NBA

Bommetje

Zie het voor je: een vreedzaam zwembad waarin oudere dames en heren gestaag hun baantjes trekken. En dan de wrede verstoring van de rust, als enkele jongens zich van de hoge duikplank in het water laten ploffen. Een bommetje.

Zo ongeveer laat zich het effect illustreren van het recent verschenen rapport van de Monitoring Group op de internationale accountantsgemeenschap. De Monitoring Group werd zo’n tien jaar geleden samengesteld uit een aantal prominente stakeholdergroepen (waaronder IOSCO, IFIAR, Financial Stability Board, de Europese Commissie en de Wereldbank), met als doel de governance rond de totstandkoming van de accountancystandaarden periodiek door te lichten.

Deze standaarden op het gebied van audit en assurance, ethiek en educatie worden opgesteld door drie ‘standard setting boards’ die werken onder de vleugels van IFAC, maar daarbinnen zelfstandig tot hun oordeel komen. Ze worden daarbij op de vingers gekeken door diverse organen: de zogenaamde Consultative Advisory Groups, de Public Interest Oversight Board en de genoemde Monitoring Group. Een complex, maar robuust proces.

Volgens de Monitoring Group, onder leiding van AFM-bestuurder Gerben Everts, echter niet robuust genoeg. De standard setting boards moeten weg bij IFAC, die verantwoordelijk is voor de benoemingen en financiering, en volledig onder de hoede komen van multistakeholderorganen (waaronder de Monitoring Group zelf). Het huidige model herbergt namelijk een inherent risico van beinvloeding door de professie zelf en dat is niet in het publieke belang. Gezien de verbondenheid van het standard setting proces met IFAC lijkt dit een logische constatering. Buitenstaanders zullen snel geneigd zijn de conclusies van de Monitoring Group te onderschrijven.

Helaas is de onderbouwing zwak. Nergens wordt gestaafd in hoeverre het geschetste risico zich daadwerkelijk voordoet. Het rapport verwijst naar een uitgebreid stakeholderonderzoek, maar wie dat zijn en wat ze nu precies vinden staat niet in het rapport. Een ander kritiekpunt is dat de Monitoring Group de controle- en ethische standaarden in één orgaan wil onderbrengen, waarbij de ethische standaarden van auditors en overige accountants worden gesplitst. Die laatste groep blijft achter bij IFAC. Met dit voorstel wordt een wig gedreven in een gedragscode die door accountants wereldwijd gemeenschappelijk wordt gedragen. De vraag is welke prijs bedrijfsleven en publieke sector hiervoor gaan betalen. Last but not least wordt de rekening (fors hoger, want boardleden worden straks betaald) neergelegd bij het accountantsberoep, zonder dat het beroep ook maar enige stem krijgt.

Heeft het rapport dan geen goede kanten? Zeker wel. Zo bekritiseert de Monitoring Group de betrekkelijk gesloten cultuur van de vaktechnische gemeenschap, waarin een beperkte groep vele uren spendeert voordat men het met elkaar eens wordt over technische details, waardoor de ontwikkeling van een standaard vele jaren in beslag kan nemen. Het professionaliseren van dit ambachtelijke proces in de dynamische wereld van vandaag is zeker wenselijk. Ook het uitbreiden van de inbreng en zeggenschap van stakeholders is noodzakelijk; wat mij betreft mag deze doorslaggevend zijn. Maar neem als stakeholder dan ook je financiële verantwoordelijkheid, zou ik zeggen.

De consultatie van het rapport van de Monitoring Group sluit op 9 februari 2018. Als NBA zullen we hierop reageren. Onze opinie telt mee in de internationale gemeenschap. Al is het alleen maar omdat we ervaring hebben met bommetjes.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

Gerelateerd

5 reacties

Wim Nusselder

Beste Hans,
Dank je voor de informatie, waaraan het me inderdaad ontbrak.
Soms zie je het bos beter als je niet alle bomen kent.
Je informatie bevestigt mijn analyse.

Als de leden van de IAASB gelijkelijk verdeeld zijn over accountants en niet-accountants en als de niet-accountants in 2 categorieën verdeeld zijn, dan geven de accountants en hun perspectief de doorslag.
Als het om regelgeving voor accountancy gaat en er is geen professie van regelgevers voor accountants (of in het algemeen) dan hebben de accountants de hoogste ‘professionele’ status in de IAASB.
Is cognitive capture in zo’n structuur niet vrijwel onvermijdelijk?

Lidmaatschap (door een vertegenwoordiger met beperkte ruggespraak) van de CAG voor 26 grote organisaties is bepaald geen garantie voor invloed van de (brede) achterban van die organisaties (waaronder segmenten van dat illusoire ‘maatschappelijk verkeer’).
Als je een wiel hebt met een groot aantal spaken, dan heeft de as (door zijn informatiepositie) meer invloed op de velg dan andersom.
Representatieve democratie is een manier om vertegenwoordigden op afstand te houden eerder dan een manier om ze invloed te geven.

Hans Verkruijsse

Beste Wim
Ik heb het idee dat jij niet volledig op de hoogte bent van de wijze waarop een Board als de IAASB werkt en wie er allemaal bij betrokken zij. Het is wat eenvoudig om vanuit de zijlijn commentaar te geven zonder eerst een uitgebreid onderzoek te doen zoals dat accountants betaamt. Niet alleen worden de onderwerpen die behandeld moeten worden mede door een andere commissie, de Consultative Advisory Group, de CAG, dan de Board zelve aangedragen, in welke commissie een groot aantal organisaties vertegenwoordigd zijn, maar ook bij het vaststellen van een standaard hebben juist de gebruikers van de jaarrekening een veel grotere stem in het geding dan accountants.
Verder zou het goed zijn eens na te gaan wie zitting hebben in de IAASB; van de 18 leden van de Board zijn er 5 non-practitioners, 4 public members en inderdaad 9 practitioners.
Voor jouw oordeelsvorming doe ik hierbij het lijstje toekomen van de leden van de CAG zodat je kan zien dat hier het maatschappelijk verkeer in is vertegenwoordigd en het niet uitsluitend accountants zijn die iets maken voor accountants.

Accountancy Europe
Associação Brasileira de Instituições Financeiras de Desenvolvimento
Basel Committee on Banking Supervision
BUSINESSEUROPE
CFA Institute
European Commission
European Federation of Accountants and Auditors for SMEs
Financial Executives Institutes International
Gulf States Regulatory Authorities
Information Systems Audit and Control Association
Institute of Internal Auditors
International Accounting Standards Board
International Actuarial Association
International Association of Financial Executives Institutes
International Association of Insurance Supervisors
International Bar Association
International Corporate Governance Network
International Organization of Securities Commissions
International Organization of Supreme Audit Institutions
International Valuation Standards Council
Islamic Financial Services Board
Japan Securities Dealers Association
National Association of State Boards of Accountancy
Organisation for Economic Cooperation and Development
Sri Lanka Accounting and Auditing Standards Monitoring Board
United Nations Conference on Trade & Development
World Bank
World Federation of Exchanges

Wim Nusselder

Scheiding der machten vereist scheiding van reguleerders, toezichthouders en gereguleerden.
Dus gereguleerden (i.c. accountants) die niet zichzelf reguleren evenmin gereguleerd worden door de toezichthouders, maar door een derde categorie/instantie.
De Monitoring Group gaat vanuit dat perspectief nog niet ver genoeg bij het wreed verstoren van de rust van zwemmers die hun eigen badmeesters benoemen én zwembadreglementen opstellen.

Dat perspectief gaat echter mank doordat accountants zelf al toezichthouders zijn.
De benadering van de Monitoring Group leidt tot een wildgroei van regulering en toezicht.
Het leidt tot fractalisering van de samenleving en fragmentarisering van functies en beroepsgroepen in plaats tot trias politica.

Hans Verkruijsse

Gert ik ben het volledig met je eens. Deze fout is al eens gemaakt bij de inrichting van de AFM waarbij aan de trias politica volledig voorbij is gegaan. Nu dreigt hetzelfde op internationaal niveau.

Gert van den Brink

Als ik het standpunt goed begrijp zijn het onder andere de toezichthouders die nu stellen dat zij de regelgeving mede zouden moeten bepalen. Ook dat lijkt me een gevaarlijke gedachte. In het kader van de scheiding der machten (in accountants termen functiescheiding) lijkt het me niet verstandig als de controleur zelf de norm kan meebepalen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.