Opinie

Heldere keuze

Met het schrappen van de ALV op 19 december vorig jaar is de discussie over de gewenste governance van de NBA in een impasse geraakt. Het bestuur heeft nu de kaarten gezet op de visievorming en hoopt dat het allemaal wel overwaait. Wat Pieter Jongstra betreft liggen in het voorjaar gewoon weer dezelfde voorstellen op tafel die in december nog ijlings werden teruggetrokken.

Het zou een gemiste kans zijn om de komende maanden met een herhaling van zetten te volstaan. De discussie over de toekomst van de beroepsorganisatie is beter af met een radicale herijking. Wat verwachten de overheid, de toezichthouder, de markt en andere spelers in het maatschappelijk verkeer nou precies van een accountant en welke beroepsorganisatie sluit daar het beste bij aan?

De oplossingen voor de toekomst zijn vaak te vinden in het verleden. De wieg van het Nederlandse accountantsberoep staat in Rotterdam, met de oprichting van Confidentia (1883). Bedrijven voelden de behoefte om aan investeerders en andere stakeholders aanvullende zekerheid te verschaffen dat hun boekhouding op orde was. Barend Moret en de zijnen boden aan om dit te borgen, door als externe en onafhankelijke controleur de cijfers nog eens langs te lopen. Krabbel eronder, klaar. Een idee dat de overheid zo aansprak dat in 1928 de externe accountantscontrole voor grote ondernemingen werd verplicht, met in 1978 een verdere verscherping. De Wet op de Registeraccountants (1962) regelde dat de RA's hiervoor het wettelijke monopolie kregen.

Na de kredietcrisis stelde de overheid scherpere richtlijnen in om de onafhankelijkheid van de externe accountantscontrole te versterken, kregen oob's een nog zwaarder regime en werd het falende zelfreinigend vermogen van de beroepsgroep (deels) vervangen door overheidstoezicht op accountantsorganisaties vanuit de AFM.

Waar de overheid een steeds scherpere muur optrok tussen de wettelijk verplichte controle door de externe accountant en andere activiteiten waar accountants zich mee bezighouden, maakte de beroepsorganisatie een tegenovergestelde beweging. Door de fusie van NIVRA en NOvAA ontstond een kakelbont gezelschap van accountants in business, overheids-accountants, openbare accountants die wettelijke controles deden en accountants in het 'vrije' mkb-segment. Zonder dat de wettelijke context - zoals een verplichte inschrijving voor iedere accountant en de pbo-status - meeveranderde. Zo ontstond een weeffout die tot op de dag van vandaag voortwoekert.

Het publieke belang van goed gereguleerd extern accountantstoezicht op (middel)grote ondernemingen is evident. Daar spitst iedere politieke discussie over accountants zich dan ook op toe. Maar wat andere accountants doen of laten, zal de wetgever kort door de bocht worst wezen. Er bestaat geen enkele wettelijke verplichting voor een bedrijf om alleen accountants als cfo, controller of zelfs internal auditor aan te stellen. Mkb-bedrijven zijn volledig vrij om te bepalen wie de boekhouding doet. Accountants moeten op eigen kracht solliciteren of concurreren met andere beroepsgroepen, zonder dat de wetgever de bescherming van een monopolie biedt.

Dat een accountant een wettelijk beschermde titel voert die door een publiekrechtelijke organisatie wordt bewaakt, is vanuit overheidsperspectief alleen relevant voor de externe accountants die actief zijn in het wettelijke controledomein.

Met name de verplichting voor iedere accountant om ingeschreven te staan bij de NBA is daarom niet houdbaar. Dat de overgrote meerderheid van de leden helemaal niet actief is met wettelijke controles, leidt tot vervuiling van het ledenbestand en bizarre discussies over verbetermaatregelen of beroepseden die alleen voor een klein deel van de (openbare) accountants herkenbaar zijn. Sterker: je kunt je zelfs afvragen of het wenselijk is dat 'accountants in business' en overheidsaccountants - veelal de opdrachtgever van de externe accountant -  mee mogen beslissen over de spelregels waar de onafhankelijke, externe accountant zich aan moet houden.

Het is de hoogste tijd om de discussie op te schonen door twee zuivere scenario's te schetsen:

  1. De overheid keert terug naar de 'strenge' definitie en creëert een nieuwe titel voor accountants in het wettelijke controledomein, bijvoorbeeld Registered Auditors. Zij zijn verplicht aangesloten bij de NBA, die de pbo-status behoudt. Deze RA's zijn werkzaam bij accountantsorganisaties met een AFM-vergunning en betrokken bij tenminste één controleopdracht per jaar. Andere accountants kunnen zich vrij verenigen in nieuwe beroepsorganisaties en behouden gewoon hun opleidingstitel.
  2. De overheid trekt de wettelijke bescherming van de brede accountantstitel terug. De NBA verliest haar pbo-status en gedragscodes en andere beroepsregels hebben het karakter van privaatrechtelijke zelfregulering. Accountant blijft een wettelijk beschermde opleidingstitel, maar het lidmaatschap van de beroepsvereniging is voortaan - zoals voor vele andere beroepsgroepen - vrijwillig.  Het toezicht op accountants in het wettelijk controledomein vindt plaats door de AFM, op organisatieniveau.

Als de NBA de regie wil blijven houden over het eigen voortbestaan, is het verstandig om eindelijk een eerlijke discussie te voeren die de kern raakt. De rest is bijzaak.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan-Willem Wits is zelfstandig communicatieadviseur en werkt onder andere voor uiteenlopende opdrachtgevers in de accountancy.

Gerelateerd

11 reacties

Jan Weezenberg

@Ron 29 januari 2017
Natuurlijk hoeft Mevr. van Arkel geen excuus te maken.
De beleidslijnen worden immers bepaald door het Bestuur en niet door de Algemeen Directeur.

De laatste regel van mijn reactie van 27 januari moet dus worden gelezen als volgt:
"Waarom niet gewoon gezegd: foutje van het Bestuur, sorry ?",
Met daaronder de handtekening van de Voorzitter.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Ron

Nee hoor Anne-Marike, je hoeft als een kip zonder kop geen excuus te maken. Ik denk dat je een verstandige vrouw bent en geen dwaas.
Doch onvoldoende draagvlak is totaal geen rechtsgeldige reden of beter gezegd zwaarwegend genoeg van koers te veranderen. Ik vraag NBA daarom om meer tekst en uitleg. Dank.

Lid van het maatschappelijk verkeer

Jan Weezenberg

@Anne-Marike van Arkel 22 januari 2017
Geachte Mevr. van Arkel.
Toen NBA het governance traject inging voordat en een visie o.d. bestond werd van nogal wat kanten gereageerd met de opmerking dat dit "onverstandig "was.
Ook het feit dat er veel te voorbarig nieuwe eindtermen voor een nogal sterk veranderd opleidingsplaatje werden gepubliceerd wekte "hier en daar "verbazing.
Nu komt hier als een goed doordacht verhaal de uitspraak
"Onvoldoende draagvlak is onvoldoende draagvlak. Daarom heeft het bestuur er ook voor gekozen eerst het traject te doorlopen om een nieuwe visie op het beroep te ontwikkelen".
In mijn optiek wordt bedoeld: het Bestuur heeft eieren voor zijn geld gekozen en treurt niet om een doorlooptijdverlenging van vele maanden te accepteren.

Waarom niet gewoon gezegd: foutje, sorry ?

Anne-Marike van Arkel

Vorige maand heeft het bestuur de governance-plannen teruggetrokken omdat er onvoldoende draagvlak voor bleek te zijn. Het is niet zo dat de plannen toen in de ijskast zijn gegaan om vervolgens weer in dezelfde vorm voorgelegd te worden. Onvoldoende draagvlak is onvoldoende draagvlak. Daarom heeft het bestuur er ook voor gekozen eerst het traject te doorlopen om een nieuwe visie op het beroep te ontwikkelen. Het doel van dit traject sluit aan op wat Jan-Willem Wits schrijft. Hoe ziet de toekomst van het accountantsberoep eruit? En wat voor beroepsorganisatie past daarbij? Ook ten aanzien van (maatschappelijke) stakeholders.

Uit de parlementaire geschiedenis, zoals rond de fusie tussen NIVRA en NOvAA, bleek dat de wetgever wel degelijk een groot belang hecht aan de kwaliteit van alle accountants binnen onze pluriforme achterban, ook die van de accountant buiten het Wta-domein.

Als er een nieuwe, heldere, breed gedragen visie op de toekomst van het beroep ligt is het vervolgens zaak om na te denken over hoe de beroepsorganisatie er uit zal moeten zien om het beroep van de toekomst te ondersteunen. Het zou kunnen dat de oorspronkelijke governance-plannen een fundament kunnen vormen of goede bouwstenen bevatten. Maar het kan wellicht ook dat de visie tot andere inzichten over de governance van de NBA leidt.

Ideeën uit het verleden zijn niet in beton gegoten, maarkunnen, in oorspronkelijke of in aan de tijd aangepaste vorm, wel bouwstenen vormen voor de toekomst. Het visietraject is dan ook een uitdrukkelijke uitnodiging tot meedenken aan allen binnen en buiten het beroep; met nieuwe én opgepoetste oude ideeën. Zowel over de vorm en inhoud van het beroep als van de NBA in breedste zin. In deze tijd is het ontwikkelen van visie een doorlopend proces waarbij we continu gebaat zijn bij ideeën uit de achterban en daarbuiten. Alleen zo zorgen we voor een gezamenlijke visie op een beroep én een beroepsorganisatie met toekomst en blijvende relevantie.

Jan Weezenberg

Geachte auteurs,
Jan Wietsma schreef op 15 augustus 2016 een heldere opinie "Wil de echte accountant nu opstaan ".

Op 16 augustus reageerde ik hierop als volgt:

In 1879 gaat de Rotterdamsche Handelsvereeniging (RHV) ten onder, als reactie ontstaat het accountantsberoep.
Na de bekende scheiding tussen eigendom en leiding bleek er behoefte te bestaan aan een neutrale, deskundige controleur, die als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer redelijke zekerheid kon geven over de verstrekte verantwoordingsinformatie.
De aanpak was simpel, de accountants volgden het denken van de eigenaren: goed koopmansgebruik t.a.v. liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit, duidelijke uitspraken (nagezien en akkoord bevonden) en een duidelijk tuchtrecht voor de minder goede accountants.
Dit is dus het plaatje van de "echte " accountant en het "echte " accountantsberoep.
Alles wat er daarna bij gefantaseerd en georganiseerd is heeft het plaatje van de "echte " accountant weggepoetst.
Back to basics is niet meer realiseerbaar, de echte accountant zal dus niet meer opstaan.
Wat over is gebleven is chaos, zo simpel is het.

Met deze twee opinies plus reacties hebben we vereende krachten.

Jules Muis memoreerde het bekende rapport "Accountant morgen "waar ook alles al in stond.

What more is there to say ?

Ik ben bang dat de Heer Wits een goede toekomstvisie heeft: in de volgende ronde komen gewoon de oude voorstellen weer ter tafel.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Wim Nusselder

Beste Jan-Willem,
Begrijp ik de twee opties die jij ziet goed als ik ze als volgt omschrijf?
1) een aparte titel voor daadwerkelijk in het wettelijke controledomein werkzame tot accountant opgeleide personen en het tot hen beperken van het NBA-lidmaatschap; wettelijke controleplicht wordt verplichte controle door iemand met die nieuwe titel.
2) laten vervallen van de plicht tot NBA-lidmaatschap van tot accountant opgeleiden (om die titel te mogen voeren); wettelijke controleplicht wordt verplichte controle door een onder AFM-toezicht staande accountantsORGANISATIES.
Zijn dit echt de enige opties die je ziet??
Kun je de elementen van die opties niet loskoppelen en anders combineren, bijv. controleplicht koppelen aan organisaties én NBA-lidmaatschap beperken tot daadwerkelijk daar werkzamen?
Zou je niet ook een andere kant op kunnen door het lidmaatschap van de NBA open te stellen voor iedereen die werkt in de beroepen (!) waarin tot accountants opgeleiden werkzaam zijn en de controleplicht te vervangen door een plicht om mee te werken aan externe controle door NBA-leden werkzaam in onder AFM-toezicht staande organisaties (die dan -nog steeds commercieel- ingehuurd kunnen worden door de gecontroleerde zelf, door andere belanghebbenden of -als dat het publieke belang onvoldoende dient- door de overheid)?
En misschien zijn er nog wel meer opties denkbaar.

anton ewoldt ra

ik hoop dat het niet waar is dat wat Pieter Jongstra betreft in juni a.s. weer dezelfde voorstellen uit december ter tafel liggen.
Want als dat waar is dan is meteen de hele op te starten discussie over de visie tot 2030 overbodig.
het is dus dringend nodig dat de voorzitter van het NBA zich op korte termijn uitspreekt wat hier waar of nepnieus betreft.
overigens is het wel heel stil vanuit het bestuur.

Jan van der Meijden AA

Prof. Blokdijk kijkt genoegzaam vanuit de accountants-hemel neer op de stelling sub 1: hij noemde die accountant de "Auditor" in de zuiverste vorm.
De rest gaat over commerciële belangen die verdedigd moeten worden maar die hebben niet zoveel te maken met het dienen van een algemeen belang maar meer met eigen belang.
Een beroep op de wetsgeschiedenis is daarom niet zo valide omdat die eigen belangen daar ook in door klinken.
Voor mij is de opinie van Jan -Willem Wits helder als een ster die ons naar een oplossing kan leiden.
Jan vdr. M
P.S. Ik ben opgeleide door een VAGA Accountant die deze stelling al begin 80-er jaren poneerde . Het wordt dus echt de hoogste tijd.

Christiaan Boer

Elke accountant (ongeacht de toevoeging) dient te voldoen aan standaarden zoals objectiviteit, professionaliteit, integriteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid. Dit kan niet alleen gaan gelden voor maar een deel van de beroepsgroep terwijl de rest kan doen en laten wat ze willen (het vrijwillige lidmaatschap dat wordt beschreven). Dit brengt chaos en schaadt het beroep alleen nog maar meer.
Het idee van een heldere visie/herijking is een prima idee en in mijn optiek iets waar mee gestart is. Laten we ze in ieder geval de kans geven om dit af te maken voordat we allerlei (vroegtijdige) oordelen gaan vellen en alweer een andere richting op gaan duwen.

Carel Verdiesen

Ook mijn ervaring, weliswaar alweer 10 jaar terug, met de wetgever is een andere die in het stuk wordt beschreven. Alle kamerleden drongen toen zelfs aan op een fusie tussen NIVRA en NOVAA.

Een goed, wetenschappelijk onderzoek naar het belang van een wettelijk geregeld beroep buiten de wettelijke controle voor het maatschappelijk (financieel) verkeer zou misschien eens goed zijn?

Misschien iets voor NEMACC daar waar het de MKB markt betreft?

Arnout van Kempen

De wetsgeschiedenis van zowel de WTRA als de WAB bewijzen minstens één ding: het zal de wetgever allerminst "worst wezen" wat buiten het wta-domein gebeurt.

Dat haalt wel nogal een fundament onder deze opinie uit

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.