Opinie

Beste Pieter

Het is alweer enige tijd geleden dat we iets van je gehoord hebben. We hoopten op een wat uitgebreidere toelichting bij het annuleren van de ALV en vooral hoe het NBA-bestuur nu op weg gaat om het beroep te herijken. Vooralsnog moeten we het doen met enkele korte quotes. Dat is jammer.

Onze beroepsorganisatie is gebaat bij een stevig debat, zo merkte Marc Schweppe onlangs terecht op. We mogen dan ook trots zijn op het online platform Accountant.nl. Het is veel meer dan een digitale dorpskroeg met enkele luidruchtige stamgasten. Het brengt ons echt verder, zoals recent door pittige bijdragen van onder andere Marianne van der Zijde, Marcel Pheijffer en Jan-Willem Wits. Zeker nu fysieke NBA-bijeenkomsten steeds slechter bezocht worden of zelfs helemaal uit de agenda verdwijnen.

Om Accountant.nl het centrale discussieplatform te laten blijven, is het wel zaak dat iedereen meedoet. Tot de zomer van 2016 beklom jij ook met grote regelmaat het podium, met minstens maandelijks een eigen bijdrage. Daarna gingen de gordijnen dicht en leek je terug te vallen in de oude cultuur van overleg in wandelgangen en achterkamers. Iets waarmee de bestuurders van de grote kantoren nooit zijn opgehouden, want ook die houden zich angstvallig stil op 'onze' site. Je zou mogen verwachten dat accountants werkzaam bij de big four op persoonlijke titel zouden reageren.

Wij betreuren het dat onmisbare spelers in het beroepsdebat zich volledig onttrekken aan een openbare discussie. Wij begrijpen het ook niet. Vinden zij Accountant.nl irrelevant? Of zien hun (communicatie)adviseurs het niet zitten om in alle openheid positie te kiezen? Ook rondom de governancediscussie liet het NBA-bestuur weten op basis van 'signalen' te concluderen dat er onvoldoende draagvlak was. Maar wie heeft dan precies welk signaal gegeven? Zou het de transparantie niet ten goede komen om daar helderheid over te verschaffen?

Wat ons betreft is er geen tijd te verliezen. We moeten met elkaar echt enkele fundamentele piketpaaltjes slaan. De verbreding van het accountantsberoep met de fusie van NIVRA en NOvAA dreigt steeds meer op een dood spoor terecht te komen. De politieke wens dat RA's en AA's samen verder zouden optrekken, waarbij de eigen positie van de mkb-accountant volgens Kamer en minister stevig bewaakt moest worden, lijkt steeds meer een echo uit het verleden die nauwelijks nog gehoor krijgt.

De poging om zeer uiteenlopende beroepsbeoefenaren met elkaar te verbinden - met als toverwoord 'ketenverantwoordelijkheid' - loopt voortdurend vast. Dat is ook niet vreemd. Natuurlijk heeft een cfo of andere 'accountant in business' een eigen kleur door zijn opleiding en werkervaring.

Wanneer we ons beperken tot het openbare beroep komen we ook niet echt verder. We zien de toenemende tendens om accountants die actief zijn in het (wettelijke) controledomein als een 'vak apart' te organiseren. Met eigen regels, beroepsprofielen en opleidingen. Toekomstige accountants worden steeds vroeger gedwongen om te kiezen op een kruispunt zonder terugweg. Ook het teruggeven van de AFM-vergunning door tientallen kantoren is een teken aan de wand.

Wij zouden graag zien dat controlevaardigheden deel blijven uitmaken van het instrumentarium van íedere (openbare) accountant, ook mkb-accountants. Dat hoeft niet alleen een jaarrekeningcontrole te zijn, maar kan ook uit gerichte assurance-werkzaamheden bestaan en andere (nieuwe) vormen waarin zekerheid wordt verschaft. Wanneer we dat opgeven, raken we aan de ontstaansgrond van het openbare accountantsberoep.

Wij denken dat het daarvoor essentieel is dat de keuze voor een accountant (buiten het wettelijke controledomein) minder vrijblijvend wordt. Dat de politiek en andere belanghebbenden uitspreken dat accountants onmisbaar zijn voor een gezonde BV Nederland, ook in het mkb-domein. Bij onze stakeholders krijgen wij daar de handen niet voor op elkaar, zo blijkt bijvoorbeeld uit onze rondgang voor Marco op de koffie. Iedereen ziet de toegevoegde waarde van een accountant ten opzichte van een administratiekantoor. Maar daar de consequentie aan verbinden dat een mkb-ondernemer die kiest voor een accountant een streepje voor heeft, krijgt geen weerklank. In mijn  gesprek met FRC-voorzitter Berend Dinkla klonk door dat hij het ook prima vond als zzp'ers met een administratiekantoor volstaan. Op het vrijemarktplein van het mkb is het aan accountants om zichzelf te verkopen.

Wanneer dat de realiteit blijft die ook door de NBA wordt gesteund, komt steeds meer de vraag op wat de verbinding vormt van iedereen die actief is in het openbare accountantsvak. Waarom is het dan nog wettelijk verplicht om samen een club te vormen, zoals Jan-Willem Wits zich afvroeg? En heeft Marianne van der Zijde niet gewoon gelijk met haar stelling: "Als er behoefte is aan kwaliteitskeurmerken zijn die ook in het private domein te organiseren."

De discussie over dergelijke indringende vragen kan niet wachten tot het voorjaar of een nieuw gespreksverslag van de Arenagroep. We moeten hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaan. Dat hoeft niet te wachten totdat overvolle agenda's een gaatje bieden. We kunnen op dit platform vandaag de discussie beginnen. Jouw bijdrage is daarvoor bijzonder gewenst.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

Gerelateerd

19 reacties

anton ewoldt ra

Ik ben beneiuwd wanneer we van het bestuur van de NBA te horen krijgen wanneer de feestelijke aftrap begint om met alle leden te beginnen aan het visietraject.
Zelf hoop ik op zoiets als de aftrap van de werkgroep In het publiek belang met een bijeenkomst in de Balie in Amsterdam.
Of worden we in april/mei a.s overdonderd met een intern opgesteld stuk waar we op mogen reageren?
Hoe valt de radiostilte te rijmen met de oproep van het bestuur in november vorig jaar dat alle leden worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de toekomst van het beroep.

Jan Wietsma

@vanbalen
Welke argumenten moet de NOVAK aanvoeren om de politiek te overtuigen? Want voor een afsplitsing is wel een wetswijziging nodig.

Van Balen

@ Jan Wietsma
Ik denk dat een partij als de NOVAK prima in staat is dit voor te bereiden. Wat mij betreft pakken zij de handschoen op.

Jan Wietsma

@VanBalen. Hoe zou u deze afsplitsing willen realiseren?

Van Balen

Geen bericht is goed bericht. De NBA weet het gewoonweg niet meer. Hoogste tijd om ons als AA-ers weer af te scheiden van club die niet weet waar naartoe te gaan en geen kracht heeft om eenheid te realiseren.

Joris Joppe

@Arnout - ik ben het niet me je oneens maar ben wel bang dat we te makkelijk vanuit 'ons' perspectief redeneren. VGBA/WTRA zijn geen oplossingen voor ondernemersproblemen. Het is onze eigen gereedschapskist (die i.c.m. wijze van toezicht wat mij betreft wel degelijk beperkend werkt op innovatie maar dat is niet het punt). Het zou kunnen zijn dat stakeholders iemand met een andere gereedschapskist beter bij hun probleem vinden passen. De keuze voor een accountant (nog) minder vrijblijvend maken, is een pleister op de commerciële wond van beroepsbeoefenaren die niet lang zal blijven zitten.

Endymion Struijs

Pardon, to be precise: "Controleverklaring van de onafhankelijke accountant"....die laatste toevoeging maakt het nog steeds onmogelijk voor niet accountants om deze af te geven nietwaar? :)

Arnout

Sinds de accountantsverklaring "controleverklaring" heet, kan iedereen die afgeven.

Dat het in de praktijk alleen aan accountants wordt gevraagd zegt iets over het belang dat het maatschappelijk verkeer kennelijk hecht aan accountants, maar er is geen enkele andere belemmering voor niet-accountants buiten het wettelijke controledomein.

Maar goed, we zitten inmiddels kennelijk meer op het niveau van vliegen afvangen dan inhoudelijke discussie, dus dat laat ook verder graag aan de liefhebbers daarvan.

Endymion Struijs

Een niet RA/AA kan geen controleverklaring afgeven (muv "andere professionals" zoals RE)..dus ook niet igv niet wettelijke controles... bovendien is de "accountant" een beschermde titel...dus die kan de uitgeschreven RA/AA niet meer handig inzetten, he! :)

Arnout

Je kan je uitschrijven en precies hetzelfde werk blijven doen maar je titel ben je dan kwijt. Je valt dan niet meer onder de vgba en de wtra, en dat was mijn punt.

Jan-Willem Wits

@arnout

Het zal vast mijn gebrek aan kennis zijn...
Ik probeer het nog een keer...
Wanneer iemand RA of AA achter zijn naam wil (blijven) zetten maar niet actief is in het wettelijke controledomein - zoals een AIB - dan is inschrijving bij de NBA toch verplicht? Alleen RA's en AA's bij een kantoor met AFM-vergunning mogen wettelijke controles doen. Check. Maar RA's en AA's die geen wettelijke controles (willen) doen maar zich wel RA, AA en/ of accountant willen blijven noemen, moeten toch bij de NBA in de boeken staan? Of mis ik iets?
Je wekt nu de indruk dat wanneer je als accountant geen wettelijke controles doet of wilt doen, je je gerust kunt uitschrijven. De hamvraag is of je dan nog een RA of AA bent.

Perry Telle

Wat een angsthazerij van accountants om zich op te dringen bij de MKB markt (niet controle plichtige ondernemingen). Alsof accountants alleen kwaliteit en toegevoegde waarde kunnen leveren bij dese groep. Klaarblijkelijk denkt de markt daar heel anders over. RB- en NOAB kantoren hebben ook tuchtrecht, worden die dan ook buitengesloten? Kwaliteit is alleen kwaliteit als die zichtbaar wordt voor de klant. Is die niet zichtbaar wat is die kwaliteit dan waard?

Arnout van Kempen

En dat is toch letterlijk wat ik zeg. Wat begrijp je dan niet?

Jan-Willem Wits

@Arnout

Die reactie begrijp ik niet. Ieder die de titel AA of RA wil voeren, moet zich inschrijven bij de NBA: https://www.nba.nl/Voor-leden/Lidmaatschap/Titelgebruik/ Dat is toch wel wat breder dan alleen de accountants die actief (willen) zijn in het wettelijke controledomein, lijkt mij...

Arnout van Kempen

Het stellen van "ondernemerschap" tegenover "accountability" lijkt me een verkeerde boodschap over accountants-ondernemerschap. Want dat moge glashelder zijn: VGBA+WTRA heeft niets te maken met de bescherming van het accountantsberoep tegen een vragende markt of tegen gerechtvaardigde eisen, het is ongeschikt voor luie ondernemers of mensen die dingen doen die het daglicht slecht verdragen. In tegendeel, VGBA+WTRA geeft accountants de unieke kans, maar ook externe druk, om te concurreren, te innoveren, en daarbij altijd verantwoording af te leggen over hun hoge kwaliteitsniveau.

Daar is erg weinig comfortabels aan. Wie wil concurreren met accountants, buiten het wettelijke controledomein, kan dat moeiteloos doen. De ENIGE voorsprong die de accountant daar heeft is zijn tuchtrechtelijke aanspreekbaarheid.

Denken dat het defensief is om als accountants jezelf transparant en kwetsbaar op te stellen lijkt mij een nogal onjuiste voorstelling van zaken.

En ALS accountants beter af zijn, of denken te zijn, concurrerender, innovatiever, offensiever, buiten de NBA, dan is er niemand die ze tegen houdt. Niemand, behalve en uitsluitend als ze zich op de markt van wettelijke controles willen begeven.

Joris Joppe

De suggestie wordt gewekt dat bredere verplichtstelling een oplossingsrichting is ("minder vrijblijvend"). Volgens mij een erg defensieve houding die de accountants op langere termijn alleen maar op achterstand zet. Niet in de laatste plaats omdat dit wel erg comfortabel is maar ook omdat het de noodzaak tot innovatie direct de kop in drukt.
Als de markt (onze stakeholders incluis) een probleem heeft, zal ze op zoek gaan naar de beste oplossing. Accountants zullen moeten zorgen dat ze de beste oplossing hebben. Als je het mij vraagt, heeft dat niet zoveel te maken met regelgeving, de NBA of de governance daarvan maar meer met ondernemerschap.

Fouk Tsang

Eens met de oproep van Marcel. Ik mis op dit platform wel de nodige "leiders" van het beroep. Ik denk dan altijd wel graag in het FD maar te bang voor een discussie op dit soort platforms.

Ook ben ik het eens met Marcel dat het tijd is voor een duidelijker standpunt rondom de positie van de Accountant in het MKB. De nieuwe NVAK laat een grijs gebied bestaan rondom Accountants en administratiekantoren in een groep en dat is dan al helemaal de dood in de Pot.

Volgens mij was ik ooit met Arnout bij dat gesprek van die grijzende bankier. Als geen ander kon hij vanuit een economisch historisch perspectief de rol van de accountant schetsen. En laten we niet vergeten dat vertrouwen ook een zeer belangrijke factor is voor economische welvaart. Het hebben van tuchtrecht en gedrags- en beroepsregels maken ons toch apart en we moeten de stakeholders eens goed vragen of ze dat echt wel zo graag kwijt willen.





Ed Suiker

Zonder afbreuk te doen aan dit zinnige artikel van de heer Moling en de aanvullingen van de heer Van Kempen vraag ik me af wat bedoeld wordt met de zin: "Maar daar de consequentie aan verbinden dat een mkb-ondernemer die kiest voor een accountant een streepje voor heeft, krijgt geen weerklank."
Aan wat voor streepje voor moet ik dan denken? Volgens mij zien namelijk banken, andere kredietverstrekkers en zelfs de belastingdienst liever rapporten vanuit een accountantsorganisatie dan vanuit een administratiekantoor. Waarbij wel gezegd dient te worden dat er vele administratiekantoren zijn die qua niveau niet onderdoen voor accountantskantoren al was het alleen maar omdat de leiding in handen is van iemand die zich vrijwillig uit ons register heeft laten schrijven.
Wat mij echter het meest verbaasd is dat het lijkt alsof we, ook voor de zzp'er, een taak moeten krijgen die niet door anderen ingevuld mag worden.
Ik lees hier iets uit in de trant van, als we niet kunnen concurreren met de administratiekantoren moeten we het maar wettelijk regelen.
Maar het kan uiteraard ook zo zijn dat ik het stuk niet juist interpreteer, waarvoor dan op voorhand mijn excuses.

Arnout van Kempen

Niet zo heel lang geleden hoorde ik een bankier-met-grijze-haren aan enkele accountants uitleggen hoe belangrijk accountants zijn en zijn geweest voor de economie van Nederland. Hoe bijvoorbeeld de wederopbouw en de internationalisering van de Nederlandse handel niet of veel minder van de grond waren gekomen zonder een stevige internationaal gerichte bancaire sector EN een stevig en internationaal gericht accountantsberoep. Ook, misschien zelfs vooral, in het MKB en buiten de certificerende functie.

Recent heeft, zo lees ik, de Hoge Raad in een zaak rond een accountant van Accon, bevestigt wat het beroep allang weet of zou moeten weten: de betekenis van accountants, certificerend of niet, is maatschappelijk en vele malen groter dan "alleen adviseur voor de klant".

Toen de wetgever wat al te makkelijk tuchtrecht wilde inrichten voor uitsluitend de wettelijke controles, heeft het toenmalige NIVRA daar met stevig lobby-werk achter de schermen een stokje voor weten te steken. Op basis van argumenten. Accountants zijn een belangrijke factor in onze economie, en het aanspreekbaar zijn van accountants op hun gedrags- en beroepsregels is daarom van groot belang. Ook buiten de wettelijke controle. Ook buiten de certificerende functie.

Zomaar drie signalen die volgens mij in ieder geval uitspraken zijn waar Marco om vraagt: "...dat accountants onmisbaar zijn voor een gezonde BV Nederland, ook in het mkb-domein"

En eerlijk gezegd denk ik dat een deel (!) van het antwoord op de vraag waarom openbaar accountants in één club horen daar ook in valt te vinden. Vanwege overeenkomstige maatschappelijke verantwoordelijkheid (VGBA) en verantwoording (WTRA).

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.