Opinie

E pluribus unum

Begin december bezocht ik het Capitool in Washington DC. Het bezoek was mijn einddoel van een reis door de vijftig staten van Amerika. DC staat voor District of Columbia - dus geen staat op zichzelf zoals de andere vijftig - en is in het leven geroepen toen men na de burgeroorlog maar niet kon besluiten welke stad de hoofdstad van de Verenigde Staten zou worden. DC werd gevestigd op neutraal terrein. In de rotunda van het Capitool staat hoog op het plafond geschilderd 'E pluribus unum' oftewel 'Uit allen één'. Ooit het officieuze motto van de Verenigde Staten, later vervangen door 'In God we trust'.

In de recente ledenvergadering van de NBA is het helaas niet gelukt een kandidaat te kiezen die, met dit motto in het vooruitzicht, met passie en daadkracht het bestuur van de NBA kan gaan leiden. De strijd tussen grote en kleine kantoren om het voorzitterschap lijkt maar niet tot een einde te komen en voert de boventoon.

Engelen_SanCroonenberg_640x480.jpg

Bij Marco Moling proefde ik wel bevlogenheid en passie om veranderingen door te voeren, maar zijn hart is verpand aan het mkb en hij kon me niet overtuigen van wat hij gaat betekenen voor de accountants in business, of zijn collega's bij de big four. Ook de ingetogen Marco van der Vegte was niet in staat me te overtuigen. Zijn gemobiliseerde achterban was echter groot en aldus werd hij tot extra bestuurslid gekozen. De democratie zegevierde weliswaar, maar de uitkomst voelt niet goed. Zelf stemde ik overigens blanco. 

De reden voor mijn blanco stem is gestoeld op het motto 'E pluribus unum'. Ik ben namelijk van mening dat de strijd tussen groot en klein snel beslecht moet worden en wel door een neutrale voorzitter. Een voorzitter die zonder last of ruggespraak de belangen van de gehele NBA-achterban in goede banen kan leiden. Beide kandidaten gaven aan nader te willen onderzoeken of een onafhankelijk voorzitter een optie is voor de NBA. Dit uitgangspunt kan de basis zijn voor het verbinden van de belangen van de kleine en grote kantoren, accountants in business en niet te vergeten de intern- en overheidsaccountants. Dat is mijns inziens een goede basis voor het opbouwen van het vertrouwen dat iedereen weer in alle accountants moet krijgen. Dat moet op de voorgrond staan, niet de strijd om de voorzittersrol. Ik pleit daarbij voor meer aandacht vanuit de NBA voor de kwaliteit van de opgestelde verantwoordingen van organisaties en ondernemingen. De bestuurders moeten in eerste aanleg zorgdragen voor betrouwbare informatie in verantwoordingen. De communicatie over wie waar verantwoordelijk voor is, kan mijns inziens veel beter. 

Terugkomend op het bestuur van de NBA zou ik graag, naast de voorzitter, twee andere onafhankelijke bestuurders zien om samen onze NBA te besturen. Zij kunnen dan de door de leden opgestelde visie - die zo goed als klaar is - omzetten in een strategie met concrete doelstellingen. Met ieder eigen portefeuilles en duidelijke verantwoordelijkheden. 

E pluribus unum was voor mij reden om een motie in te dienen tijdens de ALV van 19 december. Ik was zeer verheugd van Pieter Jongstra te horen dat het bestuur al heeft besloten de mogelijkheid van een onafhankelijk voorzitter c.q. bestuur te gaan onderzoeken.

Het vereist weliswaar een wetswijziging - de huidige wet gaat uit van een bestuur van ten minste zeven leden - maar met een driekoppig bestuur kan de NBA veel daadkrachtiger en slagvaardiger bestuurd worden. Het maatschappelijk verkeer noch de leden zijn gebaat bij een groot bestuur, dat als een Poolse Landdag langzaam of niet vooruit komt. Bij grote internationale ondernemingen zijn de verschillende portefeuilles verdeeld over een klein aantal bestuurders; dat werkt effectief en efficiënt. Verantwoordelijkheden zijn helder en transparant belegd. 

Inrichting van de governance van de NBA vereist balans tussen besturen, beheersen, verantwoording afleggen en toezicht houden. Met een visie voor het beroep kunnen we ons nu gaan concentreren op de inrichting van de governance. Wat mij betreft kan de dialoog over die governance van de NBA starten. De feestdagen geven voldoende gelegenheid om eens met de benen omhoog na te denken over de toekomst van onze beroepsorganisatie.

Ik wens iedereen een hele 'gooje rutsch' in het nieuwe jaar!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

San Croonenberg is oprichter van GRCFirst en houdt zich bezig met governance, risk management, control & internal audit-vraagstukken.

Gerelateerd

6 reacties

Joan Zielhuis Vos

Beste San,
Mooie opgestarte dialoog en moedige zet tijdens de ALV. Ik ben het eens met je motto, het gaat om de verbinding (of vereniging) en niet om de verschillen. En om met het tiende citaat van Marcel Pheijffer in de opinie over de beroepseer af te sluiten: Kom niet met problemen, maar met oplossingen. Daar is jouw opinie een mooi voorbeeld van. Ik ben benieuwd waar deze dialoog naar toe gaat en tot welke acties dit leidt. Ik ontmoet je graag weer in het nieuwe jaar, bijvoorbeeld bij een bijeenkomst van de NBA. Groetjes van Joan

jules muis

Tja, neen, toch, misschien San, ik laat soms de mensen die in de buurt geweest zijn maar niet hebben aangebeld wat inboorlingen alternatieven kennen, zodat ze een volgende keer begrijpen dat ze altijd welkom zijn.

Een, twee, drie, zeven, tienhoofdige leiding van het NBA?

Ik wil niet flauw zijn, maar wat mij betreft hangt dat van het hoofd af.

Met het gebruikelijke spectrum van 'alle goede dingen in drieën' tot, 'hear no evil, see no evil, speak no evil'.

Incidenteel, uitzonderlijk, kan een driehoofdige leiding best een goede ( tijdelijke) keus zijn om een nodige doorbraak te bereiken. Vooral indien aangevoerd door een onafhankelijk professionele geest met doortastend vermogen en meer wijsheid dan politieke savvy.

Maar structureel lijkt me dat voor een nog steeds pluriforme club te dun, te risicovol, voor collectief comfort.

Ik zoek trouwens de eerste governance oplossing niet op bestuursniveau maar op directie-niveau : een stevig in zijn schoenen staande Directeur Vaktechniek, met een behoorlijk onafhankelijkheids statuut, breed 'reporting chain' door ervaring rijk geworden, zou de huidige situatie van dominantie van boodschappenverpakkingsdeskundigen wat kunnen dimmen; met het inhuren van top professionelen die ons instituut van inhoudelijke boodschappen kan voorzien. En daarmee ook meer prealabel zaken die collectief moeilijk op te lossen zijn, eerst tot een een interne oplossing te brengen. Met alleen de uitzonderingen die omhooggedelegeerd worden, naar een ALV.

Ik ben in deze mening gesterkt na lezing van het recent bedrijfs en verdienmodel rapport
dat volkomen status quo handhaving
gedoelredeneerd is. Iets wat met een sterke professionele stem binnen het instituut zelve nooit het daglicht had gezien.

Dus mijn advies, voor je aan het bestuurs model gaat sleutelen, moeten we niet eerst eens goed kijken wat het instituut als instituut, professioneel gedreven eerder dan politiek, beter kan voorbereiden?

Dan wordt de volgende stap wat duidelijker.

San Croonenberg

Beste Jules,

Tja, er is altijd een baas boven baas. Dank voor je uitgebreide tekst en uitleg over DC en President Trump. Geen koe zo bont of er zit een vlekje aan, toch?
Maar, wat vind je nu van het voorstel van een onafhankelijk bestuur bestaande uit 3 leden?

Met groet,
San

San Croonenberg

Geachte heer Weezenberg,

Dank voor uw reactie. De bedoeling van mijn opinie over een onafhankelijk bestuur is om de dialoog te openen en de verschillende mogelijkheden ter tafel te brengen en te bespreken met elkaar. Ik ben het met u eens: er zijn meerdere wegen naar Rome. De NBA is er om de belangen van alle leden te behartigen en dat werkt mijns inziens het beste als de bestuurders dit zonder last of ruggespraak doen.

Governance, met de bouwstenen besturen, beheersen, verantwoording afleggen en toezichthouder, is meer dan de vorm en inhoud van het bestuur. Ik kom terug op de huidige indeling van ledengroepen zoals de NBA die nu hanteert. Ik vraag me oprecht af of de werkzaamheden die we als accountant verrichten (assurance afgeven, samenstellen, adviseren, bijzondere onderzoeken verrichten, doceren, risico's en compliance managen, besturen, toezicht houden, beheersen, info opstellen, etc.) niet de basis moeten zijn om te besturen en advies over af te geven. Het maakt niet uit waar we werken, maar wat ertoe doet is, wat we doen. Daar zie ik de aansluiting met de verdeling van de portefeuilles in de oude tijden.

jules muis

@Beste San,

Als nu 20 jaar bewoner van DC ( ‘de plaats waar je iedere dag
intellectueel dronken kunt worden’) heb ik met plezier je insteek gelezen.

En begrijp je enthousiasme voor het motto ‘e pluribus unum’. Met de
aantekening dat dit, by Act of Congress (1782), als informeel maar de facto motto van de US werd gezien. Tot 1956,
toen het Amerikaanse Congress als formeel motto “In God We Trust” verordonneerde.
Dit ondanks de op Franse leest geschoeide US constitutionele strakke scheiding van kerk en staat.

Het motto van DC zelve ( vanaf 1871) is “Justitia Omnibus”, vrij vertaalt, ‘Justice to All’. Een niet helemaal onbegrijpelijke hartekreet van de nu 650.000 inwoners, die anno 2017 wel alle verplichtingen kennen van een US citizen, maar geen stemrecht hebben in hun eigen Congress, noch ‘The House’, noch de Senaat.

Bovendien is de territoriale integriteit
van de aanvankelijk 16 bij 16 km uitgehakte District niet helemaal gegarandeerd: delen van de stad hebben her recht zich af te scheiden, om zich weer terug te voegen bij de staat die het terrein bij de geboorte van de stad heeft afgestaan ( Maryland of Virginia), op voorwaarde dat dat de wens is van de bewoners van het btreffende deel van de stad, en de kandidaat ‘ontvangende’ staat alsmede het US congress daarmee accoord gaat. Dat is éénmaal gebeurt, ten Zuiden van de Potomac. En ook Georgetown heeft ooit die wens geuit maar kon er geen medestanders voor vinden.

Ik wil maar zeggen, ‘e pluribus unum’ heeft zo zijn vlekjes. Net als onze NBA governance constellatie.

Daar is zeer recentelijk weer een nieuwe anecdote bijgekomen nu onze meer in het oog dan uit het hart lopende President Trump zijn eigen Presidentiële Penning ( een traditie die al een paar decennia loopt en Presidenten hun eigen penning, weggevertjes voor vooraanstaand bezoek, ‘slaan’; in ieder geval ontwerpen) een eigen Trumpiaanse signatuur heeft gegeven. Tot vòòr Trump waren het bescheiden munten, met de naam van de President en… het “E Pluribus Unum” motto.

Trump heeft op zijn gebruikelijke manier deze understatement penning traditie ‘verdecadentiseerd’ (ABN?) door het aangehaald klassieke motto te vervangen met ‘Make America Great Again’. En er ook zijn naam maar liefst drie keer op te spijkeren. Een keer door er ook een uithangbord met “Trump’ erop aan te solderen. Zijn penning hoeft kennelijk niet te rollen. Iedereen in zijn entourage schreeuwt ook nog van de daken dat het goud-gehalte beter is dan dat van Trumps voorgangers.

Om een lang verhaal kort te houden, er wordt in de pers gespeculeerd dat Trumps presidentiële penning nog eens de “E PLURIBUS ANUS” award zal krijgen.

Ben je weer even bijgepraat.

Jan Weezenberg

Geachte Mevr. Croonenberg,
Zoals zo veel NBA "problemen " is ook hier binnen de spelregels een eenvoudige oplossing denkbaar.
Namelijk : "Binnen het Bestuur wordt een "dagelijks bestuur " gevormd".

In de oertijd van het NIVRA-onderwijs (zo rond 1975) werd gewerkt met een Algemeen Bestuur Onderwijs (ABON, met een eigen Voorzitter) dat met de buitenwereld contacten onderhield via een Curatorium Opleidingen.
Binnen het bestuur was er het Dagelijks Onderwijs (DBON), eveneens met een eigen voorzitter en met daarbinnen een taakverdeling naar cursussen (elk lid had één of twee portefeuilles)
Deze voorzitters van de cursus XXX waren tevens voorzitter van de examencommissie voor dat vak.

Deze linking pin opzet was bijzonder efficient en ook effectief.

De tijden zijn drastisch veranderd maar de filosofie "dagelijks bestuur binnen een algemeen bestuur " is nog steeds goed te hanteren, ook zonder wetswijziging.

Misschien een tip voor Marco v.d. Vegte ?.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.