Tuchtrecht: driejaarstermijn is voor de dommen
In het accountantstuchtrecht is een delict verjaard als meer dan zes jaren zijn verlopen tussen het tijdstip van het delict en het indienen van de klacht. Ook is het delict verjaard als niet wordt geklaagd binnen drie jaar nadat de klager redelijkerwijs op de hoogte kon zijn van het klachtwaardige delict.
Voor die laatste situatie is van belang of de klager niet kan worden vereenzelvigd met degene die het delict constateerde. De Accountantskamer heeft in een tuchtzaak (uitspraak 14/3/2016) opnieuw geoordeeld dat Belastingdienst en Openbaar Ministerie (OM) niet kunnen worden vereenzelvigd.
De Accountantskamer refereert daarbij aan haar eerdere uitspraak (uitspraak van 13/7/2012), die volgens haar is bevestigd door het College van beroep voor het bedrijfsleven (Cbb) (uitspraak van 4/4/2014). De stelligheid van de Accountantskamer over die bevestiging is overigens niet met zoveel woorden terug te vinden in de uitspraak van het College. Appellant stelt dat de Belastingdienst en het OM beide deel uitmaken van dezelfde rechtspersoon, waaruit vereenzelviging zou volgen, maar op deze stelling is het CBB niet ingegaan.
Aannemende dat de visie van de Accountantskamer de juiste is, is daarmee voor de snuggere klager de driejaarstermijn van de baan. Je laat iemand anders de klacht indienen, iemand die geen benul heeft van het delict, dus pas dan gaat voor hem de driejaarstermijn lopen. Die ander hoeft geen enkele betrokkenheid bij het delict te hebben: in het accountantstuchtrecht is niet - anders dan bijvoorbeeld bij het tuchtrecht voor notarissentuchtrecht of advocaten - nodig dat de klager enig belang heeft bij de klacht.
Als de Belastingdienst geen last heeft van de driejaarstermijn, door indiening van de klacht te laten plaatsvinden door het OM, dan is het enige wat een klager-in-spe moet doen om ook niet gebonden te zijn aan de driejaarstermijn: iemand anders vinden voor de formele indiening van de klacht.
Is dat wat de wetgever beoogde met verjaringstermijnen?
Gerelateerd
Hoe zit het nu juridisch?
Is er sprake van tuchtrechtelijke bescherming, bij het door accountants volgen van aanwijzingen van de beroepsorganisatie?
OM betaalt schikking aan Stibbe en Box vanwege schenden verschoningsrecht
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een schikking getroffen met vermogensbeheerder Box en advocatenkantoor Stibbe. In ruil daarvoor staken Box en Stibbe alle juridische...
Interessante visies op Wwft-meldplicht bij Accountantskamer en CBb
Recent heeft het CBb een uitspraak gedaan in een beroepsprocedure naar aanleiding van een tuchtzaak tegen een accountant bij de Accountantskamer. In dit artikel...
'Historische zitting' Accountantskamer raakt vooral positie AFM-accountants
De tuchtzaak tegen twee accountants van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), aangespannen door investeringsfonds Momentum Capital (MC), lijkt vooral van principieel...
AFM laat eigen accountants niet bungelen in Zwolle
Voorzitter Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Accountantskamer in Zwolle een brief gestuurd, ter ondersteuning van twee AFM-accountants....