Opinie

Vertrouwen

'Vertrouwen in de toekomst' is het motto van het nieuwe kabinet. Dat vertrouwen leek de Tweede Kamer niet meer te hebben in Jeanine Hennis, die zich net voor de eindstreep van Rutte II als defensieminister terugtrok. Ook de alom bewonderde Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, moest het veld ruimen. Een verstandig besluit, zo vonden vriend en vijand. Want soms moet je zelf een stap terugzetten, om ruimte voor nieuw vertrouwen mogelijk te maken.

Het behoort niet tot de mores van onze beroepsorganisatie om de vertrouwensvraag te stellen. Ook bij de komende algemene ledenvergadering in december staat het onderwerp vertrouwen vast niet op de agenda. Toch is het de vraag of we dat niet zouden moeten toevoegen. Bij het politieke oordeel over het dodelijke ongeluk in Mali ging het niet om de vraag of de minister en de CdS persoonlijk iets te verwijten viel. De Ongevallenraad was vooral heel kritisch op de gebrekkige cultuur en structuur van het Defensie-apparaat, waardoor de veiligheid van uitgezonden militairen onvoldoende gegarandeerd kon worden. Een leiderschapswissel was volgens de wetten van de Haagse logica noodzakelijk om iedereen binnen Defensie duidelijk te maken dat het nu echt menens was én om een nieuwe leider de ruimte te geven om zonder last van het verleden schoon schip te maken. 

De noodzakelijke ommezwaai van de beroepsgroep, die in de zomer van 2014 zo voortvarend begon, lijkt al langere tijd vast te lopen op defensieve cultuur- en organisatiefactoren bij met name het accountancy establishment. Waar we met de forse zelfregulering door de 53 maatregelen aanvankelijk nog volop applaus kregen van de stakeholders, is het geduld inmiddels op. De reacties op het recent voorgestelde kwaliteitsmodel waren soms zelfs cynisch, met name van de kant van Eumedion, de institutionele beleggers die samen goed zijn voor 650 miljard euro aan belegd vermogen. Dat zijn toch mensen die normaliter over een bijzonder lange adem beschikken. Maar ook bij de AFM, de Tweede Kamer en de minister van Financiën begint de irritatie al maanden zichtbaar toe te nemen. Het onvermogen om echt door te pakken riep bij minister Dijsselbloem deze zomer zelfs de vraag op "of de sector wel op de goede weg is, of zij het vertrouwen verdient om zelf stappen te zetten en of het pakket aan maatregelen wel de kern van het probleem raakt". 

Je zou verwachten dat een sector waar het vuur zo aan de schenen kruipt meteen vaart gaat maken en doorpakt. Vreemd genoeg zien we daar niets van. We hebben nu een visiedocument dat bol staat van prachtige intenties en gladde beloften, maar weinig concrete plannen omvat. Hebben we nog steeds de illusie dat buitenstaanders, maar ook de beroepsgroep zelf, niet door zulke vrolijke luchtballonnetjes heen zullen prikken? De governancevoorstellen zijn na de duikvlucht van vorig jaar in de parkeerstand gezet. Alles wijst erop dat de oude plannen weer gewoon op tafel komen, simpelweg omdat er niets beters kan worden bedacht en de alternatieven van onder andere Novak worden afgewezen. 

Het is alsof de NBA bezig is om een brandweerwagen met lege banden naar voren te duwen, terwijl er van het brandende huis nauwelijks nog een sponning overeind staat. Critici die tot spoed manen krijgen steevast te horen dat ze niet zo moeten zeuren en iedereen toch zijn stinkende best doet om er het beste van te maken. Dat soort bezwerende prietpraat moet echt afgelopen zijn. 

Met de nodige aarzelingen hebben de leden de revolutie van 2014 in handen gegeven van vertegenwoordigers van de oude garde. Helaas moeten we vaststellen dat het niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Dat is geen eigen constatering, maar de indringende conclusie die onze stakeholders al lang hebben getrokken. Ook nu weer probeert het NBA-bestuur tijd te winnen door het echte debat naar het komende voorjaar over te hevelen en tot die tijd weer talloze gespreksrondes te organiseren. We kunnen net zo lang doorgaan tot we iedereen in Nederland geconsulteerd hebben, maar zo lang we weigeren ook echt iets met die feedback te doen heeft het allemaal geen zin. 

Bij de komende ALV in december kunnen de leden zich uitspreken over de beoogde nieuwe voorzitter. Nu de NBA weer een kandidaat uit de hemel van de Zuidas neer laat dalen hebben we daar weinig van te verwachten. Dat is (wederom) in strijd met de fusie-afspraak om het voorzitterschap onder RA's en AA's te laten rouleren. Met het vertrek van Anne-Marike van Arkel als algemeen directeur is er nóg een vacature vrijgekomen. Dat biedt ruimte om een nieuwe weg in te slaan. Om ook aan onze stakeholders te laten zien dat wij hun kritische signalen serieus nemen. Dat we stoppen met pappen en nathouden en het aandurven om weerbarstige thema’s op de agenda te zetten. Dat we geen genoegen nemen met loze beloften, maar de daad bij het woord willen voegen. Dat je geen revolutie kunt beginnen door de generaals uit het oude establishment te rekruteren. 

Om weer vertrouwen in de toekomst te krijgen is de gekozen koers van stapje voor stapje en organische groei onvoldoende. We hebben een radicale breuklijn nodig. Dat moment dient zich in december aan. Wij hopen dat de leden deze kans om echt te kiezen niet verloren laten gaan. En zich uitspreken voor kandidaten die kleur bekennen.  

Wij zijn beschikbaar om het verschil te maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling en Guus Ham zijn respectievelijk voorzitter en directeur van de Nederlandse vereniging van accountants en accountantskantoren (Novak), de belangenvereniging voor mkb-accountants.

Gerelateerd

16 reacties

Roy Gorter

Top Marco, ben benieuwd!

Veel succes de komende periode!

Marco Moling

Beste Roy,

Ik ben het volledig met je eens! Misschien dat deze toelichting verhelderend werkt. Met enige regelmaat schrijven Guus Ham en ik een column of opinie, waarin we kritisch kijken naar de actualiteit, soms thema's agenderen en aangeven waarin naar onze mening verbeterpunten liggen. In dit geval bevatte de column over vertrouwen een nog wat cryptische slotzin, die samenviel met de bekendmaking van mijn kandidatuur voor het voorzitterschap. Natuurlijk zegt deze column (nog) niets over mijn visie op de NBA in relatie tot het voorzitterschap. Op zeer korte termijn zal ik aangeven wat voor mij de belangrijkste aandachtspunten zijn en wat mij voor ogen staat. Ik hoop dat de andere kandidaat dat ook zal doen. De komende verkiezingen moeten gaan over de inhoud en nergens anders over. Juist om die reden heb ik mij kandidaat gesteld. Het is niet meer van deze tijd dat de leden van de NBA alleen maar kunnen instemmen met de enkelvoudige voordracht van het bestuur, zonder enig zicht te hebben op het programma waar de nieuwe voorzitter voor staat noch op de wijze waarop de kandidaatstelling tot stand is gekomen. Laten we de komende tijd daarom volop het debat aangaan, ook met alle leden, zodat de ALV in december het prachtige sluitstuk wordt van een zinderende, constructieve en op de toekomstgerichte discussie! Ik kijk er naar uit!

Hartelijke groet,
Marco

anton ewoldt ra

Nu met de publicatie van de Paradise Papers is het interessant of de daarin genoemde bedrijven van de accountants over de jaren 204;2015 en 2016 wel of geen goedkeurende verklaring hebben gekregen. Hier zou de AFM; DNB; NBA en Tweede Kamer zich moeten gaan buigen. De uitkomst ervan zal dan een graadmeter kunnen zijn of het wel of geen zin heeft aan het herstel van vertrouwen in de merknaam accountant nog energie te steken of gewoon zeggen een accountant is maatschappelijk en publiek gezien een gewone nederlander met een dienstverlenend beroep en net zo als alle mensen feilbaar is en geen hoge pretenties heeft zekerheid toe te voegen aan financiëele informatie. Dus thema's "ken uw rol" en werk aan herstel van vertrouwen" dat helaas maar summier in allerlei overleggen binnen NBA wordt gevoerd. Op de aanstaande AccountantsDag zal wel het beeld overheersen wat er allemaal goed gaat en het beter weten dan het publiek.

Richard Overweg

Beste Roy,

Ik zou zeggen kom naar de ledenvergadering en bestudeerd starts de kandidaatstellingen. Hierin zullen de beide of meerdere kandidaten zich voorstellen en zal vast ook Marco zijn programma aangeven, maar volgens mij zijn er al veel zaken aangegeven. Jammer dat jij deze pertinent niet wilt zien.

Groet,
Richard Overweg

Roy Gorter

Beste Richard,

Het opiniestuk is gebaseerd op wantrouwen tegen ‘het establishment’, zonder dat er uit blijkt waarom we juist wel vertrouwen zouden moeten hebben in dit alternatief.

Ik geef in mijn eerste reactie aan dat ik dat jammer vind, én geef Marco de kans om dit te herstellen door met concrete en geloofwaardige plannen te komen en zo alsnog het vertrouwen te winnen. Om vervolgens ook nog te stellen dat er zeker wat voor te zeggen is om nu eens geen voorzitter van de Big 4 te kiezen. Kans 1.

Dat interpreteer jij als zeggen dat Marco en Guus overal tegen zijn, waar ik het enkel heb over dit opiniestuk en ze juist vraag toe te lichten waar ze voor zijn.

Vervolgens kom je met een oneliner, waarop ik aangeef te hopen dat we gaan kiezen op inhoud. Daarvoor vraag ik Marco om een inhoudelijke bijdrage om de kiezers te overtuigen om niet tegen de ander maar juist vóor hem te stemmen. Zodat we straks niet kiezen uit wantrouwen maar juist uit vertrouwen. En daarna ook vanuit deze positie verder kunnen. Kans 2.

Je verwijst dan naar twee voorstellen. Ik geef aan dat ik beide voorstellen prima vind maar me afvraag of daarmee die beloften van ‘revolutie’ en ‘radicale breuklijnen’ waargemaakt worden. In jouw reactie lees ik ook niet dat jij dit wel verwacht. Alleen dat het belangrijke goede voorstellen zijn. Prima, was ik het ook niet mee oneens. Alleen die belofte van 'revolutie' en 'radicale breuklijnen' zie ik er niet in terug. Vervolgens vraag ik Marco zijn punten even op een rijtje te zetten voor alle potentiele kiezer. Een soort verkiezingsprogramma zeg maar. Niet zo gek toch dat ik wil weten waar hij precies voor staat en hoe hij verwacht de problemen in de sector op te lossen, voordat ik beslis of ik op hem zou stemmen? Kans 3.

Beetje flauw om nu te stellen dat ik Marco een kans moet geven, dat doe ik vanaf mijn eerste reactie. Maar wel graag op inhoud, niet louter uit onvrede over ‘het establishment’. Zullen we nu gewoon eerst even Marco de tijd geven om zelf met een reactie te komen om de kiezers uit te leggen waar hij precies voor staat, welke plannen hij heeft en waarom hij de man is voor deze functie?

Richard Overweg

Beste Roy,

Ik blijf bezwaar maken tegen het wegzetten van belangrijke goede voorstellen als niet ter zake doende. Ook blijf ik bezwaar maken tegen het beeld alsof Marco overal tegen zou zijn en alsof er geen alternatief is. Dit alternatief is er wel degelijk en ik zou zeggen geef Marco een kans.

Groet,
Richard Overweg

Roy Gorter

Beste Richard,

Ja hoor, het federatief model en het onderzoek naar assurance op maat had ik gelezen. Waarbij de eerste vooral een oplossing lijkt te zijn voor discussie binnen de beroepsgroep over het al dan niet voldoende vertegenwoordigd worden binnen de NBA en niet direct voor de kritieik vanuit stakeholders. Ook belangrijk en een goed voorstel hoor, maar als het gaat over revoluties en radicale breuklijnen vraag ik me toch een beetje af of dat federatief model daar heel veel aan gaat bijdragen. En dat tweede punt, onderzoek naar assurance op maat, is ook prima. Wie weet leidt zelfs wel ergens toe, op lange termijn en stapje voor stapje. Maar ik zocht eigenlijk naar de plannen om het ‘brandende huis’ te redden, de revolutie uit de roepen en de radicale breuklijnen te forceren. Zie jij dat met deze voorstellen gebeuren?

Gelukkig gaf je aan dat er vast nog wel meer te ontdekken was als de bijdragen van Marco en Guus bestudeerd worden. Maar als jij als fan daarvoor de bijdragen al eerst verder zou moeten bestuderen, dan is het wel zo handig dat Marco die punten als kandidaat-voorzitter voor alle potentiele kiezers even op een rijtje zet, toch?

Richard Overweg

Beste Roy,

Volgens mij heb ik hieronder al een aantal belangrijke voorbeelden genoemd. Heb je die ook gelezen?

Groet,
Richard Overweg

Roy Gorter

‘Marco Moling wacht niet op een goede dag, maar maakt er één.’

Mooi hoor Richard. Gaat Marco Moling dan ook uitleggen hoe hij die goede dag maakt, of alleen dat anderen de dag verpesten? ;)

En dan nu weer serieus verder, in de hoop dat de keuze voor een nieuwe voorzitter op inhoud en niet op dit soort oneliners wordt gemaakt.

Marco, mogen we van jou nog een bijdrage verwachten waarmee je ons gaat overtuigen om niet zozeer tegen de ander maar juist vóór jou te stemmen? Als niet-Big4 kandidaat heb je een heel mooie uitgangspositie en zou ik me best kunnen voorstellen dat er voldoende accountants komen opdraven om te winnen. Het zou alleen zo ontzettend jammer zijn als je vooral wint vanwege wantrouwen richting een deel van de beroepsgroep en niet juist vooral vanwege het vertrouwen van de leden in jou als voorzitter. Na die verkiezing moet je toch weer verder…..

Richard Overweg

Marco Moling wacht niet op een goede dag, maar maakt er één.

Antje Kuilboer-Noorman

Heren, ik kan het niet laten, uw reacties lezende, om u te wijzen op de laatste zinnen van mijn eigen reactie zojuist geplaatst bij mijn opiniestuk 'Red de goede Accountant'. Beheers uzelf en ga van goede dingen doen, over op het goede doen!

Allicht is het inderdaad tijd voor meer vrouwen in het NBA-bestuur om de slag te gaan maken.

Voor uw gemak plak ik de tekst er bij, scroll naar laatste alinea.

Beste Toine,
Dank, ik kijk graag mee en wil ook graag nader gaan onderzoeken, inderdaad van buiten naar binnen.
Met recht tonen de laatste nieuwsberichten op dit forum dat het werkelijk een Griekse tragedie is geworden. Deze betiteling van de toestanden in mijn stuk was ook niet lukraak gekozen. Oudheid en wijsheid bestuderen, levert veel inzicht op bij het aanschouwen van vergelijkbare gebeurtenissen in huidige tijd. Wanneer je de Constitutie van de Atheners en de Orationes van Isocrates, Demosthenes, Socrates en Plato over de besturingsproblemen van democratie, oligarchie en monarchie, gevolgen voor het volk en voor aristocratie, naleest en dit plaatst in het licht van het door de oude filosofen als hoogste doel verheven: de beoefening van Parresia – de waarheid spreken als plicht- dan zie je in het hier en nu bij het accountancy schouwspel, tot diep in de eigen beroepsgroep aan toe, deze prachtige geschiedenis zich bijna letterlijk herhalen! Lees je daar de laatste colleges van Michel Foucalt bij over het klassieke begrip Parresia en haar betekenis in de Oudheid opgewerkt naar de moreel-ethische betekenis nu, dan heb je een compleet inzicht in de akten die nog gaan komen in dit toneelstuk.
Het indelen van de rollen voor wie dan de aristocraten, de volksvertegenwoordiging, de goden, de machtigste en invloedrijkste atheense families en wie de spartanen mogen gaan spelen, laat ik graag aan ieders eigen creativiteit en plezier over.
Helaas is ook uit de historie slechts advies en wijsheid te halen en zijn er geen panklare oplossingen hoe de huidige Atheners (lees Accountants) hun stadsbestuur èn bestaansrecht op de juiste wijze moeten inrichten en behouden. Discussie is goed en leidt tot beter, vrijmoedig waarheid kunnen spreken is daar een zeer belangrijk en noodzakelijk onderdeel van. Van buiten naar binnen ook. In mijn beleving behoeft de beroepsgroep niet alleen het stevig ingezette onderwijs in Audit Quality, maar vooral ook in het vak Beroepsfilosofie! Even niet rekenen of controleren, maar praten en denken over waarheid, eerbaarheid, dapperheid en onafhankelijkheid.
Parrèsia en Ethica!

Als buitenstaander, met alle professionele respect uiteraard, mag ik wel zeggen dat de buitelingen die er worden gemaakt, van een tribunaal voor het NBA bestuur voor de tuchtrechter, de openlijke voorzittersstrijd over wie er op de bok van de NBA moet komen, ongenoegen over macht en invloed van de Big4 kantoren en alle andere strijd en ongenoegen die er woedt onder en over de accountancy, enorm vermakelijk zijn. Echter, er schuilt ook echt gevaar in de ‘grappige’ toestanden. De standing en het belang van de accountant glijdt hierdoor voor de buitenwereld wel steeds verder af. En dat is niet goed!
Om het respect van buiten te behouden is het van wezenlijk belang elkaar van binnen ook te blijven respecteren en waarderen, alleen samen kom je verder.
Vriendelijke groet,
Antje

anton ewoldt ra

Een goede ontwikkeling dat er wat meer democratie komt in de NBA en er nu een keuze gaat komen tussen 2 kandidaten te kiezen op de komende ALV. Wel jammer dat er zich geen vrouwelijke kandidaat heeft gemeld anno 2017. Gezien dat het 100 jaar geleden is dat er het kiesrecht is gekomen en in 1919 ook vrouwen konden kiezen moet er alleen nog in de nieuwe NBAstructuur nog het kiesrecht komen voor de groep accountants zonder inkomen, die tot op heden zijn uitgeschakeld. Over democratische principes gesproken in een pbo!. In Nederland is de SGP al 4 maal tot de HR aan toe veroordeeld dat vrouwen zich niet kandidaat kunnen stellen voor publieke functies. Ik ben bang dat volgend jaar bij de ledenraadsverkiezingen de NBA in Nederland de tweede organisatie wordt en gelijk staat met de SGP. Fraai ,terwijl het plan van aanpak bol staat van publiek belang, open visie en modern willen zijn. De pleitbezorging van NOVAC ligt in de zelfde lijn als het aan de weg timmeren en verdedigen van belangen in de OPAK en Acc in bussiness. Dus binnen de groepen in het NBA valt er niets over en weer aan elkaar te verwijten. Jammer dat de acc zonder inkomen geheel buiten de nieuwe plannen worden gehouden, en afgescheept worden de inbreng op de afdelingsvergaderingen maar te doen.
Sinds de fusie lijkt het erop dat de NBA steeds meer op de solo toer gaat en de inbreng van het actieve ledenbestand 23.000 accountants verder wordt teruggedrongen en de "besloten achterkamertjes cultuur grif wordt toegepast.

Wim Nusselder

Tamme problemen vragen om management, venijnige problemen om leiderschap en crisissituaties om bevelvoering.
Het laatste is (nog) niet aan de orde.

Een goede manager komt met een goed plan.
Een goede leider stelt goede vragen en pretendeert niet hét antwoord te hebben.

Een goede leider is zichtbaar en verbindt.
Niet zeggen verbinding belangrijk te vinden en polarisatie oproepen.
Een crisissituatie suggereren en als bevelvoerder een deel van troepen één bepaalde kant op leiden laat de rest in de kou staan.

Als Marco van der Vegte zich niet zichtbaarder maakt dan hij tot nu toe is, deze handschoen niet oppakt en geen goede vragen stelt die de NBA verder helpen, is hij niet de leider die de NBA nu nodig heeft.

Christiaan Boer

Ik kan me volledig vinden in wat Roy opschrijft. De stukken die ik lees van de heren Moling en Ham komen op mij alleen maar over als het af zetten tegen "de big 4" wegens een gepercipieerd achtergesteld worden. Het klinkt een beetje als Calimero.
Ook ik mis concrete voorstellen die werkbaar zijn. Er is al genoeg bureaucratie zonder een federaal model.
Nu wordt er geprobeerd met dit soort opinies en andere stukken op een populistische Donald Trump manier het voorzitterschap te verwerven. Ik zou zeggen voer normaal campagne en overtuig de leden om op de beste kandidaat te stemmen. Het argument dat wel eens gehoord wordt van de "bus landingen van de big 4" is ook een non argument. Blijkbaar is men dus niet instaat om de niet big 4 te mobiliseren die uiteindelijk met veel meer zouden moeten zijn. Vraag is hoe dit dan komt. Staan zij ook niet te springen voor deze omme zwaai of interesseert het ze niet?
Ik geeft Roy ook gelijk in zijn constatering dat op deze manier de heer Moling niet een kandidaat is die mij vertegenwoordigd en dus niet mijn stem verdient.

Richard Overweg

Beste Roy,

Ik vind dat je Marco en Guus tekort doet met het zeggen dat ze overal tegen zijn. Een belangrijk voorstel, welke Novak bijvoorbeeld heeft gedaan is een federatief model, waarbij er beter aansluiting gezocht wordt met andere leden, maar zeker ook niet vergeten een betere afstemming met de markt.

Nog een andere positieve bijdrage aan ons vak door Novak is onderzoek naar assurance op maat. Stakeholders hebben hier zeker interesse in en zo zijn er vast nog wel meer te ontdekken als de bijdragen van Marco en Guus bestudeerd worden.

Dus het afdoen alsof Marco en Guus overal tegen zijn vind ik een beetje goedkoop. Ik zou het goed vinden dat er eens vanuit een ander (stakeholders)perspectief tegen ons beroep aangekeken wordt. (paradigmashift) Daar zijn Marco en Guus continu mee bezig. Daarom zou ik zeggen Marco van harte aanbevolen.

Roy Gorter

Beste Marco en Guus,

In jullie stuk lees ik niet wat jullie nou concreet anders zouden doen maar alleen wat de NBA in jullie ogen allemaal fout doet:

- ‘prachtige intenties en gladde beloften, maar weinig concrete plannen’
- ‘terwijl er van het brandende huis nauwelijks nog een sponning overeind staat’
- ‘geen revolutie kunt beginnen door de generaals uit het oude establishment te rekruteren’
- ‘radicale breuklijn nodig’

Nou heeft een Big 4 voorzitter niet direct mijn voorkeur, maar als het alternatief dit soort populisme is…Natuurlijk zit er in sommige punten een kern van waarheid, maar zeg eens eerlijk: als jullie om je heen kijken wat er gebeurt in de accountancy, dan kan je dat toch niet vergelijken met ‘een brandend huis waarvan nauwelijks nog een sponning overeind staat’? Dat er onderhoud nodig is ok, en dat dat langzamer gaat dan wenselijk ook. Maar zoals jullie het hier dramatiseren maken jullie eigenlijk elke professional in de accountancy belachelijk die zich dagelijks keihard inspant om hoogwaardige diensten te leveren.

Daarnaast begrijp ik het herhalen van de fusie-afspraak om het voorzitterschap onder RA's en AA's te laten rouleren niet. Of misschien ook wel, als jullie daarmee vooral het beeld willen creëren dat het benoemen van een Big Four RA tegen die afspraak in gaat. Maar als jullie werkelijk die afspraak zo belangrijk vinden, waarom wordt dan Marco Moling RA AA naar voren geschoven? Gaat het jullie hier nou niet veel meer om het onderscheid Big Four / niet Big Four? Of assurance / non-assurance?

Als laatste vraag ik mij af welke echt belangrijke alternatieven van Novak zijn afgewezen. Doorgaans lees ik jullie opiniestukken op Accountant.nl wel, maar eerlijk gezegd kan ik mij geen concrete plannen herinneren die écht een fundamentele verandering zouden betekenen.

Al met al is jullie opiniestuk eerlijk gezegd voor mij vooral een reden om dan toch voor de Big 4 voorzitter te kiezen. Tenzij jullie me kunnen overtuigen met echt concrete en geloofwaardige plannen komen om dat ‘brandende huis’ te redden, de ‘revolutie’ te beginnen’ en die ‘radicale breuklijn’ te realiseren. Want er is zeker wel wat voor te zeggen om nu eens een voorzitter te kiezen die niet van de Big 4 komt. Maar dan liever niet uit onvrede over huidig beleid maar juist uit vertrouwen in het toekomstig beleid waar deze voorzitter voor staat…...

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.