NBA

Beroepstrots

Sinds de laatste algemene ledenvergadering van de NBA kunnen accountants hun eigen beroepseed afleggen. Dat is niemand ontgaan. Er zijn positieve en kritische geluiden. Maar zeker is dat zo’n 70 procent van de op de ALV aanwezige NBA-leden voor de invoering van de eed stemde.

Is er iets nieuws onder de zon? Advocaten leggen al heel lang een eed af. En doen dat ook heel graag, blijkt uit onderzoek. Dat geldt ook voor artsen. In die zin is het maatschappelijk verkeer in Nederland gewend aan een beroepseed. Daarom introduceerden bankiers kortgeleden hun eigen eed. Het is zelfs zo ingeburgerd, dat Youp van ‘t Hek blindelings ervan uitgaat dat accountants hun eigen eed hebben, blijkt uit een van zijn columns van augustus vorig jaar. Ook de huidige generatie van studenten vindt het belangrijk.

Door persoonlijk een eed uit te spreken, benadruk je integere beroepsuitoefening. En omarm je voor de samenleving zichtbaar je eigen beroepsregels.

Met onze eigen beroepseed zijn we voor de samenleving sterker aanspreekbaar op onze normen en waarden, die al waren vastgelegd in onze bestaande gedragscode. De invoering kreeg dan ook veel media-aandacht. Logisch, want een eed hoort bij elk maatschappelijk beroep dat bij wet is geregeld. Doordat we in ons beroep geen onderscheid maken tussen beroepstitel en opleidingstitel, is het logisch dat elke accountant een eed aflegt.

Een eed is een publiek statement dat je als beroepsgroep ergens voor staat. Wat het begrip ‘algemeen belang’ precies betekent, hebben we in de toelichting op de verordening uitvoerig behandeld. Met een beroepseed kijkt de samenleving vanaf de zijlijn voortaan nog intensiever mee. Voor professionals - zoals artsen, advocaten en parlementariërs - is dat gegeven een kwestie van beroepstrots.

Het doet mij goed te merken dat het voor de ruim vierhonderd accountants die de afgelopen vier weken de beroepseed aflegden, eigenlijk niet anders is. Diverse kantoren organiseren de komende maanden bijeenkomsten waar de eed wordt afgelegd, zoals incompany-bijeenkomsten en ‘summer schools’. Ik zie ernaar uit om daar bij te zijn.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Anne-Marike van Arkel was tot 1 februari 2018 algemeen directeur van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Gerelateerd

25 reacties

Jan Weezenberg

Geachte Mevr. van Arkel,
Gelezen op de site van NBA : de eed is de eerste maatregel (1.1) uit het verbeterplan 'In het Publiek Belang' en geldt voor openbaar accountants, accountants in business en intern accountants"
In het artikel Beroepstrots lees ik: "Doordat we in ons beroep geen onderscheid maken tussen beroepstitel en opleidingstitel, is het logisch dat elke accountant een eed aflegt"
Ik kan U even niet volgen.
Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Marcel Pheijffer

Excuus: regelgeving

Marcel Pheijffer

Onze Arnout weet meer van de accountancy(regelgevend) dan menig accountant. Daarnaast is hij altijd bereid zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het vak te geven. Niet als buitenstaander, maar als insider.

Ongeacht of je het helemaal met hem eens bent: laten we zijn inzet vooral waarderen!

Arnout van Kempen

Ik voer dan wel geen (accountants)titel, en dat schijnt erg relevant te zijn, maar ik lees toch maar gewoon wat de NBA zelf aangeeft als opties:

"Een accountant sluit af met de woorden ‘dat beloof ik’ in het geval hij of zij geen noodzaak ziet om op grond van een geloofsovertuiging de woorden ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ uit te spreken. Een accountant sluit af met de woorden ‘dat verklaar ik’ als sprake is van een geloofsovertuiging die hem of haar juist ervan weerhoudt een eed af te leggen op grond van Gods Woord."

Dus tja.

Arnout van Kempen

@Dekkers,

ik snap dat probleem best. Maar dat is niet gevolg van een eed die slechts herhaald wat toch al geldende regelgeving is voor alle AA's en RA's.

Arnout van Kempen

Martin,

de eed kan in verschillende vormen afgelegd worden. Je neiging je beledigd te voelen is aan jou, je neiging al dan niet relevante zaken daarbij te halen eveneens.

De feiten veranderen er verder niet door.

Joan Zielhuis Vos

Met plezier heb ik onze beroepseed afgelegd bij het eerste doorde YP's georganiseerde event: Leren van tuchtrecht. Was een goede en leerzame combi. Graag wil ik, net als in de ALV, benadrukken dat de eed voor de toekomstige accountants en huidige YP's vanzelfsprekend zal zijn. Het gaat om de toekomst en beroepstrots van alle accountant nu en vooral in de toekomst. Dank Anne-Marike dat je het mogelijk maakt dat we bij events van de YP's de gelegenheid kunnen bieden aan jonge titelhouders om de beroepseed af te leggen

Martin Koelewijn

@ Arnout: ik hoef jou als diaken niet uit te leggen wat het verschil is tussen de VGBA en een persoonlijk zweren aan God. Ik vat deze op zichzelf onbeduidende lijkende vraag zelfs op als beledigend. Waarbij ik denk dat opgemerkt moet worden voor de lezers dat jij zelf geen titelvoerder bent.

Dekkers

@Arnout. Beste Arnout, ooit haalt een student zijn/haar diploma en wordt hij of zij ingeschreven in het register. Hulde! Indien hij/zij werkzaam blijft in het openbaar beroep met het vertrekken van zekerheid [ongeveer gelijk aan het afgeven van goedkeurende verklaringen; dus niet de adviserende of samenstellende accountant want die verstrekt geen zekerheid] als werkzaamheid, dan is er niet veel mis met de eed en is het i.d.d. iets wat je direct moet doen als daarmee het beroep in meer aanzien komt en het vertrouwen helpt te versterken. OK, so far so good. Iedereen happy. Als dit de situatie is/was heb je gelijk. Helemaal.

Maar wat als je als RA of AA een broodheer hebt in de internationale business, die wellicht ook nog eens lekker via allemaal trucs belasting bespaart? Ben je dan nog bezig in het algemeen belang? Wat als je broodheer de Belastingdienst is? Ben je dan bezig in het algemeen belang of alleen maar voor de kas van de Staat der Nederlanden? En wat als je optreedt als adviseur voor bepaalde partijen? dan dien je overduidelijk geen algemeen belang maar een specifiek belang. De tekst van de eed lijkt ontworpen voor de controlerende, bij de AFM aangemelde accountant, en niet voor de circa 15.000 andere accountants. Want je bent nog steeds RA of AA en bepaalde zaken moet je wel aan voldoen die algemeen zijn voor alle accountants, maar het algemeen belang valt daar niet altijd onder.
Dat is specifiek waar het allemaal om gaat en dat zoveel bezwaren oproept. Er is ook nu weer (terecht) gepleit voor een opleidingstitel. Dat is RA of AA. En als je werkzaam bent in de openbare controle praktijk moet je dan de eed afleggen, no problem. Graag zelfs. In het publiek belang. Maar niet als je een specifiek belang dient; dan kan je de eed echt niet afleggen zoals het nu geformuleerd is. That's the point. Kijk maar naar de bijdrage van de Joost Groeneveld elders. Ik ben het lang niet altijd met hem eens, maar nu heeft hij goede argumenten. Overigens ben ik als RA werkzaam in de openbare praktijk; ik heb er zelf derhalve geen moeite mee. Laten we het eerst eens wat wetenschappelijker benaderen dan een popie jopie tekst te bedenken en op iedereen los te laten. Zint eer ge begint. Het is een oude wijsheid die ook in onze moderne tijd nog opgaat.
Dus RA/AA staat los van de eed of zou dat moeten zijn voor een groot deel van de in het register ingeschreven accountants. En voor een kleiner deel is de eed onlosmakelijk verbonden. Voor die groep heb je gelijk.

Arnout van Kempen

Als de eed een probleem is, hoe is het voeren van een titel met dezelfde implicaties dan geen probleem?

Jan Wietsma

Ook ik had een andere beleving bij 'de maand van de eed'. Deze week nog een ambtenaar tevens accountant gesproken die vertelde hoe bij de invoering van de ambtenareneed veel aandacht werd besteed aan het gezamenlijk afleggen van eed in een grootschalig event. Hij had gehoopt dat de NBA meer aandacht zou besteden aan het gezamenlijk afleggen van de eed.

Olivier Walravens

@Dekkers
De procedure voor de algemene ledenvergadering van de NBA is conform de voorschriften gevolgd. De vergaderstukken, inclusief de tekst van de eed, waren ruimschoots op tijd bekend.
De niet op de algemene ledenvergadering aanwezige 19.700 in het register ingeschreven accountants hebben hun kans om invloed op de stemming te hebben blijkbaar laten lopen.
Discussie over het al dan niet afleggen van de eed is dan ook niet aan de orde.

@Marcel
Ik heb de berichtgeving over september tijdens de algemene vergadering net als jij anders ervaren, mede door de toen gehanteerde terminologie.

Anne-Marike van Arkel

Het beeld lijkt te zijn ontstaan dat de NBA een PR-campagne voor de eed wil opzetten. Mogelijk is deze indruk ontstaan tijdens de laatste ALV, waar de behandeling en de stemming plaatsvond. Graag wil ik dit beeld nadrukkelijk rechtzetten. Van PR is geen sprake, wel van maatschappelijke verantwoording. De NBA wil leden bij de implementatie van het Publiek Belang zo goed mogelijk faciliteren. Dat geldt ook voor de eed. Daarom is er de mogelijkheid om tijdens eigen kantoorbijeenkomsten - en die van de NBA - de eed af te leggen. In september kan dat door het hele land. Het is inderdaad een maand als alle andere, maar de NBA biedt dan in een korte periode veel mogelijkheden om de eed af te leggen tijdens de bijeenkomsten van afdelingen en kringen.

Limburg: 5 september
Noord: 12 september
Zuid: 15 september
Zuid-Holland: 15 september
Zeeland/ West-Brabant: 21 september
Oost: 22 september
Centrum: 19 oktober

Dekkers

@Felix. Beste Felix, als kennelijke buitenstaander heeft u een eigen kijk op de zaken: even snel een eed afleggen en tot morgen. Wij accountants hebben ook een individuele eigen kijk op zaken. Wij zijn opgevoed met een kritische houding en dat wordt ons ook voorgehouden dat we kritisch tegen zaken aan moeten kijken. Wat groen is, verklaren wij niet dat het geel is, etc. Dat verwacht u ook van ons. Deze discussies zijn dus wel zinvol, omdat wij onze persoonlijke mening geven over wat van ons gevraagd wordt. en dan komt onze beroepshouding naar voren: kritisch zijn naar wat van ons verlangd wordt. En als wij [ik, anderen] vinden dat de tekst van de eed niet correct is, dat sommigen omdat ze geen algemeen belang dienen de eed niet kunnen afleggen dan moeten we dat ook kunnen zeggen. In de matig bezochte ALV heeft circa 70% van de aanwezige 300 voor de huidige tekst van de eed gestemd. 30% heeft het dus afgewezen. Maar er zijn +20.000 accountants en de andere 19.700 zijn niets gevraagd. Dus het is zinvol dat een kritisch geluid gegeven kan worden want we hebben wel een mening en staan ook voor onze mening met een rechte rug. En nogmaals: dat verwacht u ook van ons. Helaas is het NBA nog niet zo ver dat ze het aan alle leden vragen, of dat er varianten komen op de eed die wel correct zijn voor iemand zijn beroep. Ik hoop dat e.e.a. u wat duidelijk wordt. Met vriendelijk groet.

Felix

Beste accountants, waarom elkaar en ook je eigen beroepsorganisatie zou aanspreken op details en procedures?
Sta voor je beroep. Leg de eed af en geef daarmee een sterk signaal af naar de maatschappij.
Deze zinloze discussies met elkaar dragen absoluut niet bij aan het herstel van het vertrouwen. Leg gewoon die eed af.
De maatschappij verwacht dat. Pak de handschoen op. Je hebt een jaar de tijd. Maar waarom wachten?

Martin Koelewijn

Deze discussie blijft de gemoederen bezig houden. Dit komt o.a. doordat er geen overgangsrecht geldt. De eed beoogt gedrag te sturen. Maar "bezit" van gedrag bestaat (nog) niet. Je kunt gedrag wel afdwingen, bijv via (verlies van) titelrecht. Bij de oudere generatie is dat lastig vanuit hun tijdshorizon. De jongere generatie kan deze keuze nog maken. De generatie die reeds voor het beroep hebben gekozen en de titel gebruiken hebben deze keuzevrijheid niet. Het zou de beroepsorganisatie daarom gesierd hebben als overgangsrecht aan ieder de keuzevrijheid te bieden, door het huidige wettelijke register tot opleidingsregister om te vormen (zoals RC, RO, RI, RE, RV, RM) en de bevoegdheden die voortvloeien uit de wet apart te registreren met bijbehorende eed-verplichting. Alleen dan had duidelijk geworden in hoeverre het afleggen van de eed gedragen wordt door de beoefenaren. Waarmee niet is gezegd dat degenen die de eed dan niet zouden hebben afgelegd, niet in het algemeen belang zullen handelen. Zij wensen alleen niet het "bezit" van hun gedrag gedwongen over te dragen. Daar is toch niets mis mee in deze vrije wereld? Maar het is inmiddels zoals het is. Daar hebben we het mee te doen.

Edwin Bakker

De vraag is of het afleggen van een eed voor accountants tot gedragsverandering bij de accountant zal leiden, waardoor schandalen zoals in het verleden niet meer of in beperktere vorm zullen voorkomen. Als dat bij evaluatie over enkele jaren wetenschappelijk is vast te stellen, dan werkt de eed. Het argument dat andere beroepsgroepen die een wettelijke basis hebben ook een eed hebben vind ik een dooddoener eerste klas. Het is van belang om je beroep van accountant goed uit te oefenen, met alle uitdagingen die in de dagelijkse praktijk naar voren komen.

Dekkers

@directeur van het NBA, mevr. Van Arkel.
Beste mevrouw Van Arkel. Het zal u wellicht een verrassing zijn, maar beroepstrots hebben alle in het openbare vak werkzame accountants denk ik, en ook niet in het vak werkzame register-collega's [of moeten we zeggen: diploma-genoten?] denk ik nog volop. Dat is wat accountants accountant maakt. Dat zit in ons. Daar is een eed echt niet voor nodig. En met de eed vang je missers en uitglijders ook niet op; dus daarvoor heeft het ook geen nut. Het is vooral een PR-exercitie waaraan u volop meedoet of wellicht entameert. Zoals collega Pheijffer feilloos fileert beloofd u veel meer dan u waar maakt in uw PR-campagne: de maand september is net als elke andere eed-afleg-maand. Uw ''verklaring'' dekt zogezegd de lading niet. Toch werkelijk jammer, u als boegbeeld van ons instituut dat integriteit en waarheid wil uitstralen. Had er dan echt iets moois van gemaakt. Met 2000 man op de dam tegelijk of zo, met de NPO erbij voor het 8 uur nieuws. Pak uit zoals u beloofd had. En ga niet meer beloven dan u doet. Dit is zo doorzichtig, als een reclame voor een wasmiddel.

Willem D. Okkerse MBA CEO OK-Score Institute

Wij kennen ook - door de jongste - in een bijeenkomst uitgesproken zin :
Waarom is deze avond zo bijzonder?

Marcel Pheijffer

Dank Anne-Marike.

Als ik het goed begrijp is de maand september dus een maand zoals alle andere. Toch?

De suggestie op de ALV was wezenlijk anders namelijk.

Anne-Marike van Arkel

Beste Marcel, dank voor jouw reactie.

Uiteraard kunnen we een tipje van de sluier oplichten. In de maand september benutten we diverse evenementen en activiteiten zoals o.a. afdelings- en kringvergaderingen en een event van de NBA Young Profs om leden in staat te stellen de eed af te leggen.

Deze gelegenheden zullen zich niet beperken tot alleen de maand september maar de NBA biedt ook daarna nog volop momenten om de eed af te leggen. Het aantal incompany aanvragen groeit gestaag. Tevens zijn we voornemens het hele jaar door spreekuren in het land te organiseren.

Voor een overzicht van de reeds geplande evenementen en activiteiten kun je kijken op www.nba.nl/beroepseed. Dit overzicht wordt wekelijks bijgewerkt.

Redactie Accountant

@Roy Gorter: terechte correctie, tekst van de intro is op verzoek inmiddels aangepast.

Anne Marike van Arkel

Beste Roy, je hebt helemaal gelijk, we zullen dit aangeven. Dank je voor jouw opmerkzaamheid!

Roy Gorter

Beste Anne-Marike,

Denk dat er een stukje van je tekst is weggevallen. Je bedoelde denk ik 'zo'n 70 procent van de ca. 300 op de ALV aanwezige leden' toch?

Marcel Pheijffer

Anne-Marike,

tijdens de Ledenvergadering kondigde je september aan als 'de maand van de eed'.

Kan je daar alvast een groter tipje van oplichten?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.