Opinie

Geen zwart-wit foto maar een kleurenfilm

De grootste vernieuwer binnen de AFM gaat onverwacht weg: Femke de Vries stapt na ruim twee jaar op. Zij had een prachtige positie binnen de AFM en werd gezien als nieuwe generatie toezichthouder. Iemand die verder wilde kijken dan de cijfers. Reden voor een bespiegeling over innovatie en de taal van het hart.

Ik merk dat er steeds meer aandacht en awareness komt voor de snelheid van voortschrijdende technologie. Recent was ik aanwezig bij een presentatie van Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen. Mijn verwachting was dat hij zijn kennis rondom 'Trump' met het publiek zou delen. Maar hij kwam voor iets anders: technologie en nieuwe economie, onder de titel 'Als de tijd vliegt… vlieg dan mee'. In die lezing wist Charles prachtig duidelijk te maken dat de snelle vooruitgang in technologie een enorme impact heeft gegeven op onze samenleving en op ondernemerschap. Hij gaf zijn verhaal terug aan de zaal met de vragen "Gaat dat ook over mij?" en "Wat moet of kan ik ermee?"

Superstructuren belemmeren innovatie

Maar wat kunnen wij er als accountants mee? Wat betekent het voor ons? Ik kan mij het rapport van AFM-bestuurder Gerben Evers deze zomer nog goed herinneren. Hij vatte dat in één mooie volzin samen: "De kwaliteitsslag van accountantsorganisaties gaat te langzaam." In de afgelopen decennia is het accountantsberoep door vier superstructuren gedomineerd. En blijkbaar zijn die niet in staat om de noodzakelijke veranderingen door te voeren. 

Eerlijk gezegd verbaast mij dat niets. Innovatie gaat hand in hand met organisatieverandering. En die roept altijd weerstand op, omdat het niet past binnen bestaande structuren of processen. Wanneer een bestaande structuur wordt bedreigd komt het 'immuunsysteem' van de organisatie tot leven. Het zijn de 'corporate antilichamen' die actief worden, waardoor een diepgaande verandering zo moeilijk is. Dit is in mijn ogen precies de reden waarom de 'oude garde' veelal niet in staat is om de vernieuwing door te voeren, maar vaak het nodige verzet biedt. 

Het roer moet om, maar hoe? We hebben met elkaar een maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen, in combinatie met een sterk veranderde wereld en samenleving. En dan gaat het dus niet alleen over de big four, maar over de gehele sector.

Verandering van taal

Als het de big four niet lukt, en ook de AFM heeft blijkbaar moeite, wat zorgt er dan voor dat wij als accountants aansluiting houden met maatschappelijke wijzigingen, aangewakkerd door de veranderde technologie? Die technologie kunnen wij met zijn allen niet tegenhouden. En dat het zo'n impact heeft kunnen we ook niet meer ontkennen.

Ik merk dat we in onze discussies nog steeds wegduiken achter wettelijke regels en normeringen. Maar bevatten die wettelijke regels de ultieme waarheid? Als we de wet opvolgen, is het dan in orde? Nee, het levert slechts schijnzekerheid op.

En harde normen bestaan niet. Ons beroep is een ambacht, dus een zoektocht naar de harde normen levert ook niet de antwoorden die we zoeken. Wat kunnen we met elkaar doen om de maatschappelijke relevantie van ons beroep op peil te houden en tegelijk de aansluiting te maken naar de vragen, wensen en verwachtingen van onze klanten? 

Ik denk dat een verandering van taal nodig is. Er ligt een enorme uitdaging in de toekomst op ons te wachten. We kunnen die alleen verzilveren als we met elkaar de moed hebben om op een andere manier naar de maatschappelijke en technologische context te kijken. In mijn ogen is dat de taal van het hart. Daarmee sluit ik mij aan bij de zienswijze van Femke; IT en gedrag gaan hand-in-hand.

Geen zwart-wit foto maar een kleurenfilm

Uit de presentatie van Groenhuijsen kwam toch op één punt een belangrijk verschil tussen Nederland en Amerika naar voren. Als in Amerika een ondernemer failliet gaat, dan wordt dat als 'sterk' gekwalificeerd. In Nederland ben je in vele ogen een 'loser'. En misschien is dat wel de kern van ons probleem.

We kunnen pas een diepgaande vernieuwing doorvoeren als we de ruimte krijgen om te kunnen leren. En leren doe je met 'vallen en opstaan'. Mijn opinie is dat wij in ons beroep af moeten van 'veroordeling'. Dat het niet gaat om ultiem goed of fout, maar dat de waarheid te vinden is in de manier waarop wij omgaan met onze beroepsuitoefening. Mogen wij fouten maken, of worden we er op afgerekend? Denk hierbij eens aan de accountants van Vestia en Imtech.

Wat doen wij met deze ervaring en deze professionals? Wat doen wij met innovatie op het kantoor en op het dossier? Zijn wij in staat om de nieuwste ontwikkelingen te blijven volgen? En wat betekent dat bij onze beroepsuitoefening? Halen wij kennis van buiten naar binnen, of zien wij dat als verlies aan rendement? Zijn wij bereid om onze mensen jarenlang op te leiden? Gebruiken wij de kracht van boerenverstand en durven wij met elkaar in gesprek te gaan? Of belemmert de hiërarchie binnen het kantoor ons om eerlijk en open te praten? 

Als wij willen innoveren en onze performance willen verbeteren, dan moet er ruimte zijn voor 'leren van fouten' en praten over ervaringen. Ervaringen gaan over kleur, over interpretatie, over ruimte voor de professional. Dan ontstaat er kleur en diversiteit.

De nieuwe tijdsgeest

Heeft de AFM met het vertrek van Femke de Vries haar kleur verloren? Zij was voor mij de vertegenwoordigster van de nieuwe tijdsgeest. Ontzettend jammer en een groot verlies. Wie gaat haar rol overnemen? Wie heeft de moed om bij de AFM de ingeslagen weg van vernieuwing op te pakken? Data-analyse, focus op gedrag en cultuur, integriteit, hervorming van toezicht, vernieuwingsdrift; allemaal woorden die pasten bij Femke. 

Die visie kon ik zeer waarderen en bevatte de ingrediënten om op vernieuwende manier te kijken naar de toekomst. Wie gaat hier nu op passende en diepgaande wijze antwoord op geven? Innovatie is geen kunstje, maar een diepliggende overtuiging met vele kleurschakeringen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Antoinette Dijkhuizen RA is oprichtster van 4you accountancy. Daarvoor werkte ze bij verschillende grote accountantskantoren, waaronder KPMG en Ernst & Young. Zij is ook lid van het Ledengroepbestuur Openbaar Accountants (LOA).

Gerelateerd

12 reacties

Marcel Pheijffer

Je reageert zeer overtrokken Antoinette.

Heb je verhaal meerdere malen sympathiek genoemd.

Maar ik vraag voor de maatschappelijke realiteit.

Wij voeren een dienstbaar beroep uit. Dat mag bij gratie van de wetgever. Dan is het 'adel verplicht'.

Per saldo vraag ik je niets meer en minder dan hoe je jouw sympathieke verhaal - dat ik opvat als positief om de discussie van binnenuit over het leren van fouten verder te brenegen - gaat uitleggen aan derden. Aan het maatschappelijk verkeer dat wij dienen.

Als collectief heeft dat maatschappelijk verkeer baat bij een goed functionerend accountantsberoep. Maar de realiteit is dat individuen of organisies bij fouten schade hebben geleden weinig boodschap hebben aan het collectief. Terecht of niet terecht.

Daarom blijf ik mijn vraag herhalen: maak je verhaal nog sympathieker door met een oplossing te komen voor het punt dat Rik en ik aansnijden. Daar kan je - en daar kan ons dienstbaar beroep - de ogen toch niet voor sluiten?

Happy to discuss!

Antoinette Dijkhuizen

Beste Marcel en Rik.

Met enige schok lees ik jullie berichten, wat een hardheid en boosheid in jullie opmerkingen. Ik merk ook dat mijn betoog totaal uit zijn verband wordt gehaald om je eigen statement te maken.
Het wordt tijd dat we de boosheid en hardheid laten voor wat het was en dat we vanuit leiderschap en ondernemerschap naar de toekomst gaan kijken. We dreigen onze maatschappelijke relevantie te gaan verliezen, dus heb ik de oproep gedaan om creativiteit en innovatie meer toe te laten.

Soms is het nuttig om eens naar andere sectoren te kijken. Ik maak wel eens de vergelijking met de luchtvaart. Veiligheid is een belangrijk aspect voor de luchtvaart. Wat gebeurd er bij een vliegramp? Het is echt niet zo dat de piloot als schuldige wordt aangewezen. Dat is ook volstrekte onzin. De vliegramp wordt van seconde tot seconde geanalyseerd om de oorzaak te achterhalen. Hiermee krijgen ze bewijs zodat de gehele luchtvaart kan leren van de fouten om te voorkomen dat het ooit weer zal gebeuren.
Het is niet voor niets dat het vliegtuig het veiligste vervoermiddel is.

Wat gebeurt er bij de accountants? We zijn te veel bezig met spierballentaal en machtsvertoon. We gaan met elkaar op de vuist, en soms ook nog eens publiekelijk. Is het echt alleen de fout van de tekenend accountant? Wat is er gebeurd met alle betrokken partijen op het kantoor? Krijgt de accountant de ruimte om zijn eigen ervaringen op een veilige manier met elkaar te delen. Ja Marcel en Rik, ze zijn fout geweest. Dus de blaren doen pijn. Maar ik verwacht dat deze casuïstiek wordt gebruikt om aan de slag te gaan met de cultuur van het kantoor en de sector, en dat er ruimte komt om te vernieuwen. En niet dat de angst van het afrekenen wordt gebruikt om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed we met elkaar bezig zijn.

Door de spierballentaal te blijven gebruiken en daarover de communiceren dragen we in ieder geval niet bij aan het herstel van het maatschappelijk vertrouwen van onze klanten in de accountants. In mijn optiek hadden jullie aan moeten slaan op het dreigement van verlies van maatschappelijke relevantie. Het gaat tenslotte toch om een toekomst bestendige beroepsgroep.
Dan werkt een verlammende werking van de angst niet in ons voordeel. Er is ruimte nodig voor innovatie, voor het leren van fouten om daarmee op zoek te gaan naar de diverse kleurschakeringen. Er is nog zoveel te doen, maar de angst regeert nog steeds.

Dus niet zwart-wit, maar meer kleur.
Meer kleurschakeringen en meer diversiteit.

Marcel Pheijffer

Dank Rik.

Jij zegt het op een wijze waarop ik het niet wilde zeggen gegeven mijn betrokkenheid bij de genoemde casuïstiek. Tot het noemen van die voorbeelden was het betoog van Antoinette sympathiek, daarna onrealistisch en staande buiten de maatschappelijke werkelijkheid.

Rik Blijham

@ Antoinette: de voorbeelden van Vestia en Imtech lijken mij ongelukkig gekozen. Je lijkt hiermee te suggereren dat het publiek maar moet accepteren dat fouten van deze orde worden gemaakt omdat zij nu eenmaal inherent zijn aan het leerproces dat een noodzakelijke voorwaarde voor innovatie vormt. Als het beroep die stelling uit gaat dragen is het snel gedaan met de accountancy denk ik.

Tot je Vestia en Imtech aanhaalde las ik je betoog als een pleidooi om ten behoeve van innovatie individuen binnen accountantsorganisaties meer ruimte te bieden om van gebaande paden af te wijken met alle risico's op fouten van dien. Individuen die deze lef vertonen zouden niet aan de schandpaal genageld moeten worden maar juist op het schild gehesen, gelijk gefailleerden in Amerika respect krijgen voor het getoonde ondernemerschap. Die oproep kan ik van harte ondersteunen. Voorwaarde daarbij is wel dat accountantsorganisaties waarborgen scheppen dat die individuele fouten tijdig (vóór uitbrengen controleverklaring) worden ontdekt zodat zij niet leiden tot misslagen van de orde van Vestia en Imtech.

Marcel Pheijffer

Dank Antoinette.

Je toine of voice blijft sympathiek. En natuurlijk neem ik je uitnodiging aan om de gedachtewisseling - bij voorkeur op deze site - voort te zetten.

Ik ben niet tegen leren van fouten, ik ben daarvoor.

Maar je noemt de accountants van Vestia en Imtech als voorbeeld. Ik ken die dossiers goed. Ik geef er - vanwege mijn betrokkenheid in die dossiers - geen oordeel over.

Feit van algemeen bekendheid is dat juist in die dossiers de schade meer dan een miljard euro heeft bedragen.

Daarom herhaal ik mijn vraag: hoe ga jij jouw sympathieke en vriendelijke verhaal verkopen aan diegenen die in de casuïstiek die je zelf als voorbeeld aandraagt die aanzienlijke schade hebben gevoeld?

Of ligt jouw verhaal genuanceerder bij dergelijke voorbeelden dan bij de fouten die jij in jouw omgeving hebt gemaakt?

Hoor je graag.

Antoinette Dijkhuizen

Beste collega’s, Beste Marcel,

Ik merk dat de vraag ‘Mogen wij fouten maken, of worden we er op afgerekend?’ stof tot nadenken geeft. En natuurlijk wil ik daar met alle plezier een reactie op geven. Ik hou van de dialoog en ben groter voorstander voor een rustig en open gesprek, waarbij we niet achter wetgeving schuilen, maar waarbij er ruimte is voor integriteit, het opbouwen van vertrouwen en het bijdragen aan maatschappelijke relevantie.

In mijn loopbaan heb ik altijd heel veel geleerd van mijn eigen fouten. En dat is wat ik ook mijn mensen voorhoudt; durf fouten te maken. Slechts dan haal je het beste in jezelf en voor je klanten naar boven. Angst heeft een verlammende werking. En het is juist deze angst die elke vooruitgang tegenhoudt. En dat is wat ik momenteel heel duidelijk zie gebeuren. We lopen als beroepsgroep zelfs het risico om onze maatschappelijke relevantie te gaan verliezen, want in mijn gesprekken met mijn klanten geven ze aan ‘de accountants’ in z’n algemeenheid niet meer te begrijpen. En tja, hoe kan je dan nog zeggen dat we een maatschappelijke functie hebben?.

Tegelijk zie ik bij de collega’s een tendens dat bij fouten er een veroordeling komt. De accountants worden eruit gezet, en het probleem is opgelost. Maar is dat zo? En wat betekent dat voor de achterblijvers?
Natuurlijk moet je op de blaren zitten als je jezelf brandt; dat deed ik ook bij mijn fouten. En ja, dan moet je maar voelen dat blaren erg pijn kunnen doen. Maar doordat ik het vertrouwen kreeg, was ik ook in staat om deze ervaring om te zetten naar meerwaarde voor mijn omgeving. En hoe mooi kan dat zijn.
Afgelopen weekend las ik een mooi citaat van Eberhart van der Laar: Als mensen zich onveilig voelen dan zullen ze zich nooit vrij voelen.
En dat gevoel van vrijheid is nodig om je professie goed uit te oefenen; het juiste te doen op het juiste moment.

Dus Marcel. Ik nodig je graag uit voor een rustig en inhoudelijk gesprek, waarbij er ruimte is om met elkaar te leren en dat te vertalen naar verbetering van ons beroepsgroep. We worden gedwongen door de veranderende omgeving, maar de kleurschakeringen in ons beroep bestaat toch echt te veel uit zwart-wit.

Marcel Pheijffer

Ha Antoinette,

Jammer dat ik nog geen reactie van je heb gekregen.

Ben benieuwd en herhaal mijn vragen.

Marcel

Martin Koelewijn

@ marcel
Ik heb toch nergens betoogd dat polarisatie geen maatschappelijke realiteit is? Waarom zou dat relevant zijn?

Tav jouw andere vraag: We gaan hier toch geen juridisch schade-debat houden of zorgplicht-debat?
Je vraag beantwoorden kan ik niet. Ik heb tenslotte de opinie niet geschreven. Ik denk wel dat de huidige praktijk niet zo kan doorgaan. Denk alleen eens aan het groot aantal collega's dat begin november voor het bankje in het Zwolle staat . Dat is niet iets om als beroep trots op te zijn.

Marcel Pheijffer

@martin

Dat is geen polarisatie, maar maatschappelijke realiteit.

Maar goed: ook aan jou de vraag hoe - het op zich sympathieke verhaal van Antoinette - te verkopen bij (1) degenen die schade hebben, (2h degenen die vanuit Hin zorgplicht verantwoordelijk zijn voor een fouten makende accountant.

Martin Koelewijn

Beste Antoinette,

Je schrijft een sympathiek artikel. Maar zou je eens willen aangeven hoe je dit verhaal gaat uitleggen - ik doel op het punt van leren van fouten zonder af te worden gerekend - aan de accountants die inmiddels het zoveelste negatieve rapport over zich heen gestort krijgen, een tuchtmaatregel hebben gekregen omdat zij zich niet aan "de regels" hielden, hun beroep niet meer mogen uitoefenen als zij hun COS-kennistoets of verplichte PE-nummers niet met goed einde volbrengen, boetes van het BFT krijgen omdat zij de almaar aangescherpte en steeds onduidelijker wordende regels kennelijk "niet goed" hebben nageleefd, boetes van de belastingdienst krijgen uit hoofde van medepleging, reviewers etc etc. En denk jij dat zij genoegen zullen nemen met de nadelige gevolgen van het onjuist handelen van anderen, dat hen onverkort wordt aangerekend?

@ Marcel: sorry voor het plagiaat. Maar je kunt zaken ook vanuit een andere invalshoek benaderen. Dit geeft echter wel aan hoe gepolariseerd de zaken inmiddels op tafel liggen. Een gordiaanse knoop? Aan de crie de coeur van Antoinette af te meten: JA!

W.D. Okkerse

een heel interessante vraag Marcel, want stel je voor dat je niet één jaar maar al twee, drie of vier jaar van te voren een signaal krijgt dat onderhavige onderneming met 98,6% betrouwbaarheid een business failure dan wel faillissement zal ondergaan, wat moet je dan.....

Marcel Pheijffer

Beste Antoinette,

je schrijft een sympathiek artikel. Maar zou je eens willen aangeven hoe je dit verhaal gaat uitleggen - ik doel op het punt van leren van fouten zonder af te worden gerekend - aan de aandeelhouders of andere benadeelde partijen die forse schade hebben geleden mede door toegaan van fouten makende accountants. en denk jij dat zij genoeg zullen nemen met individuen die van fouten leren op kosten van die aandeelhouders en andere belanghebbenden?

En ten tweede: wat is je mening over de stelling dat het leren van fouten door individuen gepaard moet gaan met het nemen van verantwoordelijkheid door de accountantsorganisatie ten aanzien van de door derden geleden schade die mede is ontstaan door een falende accountant.

Hoor je graag!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.