisatie zich hier luidkeels bij aan. Boetes en 53 maatregelen. Een fundamentele gedragsverandering en diepgaande herijking was noodzakelijk naast de wicked problems die de MCA daarnaast nog aandroeg. Het ontbreekt de sector volgens de zelf in het leven geroepen monitoring commissie aan intrinsieke motivatie en de stelling dat 45% van de accountantscontroles niet voldoet aan de daaraan te stellen eisen wordt niet eens weersproken. Het maatschappelijk verkeer moet het doen met plannen, goede voornemens en berichten dat het zeer complexe materie is.

In plaats van het afschaffen van de controleplicht lijkt het me veel meer voor de hand liggen dat de bepaling deze controle uit te laten voeren door deze beroepsgroep komt te vervallen. Zeg nou zelf; als je jaar in jaar uit niet kunt "leveren" wat de wetgever en het maatschappelijk verkeer voor ogen hebben dan verspeel je wat mij betreft het recht en monopolie op deze wettelijke taak. Laat andere partijen dan een poging wagen het beter te doen want blijkbaar lukt het de beroepsgroep niet zichzelf uit het moeras te trekken. Alle goede niet te nagesproken maar als we schoorvoetend accepteren dat bijna de helft van de controles niet voldoen en de accountantsdag anno 2016 gevuld wordt met betekenisloze retoriek over reputatiemanagement en de verwachtingskloof weer van stal wordt gehaald, dan wordt het hoog tijd voor nieuwe toetreders.

Als de brandweer structureel, de helft van de tijd niet uitrukt, verwachten we per kerende post verbetering anders doeken we de boel op en krijgt een andere partij de gelegenheid deze publieke taak uit te voeren. Want ik, -als minder invloedrijke belanghebbende-,reken er op dat als er brand uitbreekt de brandweer komt. En dat is terecht. Net zo goed als een kleine belegger of minderheidsaandeelhouder er van uit mag gaan dat er een accountant is die zijn wettelijke publieke taak vervult.

Het vrijgeven van deze wettelijke, gedwongen winkelnering zal de huidige aanbieders wakker schudden en een extra stimulans geven om de noodzakelijke veranderingen sneller door te voeren, waarbij het uitvoeren van de publieke taak en leveren van oprechte intrinsieke toegevoegde waarde voor de organisatie en haar stakeholders weer centraal komt te staan. Nieuwe 'assurance verschaffers' komen zeer waarschijnlijk vanuit onverwachte hoeken en hopelijk brengen zij baanbrekende en innovatieve technieken om zekerheid te verschaffen bij standen en stromen, manieren om onregelmatigheden bloot te leggen en methoden om frauduleuze handelingen te detecteren. Want de productiestraat is best verouderd.

De oorzaak van de achteruitgang van de kwaliteit van de accountantscontroles is echt niet gelegen in de wettelijke controleplicht. De hardnekkige ontkenning van de eigen verantwoordelijkheid begint zo langzamerhand potsierlijk te worden. De incidenten van de afgelopen jaren die vanwege hun omvang en grote aantallen minder invloedrijke gedupeerden ook maatschappelijk de nodige impact hadden, (Imtech, Macintosh, DSB, Weyl, Vestia, Econcern, etc) wijzen juist volstrekt de andere kant op. De exclusiviteit die aan één enkele beroepsgroep in dit verband bij wet gegeven is, heeft jammergenoeg niet bijgedragen aan de kwaliteit van de de beroepsuitoefening. Helaas geldt ook in dit verband dat het alleen de sterkste schouders zijn die deze weelde kunnen dragen.

Wim Nusselder

Hoi Jan-Thijs,
Zal ik eens een voorspelling doen van de uitkomst van onderzoek naar nut en noodzaak van verplichte accountantscontrole (mochten er ooit wetenschappers & wetenschapsfinanciers bereid gevonden worden om dat mogelijk te maken)?
Dergelijk onderzoek moet uiteraard rekening houden met 2 alternatieven: afschaffing van controleplicht zonder alternatieve borging van publiek belang en afschaffing met alternatieve borging.
Het meest voor de hand liggende alternatief om publiek belang anders te borgen dan met verplichte accountantscontrole is door accountants simpelweg (extra) te betalen als andere belanghebbenden dan de gecontroleerde en diens eigenaren.
Je kunt er donder op zeggen dat extra betaling tot hogere controlekwaliteit gaat leiden en dat afschaffing van controleplicht zonder alternatieve borging de positie verzwakt van accountants om hun rug in voorkomende gevallen recht te houden.
Veel belangrijker dan het effect op controlekwaliteit zal echter het (directe) effect op het vertrouwen in het beroep zijn: accountants die zich niet alleen door de gecontroleerden laten betalen zullen meer vertrouwen krijgen van andere belanghebbenden bij financiële verslaggeving.

Audit ‘innovatie’ op basis van het ‘audit risk model’??
Dat komt neer op paradigma-wisseling op basis van het oude paradigma.
Als er iets in 2050 (en vermoedelijk al in 2030) outdated is, is het dat audit risk model.
Dat gaat uit van het idee dat je ‘zekerheid’ kunt ‘toevoegen’ aan cijfers.
Die reïficatie van zekerheid past in het besturingsparadigma waarvan Ed Vosselman in oktober 2015 in TPC constateerde dat het nu al wankelt.
Het idee dat cijfers objectieve ‘werkelijkheid’ kunnen representeren en daarbij ondersteuning behoeven is niet houdbaar.

Cijfers die focus zijn van toezicht en controle nemen in toenemende mate de plaats in van echte, geleefde en beleefde verhalen, van de leefwereld waarom het ons eigenlijk te doen is.
‘Zekerheid toevoegen aan cijfers’ creëert en versterkt schijnwerkelijkheid.

Accountants blijven belangrijk, denk ik.
Daarvoor moeten ze echter focussen op onafhankelijk en kritisch oordelen, breder perspectief bieden en cijfers een rol weten geven bij probleemoplossing en dialoog i.p.v. bij ‘afrekening’.
‘Zekerheid verkopen’ kunnen jullie denk ik het beste zo snel mogelijk vergeten.

Jan Thijs Drupsteen

Hoi Wim,

Bedankt voor je reactie. Om met je laatste vraag te beginnen. Geen flauw idee al kan ik me voorstellen dat er ruimte voor discussie is in het kader van verbreding van het debat over de visie (https://www.accountant.nl/nieuws/2017/2/nba-verbreedt-debat-over-visie-op-beroep/). Ik schrijf deze column op eigen titel, om een persoonlijke bijdrage aan het debat te leveren. Laten we er geen petten discussie van maken.

Persoonlijk zou ik niet te veel energie steken in de discussie over al dan niet afschaffen. Ik denk, maar laat me door onderzoek graag overtuigen van het tegendeel, dat de vraag of een controle verplicht is of niet namelijk weinig invloed heeft op de kwaliteit van de audit. De maatschappelijke relevantie van een controle zie ik zeker en dus is er wat mij betreft ook geen noodzaak om af te schaffen. En de kans dat we daadwerkelijk de wet kunnen aanpassen is beperkt doordat het gaat om een Europese verplichting.

Ik steek mijn energie liever in audit innovatie op basis van het Audit risk model, het fundament onder de huidige controles. Wat mij betreft is dat het mooiste stukje gereedschap wat accountants in handen hebben waarvan ik geloof dat het ook in 2050 nog relevant zal zijn. Het combineert het geven van relevante zekerheid aan belanghebbenden aan relevantie voor de onderneming. Ik realiseer me dat ik dat moet uitleggen, probeer dat binnenkort (maart) in een column te doen.

Groet,
Jan Thijs

Wim Nusselder

Beste Jan-Thijs,
Nuttige relativering, in wezen sta ik er hetzelfde in (m.n. dat verplichtstelling maatschappelijke relevantie alias publiek belang aantoont), maar bij academisch onderzoek afwachten heb ik wat twijfels.
De achterliggende problematiek en de mogelijke oplossing (verplichtstelling afschaffen zonder alternatieve borging van dat publieke belang) staat al heel lang op de publieke agenda.
Als wetenschappers nog onvoldoende aanleiding hebben gezien of financiering hebben gevonden om dat te onderzoeken, zou ik er niet al te lang meer op gaan wachten.
Wat mij betreft is vooral onderzoek naar mogelijkheden voor alternatieve borging van dat publieke belang nodig en -bij gebrek daaraan- experimenteren daarmee.
Pas als we voldoende vertrouwen hebben dat dat publieke belang ook zonder verplichte accounantscontrole geborgd is, kan die afgeschaft worden.
De NBA kan en moet m.i. het initiatief nemen om e.e.a. in gang zetten, maar voelde zich -zoals je weet- tot nu toe niet aangesproken.
Begint daar al verandering in te komen?

Jan Thijs

Uw reactie
Bedankt Endymion, Jan en Toine voor jullie reacties. Zoals ik in het artikel al stelde is de verplichte controle voor mij geen noodzaak. Ik zie alleen voordelen en nadelen. Laten we die goed afwegen, zo mogelijk met alle belanghebbenden, voordat we (te) drastische maatregelen voorstellen.

Ik hou me graag vast aan de gedachte dat de verplichtstelling van de wettelijke controle aantoont dat we voor politiek en maatschappij relevant zijn als accountants.

Toine Goossens

Wij leven in een wereld waarin het verspreiden van misinformatie en leugens tot de dagelijkse praktijk is gaan behoren.
De vertrouwenscrisis die met de financiële crisis voor iedereen tastbaar werd, is nog lang niet opgelost.

In tegendeel zelfs de overvloed aan contact- en kennisuitwisseling neemt nog dagelijks toe. De maatschappelijke entropie explodeert, zoals ik eerder heb betoogd, nog steeds. Zonder duidelijke normen- en waarden stelsels, verliest de wereld het inzicht en het overzicht om tot een stabiele samenleving te komen.

De normen- en waarden inherent aan Verslaggevingsregels en het toetsen daarvan door onafhankelijke auditors, met hun op ethiek gebaseerd fundamentele beginselen, zijn in mijn ogen, essentieel voor een stabiele, waarachtige, wereld.

Verslaggeving en auditing hebben belangrijke voorbeeldfuncties. Het een om te zorgen voor ´klaarheid´en het ander domweg omdat ´het oog van de meester maakt het paard vet´, goed gedrag kan niet zonder toezicht.

Jan Bouwens

Goed stuk Jan Thijs

Er is allerlei reden om te bezien wat het effect zal zijn van afschaffing van de controleplicht. In elk geval zie je dat daar waar de grens wordt opgetrokken bedrijven die zich willen laten controleren daar voordeel bij hebben. Bedrijven die beursgenoteerd zijn onderscheiden zich thans ook al door al of niet de RvC het voortouw te geven bij de communicatie met de accountant. Het is niet duidelijk hoe dit uitwerkt. Het zou goed zijn om de effecten hiervan te bezien. Wellicht speelt de Europese context hierin een bijzondere rol. Afschaffing van de verplichte controle voor beursgenoteerde bedrijven dient inderdaad op zijn consequenties te worden onderzocht maar zou niet bij voorbaat moeten worden afgewezen.

Endymion Struijs

Dank, Jan Thijs! De discussie blijft onvermijdelijk wat oppervlakkig. Het is wellicht ook meer een sociologische discussie. Europa, en Nederland in het bijzonder, is een totaal andere samenleving dan de Amerikaanse...waar het meer geaccepteerd is dat bedrijven failliet gaan, dat er Barbarians at the gate staan en dat de shareholder het laatste woord heeft. Nivellering (van stakeholders) heeft in de US een ander niveau dan in Nederland waardoor we aan de Noordzee mogelijk sterker gereguleerd zijn. Punt is dat veel auditing research uit de US komt, waardoor de discussie zich lastig academisch laat onderbouwen. Wellicht kan Olof Bik, namens FAR maar vooral vanuit zijn expertise op het gebied van cultuur x auditing, daar ook eens zijn licht op laten schijnen?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.