Opinie

Einde aan een gedwongen huwelijk

Voor 84 procent van de 'accountants in business' is het kunnen voeren van de titel RA of AA het belangrijkste motief om lid te zijn van de NBA, zo blijkt uit een enquête van de beroepsorganisatie.

Dat is opvallend, omdat de kerncompetentie van met name een RA - het kunnen afgeven van een accountantsverklaring - nu juist niet meer behoort tot de dagelijkse werkzaamheden van deze financiële professionals. Zij hebben ook vol overtuiging afscheid genomen van een rol als openbaar accountant. Waarom dan bij een club blijven die zich primair richt op een vak dat zij niet langer wilden uitoefenen?

De rapportage over het ledenonderzoek staat bol van bijvoeglijke naamwoorden, zonder dat de cijfers de kans krijgen om voor zichzelf te spreken. Dat wijst op een sterke behoefte om te sturen. Dat begint al met het voorwoord. De resultaten worden 'met enthousiasme' gepresenteerd, zodat je als lezer al wel kunt vermoeden dat er vooral een positief resultaat naar voren komt. Er hebben 'maar liefst' 1.023 accountants in business gereageerd. Op een totaal van 9.076 accountants in business onder de NBA-leden kom je dan uit op een respons van rond de elf procent. Je kunt ook concluderen dat een overgroot deel van deze NBA-leden de enquête niet bijster relevant vond. En zo staat het rapport vol met 'slechts', 'vrijwel unaniem', 'een grote meerderheid' en andere superlatieven.

Wat is het beeld zoals wij dat zien? Meer dan tachtig procent is opgeleid als registeraccountant en dus voor het openbare accountantsvak. Tweederde van hen is na enkele jaren in dat vak afgehaakt, de anderen besloten al vooraf of tijdens hun opleiding om voor een andere rol te kiezen. Het leek ze gewoon leuker om binnen een onderneming te functioneren en bovendien kregen ze genoeg van alle regeltjes en procedures. Ze profiteren nog wel van hun titel - zo blijkt - omdat het goed scoort bij sollicitaties, gezag geeft en een beter salaris mogelijk maakt. Allemaal voordelen die samenhangen met hun opleidingsachtergrond, maar geen relatie hebben met het functioneren als accountant.

Dat veel accountants in business vinden dat de NBA best wat meer aandacht aan ze mag besteden, wekt geen verwondering. Ook het ontbreken van een visie bij de NBA is geen verrassende klacht. De NBA is een hybride organisatie, waarin de helft van de leden niet als accountant actief is maar wel volop meetelt. Wat hen met de 'echte' accountants bindt, is hun opleiding en dat ze iets met cijfers doen. Maar, zoals de enquête duidelijk laat zien, binnen zeer verschillende rollen en sectoren. Op die heterogeniteit valt ook geen visie te bouwen of verbindende communicatie te ontwikkelen, anders dan iets vaags roepen over posities binnen de financiële keten. Daar zal ook in de toekomst niets aan veranderen.

Het kan een stuk simpeler. Iedereen die is opgeleid tot accountant heeft vanzelfsprekend het levenslange recht om die opleidingstitel te voeren. Dat geldt ook voor een drs., dr. of ir. Het is natuurlijk onzin om daar ieder jaar verplicht contributie voor af te dragen. Dat geldt voor die andere opleidingstitels ook niet.

Wie daadwerkelijk als accountant actief is, dus in het openbare beroep, moet verplicht ingeschreven staan in een register en is lid van de (wettelijk erkende) beroepsorganisatie. Ook dat is helder. Wie niet (meer) als accountant opereert, verdwijnt uit het register. Zoals dat bijvoorbeeld geldt voor artsen, die een minimum aantal uren per jaar als arts werkzaam moeten zijn. Of voor piloten die een verplicht aantal vlieguren moeten maken.

Het zou voor het maatschappelijk verkeer volstrekt helder en logisch zijn wanneer de NBA zich exclusief richt op de kwaliteit en het functioneren van allen die daadwerkelijk als openbaar accountant werkzaam zijn. Een accountant in business is dat niet. Voor deze oud-collega's kunnen we een Platform voor Financiële Professionals oprichten of zoiets. Maar waarom hen verplicht lid laten zijn van een vereniging voor een beroep waar ze bewust afscheid van hebben genomen?

Dat de NBA niets voelt voor deze principiële keuze, is evident. Met het vertrek van de accountants in business zou de NBA zo'n vier miljoen euro aan contributie mislopen. En misschien speelt zelfs mee dat de getalsmatige verhouding binnen de NBA tussen de RA's en de AA's dan volstrekt anders zou komen te liggen. Binnen het openbare beroep is die verhouding ongeveer gelijk. Maar onder de accountants in business zijn zo’n 7.500 van de 9.000 leden RA. De roep van mkb-accountants - waarvan een groot deel AA is - om meer ondersteuning zou binnen een 'zuivere' beroepsorganisatie niet langer genegeerd kunnen worden.

Het 'enthousiasme' waarmee de NBA de enquête begroet, gaat daarom voorbij aan de echte vraag die we zouden moeten stellen: wie doen mee in onze beroepsorganisatie? Die vraag wordt door de NBA nu met puur opportunisme beantwoord. Het wordt de hoogste tijd dat we de accountants in business uit het gedwongen huwelijk met de NBA bevrijden, hun opleidingstitel als afscheidscadeau meegeven en hen een goede toekomst toewensen. Toch jammer dat dit alternatieve scenario niet in de vragenlijst is meegenomen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling en Guus Ham zijn respectievelijk voorzitter en directeur van de Nederlandse vereniging van accountants en accountantskantoren (Novak), de belangenvereniging voor mkb-accountants.

Gerelateerd

15 reacties

Jan Weezenberg

Dit was een leuke discussie.
De moeit waard om alles nog eens rustig door te lezen.
En de vraag te stellen: wordt er iets met al deze boeiende informatie gedaan ?
Zo ja, waarom niet ?
Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Terpstra

Het artikel is mij uit het hart gegrepen. Met grote ergernis zie ik de meningsuitingen die er de laatste jaren verschijnen, en waarbij de NBA tracht haar werkveld nog weer verder uit te breiden. Ook de regelgeving rond het opstellen van de jaarrekening is inmiddels dank zij – of ondanks – de NBA zo ingewikkeld geworden dat de jaarrekening inmiddels door een gemiddelde CFO niet meer zonder hulp van specialisten is op te stellen en door een gemiddelde gebruiker niet meer te begrijpen is. Al deze ontwikkelingen staan haaks op de belangen van de CFO/accountant in business. Daar is recentelijk dan die belachelijke eed bij gekomen, waarbij iedere RA/accountant in business moet verklaren te handelen in het algemeen belang. We kenden al de Angelsaksische stroming waarbij we gedacht werden te handelen in het belang van de aandeelhouder en de Rijnlandse stroming die meer de belangen van onderneming en werknemers voorstaat. Dat was al een moeilijke keuze voor de accountant in business. En nu komt daar het algemeen belang nog bij. Neen, het wordt tijd om uiteen te gaan.

Jan Wietsma

Hoe het accountantsberoep in de toekomst georganiseerd moet worden is iets dat zeker aandacht behoeft. Maar ook de IFAC de organisatie waarmee de NBA nauw is gelieerd kent het verschijnsel van de Accountant in Business. Daarnaast geeft wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Accountant een aardig overzicht hoe het beroep in andere landen is geregeld. Daar kent men de term MKB-accountant bijvoorbeeld weer niet. In zowel Duitsland en Frankrijk is het werk van de accountant vooral fiscaal georiënteerd. Daar komt bij dat we in Nederland een wetgever hebben die het beroep zo heeft ingericht als het nu is ingericht. Dus aanpassingen in de beroepsorganisatie kunnen alleen maar plaatsvinden als de wetgever ook meewerkt. Dat is zo leert de praktijk een lange adem. Overigens zitten mijns insziens de AIB'ers de MKB-accountant niet in de weg. Als dat anders is dan lees ik daar graag de voorbeelden van.

Wim Nusselder

Beste Rob,
Je zult mij mijn drs titel ook nooit zien gebruiken.
M.i. zijn inderdaad ALLE opleidingstitels alleen geschikt voor gebruik binnen de academische wereld en beperkt houdbaar.

Rob van Meer

Beste Wim,

Zullen we dan ook stoppen met Drs, Dr, Ing, IR, Msc, et cetera? Dat zijn ook opleidingstitels voor het leven die voldoen aan jouw stelling. Ik zie niet in waarom dat voor een titel als RA anders zou zijn.

Wim Nusselder

Beste Guus en Marco,
De huidige situatie is onwenselijk: eens.
In opleidingstitels voor het leven geloof ik niet:
Je opleiding hoort in je CV.
Het is niet iets om je voor eeuwig, publiekelijk op voor te laten staan.
Hoe verder het naar beneden zakt in je CV, hoe minder relevant het wordt.
Bij een huwelijkscrisis kun je twee kanten op:
scheiden of in relatietherapie.
Een verbindende visie lijkt mij wel degelijk mogelijk.
Niet iets vaags over een rol in financiële ketens;
Morele bakens op financieel terrein!
Overal waar dat nodig is!
Geen kooplieden die hun ziel verkopen aan hun klanten en werkgevers,
maar dominees die zonder aanzien des persoons iedereen een spiegel voorhouden om zich te bekeren van hun foute financiële handel en wandel.

bert peters

deze discussie werd veertig jaar geleden ook al gevoerd bij het bedrijf waar ik toen werkte. de fundamentalisten lieten zich uitschrijven zodra ze uit HET VAK verdwenen en IB gingen. de realo's hielden vast aan de titel als keurmerk omdat headhunters dan in het register konden controleren of men recht had op de titel.
wat zich wreekt is dat de kwaliteit van de beroepsuitoefening kennelijk alleen bewaakt kan worden via wat vroeger een PBO heette.
voeren we over veertig jaar nog steeds dezelfde discussie?

Fred Vlotman

OT is geen POT
Een OpleidingsTitel mist essentiële elementen van ProfessioneleOrganisatieTitel: een Gedragscode en een Permanente Educatie (PE) regeling. Voor de belanghebbenden bij het werk van een professional - oftewel de maatschappij - zijn dat belangrijke verworvenheden. Een gedragscode stuurt de verwachtingen en maakt het - door tuchtrecht - mogelijk om een professional aan te spreken op onprofessioneel handelen. Een PE regeling draagt bij aan het vertrouwen dat belanghebbenden stellen in het bijhouden van de nieuwe ontwikkelingen. Een oude arts die zegt dat hij niks weet van een whiplash omdat die niet in zijn opleiding zat is vergelijkbaar met een Register Controller (RC) of een AIB die TimeDriven Activity Based Costing niet kent. Bij RC's is er - i.t.t. Bij RA's onderscheid tussen de OT - EMFC - die je hele leven geldt, en de POT die alleen geldt als je voldoet aan de criteria van de VRC.
Het onderscheid OT en POT samen met het maatschappelijke belang van een gedragscode en een PE regeling mis ik in de - overigens zinvolle - bijdrage aan de opinievorming van Marco Moling en Guus Ham.

Van Balen

Hieruit blijkt maar weer dat de NBA een kunstmatig in stand gehouden organisatie is. Zolang bestuur blijft denken voor haar leden komt daar nooit verbetering in tenzij de NBA een onafhankelijk doorgelicht wordt.

Alle Bergsma

Waarom betalen Accountants in Business eigenlijk slechts 425 euro aan lidmaatschap. Als hen dat een zoveel hoger salaris oplevert, kan dat bedrag toch even hoog zijn als accountants?

Het bestuur en commissies zijn immer heel wat tijd kwijt om alle uitzonderingen op regels te formuleren en overleggen te hebben....

Alle Bergsma

Wat een uitstekend idee!
En vooral ook logisch voor de buitenwereld: alleen als je het beroep van accountant uitvoert, val je onder de regels van de NBA.

Dekkers

Een prima stuk beste Marco en Guus.
Nog een aanvulling:
Niet alleen de accountants in business maar ook veel RA's en AA's die wel werkzaam zijn in het (openbaar)beroep zien graag hun titel vastgelegd als opleidingstitel. Want het is idd van de gekke dat dit nog steeds niet geregeld is. Ikzelf zie dit ook graag ingevoerd.
Ik zou zeggen: schrijf maar een voorstel naar de ALV toe. Je hebt in een mum van tijd het vereiste aantal steunbetuigingen lijkt mij.

RC Brozius RE

Dezelfde redenering heb ik in het verleden al eens aangekaart bij de NOREA, die (uiteraard) op dezelfde leest geschoeid is. En ook daar was de reactie voorspelbaar.
In mijn beleving is het krankjorum dat een titel gekoppeld is aan een verplicht lidmaatschap van een beroepsvereniging; als NBA en NOREA moet je je dan ook afvragen wat je nog voor toegevoegde waarde hebt.
Mijn voorstel: maak een scheiding tussen de kosten voor het registerbeheer (en reken daar een jaarlijkse (Bescheiden!) fee voor, en de kosten voor een optioneel lidmaatschap van de beroepsvereniging die commercieel gerund wordt. Geen toegevoegde waarde, geen leden.

Harry Mock RA

Het wordt inderdaad tijd om de titels AA en RA als opleidingstitels
levenslang te mogen voeren.
Een discussie hierover mag niet uit de weg worden gegaan,zeker nu de structuur van het bestuursmodel van de NBA geheel op de schop is genomen.
Die 7500 RA s in business zijn opgevoed in de tijd dat alleen RA s eigenaar en bestuurder van Registeraccountantskantoren mochten zijn.Zij kunnen zich niet meer herkennen in de huidige behoefte steeds meer niet-accountants aan boord te hijsen.En ook de voortdurende wijzigingen in de regels en standaarden gaat hen grotendeels voorbij.
En wat de financien van het NBA betreft: als het ledenaantal halveert wordt de contributie voor de actieve accountants verdubbeld. Want de huidige contributie is een schijntje, afgezet tegen de totale jaarkosten van oa de PE punten en de kantoorhuur.

Jan Weezenbeg

Geachte Heren Moling en Ham,
Twee zinnetjes uit Uw verhaal:
*Het zou voor het maatschappelijk verkeer volstrekt helder en logisch zijn wanneer de NBA zich exclusief richt op de kwaliteit en het functioneren van allen die daadwerkelijk als openbaar accountant werkzaam zijn.
*Dat de NBA niets voelt voor deze principiële keuze, is evident. Met het vertrek van de accountants in business zou de NBA zo'n vier miljoen euro aan contributie mislopen(op een totaal contributie van bijna 17 miljoen euro, JW)
-Losse gedachte van Jan Weezenberg:
De kostenstructuur van NBA is duidelijk: een groot deel van de kosten is vast, die vaste kosten kunnen slechts met veel pijn en moeite worden gereduceerd.
-Mijn vraag: hoe groot schat U de kans dat Uw Alternatieve scenario door de direct betrokkenen met gejuich wordt begroet ?
Vriendelijke groet uit La Mancha,
Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.