Opinie

Het beroep opnieuw uitvinden

Een Hogeschool vroeg mij om een presentatie te geven over de ontwikkelingen in het accountantsberoep en waar het heen gaat. Dit ter inspiratie van de docenten die de accountancyopleiding verzorgen en wilden nadenken over hun curriculum. Leuke vraag, maar bepaald niet een gemakkelijke. Het bleek een mooie aanleiding om mijn eigen gedachten nog eens te scherpen.

'De accountant moet zichzelf opnieuw uitvinden', woorden van minister Dijsselbloem toen hij aanwezig was bij de aflegging van de beroepseed door de accountants van de Auditdienst Rijk. Dat is een conclusie die ik wel kan beamen, maar ik betwijfel of Dijsselbloem helemaal hetzelfde voor ogen had als ik nu heb. Want wat zie ik, als ik van een afstandje naar het beroep kijk:

  • Een controlemethodiek die verouderd is. De laatste innovatie in de controlestandaarden was dertig jaar geleden, met de introductie van de risicoanalyse. Een methodiek ook die het onmogelijk maakt om het begrip controlekwaliteit te operationaliseren zodat die kan worden gemeten.
  • Digitale controletechnieken, zoals data-analyse en process-mining, die nog maar mondjesmaat worden gebruikt en bovendien worden toegepast binnen het model van een verouderde controlemethodiek.
  • Het partnermodel dat nog steeds de dominante organisatievorm is. Een model dat in zijn traditionele vorm niet meer past bij de eisen die een moderne bedrijfsvoering stelt.
  • Accountants die vasthouden aan hun traditionele rol en niet meebewegen met de veranderende maatschappelijke verwachtingen. De verwachtingskloof blijft zo in stand.
  • Wet- en regelgeving die een verouderde beroepspraktijk tot norm verheft, waardoor iedere prikkel tot innovatie ontbreekt en innovatie moeilijk wordt gemaakt. Wet- en regelgeving die moeilijk is te veranderen omdat die op internationaal en Europees niveau wordt bepaald.
  • Een markt die niet te betreden is voor buitenstaanders door diezelfde wet- en regelgeving.
  • Toezichthouders die zien op een verbeterde toepassing van een verouderde controlemethodiek omdat die de norm is. En kantoren die daar alle energie insteken, in plaats van vooruit te kijken.
  • Wettelijk beschermde beroepstitels (AA en RA) die in basis opleidingstitels zijn. Een wettelijke bescherming die vanuit een maatschappelijk oogpunt is achterhaald, omdat het uitvoeren van wettelijke controles via de Wta is voorbehouden aan externe accountants. Als er behoefte is aan kwaliteitskeurmerken zijn die ook in het private domein te organiseren.

Poeh, dat is toch geen fraai beeld. Heb ik dit ook zo verteld aan de docenten? Nee, want mijn presentatie was vanaf het eerste moment meer een discussie naar aanleiding van vragen en reacties dan een heel gestructureerd verhaal. En dat was goed. Maar de contouren van een veranderend beroep zijn uiteraard wel aan de orde geweest.

Mijn constateringen betekenen ook niet dat het beroep nu per direct volledig op zijn kop moet. Maar wel dat er een heldere toekomstvisie moet komen, waarin bovenstaande punten worden geadresseerd en een pad wordt uitgezet om daar te komen. En van docenten aan de accountantsopleidingen vraagt het om een generatie op te leiden die met een open, nieuwsgierige en verfrissende blik naar het beroep kijkt. Want de jeugd heeft tenslotte de toekomst!

In deze serie vertelt Marianne van der Zijde, ex-toezichthouder bij de AFM, hoe zij naar de accountancy kijkt, met als doel te helpen jaarrekeningcontroles leuker en beter te maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties en is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM.

Gerelateerd

9 reacties

Marianne

@Jan, dank je voor je reactie. Ik heb zelf ook het idee dat hulp van buiten goed is om het beeld scherper te krijgen. Waar beweegt de wereld waarin we leven de komende jaren naartoe en wat voor behoeften zullen er dan zijn aan diensten van financiële/bedrijfseconomische professionals? Daar heb je de kennis en visie van buitenstaanders voor nodig. Het zou heel interessant zijn om verschillende toekomstscenario’s te kunnen bespreken. Het is dan vervolgens weer aan de accountants om te kijken hoe ze voor zichzelf een rol zien in die veranderende wereld en hoe we dat dan concreet willen en kunnen organiseren.

Jan Wietsma

Een heldere analyse en een goede voorzet voor de discussie die we in het beroep voeren en moeten voeren. Waarbij ik denk dat er met het fundament van het beroep niet zoveel mis is. Maar dat het gebouw wat daarop gebouwd is dringend aan renovatie toe is. Alleen zijn we er met elkaar nog niet uit aan welke eisen dat gebouw nu moet voldoen. Tijd voor een architect die als buitenstaander de contouren schetst. Waarna we als gebruikers nog voldoende tijd en ruimte hebben om het gebouw in te richten.

Jan Weezenberg

@Marco Moling 24 januari 2017
Geachte Heer Moling,
In de conversatie waar mijn stukje begint hadden we het met name over een aantal slechte ontwikkelingen bij NIVRA, met name bij de kwaliteit van de snel verouderende opleiding.
Voor de goede orde dus:
NOvVAA en NOVAK hebben mijn uitgesproken sympathie.
In mijn citaat start ik met de jaren zeventig, toen met name bij NIVRA het drama begon.
En het vervolg is bekend.
Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Marianne

Dank voor de reacties!
Voor de duidelijkheid: Ik pretendeer geen juiste of volledige analyse te geven en al helemaal geen schuldvraag te beantwoorden. Dat is niet mijn doel. Wat ik duidelijk wil maken is dat heden en verleden niet allesbepalend zijn voor de toekomst. Laten we niet denken in beperkingen en wat allemaal niet zou kunnen of juist allemaal zou moeten.
Laten we groot denken en vooruit kijken. Dat is leuker, inspirerender en vooral ook nuttiger dan al het gesomber en navelstaren( oorzakenanalyse) van nu. De accountant van de toekomst kan wat mij betreft een compleet andere zijn dan de accountant van nu en ook compleet anders zijn georganiseerd. De maatschappij verandert, laten we mee veranderen!

Diane den Dunnen-Nout

De jeugd heeft zeker de toekomst en daarom is het zo belangrijk dat bij de noodzakelijke veranderingen aandacht bestaat voor de jonge accountants en accountancystudenten. Zij moeten het beroep in de toekomst uitoefenen!

Jan-Willem Wits

Uitstekend stuk @Marianne. Het zou zeer de moeite waard zijn om langs deze lijnen snel de fundamentele discussie te voeren die dringend gewenst is. Kom maar door, NBA! ;-)

Wim Nusselder

Geen fraai beeld, maar in de erkenning daarvan ligt de kiem van vernieuwing.
‘Opnieuw uitvinden’ is misschien niet helemaal nodig (en ook onrealistisch).
Aandacht vragen voor al aanwezige vernieuwingskiemen en die organiseren helpt al veel.

Er is een paradigma-verandering nodig, een andere manier van kijken (visie).
In de logische reeks identiteit>visie>missie>strategie>beleid gaat aan een andere visie een andere identiteit vooraf.
Mijn suggestie: van oppercontroleur naar onafhankelijk oordelaar en van vaststeller van ‘feiten’ naar vormgever van publieke moraal.
Met (blijvende) focus op kwantificeerbare informatie, niet noodzakelijk op financiële informatie.

Een belangrijke aanzet daartoe las ik in Ed Vosselman’s “De wankeling van een besturingsparadigma: een alternatief perspectief op controllership in de publieke sector” (TPC, 2015).

Marco Moling

Geachte heer Weezenberg,

U vergeet in uw analyse een niet onbelangrijke speler; de NOvAA!

Collegiale groet,

Jan Weezenberg

Geachte Mevr. v.d.Zijde,
In december 2010 filosofeerde ik met een wetenschappelijk denkende collega over van alles en nog wat.
Een deel van de conversatie staat hieronder :
"Ik heb een beetje zitten filosoferen (met dank aan Edward de Bono voor de denkbeelden over associatief denken)

Ik kom aldus tot een voorzichtige hypothese ten aanzien van de oorzaken van de huidige malaise (niks meer en niks minder....)

Ik denk dat sprake is van een in de jaren zeventig van de vorige eeuw ingezet proces, waarbij het NIVRA vanuit een bijna onaantastbaar gezag en algemene maatschappelijke acceptatie geleidelijk de externe bedreigingen uit het oog is verloren en daarna in een defensieve positie is gedrongen in de relaties naar de politiek, de universiteiten, de grote accountantskantoren, de ambitieuze HBO instituten en niet te vergeten de studenten zelf. De Tilburgse organisatie socioloog Prof. Dr. Jules van Dijck noemde dat proces destijds de ontsokkeling van de accountants.

Daarbij hebben zowel NIVRA als de universiteiten naar mijn bescheiden mening niet adequaat gereageerd vanuit de eigen sterke punten en de zorg voor de continuiteit (kwantitatief en kwalitatief) van een geweldige groep van beroepsbeoefenaren om met een dergelijke adequate reactie op de bedreigingen de unieke eigen positie van Instituut en leden veilig te stellen.

Dit is beslist geen persoonlijk verwijt van mijn kant !

Het lijkt een beetje op de boeken over Kortsluiting (bij Philips,) en Big Blues (over IBM); it just happened.

(En ook op Carthago, Rome, het oude Egypte, de oude Grieken, enz.).

Er lijkt me behoefte aan een reddingsplan dat meer invult dan robuuste poortwachters "

Of het ontwikkelen van een toekomstvisie zo'n integraal reddingsplan kan zijn zal nog moeten blijken.

Vriendelijke groet,
JanWeezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.