Opinie

De zwartste dag in mijn auditcarrière

Vandaag heb ik de beroepseed voor accountants afgelegd. Ik werd na afloop gefeliciteerd door de medewerker van de NBA. Ja, u leest het goed, hij zei: "Gefeliciteerd San, met het afleggen van de eed!" Dat is toch wel vreemd, ik verwachtte nu net een condoleance. Zo ziet u maar, verwachtingen kunnen erg verschillend zijn.

Ik vind het namelijk nog steeds heel erg droevig dat het zo ver gekomen is dat we – ik sta inmiddels zeventien jaar ingeschreven in het register - met zijn allen een eed afleggen om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Dat is mijn ogen een dieptepunt en geen hoogtepunt.

Maar niet getreurd. De democratie heeft gezegevierd en er is gestemd vóór het afleggen van een eed door iedere accountant. Ik zie ook wel toegevoegde waarde van de eed voor nieuwe collega’s. Het is toch net even iets officiëler en leuker om met z’n allen een eed af te leggen, dan het certificaat van inschrijving te vinden op je deurmat.
Zo gezegd, zo gedaan. Vandaag heb ik na de ‘Discussiebijeenkomst over samenwerking tussen internal auditors en extern accountants’ plechtig beloofd wat ik al zeventien jaar doe. Voor mij gaat er persoonlijk niets veranderen. Morgen ga ik naar mijn werk, het zelfde belang dienend, met net zoveel professioneel-kritische instelling, met net zoveel gevoel voor integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid. De eed zal daar voor mij helemaal niets aan veranderen.

Wat gaat er dan wel voor accountants veranderen? In de voorstellen voor de nieuwe Nederlandse Corporate Governance Code is er veel aandacht voor gedrag en cultuur. En dit was nu net één van de verbeterpunten uit het rapport over de toekomst van ons mooie beroep.

Van Manen en zijn team hebben hiervoor een taak bij de internal audit-functie belegd. Terecht, want internal auditors zijn bij uitstek de aangewezen personen om soft controls, gedrag en cultuur binnen een organisatie te auditen en aan te zetten tot verandering van ongewenst naar gewenst gedrag.
Ik draag internal auditors een warm hart toe. Ze kennen hun organisatie van haver tot gort en zijn in tegenstelling tot de extern accountant het gehele jaar door aanwezig. De scope voor internal audits is breder dan het smalle speelveld van de jaarrekeningcontrole, waar de extern accountant op speelt.
Vorig jaar schreef ik overigens op deze site dat ook extern accountants een internal audit-afdeling zouden moeten installeren binnen hun eigen governancestructuur, met als doel gedrag en cultuur te auditen en aantoonbaar te veranderen, maar dat terzijde.

Internal auditors hebben al enige jaren ervaring met het auditen van gedrag en cultuur en ik zie plenty mogelijkheden voor verdergaande samenwerking tussen internal auditors en extern accountants. De extern accountant kan hier niet zonder de internal audit-functie. Maar internal auditors maken voor het auditen van gedrag en cultuur, net zoals voor andere niet-financiële informatie, ook gebruik van andere deskundigen, zoals psychologen, gedragsdeskundigen, procesdeskundigen en operationeel auditors. Hier valt nog terrein te winnen, want de extern accountants zijn eindverantwoordelijk voor hun opdracht.

We moeten met zijn allen een manier bedenken hoe internal auditors en extern accountants dit gaan oppakken en hoe wij kunnen leren van andere deskundigen en wetenschappers op het gebied van cultuur en gedrag. We zijn immers bondgenoten in governance. Zo zie ik bij deze zwartste dag uit mijn audit carrière ook een lichtpunt voor de toekomst van mijn beroep.

Ik ben benieuwd hoe de voorstellen uitpakken in de definitieve code en ben in de tussentijd benieuwd naar hoe collega’s dit zien.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

San Croonenberg is oprichter van GRCFirst en houdt zich bezig met governance, risk management, control & internal audit-vraagstukken.

Gerelateerd

7 reacties

Arie Molenkamp

Beste Leo,

Gespreksstaf te over voor ons.
Het simpele feit dat in een multidisciplinair samengestelde internal auditgroep ook een accountant figureert betekent nog niet dat deze vanuit die hoedanigheid financial audits dient uit te voeren; daar hebben we de tweede lijn voor.
Zoals een jurist die deel uitmaakt van de internal auditgroep niet alle afgesloten contracten tegen het licht gaat houden; daar hebben we de verbijzonderde interne control voor. Die jurist kan natuurlijk wel een onderzoek doen naar de kwaliteit van de juridische infrastructuur. Zoals de accountant in de internal audiogroep de kwaliteit van de interne beheersing inclusief de interne controle / financial audit infrastructuur kan onderzoeken.
Zoals ik zei: stof te over voor discussie.
Tot spoedig.
Arie

Leo Schreuders

Wat leuk dat San de multidisciplinaire aanpak van interne auditors voor het voetlicht brengt.
Interne auditors kunnen op het deelgebied van financial audit m.i. best samenwerken.
De reikwijdte van het werk van de imterne auditor is i.h.a. breder.
Daar heeft Arie wel een punt. Rapporten van Internal Audit kunnen ook het perspectief van de externe accountant verrijken.

Arie Molenkamp

Beste Alle,
Fijn dat je reageert.

We zijn het vanzelfsprekend met elkaar eens als je stelt dat de internal auditor op basis van onderzoek aanbevelingen doet over de kwaliteit van de interne beheersing.
Onderzoeken die de auditor overigens uitvoert in opdracht van het auditcomité / de CEO die hun keuzen hebben gemaakt op basis van een risicoplan. De aard van de onderzoeken, de timing, de opdrachtgever, de vertrouwelijkheid, de diepgang, de prioriteit, de benodigde kennis, de invalshoeken etc. kan in alles afwijken van wat de extern account bij zijn onderzoek voor ogen heeft.

De tweede lijn, in casu veelal de concerncontroller, is verantwoordelijk voor de infrastructuur van de organisatie. Daar zit vooral de expertise op het gebied van procesinrichting, administratieve organisatie, interne controle, kwaliteitscontrole, verbijzonderde interne controle, informatiesystemen, planning & control etc..

De extern accountant dient over de normen die hij/zij hanteert over de interne organisatie, in het bijzonder de interne controle , vanzelfsprekend overleg te plegen met deze tweede lijn. Als in de crew van de concerncontroller ook een AIB zou functioneren heeft de accountant ook nog eens een extra gesprekspartner.

De extern accountant, die verantwoording dient af te leggen aan het maatschappelijk verkeer, komt natuurlijk onafhankelijk tot een oordeel. Daarbij is het uiterst handig als hij on speaking terms is met de controller en kan steunen op het internal control framework zoals ontworpen, geïmplementeerd en onderhouden door concerncontrol.
Dat is dus de natuurlijke counterpart van de extern accountant.

Natuurlijk kan de extern accountant gebruik maken van alle documenten en rapportages die in de organisatie voorhanden zijn; inclusief de rapporten die de internal auditor heeft opgeleverd.

Dat laatste zal de extern accountant niet helpen als die internal auditor in enig jaar, gezien de prioriteiten die de organisatie natuurlijk zelf stelt, uitsluitend bezig is geweest met onderzoeken met betrekking tot de marketingfunctie, de uitstoot van afvalstoffen, de opvolging van de compliance officer, de evaluatie van het reorganisatietraject en zo meer.

Met andere woorden: een samenwerking tussen de extern accountant en de internal auditor heeft weinig nut, tast de onafhankelijkheid van beide partijen aan en zet ook nog eens de controller buiten spel.

Tenzij de extern accountant met internal audit de intern accountant bedoelt; maar die maakt die uit, zoals ik hierboven stel, van de tweede lijn / de controller.

Ik hoop dat ik mijn standpunt hiermee heb verduidelijkt.

Alle Bergsma

@Arie: ik snap niet zo goed wat je bedoelt met je pleidooi. De interne auditor heeft bevindingen over het wel/niet werken van de interne beheersing en kan aanbevelingen doen om de interne beheersing te blijven beheersen.

Waarom dan zo'n grote tegenstelling creeren tussen de externe accountant en de interne auditor? Waarom zou de externe accountant niets kunnen met de kennis van de interne auditor?

Anton Snoeren

Ik ben het helemaal met mevr. Croonenberg eens waar ze het over de overbodige beroepseed heeft. alsof een dergelijke eed voor accountants die dat al [vele] jaren zijn iets gaat toevoegen of wijzigen aan hun manier van werken. Het is alleen voor de publieke tribune!

Arie Molenkamp

Over de eed zeg ik ook maar niets.
Maar over zoveel onbegrip en gebrek aan kennis over het wezen van de internal auditfunctie valt natuurlijk van alles te vertellen. Mevrouw Croonenberg leeft in de veronderstelling, zoals zoveel externe accountants, dat internal audit hetzelfde is als de voormalige, maar mogelijk nu weer terugkerende (lees vooral "Neem een accountant in huis") interne accountant. Hoe gaat het proces ook weer. De extern accountant vervoegt zich via de Voorzitter van het Bestuur bij de CFO / Concerncontroller over de staat van de interne controle. Die concerncontroller (RC) is de functionaris die daarvoor verantwoordelijk is en op de kwaliteit van de interne beheersing kan worden aangesproken. Mogelijk dat deze zich laat bijstaan door een Accountant in Business als intern accountant / verbijzonderde intern controleur.
De internal auditor (derde lijn) staat hier vanzelfsprekend volkomen los van; we hebben het dan over een onafhankelijke functie in het kader van management control.
Lees ook (deze week) CMweb: "NBA blijf bij je leest".
Misschien ook lezen het boek dat Professor Hans Strikwerda over de Nederlandse Corporate Governance Code, in het bijzonder over besturing van ondernemingen, heeft geschreven.
Liever sowieso geen een-tweetjes meer tussen de extern account en een interne functionaris; ik dacht dat we die situatie eindelijk een keer achter de rug hadden. Over onafhankelijke opstelling en maatschappelijke verantwoordelijkheid gesproken.
Mijn dag wordt niet zwart. Ik leef al vijf en twintig jaar met de steeds weer terugkerende reactie en het claimgedrag van externe accountants terzake van een onafhankelijke internal control functie zoals internal auditing is.

Arnout van Kempen

Over de eed en zwarte dagen zeg ik maar niks :)

Maar het pleidooi verder: 200% mee eens

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.