Opinie

Accountants gaan planeet niet redden

Ik ben voorstander van 'integrated reporting' door organisaties. Ik behoor tot de school die denkt dat het louter denken in termen van het optimaliseren van aandeelhouderswaarde zijn langste tijd heeft gehad.

Ik zie het dan ook als een goede zaak dat organisaties steeds meer aandacht (moeten) schenken aan zaken als strategie, lange termijn waardecreatie, duurzaamheid en stewardship. En aan transparantie met betrekking tot dergelijke zaken.

Boekhoudschandalen en crisis hebben een stevige impuls gegeven aan de ontwikkeling van het denken over de contouren van behoorlijk bestuur. Die zijn veelal vastgelegd in governancecodes of -wetten, die in het algemeen niet vrijwillig maar door incidenten en onder druk van derden (aandeelhouders, belangengroeperingen, politiek, media) tot stand zijn gekomen.

Een belangrijke speler in de ontwikkeling van zowel Integrated Reporting als Governance is Mervyn King. Een Zuid-Afrikaanse hoogleraar en voormalig rechter bij het hoogste gerecht. Maar bovenal voorman van de commissie die belangwekkende rapportages over Corporate Governance uitvaardigde en tevens voorman van de International Integrated Reporting Council (IIRC). King schreef eind vorig jaar (met Jill Atkins) een boek: Chief Value Officer, met als ondertitel Accountants can save the planet. Het was met name deze pretentieuze ondertitel die mijn aandacht trok.

De International Federation of Accountants (IFAC) ziet eveneens een belangrijke rol voor accountants weggelegd als het gaat om Integrated Reporting. Deze maand bracht IFAC een pamflet uit waarin steun wordt betuigd aan het IIRC van King, aan Integrated Reporting en aan de rol die accountants(organisaties) daarbij kunnen spelen. IFAC stelt dat de accountantsprofessie een significante bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van verslaggeving en rapportages, en aan het toevoegen van zekerheid (assurance) daaraan.

Dat accountants staan te trappelen om een dergelijke bijdrage te leveren, zal niemand verbazen. Ik ben echter minder enthousiast, maar besef terdege dat ik gegeven de geschetste ontwikkelingen op dit punt een achterhoedegevecht voer. King plaatst de accountant bijvoorbeeld op een voetstuk en ziet deze als degene die ons de weg kan wijzen van 'de crisis van de planeet' naar het 'duurzame kapitalisme': 'De accountant moet de grootste rol spelen bij het bereiken van dit belangrijke resultaat. Het is de accountant die als een chief value officer onze planeet kan redden in de 21ste eeuw.'

King gebruikt (te) grote woorden. Accountants die de planeet gaan redden? Ik kan er louter om glimlachen. Het IIRC, IFAC en de grote accountantsorganisaties klinkt het echter als muziek in de oren. De woorden van King, het IIRC, IFAC en die van de grote accountantsorganisaties in deze zijn wellicht toch wat voorbarig. Want weten accountants wel genoeg van zaken als strategie, lange termijn waardecreatie, duurzaamheid en stewardship?

King geeft zelf het antwoord: nee! Zijn pleidooi heeft er mede betrekking op dat het curriculum van de accountantsopleiding dient te worden aangepast op de vraag van deze tijd. Maar als accountants de opleiding en specifieke kennis ontberen, waarom zijn juist zij in deze dan de assuranceproviders bij uitstek? Waarom moeten zij dan degenen zijn die de planeet gaan redden? Bestaan er alternatieven en zo ja welke? Verdienen accountants(organisaties) deze nieuwe taak en het bijpassende vertrouwen eigenlijk wel op basis van de prestaties van de afgelopen twintig tot dertig jaar?

Bovendien: wat verliezen we ermee indien accountants(organisaties) de focus deels gaan verleggen? Is de financiële verantwoording en de controle daarop nu eigenlijk al geheel op orde? Laat de arbeidsmarkt en opleiding voor accountants wel ruimte voor een omvangrijke scopeverbreding? Kan de accountant ten aanzien van de nieuwe punten eigenlijk wel adequaat assurance verschaffen? Is er een positieve keuze voor accountants op grond van reële verwachtingen of een negatieve bij gebrek aan beter?

Ik stel deze vragen niet om Integrated Reporting een halt toe te roepen - ik ben er immers voorstander van - maar omdat ik overtuigende antwoorden mis. Ik wil dan ook niet terug naar verslaggeving en verantwoording die louter op kwantitatieve informatie is gestoeld. Maar ik geloof er tot op zekere hoogte in dat organisaties ook netjes over hun strategie, lange termijn waardecreatie, duurzaamheid en stewardship kunnen rapporteren zonder bemoeienis van accountants. Indien organisaties zonder die stok achter de deur te weinig transparant zijn, hebben we nog altijd aandeelhouders, belangengroeperingen, politiek en media die ons daarop zullen wijzen. Is hun 'zwaard' niet scherper dan de pen van de accountant?

Deze opinie is ook gepubliceerd in het Financieel Dagblad van vandaag.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

18 reacties

Wim Nusselder

In een opiniebijdrage in het FD eergisteren (althans online: https://fd.nl/opinie/1184876/redden-van-de-planeet-is-niet-te-rijmen-met-eigenlijke-functie-van-accountant) betoogt Rik Blijham dat het redden van de planeet niet te rijmen is met de eigenlijke functie van de accountant.
Het niet nader onderbouwde fundament van die opinie bestaat uit de stelling dat de eigenlijke functie van de (controlerend) accountant het bieden van 'assurance' is plus de stelling dat 'assurance' slechts op 'feitelijke oordelen' gebaseerd kan worden.
Assurance is goed te vertalen in het Nederlands, maar lijkt door accountants graag onvertaald gebruikt te worden.
Mogelijk omdat het meerdere betekenissen heeft en ze graag in het midden laten wat ze nu echt bieden: verzekering, belofte, garantie, zekerheid, vertrouwen?

Controlerend accountants geven hun oordeel over de waarde van een organisatie en over de verandering daarin zoals gerapporteerd door die organisatie.
De waarde van die mening berust op hun relatieve onafhankelijkheid.
Daar is niets feitelijks aan.
Zo'n oordeel is niet volledig subjectief, maar intersubjectief (verdedigbaar tegenover beroepsgenoten).
Objectief, gebaseerd op eenduidig meetbare gegevens is zo'n oordeel allerminst.
Daarvoor zijn er teveel (vooral in combinatie) niet eenduidig interpreteerbare regels in het spel, over de interpretatie waarvan door accountants onderling dan ook eindeloos gediscussieerd wordt.
'Mening' (opinion) is een uitstekende aanduiding.
'Professional judgement' is een andere aanduiding die accountants vaak gebruiken.

Zonder dat fundament valt Rik’s argumentatie in duigen dat redden van de planeet niet te rijmen is met de eigenlijke functie van accountants.
Inderdaad: de relevantie van accountants berust op het ‘aureool’ (Rik’s term) van betrouwbaarheid.
Dat aureool van betrouwbaarheid berust op onafhankelijkheid.
Onafhankelijk oordeel is ook van groot belang om pretenties van organisaties dat ze bijdragen aan het redden van de planeet binnen de perken van het redelijke te houden.
Wie kan dat beter doen dan accountants met hun training in professioneel kritische meningsvorming en gedegen analyseren en redeneren?

Marcel Pheijffer

Dank Fouk. Eens!

Fouk Tsang

Marcel begrijp me goed ik zie ook dat dit moeilijk en ingewikkeld is. Waar ik wel van schrik is hoe wij ons altijd weer buiten de maatschappelijke discussies willen houden en ons verbergen achter wetgeving. Terecht jouw opmerkingen over de reacties op de VEB brief. Maar naar de toekomst denk ik dat de accountant die alleen maar naar de financiële cijfers kijkt het niet gaat redden, we moeten ook een antwoord hebben op deze nieuwe ontwikkelingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het jaarfairslag van Tony Chocolonely, heel mooi en transparant echter zonder accountantsverklaring. We moeten als beroep wat meer durven en dat bedoel ik niet commercieel maar in de context van relevant naar de maatschappij.

Ik hoop dat wij als accountants ook onze bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Zie ook mijn toekomstvisie https://www.accountant.nl/artikelen/2017/1/accountant-hoe-ziet-jouw-werkdag-eruit-in-2033/

Marcel Pheijffer

Dank Fouk.

Nogmaals: ik ben niet tegen integrated reporting. Ik ben ook niet tegen de goede initiatieven die je noemt en roemt.

Ik ben zelfs niet tegen een rol van accountants bij dit alles.

Wel bezie ik die rol vanuit bescheidenheid, realisme en met oog voor kritische punten en alternatieven.

En dat is wat ik mis in het debat van accountantszijde.

Mijns inziens maak je het te simpel met je vergelijkingen naar bankiers en verzekeraars.

Fouk Tsang

Vandaag tekenden 170 organisaties een afspraak rondom circulaire economie in Nederland
Onze belangrijkste edele metalen raken deze eeuw op schreef het NRC gisteren
Unilever gaf aan dat zijn duurzame merken 30% sneller groeien dan de regulieren merken
Vorige week deed de VEB een oproep aan accountants om meer te doen aan rondom milieudoelstellingen van ondernemingen
In Italië is er vorig jaar een wet aangenomen die Bcorps (benefit corporations) een speciale status geeft
Dagelijks worden er op de wereld 500.000 zonnepanelen bijgeplaatst
De prijs van alternatieve energiebronnen is inmiddels lager dan die van fossiele energiebronnen.

Dat is de wereld waarin wij leven, we zitten midden in een transitie naar een andere meer duurzame maatschappij. En op een of andere manier sluiten we ons als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer voor deze maatschappelijke ontwikkelingen. Dat hebben we in het verleden eerder gedaan en weer presteren we het om niet te leren van het verleden.

Dan is de vraag of we het kunnen. Ja we kunnen het want we zijn auditors en dus kunnen we controleren. En de discussie over normenkaders die zin er volop. Marcel stelt nog de vraag of we het wel mogen, gezien onze reputatie? Maar ja dan mogen bankiers niet meer bankieren, verzekeringsmaatschappijen niet meer verzekeren en politici niet meer regeren. Mijn belangrijkste vraag is willen we het en dan wel echt?. Kijk vanavond nog even naar uw kinderen of als u ze heeft naar uw kleinkinderen. Denk even aan de wereld waarin zij later zullen leven en hoe ze dan over ons denken. Dan willen we toch gewoon!


Wim Nusselder

Boekhouders/administrateurs (registreren en verantwoorden) gaan de planeet niet redden en dragen daaraan ook in afnemende mate bij.
Idem controllers/accountants (‘zekerheid toevoegen’ en controleren) opererend binnen het sturings/toezicht/controle-paradigma.
Onafhankelijk oordeel en vormgeven van publieke moraal, dat is wél van toenemend belang!

Er zijn geen objectieve maatstaven voor (bijdragen aan) het redden van de planeet.
De maatstaven moeten zich in de praktijk, intersubejctief, ontwikkelen.
Binnen de beroepsgroep en in dialoog met de samenleving.

Jan Bouwens

beste Marcel

Integrated reporting klinkt prachtig maar of het ook wenselijk is, is een ander punt. Laten we een maatstaf nemen als klanttevredenheid of uitstoot van Co2.
Net zoals bij de financials bestaan er allerlei redenen voor gecontroleerde bedrijven om te vinden dat ze beter presteren dan de maatstaven aangeven. Er bestaat om die reden een enorme prikkel om de uitkomsten te manipuleren. Alvorens accountants ook op de de nonfinacials gaan auditen zullen we het eerst eens moeten worden over de vraag wat een redelijk niveau van assurance is op die maatstaven. Ik heb op dat vlak nog heel weinig onderzoek gezien. Zelfs voor financials hebben we dat niet bereikt.
Ik zal proberen hier binnenkort op in gaan.

Frans Kersten

(1) Volgens mij zijn er analyses van de neergang van de Amerikaanse auto industrie die als oorzaak noemen dat het mis ging toen de de boekhouders het voor het zeggen kregen en niet langer de ingenieurs. Besparen op kosten en kwaliteit in plaats van ontwikkeling van aantrekkelijke en kwalitatief goede auto's die de concurrentie uit Japan aan konden.

(2) Controle is nog altijd toetsen aan een norm. Op financieel gebied lukt het niet eens om tot een eensluidende internationale norm te komen (zie IFRS versus US-GAAP) laat staan op het gebied van Integrated Reporting (los van de initiatieven daartoe die één norm suggereren).
(3) Gaat die accountant dan ook een oordeel geven? Bijvoorbeeld als een bedrijf zijn productiecapaciteit verplaatst naar een andere land waar de kosten lager zijn, maar dit vooral komt omdat de eisen op het gebied van ARBO en milieu veel lager liggen?

Kees Oudendijk

Ook ik denk dat het vak de weg van Integrated Reporting op moet gaan. Al was het alleen maar omdat verantwoordingen in financiële termen fors aan betekenis hebben ingeboet. Dit moet worden bezien in relatie tot de tijd waarin we leven, waar niet meer kapitaal, maar data en kennis dominante productiefactoren zijn geworden. De beroepsgroep heeft weliswaar een redelijke uitgangspositie, maar (helaas) is het nog lang niet zover. Zoals in eerdere reacties ook is opgemerkt zullen we het bouwwerk dat accountancy heet volledig opnieuw moeten opbouwen en inrichten. Herstel van vertrouwen is daarbij niet het minste thema. En...... ik kan het niet laten; deze vertouwenskloof is veel groter in relatie tot het grootbedrijf dan het MKB. Het zou een grote fout zijn het MKB langs dezelfde lat te leggen als het grootbedrijf.

Marcel Pheijffer

Dank voor de reacties (en de leestips van Sjoerd. Nuttig!) . Kreeg er vele, (ook vele retweets via FD-site) vooral bilateraal.

Van niet-accountants waren de reacties louter positief ('doorprikken van commerciële vergezichten').

Van accountants blijken de reacties gemiddeld genomen een stuk minder positief (overeenkomstig de rode duimpjes bij de blog).

Grappige observatie, toch?

Joost van Onselen

Ik geloof wel in de toegevoegde waarde van integrated reporting, maar voor mij is de vraag of accountants daarvoor de aangewezen groep is om dit te leveren. Is er uberhaupt iemand die dat kan? Iedereen oordeelt toch vanuit zijn eigen perspectief, kennis en kunde.
Misschien kunnen we het antwoord vinden in een combinatie van disciplines en systemen, en geholpen door de crowd.

Alle Bergsma

Mooie, realistische analyse!

Het zijn toch de bedrijven die de rapportages opstellen? Niet de accountants?

Wellicht zijn het dan toch de 'bookkeepers' die de wereld gaan redden... ;-)

Sjoerd Kurstjens

Om toch even op het woord accountant terug te komen: In het Engels is het inderdaad niet alleen boekhouder (bookkeeper voor de puur administratieve functie, hoewel de termen ook soms door elkaar gebruikt worden), maar de vermenging met assurance in hetzelfde woord is daar onbekend.

Sjoerd Kurstjens

Volgens mij is er in de eerste plaats sprake van spraakverwarring.

Accountant is in het Engels toch echt een boekhouder. Eerdere boeken en artikelen met een vergelijkbare slogan gingen over integrated reporting en de mogelijkheden tot verslaggeving van niet-financiële zaken.
Process mining als onderzoek naar en weergave van de daadwerkelijke uitvoering van processen is daar wat mij betreft overigens ook een goed voorbeeld van.

Een eerder boek met als ondertitel 'Can accountants save the planet' was Jane Gleeson's Six Capitals (2014), die overigens (ook) de evolutie van King's rapporten in Zuid-Afrika schetst. Zij zag haar boek als logisch uitvloeisel van haar eerdere boek 'Double Entry' waarin zij de ontwikkeling van dubbel boekhouden in Italië in de 15e eeuw schetst en de vastlegging door Pacioli daarvan.
Zij suggereert dat, net als het dubbel boekhouden essentieel was in de ontwikkeling van het kapitalisme (zie bv. Sombart hierover), Integrated reporting essentieel zal blijken in onze mogelijkheden om bedrijven te kunnen beoordelen. Ook aandeelhouders, belangengroeperingen, politiek en media zijn nog op zoek naar manieren om rapportages echt te kunnen lezen, visualiseren en vergelijkbaar maken.

In een wereld waarin grote bedrijven in de toekomst wellicht van groter belang worden dan natiestaten, lijkt me die mogelijkheid tot beoordeling van die bedrijven en hun verantwoording onontbeerlijk.
En natuurlijk is het 'redden' een overdreven kreet om aandacht, maar niet een niet onderbouwde kreet.
Ik heb Mervyn Kings boek (nog) niet gelezen, maar ik kan Gleesons boek (overigens in combinatie met Double Entry) aanbevelen als wellicht meer overtuigend antwoord. Assurance komt hierin maar zijdelings voor, en in hoeverre (volledige) assurance intergrated reporting mogelijk is moet nog blijken. Marcel - gaat King in het boek diep in op de assurancekant?

Qua accounting (en dan met name ook interne rapportage) hoop ik dat accountants (of rapporteurs, gaan we ze nog accountants noemen?) de wereld kunnen redden door inzichtelijk te maken wat nu nog maar beperkt inzichtelijk is.

Willem D. Okkerse MBA CEO OK-Score Institute

Accountants gaan deze planeet niet redden. Dit soort entiteiten die nog in het tijdperk van "registratie" leven - en daarbij soms zelfs - HELAAS - ook nog doende zijn met een gebrek aan normbesef - kunnen niet anders tot de orde geroepen worden dan hun real life uitkomsten te vergelijken met hun eigen "registraties".
Dat zal de enige wijze zijn waarop de "keizer" zijn kleren verliest. Iets dat nu op grote schaal plaatsvindt. Uw journalen staan er trouwens vol van.

Ook Professor Breesch van de UNI van Brussel schreef er reeds een MEER dan interessant artikel over.

Ik beschouw eea dan ook binnen die beroepsgroep als een wedloop tussen de verschillende manieren van aderlaten (zoals ca. 150 jaar geleden aan de orde was) met het toenmalige succes van genezingen.

Interessant maar weinig terzake doende voor de patiënt.

Dit vooral - om juist - de moderne variant zoals de MRI-scan maar niet in huis te halen. De billen zullen dan echt bloot moeten. De vraag is dan alleen wat de cure is....de juiste diagnose, het medicijn etc.

Wim Nusselder

Accountants gaan de planet niet ALLEEN redden, maar hebben wel een belangrijke bijdrage te leveren.
Overigens ook aan een paar andere uitdaginkjes waar de mensheid als geheel voor staat.
Niet in de laatste plaats aan rechtvaardige verdeling van inkomen en vermogen.

De essentie van het accountantsberoep is m.i. niet ‘zekerheid toevoegen aan rapportage’, maar onafhankelijke beoordeling daarvan.
Wel met een focus op kwantificeerbare informatie over ‘waarde’, whatever that may be (kan erg breed opgevat worden).
Ja, Integrated Reporting, uiteraard.

Accountants die zich beperken tot beoordeling van getrouwe weergave van het vermogen en nog een paar kleinigheden in jaarverslagen zullen hun relevantie snel verliezen.
Ook hun verdienmodel trouwens; volgens Shyam Sunder (2003) was dat de oorzaak van de verbreding van hun scope met advies; zie onder “Schaf de verplichte controles door accountants af, dan verbetert de kwaliteit”.
‘Onafhankelijkheid’ verkopen (maar ook ‘zekerheid’ verkopen) ontwikkelt zich onvermijdelijk tot ‘market for lemons’ in Akerlofiaanse zin en erodeert zo elk commercieel verdienmodel.

Eerst financiële verantwoording en controle daarop op orde brengen en dan pas de scope verbreden is onzin.
Accountantsorganisaties HEBBEN hun scope al verbreed omdat er te weinig te verdienen was met financiële verantwoording en controle daarop.
Verbreding van het welvaartsbegrip (over de wenselijkheid waarvan brede consensus bestaat, al is het nog lastig operationaliseerbaar) vereist dat ook de basisinformatie daarvoor in verslaglegging van welvaartsproducenten breder wordt én eenduidig gekwantificeerd én onafhankelijk beoordeeld.
Wie anders dan accountants (en controllers) kunnen dat?

Marcel Pheijffer

Beste Pieter, rasoptimist als altijd. Houden zo.

Ik kan ver mee gaan in je reactie. Maar waar ik een beetje moe van ga worden zijn de vaak ronkende teksten van anderen zonder al teveel kritische reflectie en oog voor alternatieven. Het boekje van King en zijn frase 'Accountants can save the planet'zijn daar wat mij betreft voorbeelden van. Het pamflet van IFAC eveneens.

Jij noemt drie onderbouwende argumenten. De eerste ontwikkeling die je schetst zie ik ook, maar die neemt niet weg dat de rol van de accountant in de traditionele controle nog steeds niet is uitgespeeld. Daar blijft werk, maar fair: door de ontwikkeling die je schetst ontstaat ook ruimte voor andere zaken. Dat kan integrated reporting zijn, maar de vraag ios en blijft of de accountant op alle terreinen daaromheen nou wel de aangewezen persoon is.

De tweede ontwikkeling die je schetst zie ik eveneens: de markt vraagt om een rol voor accountants. Prima (dan doen we ertoe!), daar waar we dat waar kunnen maken.
Maar als ik zie hoe ingewikkeld sommige accountants(kantoren) doen over de rol die zij kunnen spelen bij de toetsing van het bestuursverslag, dan wordt ik wel wat moe en somber. Het geroep om normenkaders en wetgeving (in reactie op de recente VEB-oproep) is weinig bemoedigend. Het is helemaal geen kwestie dat accountants op dat terrein niet 'kunnen' betreden, het is - gegeven alle drempels die hier weer worden opgeworpen (overigens niet door Anton Dieleman, die wel met een bemoedigende en realistische benadering kwam) - een kwestie van niet 'willen' of 'durven'.

En je derde punt, 'betekenisvolle assurance', ook daar ben ik voor.

In abstracto zijn we het dus over de richting wel eens. Wat betreft de invulling zullen we her en der van mening verschillen Dat is geen probleem, dat brengt het thema verder.

Laten we dus vooral verder de discussie aangaan. Maar liever zonder ronkende, kritiekloze teksten zoals degene waarnaar ik verwees.

Pieter de Kok

Ha Marcel, natuurlijk gaan we de planeet redden, is het deze niet, dan wellicht proberen we het op Mars!

Ik lees dat je nog niet erg overtuigd bent..leuk..ik steeds meer... ik zie drie belangrijke ontwikkelingen die operatie Planeet Redden gaan ondersteunen: (1) technologie die groot deel assurance werk gaat overnemen (grote impact arbeidsmarkt en onderwijs), geeft ruimte verdieping onze rol, aanjager innovatie onderwijs (2) de (markt) vraag naar bredere assurance die stap voor stap op gang komt vanuit betrokken stakeholders.

Ik was ook jarenlang sceptisch, (laten we eerst eens fatsoenlijke financial audit doen), maar soms zie je dat de wereld veranderd...hiernaast is (3) deze mindset een prima antwoord in de zoektocht naar "betekenisvolle assurance", de Why achter het accountantsberoep. Met een hernieuwd anker kunnen we stap maken naar nieuwe fase in ons beroep.

Dus argumenten als focus, 'eerst beter doen', arbeidsmarkt, zijn we opgeleid, allemaal waar, maar waarom niet dit allemaal oppakken, oplossen, aan de slag. In de juiste volgorde, onderweg naar Integrated Reporting3.0, real-time business assurance, gekoppeld aan 'assurance op maat', breder, aansluitend op het echte verhaal van de onderneming!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.