Opinie

Terug bij af

We zijn dus terug bij af. De stakeholders van de accountancysector zien niets in het matrixmodel dat de Stuurgroep Publiek Belang presenteerde om de auditkwaliteit te definiëren. Het maatschappelijk verkeer wil eigenlijk maar één ding van de externe accountant: zekerheid dat een bedrijf de boel niet belazert. Waarom vinden accountants het zo ingewikkeld om dat zonder enige reserves toe te zeggen?

Accountant.nl meldde tamelijk droogjes wat eigenlijk nogal gênant is. De green paper over auditkwaliteit, die onder verantwoordelijkheid van een eminent gezelschap van topmannen (!) uit de sector tot stand kwam, is door de stakeholders van tafel geveegd. Dat legt niet alleen de verwachtingskloof tussen accountants en hun stakeholders bloot. Het roept ook de vraag op waarmee de sector de afgelopen jaren bezig is geweest, wanneer de maatschappelijke antennes kennelijk zo beroerd staan afgesteld. Hoe kan je de juiste koers bepalen om de kwaliteit van je werk te verbeteren, als je op een ander kompas vaart dan de eindgebruikers van je verlangen? 

Na ongetwijfeld vele intensieve gesprekken leverde de stuurgroep deze zomer een moeilijk leesbaar rapport rond een soort Rubiks kubus op, dat vooral bevestigde dat accountants het bijzonder ingewikkeld vinden om de kwaliteit van hun eigen werk te definiëren. Voor de stakeholders is het een stuk eenvoudiger. Zij willen een accountantsverklaring die de zekerheid biedt dat de gecontroleerde entiteit de boel goed op orde heeft en gebruikers van de jaarrekening niet op het verkeerde been zet. 

Het is ook vrij eenvoudig om een lijstje te maken met risico's waardoor die zekerheid onder druk kan komen te staan, zoals:

  • De externe accountant leunt te zwaar op de door het bedrijf aangeleverde informatie en verzamelt te weinig eigen gegevens.
  • Uitgevoerde steekproeven gaan onvoldoende diep om een betrouwbaar beeld van de organisatie te krijgen.
  • De externe accountant heeft onvoldoende ruggengraat om de bazen van de gecontroleerde entiteit tegen te spreken.
  • De externe accountant is blind voor zonnekoning-gedrag, megalomanie en andere signalen die kunnen wijzen op fraude en/of manipulatie.
  • De externe accountant besteedt onvoldoende tijd aan het controledossier en laat het over aan jonge medewerkers die de hele dag naar een beeldscherm staren.

Het is niet toevallig dat dit soort risico's raken aan wat voor de sector het grootste zwaard van Damocles is: een discussie over het verdienmodel en de perverse, commerciële prikkels die een deugdelijke controle 'te duur' maken. Daar zit ook de kern van de stakeholderkritiek: met de gekozen multidimensionale benadering bestaat het gevaar dat je plussen en minnen tegen elkaar gaat wegstrepen en daarmee het leidende publieke belang uit het oog verliest. 'De schoorsteen moet ook roken', is geen argument om tekortkomingen te relativeren. Wanneer het verdienmodel voortdurend knelt met de randvoorwaarden om je werk goed te doen, moet je toch een ander gesprek gaan voeren.

Het voldoen aan deze randvoorwaarden betekent voor het maatschappelijk verkeer gewoon de boel op orde hebben. Over echte kwaliteit praten we dan nog niet eens. Dan hebben we het over toegevoegde waarde. Helpt de accountant bedrijven om ook betrouwbaar en helder te rapporteren over niet-financiële waarden? Is de accountant in staat om een meer informatieve accountantsverklaring te schrijven die verder gaat dan gemeenplaatsen? Geeft de accountant duidelijke antwoorden op vragen in de aandeelhoudersvergadering? Biedt de accountant niet alleen bij de controle van de jaarrekening maar ook met andere vormen van assurance maatschappelijke zekerheid dat financiële stukken deugen? Aan die dimensies van kwaliteit kom je helemaal niet toe als de basisuitgangspunten nog steeds ter discussie staan. 

De reactie van de stakeholders op de green paper is het zoveelste signaal dat de sector stuurloos is. Het is nog maar de vraag of de 53 maatregelen waar de oob-accountants hun handtekening onder hebben gezet, echt het verschil zullen maken. Andere accountantsorganisaties hebben dit hervormingspakket sowieso terzijde geschoven, zonder dat er nog enige helderheid bestaat wat zij dan onder kwaliteit verstaan. En nu blijkt de crème de la crème van de NBA ook compleet anders tegen auditkwaliteit aan te kijken dan de stakeholders. Wat betekent dit voor het visietraject, dat met moeizaam doormodderen alleen nog drijfzand voortbrengt? 

Gelukkig biedt de ledenvergadering van december de mogelijkheid om een pas op de plaats te maken. Het proces rond het visietraject, dat van meet af aan ook binnen de beroepsgroep kritisch wordt gevolgd, begint steeds meer alle kanten op te schieten. "We moeten geen meters maar kilometers maken", stelde Pieter Jongstra recent. Nu de stakeholders een belangrijke drager van de veranderagenda hebben afgeschoten, is het de vraag of de NBA nog wel de juiste route bewandelt. Dan kan je zoveel kilometers maken als je wilt, maar toch hollend achteruitgaan.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan-Willem Wits is zelfstandig communicatieadviseur en werkt onder andere voor uiteenlopende opdrachtgevers in de accountancy.

Gerelateerd

10 reacties

ron

Beste Gerben Everts,

Ook voor jou de vraag wat heeft het bevorderen van de goede beroepsuitoefening van accountants met het verdien- of partnermodel te maken?

Groet,
ron

ron

Geen idee of ik hier mijn opmerking mag plaatsen.
Op o.a. de site van NBA staat dat NBA de bij wet ingestelde organisatie is die onder andere belast is met het bevorderen van de goede
beroepsuitoefening van haar leden (registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten).

Wat heeft het verdienmodel hiermee te maken?

Corneel Spil, voorzitter OvRAN

Beste Allemaal,
Er zal inderdaad nooit wat veranderen vanuit de NBA. Dat is eenvoudig te begrijpen. Het NBA acteert als vooruitgeschoven antenne van een Big Four oligopolie. Zie deze link: http://www.wakkereaccountant.nl/Nieuws-SWA.html. Uit de tuchtklacht tegen de drie Big Four NBA bestuursleden blijkt dat de NBA onder het mom van betere regelgeving, vooral de belangen van OOB-kantoren uitstekende behartigt.

Martine Frijlink

Ha Jan Willem,
Je doet jezelf tekort, menig schrijver van een kritische artikel, rapport of andere bijdrage, ontvangt geen reactie of moet het doen met een oneliner: "belangrijke bijdrage aan een complex veranderproces". Of "een goede aanzet tot verbetering". Jij ontvangt binnen 24 uur een reactie van de NBA, die zo heetgebakerd is, dat je maar 1 conclusie kunt trekken: bullseye...
Het is ook bizar dat er nu wéér van buitenaf moet worden bijgestuurd richting de publieke taak, terwijl ik mij nog pijnlijk goed voor de geest kan halen hoe de heren Brenninkmeier, van Olphen en Smit dat vorig jaar november tijdens de accountantsdag ook al moesten doen.
Als toeschouwer/ervaringsdeskundige kijk ik inmiddels wat anders naar het hele systeem en vraag ik mij in toenemende mate af waarom de dringende oproepen en aanwijzingen vanuit niet de minste personen, instanties en belangengroeperingen niet gehoord worden. Waarom is er zo weinig animo voor de publieke taak? En als dat zo is waarom wordt dat dan niet uitgesproken?

Eind vorig jaar bracht ik daags voor de accountantsdag een ode aan de publieke taak met als doel de beroepsgroep te confronteren en te inspireren. De glans weer terug op deze belangrijke sleutelpositie in het maatschappelijk verkeer en trots zijn een relevante speler in het veld van de stabiliteit van de financiële markten te mogen zijn. De vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer. Wie doet er mee?

Velen, als ik het afmeet aan de honderden reacties en linkedin verzoeken van 'gewone' en vooral jonge accountants of studenten. Vanuit de NBA en de kantoren was het stil.

Afgelopen zomer las ik het Green Paper en zag ik dat de publieke taak was verworden tot 1 van 4 perspectieven op het gebied van audit kwaliteit. Gelijkgeschakeld met nota bene dat van het interne 'productieproces'. Gelijk met het perspectief van de toezichthouder wat nooit een apart perspectief kan zijn. Want de toezichthouder houdt toezicht op de kwaliteit van de wettelijke controles, de facto de publieke taak en kijkt dus ook vanuit dat perspectief. Wat een aanfluiting. Ik besloot niet in herhaling te vallen en begreep steeds beter waarom er zelfs niet één reactie vanuit het establishment kwam op mijn ode aan de publieke taak.

Op de Accountantsdag 2016 stelde de heer Brenninkmeijer de 3 aspecten van de retorica van Aristoteles aan de orde. Logos, Pathos en Ethos, waarbij hij vooral de impact en het belang van Ethos benadrukte

Deze Green Paper is een product van Logos en Pathos. De Ethos ontbreekt: waar sta je voor als beroepsgroep en waar sta je zelf voor als individuele beroepsbeoefenaar. Die vraag wordt wederom vermeden en daarmee mist dit stuk ook de bezieling, de ambitie en de passie voor welke taak dan ook.

Als je de publieke taak vooropstelt dan is de definitie van auditkwaliteit het structureel nakomen van hetgeen uit de belofte van de publieke taak spreekt. En daar heel helder over communiceren. Dat gaat verder dan je werkzaamheden uitvoeren conform de standaarden, wetten en daaraan te stellen eisen.







Jan-Willem Wits

Beste Berry,

Toch nog even... Je besloot offensief op mijn analyse te reageren. Ik deed 'dramatisch' en was zo weinig constructief. Ik moest niet steeds op andermans fouten wijzen en toch zien dat er stevige stappen vooruit worden gezet. Het lek is binnenkort echt boven en na drie jaar zinken gaan we weer drijven! En dan komt er zo'n brief van Eumedion: https://www.accountant.nl/contentassets/6484066d220b4962b492cdf1493e30aa/2017-10-commentaar-nba-green-paper-audit-kwaliteit.pdf. De institutionele beleggers van Nederland - pensioenfondsen, verzekeraars, banken - met een collectief belegd vermogen van 5.000 miljard (!!!) euro. Die brandhout maken van de green paper. Aangeven dat de NBA volledig op de verkeerde weg zit. Klaar zijn met zinloze discussies die nergens over gaan. Ik begrijp heel goed dat het bij de kritiek van een simpele communicatie adviseur misschien nog wel loont om stevig terug te blazen. Maar wanneer je door de institutionele beleggers van Nederland met soortgelijke bewoordingen als in mijn bijdrage de les wordt gelezen en als een kleuter in de hoek wordt gezet, dan heb je toch echt wel een probleem. Ga je nu ook aan Eumedion melden dat ze niet zo dramatisch moeten doen en een constructieve houding moeten innemen? Misschien wordt het toch eens tijd dat je serieus nadenkt of de NBA met deze koers wel effectief opereert om het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer in de beroepsgroep te herstellen. De institutionele beleggers van Nederland lijken inmiddels van mening dat de beroepsgroep volledig verdwaald is. Dat is code rood. Of is dat ook alweer een dramatische conclusie van mijn hand?!

Martin Koelewijn

Het is natuurlijke overdrachtelijke zelfmoord om in dit geweld van retoriek van hooggeplaatste personen te proberen een en ander terug te brengen tot een allesomvattende tegeltjeswijsheid: "Wiens brood men eet, diens taal men spreekt". Of in moderne vorm:"Wie betaalt, bepaalt" Dat geldt ook ook voor de diverse stakeholders.
Maar natuurlijk geldt dat niet voor ons accountants. Wij zijn immers anders. Daarom zijn de problemen zo "wicked" of worden "wicked" gemaakt. Onder het motto: "Wie schrijft, die blijft ..".
Tijd voor echte keuzes?

Wim Nusselder

De rondetafel over accountants waarnaar Jan-Willem verwijst was NIET de eerste bijeenkomst waar alle relevante stakeholders vertegenwoordigd waren.
De diverse besprekingen in de Tweede Kamer zijn minstens zo belangrijk als indicator dat het vertrouwen in accountants tekortschiet.
De kop van het hier 7/9 overgenomen FD-artikel was duidelijk genoeg: “Politieke frustratie over accountants groeit”.

Ik doe mijn best om constructief te zijn, met “Voorbij stammenstrijd en controlekwaliteit-fetishisme” (29/8) en met de reactie die ik 30/9 e-mailde op het Green Paper “De definitie van Audit Kwaliteit”.
Paus Muis constateert 23/9 onder zijn opinie van 20/9 echter -mogelijk niet geheel ten onrechte- dat ik onnodig ingewikkeld doe en lezers hier “af en toe tureluurs” maak.
Ik houd me dus nu even in.

Zowel Jan-Willem en Berry zou ik ter overweging willen geven om het denken in termen van ‘risico’s’ en ‘oorzaken’ los te laten.
Daarmee los je geen venijnige vraagstukken op, zoals ik 2/8 betoogde in “Kunnen accountants hun eigen problemen oplossen?”.

Jan Weezenberg

Geachte Heren Wits en Wammes
In mijn loopbaan was er nogal eens sprake van discussie in een panel.
Panel werd al snel door ons uitgelegd als "PratenAlsofNiemandErNaarLuistert.
Zo ook in deze quasi-discussie.
Ik verwijs naar mijn reactie bij het artikel
"Auditkwaliteit: publiek belang moet voorop staan"
Ik zette daar kanttekeningen bij het hanteren van het begrip " Publiek belang "
Ik stelde dat de gespreksgroep slechts eigen belang probeerde dienen en dat een kleine studie mij leerde dat het begrip Publiek Belang een heel andere betekenis had.
Maar ja, het gebeurt wel meer dat niet alle reacties en commentaren worden gelezen..
Misschien moeten we nog een keer overgaan op netjes communiceren.
De Heer Wits kan ons daarbij uitstekend beroepshalve adviseren.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan-Willem Wits

Sorry hoor, Berry, maar nu schiet ik echt even in de lach... In het najaar van 2014 werd het rapport van de werkgroep toekomst accountantsberoep gepresenteerd, met de 53 maatregelen "ter versterking van de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de accountantscontrole". We zijn nu drie jaar verder en de beroepsgroep komt met een definitie van kwaliteit die door stakeholders is afgeschoten én met een analyse van de oorzaken voor problemen die de sector drie jaar geleden al zei te gaan aanpakken.. Dat lijkt mij eerder reden voor het etiket 'dramatisch' dan mijn kritische beschouwing. Ook ben ik het volledig met je eens dat mijn rijtje met risico's 'vrij eenvoudig' is. Daarom is het juist zo verrassend dat veel van de kritiek van de AFM en andere toezichthouders bij individuele controledossiers precies is terug te brengen tot dit soort risico's en daaruit voortvloeiende gebreken. Wat voor iedereen een ABC'tje zou moeten zijn, blijkt in de praktijk dus toch lastig. Ik zou zeggen: begin bij de basics door dit soort 'vrij eenvoudige' risico's weg te nemen en hanteer een duidelijke en voor iedereen te begrijpen definitie van kwaliteit. Ga echt de dialoog aan in plaats van te duiken en te zuchten dat veranderen nu eenmaal veel tijd kost. Laat je als grote kantoren ook zien op dit platform door in te gaan op kritische vragen of bijvoorbeeld antwoord te geven op de MCA-rapportage waarover de Big Four nog steeds in alle toonaarden zwijgen. Het geduld van het maatschappelijk verkeer is op. Dat is geen dramatische maar een realistische constatering. Ik mis de urgentie bij de NBA om dat onder ogen te zien, het open te benoemen en ernaar te handelen. Het is toch bizar dat na drie jaar discussie binnen de beroepsgroep voor de eerste keer - zoals je trots meldt - een bijeenkomst is gehouden met alle stakeholders om eens over audit kwaliteit in gesprek te gaan?! Nóg een keer roepen dat de sector nu echt "stevig" moet doorpakken, "kilometers" moet gaan maken en de "echte oorzaken" moet aanpakken, begint echt enigszins sleets te worden en aan geloofwaardigheid te verliezen...

Berry Wammes, directeur NBA

Beste Jan-Willem,
Mag het wat minder dramatisch en wat meer constructief? Bij kritiek op een paper is de gehele sector ‘stuurloos’ en het visietraject – waarvan we de uitkomsten nog moeten publiceren – brengt ‘alleen drijfzand’ voort. Nu ben ik de laatste die zal ontkennen dat het hoogste tijd is om stevig door te pakken. Maar als je dat echt wilt is voortdurend blijven wijzen op andermans fouten niet de meest vruchtbare houding. Dan moet je als sector de handen in elkaar slaan. En bereid zijn om elkaar grondig in de ogen te kijken en ook jezelf kritisch de maat te nemen. Zoals de MCA zei: de sector moet de diepliggender oorzaken aanpakken. En al is dat niet voor iedereen zichtbaar: dat is wat er momenteel gebeurt.
De rondetafel over audit kwaliteit waar jij je kritiek op baseert, was de eerste gelegenheid waar alle relevante stakeholders bij elkaar zaten en elkaar kritisch bevraagden op een onderwerp dat het hart van het vak raakt. Dat het NBA green paper veel kritiek ontving was alleen maar goed, de NBA heeft de wijsheid niet in pacht en precies om die reden organiseren we dit soort discussies. Ik verwacht een vervolgdocument dat meer dan het voorgaande een pragmatische insteek heeft en de vinger op de zere plek legt. Daarnaast zullen we over enkele weken de gedeelde oorzakenanalyse (‘root cause analysis’) van de kantoren publiceren. Die analyse gaat verder en is aanzienlijk gedegener dan het lijstje risico’s dat jij ‘vrij eenvoudig’ opstelt. Als het zo eenvoudig zou zijn hadden we het lek allang boven. Gelukkig hebben we straks de gemeenschappelijke oorzakenanalyse als goed en vooral ook effectief voorbeeld van zelfreflectie en kennisdeling. Een stevige basis bovendien voor maatregelen die hopelijk de echte oorzaken aanpakken en daarmee het gewenste resultaat sorteren. We hollen weliswaar nog niet, maar maken wel degelijk stevige stappen vooruit.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.