Opinie

De mkb-accountant bestaat (gelukkig) wel!

Na het lezen van de opiniebijdrage van Marianne van der Zijde schrokken we ons een hoedje. De mkb-accountant bestaat helemaal niet, betoogt Van der Zijde, dus al die discussies over een eigen plek binnen de NBA gaan eigenlijk nergens over.

Het bestaansrecht van Novak als belangenorganisatie voor mkb-accountant viel in één klap aan duigen. Wij blijken ons op een niet-bestaande doelgroep te richten. Het ledenbestand kon eigenlijk meteen wel bij het grof vuil.

Gelukkig publiceerde de Commissie MKB van de NBA een dag later een meerjarenplan. 'De NBA ondersteunt de mkb accountants', lazen we opgelucht. Helaas niet met een eigen clubhonk binnen het NBA-gebouw, een duidelijke visie, geoormerkt geld en bestuurlijke vertegenwoordiging. Maar ook dat is bespreekbaar, begrijpen we uit de woorden van Anne-Marike van Arkel in een reactie op de vermeende haarscheuren in de beroepsorganisatie. Het plan om de pluriformiteit binnen de NBA plat te strijken, is volgens Van Arkel "niet in beton gegoten". Al zal ze misschien met instemming hebben gelezen dat het ombouwen van de governance naar een federaal model volgens Van der Zijde nog wel eens een 'suboptimale oplossing' zou kunnen blijken te zijn.

De fundamentele fout die Van der Zijde met haar betoog maakt, is dat zij consequent spreekt over het 'mkb-kantoor' terwijl we het binnen de NBA steevast hebben over 'mkb-accountants'. Wie dat zijn, lijdt geen twijfel. De mkb-accountant werkt voor en in het mkb. En doet daarmee duidelijk andere dingen dan bijvoorbeeld een oob-accountant (die werkt voor 'organisaties van openbaar belang'). Wij kennen dan ook weinig collega's die het antwoord schuldig moeten blijven of zij wel of geen mkb-accountant zijn. Met haar verwarring staat Van der Zijde dan ook enigszins alleen.

Daarmee wordt niet ontkend dat mkb-accountants in allerlei soorten accountantsorganisaties werkzaam kunnen zijn, tot en met de grote(re) kantoren. Voor Novak maakt dat niets uit. Ook de mkb-accountant die op kantoor Zwolle van Deloitte werkzaam is, is van harte welkom om zich bij onze vereniging aan te sluiten. Zoals hij of zij ook gebruik kan maken van de diensten van de NBA ten behoeve van de mkb-accountant.

Dat het lastiger is om een haarscherpe definitie voor een mkb-kantoor te maken, willen we Van der Zijde van harte gunnen. De scheidslijnen binnen de sector zijn in zekere zin arbitrair en diffuus. Toch is er wel degelijk een pragmatisch onderscheid te maken waarin de meeste accountants(kantoren) zich kunnen herkennen.

Bijvoorbeeld: 

  1. De grote accountantsorganisaties die zich vooral richten op oob’s en grote ondernemingen.
  2. De middelgrote accountantsorganisaties die zich vooral kenmerken door een gemengde praktijk. Daarbij richten zij zich op op de wettelijke controles (anders dan de oob's) bij middelgrote ondernemingen in combinatie met een samenstellingspraktijk voor kleinere ondernemingen.
  3. De kleine accountantsorganisaties die zich vooral kenmerken door een samenstellingspraktijk voor het kleinere mkb. Deze samenstelpraktijk wordt eventueel aangevuld met (bijzondere) opdrachten gericht op assurance. Dit is met afstand de grootste groep kantoren binnen de openbare praktijk.

Alhoewel de tweede en de derde categorie beide onder de mkb-definitie vallen, reken je de laatste categorie doorgaans tot de mkb-kantoren met - desgewenst - vooral het kleinbedrijf als klant. Je zou die dus ook kb-kantoren kunnen noemen, als we Van der Zijde cs daarmee een plezier doen.

In veel gevallen zijn deze (m)kb-kantoren ook zelf van een beperkte omvang. De stichting Novak die producten en diensten aan 'mkb-kantoren' levert - zeg maar de serviceorganisatie - heeft in de praktijk min of meer dezelfde doelgroep als de vereniging. Wij merken zelf daarom weinig verwarring voor wie wij bestaan.

Juist die kleinschaligheid en het duidelijke marktprofiel maken mkb-kantoren ook onderscheidend. Het biedt mkb-ondernemers persoonlijke betrokkenheid, herkenbaarheid als collega-ondernemer én een lagere prijs omdat deze kantoren niet de forse investeringen hoeven te doen voor de kwaliteitsbeheersing van een grote controle (of zelfs oob-)praktijk. Dat is ook precies de reden waarom de grote accountantsorganisaties sinds jaar en dag ambivalent omgaan met mkb-klanten: de tarieven die ze in rekening (moeten) brengen, staan niet in verhouding tot de vraag van de (kleinere) mkb-ondernemer.

Wat een mkb-accountant is, lijkt ons overduidelijk. Dat mkb-accountants binnen de NBA een eigen entiteit vormen, vinden we ook geen punt van discussie. Hoe dat vorm krijgt, is nu wel onderwerp van debat en daar doen wij van harte aan mee.

Wat je als ledenorganisatie kunt doen in de ondersteuning op kantoorniveau blijft een spannend punt van aandacht. Sommigen zien voor de NBA geen enkele rol weggelegd als 'serviceorganisatie', anderen verwachten juist wel specifieke ondersteuning. De NBA zelf geeft daarover ook tegenstrijdige signalen af. Maar dat mkb-accountants én (m)kb-kantoren een eigen positie claimen binnen de NBA lijkt ons niet meer dan legitiem en krijgt ook van anderen bijval. Het verbaast daarom dat Van der Zijde die inzet beschouwt als een "vertroebeling" van de discussie.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling en Guus Ham zijn respectievelijk voorzitter en directeur van de Nederlandse vereniging van accountants en accountantskantoren (Novak), de belangenvereniging voor mkb-accountants.

15 reacties

Jan Weezenberg

@Wim Nusselder 2 juni 2016,
Geachte Heer Nusselder.
Veel dank voor Uw bijval. U heeft het inderdaad helemaal begrepen.
Niet te vergeten mijn slotzin: dan wordt het weer plezierig werken !

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Wim Nusselder

Beste Jan Weezenberg,
Je stelt (serieus) voor, begrijp ik,
- om de discussie over het al dan niet bestaan van MKB-accountants en MKB-kantoren te stoppen,
- om in de visievorming slechts RA’s en AA’s als opleidingsniveau’s te onderscheiden,
- om als NBA de belangenbehartiging van sub-identiteiten/beroepsgroepen aan individuele accountants/kantoren over te laten (waarbij ze uiteraard andere organisaties kunnen vormen/steunen om hen daarbij te ondersteunen) en
- om vervolgens vooral de onderlinge communicatie te verbeteren met het oog op een gezamenlijke identiteit, lobby, professionaliteit etc..
Begrijp ik dat goed?
Helemaal mee eens!

Alle Bergsma

Beste Marco en Guus,

Natuurlijk bestaat de MKB-accountant, zoals de titel van jullie stuk verwoord. Ik ben het echter ook van harte eens met Marianne van der Zijde dat de definitie binnen de NBA hierover niet bestaat danwel zeker niet duidelijk is.

Bijvoorbeeld het rapport van de MKB-commissie spreekt over een zodanig brede groep, dat wel heel veel accountants daaronder vallen. Ik voel mij daardoor als KB-accountant niet in thuis: het is zo'n algemene, grote groep met controle-aspecten, aparte adviespraktijken etc.

Juist daarom is het goed dat Marianne van der Zijde de discussie aanzwengeld: een heldere definitie binnen de NBA zou helpen om ervoor te zorgen dat deze groep serieuze aandacht krijgt. De aandacht die Novak, Auxilium en cs zoveel vragen en maar beperkt krijgen. Zo voelt het bij mij in elk geval dat jullie wel veel moeten roepen om kleine stapjes vooruit te kunnen maken.

De reactie van Arnout van Kempen (bij het stuk van MvdZ) geeft wat mij betreft een goede richting waarin ik mijzelf gekend voel: "Misschien, ik noem maar iets geks, zou je een ander onderscheid moeten maken. Kantoren die groot genoeg zijn om menskracht vrij te maken om zelf een bijdrage te leveren aan de beroepsorganisatie (die immers nog steeds een leden-organisatie is, voor en door accountants) en kantoren die daar gezien hun omvang niet toe in staat zijn. "

Wim Nusselder

@Dekkers Ik verwijs (inderdaad kort door de bocht) naar de door velen nog altijd niet geaccepteerde NovAA/NIVRA-fusie.
M.i. werkt de bloedgroepen-metafoor en het definiëren van aparte beroep(sgroep)en averechts; het is zaak om één visie te ontwikkelen waarin ieder een rol heeft.
Wat mij betreft een visie waarin ook plek is voor niet-accountants als ik.
Ik kijk dan ook met zorg naar de spanning tussen VRC en NBA (de huidige oorlog).

Dekkers

@Wim Nusselder: ik zie het niet als een oorlog. Ik ben RA en ben lid van het NBA, werkzaam in het (M)KB, en daar is niets anders van te bakken. Maar ik mag natuurlijk wel mijn mening verkondigen en staan voor een structuur waarin ik mij thuis voel. Te lang is - noodgedwongen ook door de politiek en incidenten - het NBA te veel gericht geweest op het hogere controle segment. In ieder geval gevoelsmatig en ook wat betreft de genomen maatregelen die duidelijk afgestemd waren op de incidenten. Heel logisch, dat wel. Ook u moet het niet zien als een oorlog. Dergelijke profilering draagt naar mijn mening niet bij aan de discussie en de wens van velen om tot cohesie te komen in een NBA waarin elke RA of AA zich thuis voelt. En met de beoogde nieuw structuur van het NBA is de roep vanuit de bloedgroepen goed verklaarbaar. Het is nu het moment om de zaken aan te pakken. Dus moet je wensen kenbaar maken, anders zal er zeker niets gebeuren. De discussie aangezwengeld door Marianne van der Zijde is wat dat betreft uitstekend in timing. Maar het is geen oorlog en er vallen geen slachtoffers. Ik vind het jammer dat u dit zo ziet. Met collegiale groet, Aart

Wim Nusselder

@Dekkers Ik heb die discussie gevolgd en zie daarin veel pogingen om de vorige oorlog te winnen en risico op het verliezen (of zelfs veroorzaken) van de volgende.

Dekkers

@Wim Nusselder: heeft u de discussies van de laatste tijd niet gevolgd? Alle of nagenoeg alle beroepsgroepen binnen de NBA hebben behoefte aan een duidelijke belangenbehartiging. Door de governance structuur zeg maar te beperken en te centreren komt de belangenbehartiging van de pluriforme ledengroepen als het ware automatisch in de knel omdat de focus al snel uitgaat naar het oob-segment en het wettelijke controle segment. Denk aan de AFM en de politiek waarop de NBA als scheepje [zie Marianne van der Zijde] nu eenmaal moet laveren om de belangen in het topsegment te behartigen. Dat is niet anders geweest de afgelopen jaren. De NBA heeft met de MKB commissie een goede stap gezet. Bottom up is dat de eerste stap in een proces. Tot een volwaardige plaats in de structuur. Zo zie ik dat. En niet alleen voor de M(KB)-accountants.

Jan Weezenberg

Geachte gesprekspartners,
In deze discussie bespeur ik veel verwarring tussen veel misverstanden.
Is het een (serieus ! ) voorstel deze discussie te stoppen?
En het voortaan (zeker met de behoefte aan een visie) alleen maar te hebben over Registeraccountants (Universitaire opleiding) en Register AA's (HBO-opleiding) ?
En voor die twee groepen kijken naar de noodzakelijke opleiding en permanente educatie en te zorgen dat die opleiding overal van hoge kwaliteit is ?
En in de gigantische heterogeniteit ieder voor zich (door middel van ronkende Websites, twitter, linkedin, faceboook, visitekaartjes. advertenties in de dorpskrant, vaktechnisch overleg,enz) het maar aan de accountants zelf over te laten hoe ze hun belangen willen behartigen ?
NBA heeft dan een beperkte rol (collectieve lobby, controle-standaards etc. permanente educatie, organisatie praktijkopleiding, toezicht ).
Boven op deze simplificatie is dan een belangrijke taak de communicatie binnen en tussen de beroepsgenoten/bestuur sterk te verbeteren.
En niet te vergeten: een belangrijke inbreng van de Young Profs systematisch promotyen

Het is maar een losse geachte, maar ik zou het wel plezierig vinden in de geschetste situatie actief te zijn.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Wim Nusselder

@Dekkers Je ontzegt groepen toch geen eigen identiteit als je de governance structuur daar niet op baseert?!

Dekkers

Van harte Guus en Marco, met deze heldere uiteenzetting waar niemand meer omheen kan. Heel kort had ik het dilemma: "wat is een MKB-accountant" in mijn reactie op het stuk van Marianne van der Zijde al aangestipt en julie werken dit prachtig verder uit. Het is verbazing wekkend dat we als verplichte NBA-leden aldoor maar opgescheept worden met in 1e aanleg maatregelen bedoeld voor accountants in het oob-segment of het wettelijke controle segment terwijl de overgrote meerderheid (m)kb-accountant of accountant in business is. De leden zijn nu eenmaal pluriform en dus ook moet ook de belangenbehartiging en de regelgeving pluriform zijn. Het krampachtig zoveel mogelijk iedereen in 1 grote doos stoppen is zo zinloos en zelfs beledigend voor een groot aantal leden omdat hun eigen identiteit ontzegd wordt. Dus niet platstrijken van pluriformiteit maar juist faciliteren. Dat zal wel een cultuurschok geven in de burelen van het NBA. Maar naar mijn bescheiden mening: absoluut noodzakelijk. Nogmaals: prima stuk Guus en Marco! En de term (m)kb-accountant moet voortaan maar zo geschreven worden.

Wim Nusselder

Sorry, Guus en Marco, jullie opinie getuigt van een teleurstellende debattechniek en verspreidt mist.
Het gaat niet over het ‘bestaan’ van MKB-accountants: als genoeg accountants zich als zodanig identificeren, bestaan ze.
Het gaat niet over het ‘bestaan’ van MKB-kantoren dan wel MKB-accountants: de onduidelijkheid over wat dat dan zijn geldt evenzeer voor de een als voor de ander.
Het gaat over de vraag of verdelende identificatie, zoals ik het noemde, een goede basis is voor governance.
Of MKB-accountants binnen de NBA een eigen entiteit MOETEN vormen IS onderwerp van debat.
Jullie poging om het debat te verleggen naar de hoe-vraag is begrijpelijk, maar niet in het belang van het beroep en vooral niet in het publiek belang.

Glenn Mungra

Ik ben het inderdaad ermee eens met de auteurs, dat de scheidslijnen binnen de sector MKB-accountants diffuus zijn.

En daar is niets mis mee.
Ik stel mij een accountant in dit verband voor als een soort T-structuur:
- de zuil stelt voor wat je doet (de diepte of specialisatie)
- en het dakje erboven stelt voor welke kennis en ervaring je meedraagt (de breedte of de verschillende 'petten' die een MKB-accountant op kan zetten).

Ik ben geneigd steeds meer te denken dat het probleem niet zozeer is wat een MKB-accountant is of wat de juiste visie is op het behartigen van diens belangen. Zelfs niet als je zou weten van welke subgroep in de sector MKB-accountants je het meest de belangen kan behartigen met een of andere voorgenomen kwaliteitsslag.

Ik zeg echter niet dat positieve acties niet nuttig zijn. Het probleem is (m.i.) eerder waar heeft een MKB-accountant juist geen behoefte aan. Ik denk dat er een steeds grotere behoefte wordt ervaren aan het verminderen van goedbedoelde acties.

Een van de dingen waar je vast een groot effect mee kunt scoren is het aanbrengen van nog meer onzekerheid en risico's in een sector, waar de accountant met minder uitbundige hulpmiddelen moet zien om te gaan met steeds frequentere veranderingen en hogere beroeps- en inkomensrisico's in de markt.

Misschien zijn er wel service-organisaties die daar juist beter mee verdienen of scoren, maar ik denk niet dat de MKB-accountant zit te wachten op juist dat soort service via welk governance-model dan ook.

Maar ik geef toe, misschien heb ik mij hierboven een beetje teveel beperkt tot de belangen van vooral de subsector éénpitters en 'kb-accountants'.

Marcel Pheijffer

@ Marianne

Met je laatste zin ben ik het eens.

Marianne

Een hele column als reactie, wat een eer! Dan neem ik maar voor lief dat me wat woorden in de mond worden gelegd, die niet in mijn opinie staan: jullie bestaansrecht is immers belangen behartigen. Jullie definitie van MKB-kantoor is helder: een kleine accountantsorganisatie die zich vooral kenmerkt door een samenstelpraktijk voor het kleinere MKB ofwel het KB. De definitie van MKB-accountant: werkt in en voor het MKB, vind ik dan weer niet zo helder. De accountant van Deloitte die voor het MKB werkt is dan toch geen MKB-accountant, want die werkt niet in het MKB. En de accountant bij een MKB-kantoor die controle doet van een grote onderneming? In het meerjarenplan van de commissie MKB is de MKB-accountant een omnipotente accountant: als huisadviseur van de MKB-ondernemer van alle mogelijke markten thuis en hij wisselt daarnaast ook nog gemakkelijk van pet als hij samenstel en controlewerkzaamheden doet. Daar gaat mijn column dus over: het onderscheid is niet zo helder en het helpt niet om steeds vanuit de belangen van een bepaalde groep te denken. En ging het bij de NBA maar om accountants en niet om kantoren! In mijn tijd bij de AFM heb ik mogen ervaren wat de belangenbehartiging binnen de accountancy betekent, ook voor de NBA. De NBA is een scheepje dat deint op de woelige baren van de belangenbehartiging en iedereen die hard roept te vriend moet houden om niet met man en muis te vergaan en dat is op zich al een knappe prestatie (geheel mijn persoonlijke visie). Het is denk ik moeilijk om een visieproces in te gaan in de huidige governancestructuur van de NBA omdat iedereen in zijn eigen hokje vastzit en gaat voor het vermeende eigenbelang. Een slagvaardig bestuur met niet-accountantsleden zou kunnen helpen om boven die belangen uit te stijgen, de verbinding te leggen tussen de leden en heldere keuzes te maken voor de toekomt vanuit een gezamenlijk belang en focus op dat wat de unieke rol is van de NBA en niet evengoed of beter door de markt kan worden gedaan.

John Weerdenburg

Beste Guus en Marco,
Een prima reactie die recht doet aan de positie van de MKB accountant. Ten aanzien van de rol van de NBA voor deze doelgroep kan je verschillende uitspraken verwachten. Deze zijn voornamelijk bepaald door het belang van degene die de uitspraak doet. Maar als we ons daarboven verheffen dan kunnen we gezamenlijk vaststellen dat de NBA als "publieke taak" heeft het maatschappelijk verkeer uit te leggen dat een MKB-accountant gewaarborgde kwaliteit (zie de diamant van Verdiesen of ons promotiefilmpje hierover) levert. Want als je in het MKB, met voornamelijk administratiekantoren als belangrijkste concurrent dan is het goed om niet alleen de vergelijking te maken met de prijs, maar zeker met de kwaliteit. En die is goed bij een MKB accountant, daar zorgt de waarborg van de NBA wel voor

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.