Opinie

Witte vlag

De teerling is verworpen. Met het schrappen van de ledenvergadering op 19 december zijn de governance-plannen van de NBA van tafel. Voorlopig, wat de NBA betreft. Voor altijd, als je het ons vraagt. Het NBA-bestuur dreigde de verkeerde afslag te nemen. En daarop is hardhandig ingegrepen.

Het bestuur heeft het afgelopen jaar willens en wetens de vele kritische signalen op de governancevoorstellen naast zich neergelegd. Het had daarom van democratische moed getuigd om de ledenvergadering gewoon door te laten gaan.

De machtigingen die via Novak bij het NBA-bureau binnenkwamen stapelden zich op. Met honderden nee-stemmen in het verschiet leek de ALV allesbehalve een gelopen race te worden. Dat de bestuursvoorzitters van de vier grote kantoren de rode kaart trokken, gaf waarschijnlijk de doorslag.

NBA-voorzitter Pieter Jongstra: "Een voorstel als dit moet je niet met de hakken over de sloot willen binnenhalen, daar wil je eigenlijk een tweederde meerderheid achter hebben staan. Onze inschatting is dat we die op 19 december niet gaan halen." Dat is echt een gotspe. Het voorstel was gewoon weggestemd. Simpelweg omdat de leden het niet zagen zitten.

De NBA houdt vol dat het een goed plan was, maar de leden dat kennelijk nog niet begrepen hebben. "Als iets niet meteen lukt, moet je gewoon doorgaan", zegt Jongstra tegen Accountant.nl. Dat is een bekende reflex in onze sector: 'We moeten het nog wat beter uitleggen.' Daarmee wordt voorbijgegaan aan de kern: het beoogde bestuursmodel deugt niet. En dat zal over een halfjaar echt niet anders zijn.

Door het schrappen van de ALV ontneemt de NBA de leden de mogelijkheid om het bestuur te dwingen tot een fundamentele koerswijziging. De contouren van een bestuursmodel dat wel op draagvlak kan rekenen, zijn de afgelopen maanden wel duidelijk geworden. Een federaal model. Met een helder eigen mandaat voor de verschillende ledengroepen. En evenredige vertegenwoordiging binnen het bestuur. Doodnormale democratische principes voor een pluriforme organisatie, die de NBA nu eenmaal is.

Het bestuur lijkt zich meer op zijn gemak te voelen bij de feestelijke Accountantsdag dan op een kritische ledenvergadering. We begrijpen nu dat daar de aftrap is gegeven voor een "visietraject" waar mogelijk "ingrijpende voorstellen" uit komen. Op onze vragen of zo'n fundamenteel proces niet wat meer duidelijkheid behoeft dan de vrolijke mededeling dat er een denktankje is opgetuigd, reageerden sommigen verbeten. We namen het allemaal veel te serieus. De groep zou gewoon wat "denklijnen" aanreiken en vooral veel positiviteit in de sector blazen. Het is echt te doorzichtig dat de Arenagroep met terugwerkende kracht het antwoord is op de vraag van de leden om eerst een strategie te ontwikkelen en dan pas met een nieuwe structuur te komen.

Wij zouden veel meer zien in een krachtige kerngroep, waarin de drie geledingen van het openbare accountantsberoep (oob, middelgrote kantoren en kleinere kantoren) zijn vertegenwoordigd. Geef hen een duidelijke opdracht: een analyse per marktsegment (zoals de Monitoring Commissie Accountancy bepleit) van de knelpunten, uitdagingen en oplossingen én het ontwikkelen van een bestuursmodel dat de beste ondersteuning kan bieden om het strategische beleid voor ieder marktsegment te realiseren. Met als uitgangspunt: wat vraagt de markt van accountants anno nu en later en hoe kunnen wij op die behoefte(n) optimaal inspelen?  Met stevige ondersteuning vanuit het bureau moet het lukken de komende maanden een duidelijke koers uit te werken. Zonder vrijblijvende fratsen en hippe 3.0-ideetjes, maar met een gedegen visie waar we als accountants staan en naar toe gaan.

Met het afblazen van de ALV op 19 december heeft het NBA-bestuur de witte vlag gehesen. 'Gewoon doorgaan' op de oude weg is wat ons betreft geen optie. Echt leiderschap vraagt nu de moed om toe te geven dat je het verkeerd zag. Dan kunnen we met een schone lei beginnen en de komende maanden samen bouwen aan een strategie en structuur die echt toekomstbestendig is!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling en Guus Ham zijn respectievelijk voorzitter en directeur van de Nederlandse vereniging van accountants en accountantskantoren (Novak), de belangenvereniging voor mkb-accountants.

Gerelateerd

9 reacties

Richard Overweg

Ik was benieuwd of de toon treurig is, zoals ook de politiek in dit soort discussies de overhand heeft. Ik heb daarom stukken van het plenaire debat van 2 en 22 april 2008 opgezocht. Hier staat het onder andere volgende in met betrekking tot MKB-accountant:

" Ook is er aandacht voor een evenwichtige verhouding tussen inbreng vanuit de grote accountantskantoren die werkzaamheden verrichten voor organisaties van openbaar belang (OOB’s) en kantoren werkzaam in het mkb-segment. Zo is meer dan de helft van de openbaar accountants in het bestuur werkzaam als mkb-accountant, komt er binnen het bestuur een specifieke mkb-portefeuille en zijn mkb-accountants vertegenwoordigd in het ledengroepbestuur. Behalve het algemeen bestuur en de ledengroepbesturen kent de nieuwe beroepsorganisatie diverse adviesraden, commissies, werk- en overleggroepen. Ook in deze gremia kunnen de verschillende leden hun behoeften en stem laten doorklinken."

Voor wie het volledige artikel wil lezen: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2010/03/18/standpunt-inzake-fusie-nivra-en-novaa

Volgens mij zijn dit niet zulke vreemde dingen wat de politiek zegt.

Pieter de Kok

De toon is treurig, zoals ook de politiek in dit soort discussies de overhand heeft. Met Tuacc hebben we altijd getracht het vak, de verbinding centraal te stellen en positieve toon te kiezen ipv cynisme. Dat gevoel mis ik toch als ik dit soort stukjes lees. Dat het massaal geliked (ja/nee) wordt is een teken van zorg/betrokkenheid bij leden. Dat is weer positief.

In hoeverre de uitkomsten van de Arenagroep vrijblijvend, hip3.0 en vol fratsen zijn, laat ik graag over aan het publiek dat straks de uitkomsten gaan ervaren. Wat ik zie is een zeer gemotiveerde Arenagroep met vertegenwoordiging uit alle subdomeinen van ons vak.

Is er behoefte aan visie? Ik zie veel collega kantoren met dezelfde positieve energie nu al invulling geven aan de toekomst, met eigen visie / strategie, team en geluid. Ik zie echter ook kantoren met vragen, zorgen over hoe nieuwe technologie hun in de toekomst raakt. Vraag en deel ze gerust straks bij de debatsessies. Niemand heeft alle antwoorden, maar door positieve dialoog ontstaan altijd mooie denklijnen. En wat voor één kantoor wel werkt hoeft voor een ander kantoor niet te werken.

NBA prima initiatief Arenagroep! Er is nog veel werk te doen. Met de uitkomsten kunnen we ea teruggeven aan de sector. Laten we ook reeel zijn. Niemand heeft een glazenbol. Elk kantoor, elk team kan er zelf hopelijk inspiratie uithalen.

Het is jammer dat het initiatief ter discussie wordt gesteld. Andere kant, dat is inherent aan de setting waarin we met elkaar zijn georganiseerd. In de aftermatch van de governance discussie krijgt dit nu meer lading dan nodig. Nu wel mooi de ruimte om de visie denklijnen te delen met leden. Vanaf start Arenagroep was de gedachten dar de verder vorming en uitwerking van visie via leden zou gebeuren. Uiteindelijk is het aan het NBA bestuur om hier verder invulling aan te geven. Hoe dit vervolgens de governance discussie gaat raken is mooie uitdaging, uiteraard zal visie /strategie differentiëren naar sector/klantgroep. Dat er rode draad doorheen loopt die de verschillen sectoren weer verbindt zie ik nu al ontstaan.

Succes met de sessie 16/12, ik lig dan in mijn hangmat3.0, ergens in een warm land, even batterij weer opladen. Fijne dagen iedereen, veel inspiratie, en benieuwd wat 2017 ons gaat brengen.

Richard Overweg

Hartelijk dank voor uw pluim heer (neem ik aan) Dekkers.

Dekkers

Het constant afkraken van de heren Ham en Moling is wat mij betreft buitensporig. Zij proberen in elk geval een duidelijk geluid te laten horen en dragen altijd punten aan die tot verbetering moeten leiden (indien opgevolgd). Een pro actieve en positieve grondhouding, die helaas maar al te vaak als negatief en destructief beoordeeld wordt in de reacties op de artikelen van hun hand. Ik geef toe dat de heren soms wel wat agressief hun punten naar voren brengen , maar dat is voor de duidelijkheid wel beter denk ik. Wellicht iets te veel tegen de schenen van de bestuurders aan het schoppen.
De reactie van Richard Overweg hieronder is wat dat betreft wel uitstekend te noemen en verdiend een pluim: een positieve benadering van de opstelling van de heren Ham en Moling.
Ik wil ook nog even de redactie van dit forum een pluim geven. Met het bieden van een platform voor andere geluiden dan die van onze voorzitter is het forum een stuk democratischer dan de bestuursgremia van de NBA. Maar wellicht komt dat ooit nog eens goed?

PS: In andere landen op ons continent c.q. voor-Azië (nee, ik durf geen namen te noemen) was de redactie inmiddels wel gezuiverd.

Richard Overweg

Ik denk dat het goed is om naar de intenties te kijken van heren Moling en Ham. De kritische stukken worden volgens mij met als doel geplaatst dat wij er allemaal beter uitkomen als beroep. OOB-organisaties willen niet verveeld worden met regelgeving die niet op hun van toepassing is en andersom ook niet. Bovendien is in kamerstukken te lezen dat er recht gedaan moet worden aan de positie van de mkb-accountant. Dit is onlangs nog eens bevestigd in een interview met Elbert Dijkgraaf (Marco op de koffie)

We kunnen natuurlijk alles voor zoete koek slikken, maar daar wordt niemand beter van. Ik denk dat het federatieve model wat Novak voorstaat alle geledingen beter recht doet en ook meer mogelijkheden biedt om proactief met de achterban te communiceren gericht op het eigen terrein: oob, intern accountant, accountant in business, openbaar (mkb)accountant, overheidsaccountant.

Kortom: niet op de man, maar op de bal spelen. (Of zoals Johan Cruijf het gezegd heeft: "Voetbal is simpel. Het is echter moeilijk om simpel te voetballen") Novak heeft namelijk al een hele grote voorzet gedaan voor verbetering.

Fouk Tsang

Even een aanvulling op mijn reactie van gisteren.

Vanochtend gesproken met Carel Verdiesen die mij terecht aangaf dat hij op persoonlijke titel aan de de Arena groep deelneemt. Dat doen overigens alle deelnemers.

Carel excuses

Fouk

Hans Moison

In 2009 presenteerden het NIVRA en de NOvAA hun fusieplannen. De fusie werd op 1 januari 2013 een feit. Wanneer je 'NBA' googelt lees je nog steeds 'Fusieorganisatie waarin het NIVRA en de NOvAA hun krachten bundelen'. Het wil maar niet lukken, dat bundelen van twee verschillende beroepsgroepen.

Fouk Tsang

Toch wel gek dat de mening van de heren Moling en Ham zo weinig consequent is. Gisteren konden we nog lezen dat we het commentaar op de Arena groep toch echt niet te zwaar moesten opvatten. Vandaag wordt de Arena groep definitief door de heren kaltgestelt en gekarakteriseerd met vrijblijvende fratsen en hippe 3.0-ideetjes. Tja van hipheid moet je natuurlijk niets verwachten van de Novak.

En ik vraag mij ook af hoe goed er in het bestuur van de Novak wordt gecommuniceerd. Novak bestuurslid Carel Verdiessen (niet de minste) is lid van de Arena groep maar dat weten blijkbaar Moling en Ham dan weer niet.

Nee de heren willen een degelijke en zware commissie die het rapport van de MCA terdege ter hand nemen. Want de heren zijn een groot fan van de uitkomsten van dat rapport. Ik ben bang dat als die er komt dat er voor de heren nog een hoop te bloggen en voor de achterban van de Novak veel te verliezen valt.

En even voor de duidelijkheid ik heb in het rapport van de MCA een hoop goede en terechte zaken gelezen maar vraag mij ernstig af of het beroep al in staat is om voor deze wicked problems serieus wicked oplossingen te vinden, zeker als we geen frivoliteit willen.


Robert Lammerts

Is dit een orgaan van de novak geworden. Persoonlijk ben ik wel klaar met dit soort propaganda.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.