Opinie

Uitgebreide controleverklaring

Onlangs heb ik twee bijdragen geschreven waarin de jaarrekeningen en controleverklaringen van Amsterdam Trade Bank (ATB) en Damen Shipyards Group NV centraal staan. Van casuïstiek leer je altijd zowel meer dan van een abstracte uitleg of dito verhalen.

In die twee bijdragen, en in mijn reflectie op de reacties daarop, toonde ik mij niet onder de indruk van de informatiewaarde van de toelichting op cruciale onderdelen in die jaarrekeningen. Evenmin was ik onder de indruk van de informatiewaarde van de controleverklaringen.

Ik kreeg daarop weerwoord, met name van Alle Bergsma. Hij schreef in een reactie onder meer: “Ik vraag me af of je van de accountant mag verwachten dat hij als FIOD-opsporingsambtenaar een compleet rapport gaat opleveren in controleverklaring.” En voorts: “Net als bij de Amsterdam Trade Bank is de verwachting van Marcel Pheijffer ten aanzien van de inhoudelijke controleverklaring te hoog. Mijns inziens geeft de controleverklaring al veel meer duiding aan de lezer over wat er wel en ook niet is gedaan.

Ik weet niet of Alle Bergsma in het eerste citaat bewust of onbewust een verwijzing maakt naar mijn FIOD-verleden. Wat daar ook van zij: mijn verleden bij de FIOD is niet de reden van mijn hooggespannen verwachtingen.

Waarop zijn die verwachtingen dan wel gebaseerd? Op de verwachtingen die door het accountantsgilde zelf zijn geschapen ten aanzien van het verhogen van de informatiewaarde van de jaarrekening en met name de daarbij opgenomen controleverklaring.

Bijvoorbeeld in het consultatiedocument ‘Transparant over de controle’: “In de nieuwe controleverklaring begint de accountant niet alleen met zijn oordeel, hij beschrijft ook de kernpunten van zijn controle in een aparte paragraaf. Hierin licht de accountant de door hem uitgevoerde werkzaamheden en de totstandkoming van zijn oordeel toe.

Of – in hetzelfde document – de volgende passage: “In deze kernpunten beschrijft de accountant de onderwerpen die de meeste aandacht hebben gevraagd in zijn controle en hoe hij hiermee is omgegaan.

Een ander relevant document is de NBA-uitgave ‘Nieuwe controleverklaring voor oob´s’(oktober 2014). Daarin staat als relevante vraag: ´Hebben zich indicaties of gevallen van fraude voorgedaan en hoe is de accountant daarmee omgegaan?´ Dit document bevat ook de frase: ´Kernpunten hebben een hoge informatiewaarde (…).`

In standaard NV COS 702N staat expliciet dat de kernpunten in de controleverklaring “geen vervanging zijn voor toelichtingen in de financiële overzichten die door het van toepassing zijnde stelsel van financiële verslaggeving vereist zijn van het management of die anders noodzakelijk zijn voor het getrouwe beeld.” Voorts wordt in de standaard expliciet aangegeven dat kernpunten in ieder geval zijn die gebieden met een verhoogd dan wel significant risico als gevolg van fraude.

Voorts verwijs ik naar de werkgroep Toekomst Accountantsberoep, die zich in september 2014 een voorstander toonde van de uitgebreide controleverklaring en deze ziet als “een antwoord op de informatiebehoefte van stakeholders”.

Laten we in het perspectief van voorgaande citaten de jaarrekeningen en met name de controleverklaringen met betrekking tot ATB er nog eens bij pakken:

  • Licht de accountant in de verklaringen nu daadwerkelijk toe hoe zijn oordeel ten aanzien van de kernpunten tot stand is gekomen?
  • Beschrijft de accountant in zijn verklaring nu daadwerkelijk hoe hij met de kernpunten is omgegaan?
  • Beschrijft de accountant nu daadwerkelijk hoe hij met de oordeelsvorming ten aanzien van fraudeaspecten is omgegaan?

Ik beantwoord deze drie vragen per saldo negatief, hoewel ik begrijp dat anderen ook argumenten zullen zien om ze positief te beantwoorden. Maar geven zij die deze vragen positief beantwoorden dan eveneens een positief antwoord op de volgende vragen, namelijk:

  • Dat de door de accountant besproken kernpunten daadwerkelijk een hoge informatiewaarde hebben?
  • Dat de door de accountant besproken kernpunten daadwerkelijk een antwoord vormen op de informatiebehoefte van stakeholders? Bijvoorbeeld op het belangrijke punt van fraude?
  • Dat de door de accountant besproken kernpunten daadwerkelijk GEEN vervanging zijn voor de toelichting in de financiële overzichten?

Met de beste wil van de wereld kan ik deze vragen niet positief beantwoorden. De verwoording van de accountant voegt in de casus ATB niets toe aan de toelichting in de financiële overzichten. Zowel de toelichting als de verwoording van kernpunten roept louter vragen op. Dat was en is niet de bedoeling van een uitgebreide controleverklaring.

In de casus Damen Shipyards gaat het niet om een uitgebreide controleverklaring. Maar in de basis voor zijn oordeel heeft de accountant iets ten aanzien van betaalde commissies verwoord. Om vervolgens te verwijzen naar pagina 34 en 35 van de jaarstukken. Inhoudelijk voegt de accountant in de toelichting van zijn oordeel niets toe aan wat er op die pagina´s staat.

Alle Bergsma is kennelijk een andere mening toegedaan dan ondergetekende (gelukkig maar: zijn reacties en de discussie naar aanleiding daarvan brengen het onderwerp verder en maken het scherper). Hij acht de jaarrekeningen wel informatiever. Hij stelt onder meer: “De gebruiker van de jaarrekening kan daar zijn/haar voordeel mee doen. Als aandeelhouder bijvoorbeeld door kritische vragen te stellen op de aandeelhoudersvergadering.

Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn? De controleverklaring is immers niet bedoeld om vragen op te roepen die aandeelhouders dan maar op de aandeelhoudersvergadering – waar zij overigens maar beperkte spreektijd krijgen – moeten gaan stellen. De controleverklaring moet een hoge informatiewaarde hebben – zeker in geval van fraude – en een antwoord geven op de informatiebehoefte van de gebruiker.

Niet omdat ik het zeg. Niet omdat FIOD-rechercheurs dat zouden willen. Maar wel omdat het accountantsgilde dat het maatschappelijk verkeer heeft voorgehouden. Niet meer en niet minder.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

12 reacties

Alle Bergsma

NOS.nl: 'Russische miljarden witgewassen via wereldwijde wasmachine'

[...] Er zouden ook Nederlandse banken bij betrokken zijn, in de documenten wordt onder meer de Amsterdam Trade Bank (ATB) genoemd, waarlangs 32 miljoen euro zou zijn witgewassen.

http://nos.nl/artikel/2164221-russische-miljarden-witgewassen-via-wereldwijde-wasmachine.html


@Marcel: ik ben blij dat uit de controleverklaring blijkt dat er nog de nodige aandachtspunten zijn bij de interne witwas- en fraudebeoordelingen. En dat de accountant in een eerder jaar al heeft aangedrongen op verbetering en er wel lichte verbetering is.

Volgens mij heeft de accountant in zijn verklaring duidelijk laten weten dat er de nodige haken en ogen zijn aan de interne procedures en de jaarrekening in dat licht moet worden gelezen. Ik blijf er daarbij van mening dat de accountant bij ernstige vermoedens dan wwft-meldingen moet doen en het nadere onderzoek aan de instanties (FIOD) moet overlaten. De accountant is geen FIOD.

Helaas zullen we nooit weten of de accountant een wwft-melding heeft gedaan...

Marcel Pheijffer

Berichtgeving heden:

Fiod doet inval bij Damen Shipyards
De Fiod, de opsporingsdienst van de belastingdienst, heeft vrijdag een inval gedaan bij Damen Shipyards in Gorinchem. Dat zegt een woordvoerder van de scheepsbouwer na berichtgeving door zakensite Quote.
De woordvoerder kon niet zeggen waarom de Fiod aanklopte. 'We weten het niet', zei hij. 'En verder geven we geen commentaar.'
Buitenlandse corruptie
Een woordvoerder van het Functioneel Parket zei tegen Quote dat het 'een onderzoek naar buitenlandse corruptie' betreft. Damen Shipyards wordt verdacht van betaling van steekpenningen. Er is administratie in beslag genomen.
Het onderzoek is nog 'in volle gang', aldus de woordvoerder. Er is niemand in hechtenis genomen.

Alle Bergsma

Beste Marcel,

Dat is nu juist mijn punt. Er is een jurdische mijnenveld waarin je opereert, waarbij wettelijke regels een grens zijn.

Jouw stelling is dat er niet meer helderheid is met de uitgebreide controleverklaring (en dat de accountants dus hun belofte niet waarmaken en wederom niet aan hetgeen kunnen voldoen wat de maatschappij zo graag ziet).

Ten opzichte van de standaardverklaring die er was, is er echter een stuk meer informatie gegeven, dan de gebruiker voorheen had. Wellicht zou dat meer kunnen zijn, maar daar zijn ook wettelijke en beroepsregels. Zolang daar geen duidelijkheid is, vrees ik dat geen enkele accountant verder zal gaan dan strikt noodzakelijk is.

Wat ik vervelend vind aan de opinie is dat alle beleggers en journalisten nu kunnen denken dat de accountants hun werk niet goed doen op dit punt. En daarmee wederom in een negatief daglicht worden gesteld.

Vandaar ook mijn vraag wat je dan zelf had willen beschrijven als jij de accountant op dit dossier was. En daarbij dus rekeninghoudend met de regelgeving, de omgeving, de concurrentie en het juridische mijnenveld.

Wellicht is dat een mooie suggestie voor een volgende opinie: een fictieve casus met een erg lastig kernpunt. En hierbij vier varianten die steeds verder gaan in de toelichting door de accountant. Wanneer is het een goede tekst? Wanneer is het te weinig? Maar ook wanneer is het te veel...?

Een mooie uitdaging volgens mij..

Marcel Pheijffer

Beste Alle,

let's agree to disagree.

Jij lijkt tevreden omdat er geen regel is die de accountant verplicht meer te openbaren.

Ik zie meer vragen opdoemen door de uitgebreidere toelichting en ben daarom ontevreden. Namelijk om reden dat de belofte was dat er meer helderheid zou komen en geen ruis.

Alle Bergsma

@Marcel,
Laat Peter maar niet boos worden ;-)

1) In de wet staat dat de (gesplitste) accountantskosten moeten worden vermeld. Niet meer dan dat...

Ik snap dat je het wilt weten, maar het hoeft niet. Gezien de accountantskosten niet als kernpunt zijn benoemd, zie ik niet in waarom dit dan wel in de accountantsverklaring had gemoeten..

2) heeft de waardevermindering betrekking op oudere jaren?

Jij zit vast beter in de theorie dan ik, ik heb nog even een snelle zoektocht gedaan in onder andere BW2T9, RJ121 waardeverminderingen en Standaard540 Schattingen. Ik heb nergens kunnen vinden dat er moet worden teruggerekend naar vorige boekjaren.
Overigens suggereert een eerder vastgestelde jaarrekening ook dat de schattingen/waardeverminderingen in de boekjaar op basis van de kennis van toen voldoende waren, dus dat alle nieuwe mutaties op dit jaar betrekking hebben.

De vraag of er dus sprake is van waardeverminderingen die eigenlijk hun oorsprong in een ander boekjaar zouden hebben, zou mijns inziens dan alleen negatief beantwoord kunnen worden. Anders zou er toen geen jaarrekening uitgebracht kunnen worden.

3) Een wedervraag: is een waardevermindering van een vordering hetzelfde als een voorziening ivm een mogelijke claim/boete?

De vraag stellen is hem beantwoorden.


Ik ben ook nieuwsgierig geworden naar de inhoudelijke kant bij de ATB nu ik er zo in ben gedoken.. Maar zie geen regelgeving waarom deze toelichten uitgebreider zouden moeten zijn.

Ik vraag me zeer af of het stellen van deze vragen er juist niet toe leidt dat de buitenwereld erg gaat twijfelen aan het kunnen van de accountant. Dit is mijns inziens in veel gevallen onterecht.

Marcel Pheijffer

@ Alle

Ik zal toch nog maar een keertje reageren (anders wordt Peter van de Borgt boos) op je aanvulling.

Natuurlijk ben ik niet in staat om zonder een controledossier de verklaring bij ATB te formuleren. Maar dat is ook niet mijn taak.

De vragen die ik stelde ten aanzien van ATB worden opgeroepen door de (toelichting in) de jaarrekening en door de uitgebreide controleverklaring.

Ik herhaal nog maar eens drie kernpunten:

- waarom stijgen de accountantskosten fors terwijl de balansomvang halveert?
- zijn de door de accountant gesignaleerde onvolkomenheden ten aanzien van de leningenportefeuille en impairments dusdanig dat de impairments in de laatste jaarrekening eigenlijk op oudere jaren betrekking hebben?
- is er een verband tussen de klanten waarop de WWFT-meldingen zien en die waarop de impairments betrekking hebben?

Wim Nusselder

Beste Alle,
Waarom is meer informatie in de uitgebreide controleverklaring volgens jou een utopie?
Omdat de (betalende) klant daar geen belang bij heeft?
Waarom zou daar niet wat aan te doen zijn?
Bijv. door ook tot nu toe niet betalende klanten mee te laten betalen.
In mijn opinie “De betalingskloof” dd. 1/12/16 doe ik een suggestie daarvoor.
Als je meer partijen betrekt in de discussie verandert het compromis.

Alle Bergsma

@Marcel,
Zie ook mijn voorgaande reactie aan Rik.

Ik vind het heel loflijk dat je pleit voor veel meer informatie in de uitgebreide controleverklaring, maar ik vraag me wel af of dit niet en complete utopie is.

Als dit een onmogelijk wensdenken is, dan denk ik dat het publiekelijk aangeven van deze wens het beroep en de opinie over de accountant enorm schaadt.

Immers streven naar iets wat nooit mogelijk zou zijn, is frustrerend voor de uitvoerder en geeft de omgeving de indruk te maken te hebben met incompetente mensen. Daarmee wordt de accountant volgens mij echt te kort gedaan.

Bij ATB zou ook een opinie geschreven kunnen worden, dat de juiste kernpunten zijn benoemd en dat binnen het klantbelang tov de omgeving van de klant, binnen de regels van het beroep en rekening houdend met de informatieverplichtingen richting gebruikers een aanvaardbare uitgebreide toelichting is geschreven.

Overigens ben ik zelf benieuwd hoe je de uitgebreide tekst zelf zou formuleren, waarbij je uiteraard een hypothetisch gesprek met de directie mag veronderstellen. Hierbij uiteraard ook rekening houden met alle krachtenvelden die ik hierboven benoemde...

Alle Bergsma

@Rik,
Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt dat de formulering altijd 'met de nodige meel' zal zijn, omdat er net een moeizaam compromis is gesloten...

Als ik het goed begrijp is de vraag van Marcel of dat dan wel voldoende is. Is het voldoende dat de uitgebreide controleverklaring dus altijd een beetje vaag blijft. Volgens Marcel niet, want er zijn andere beloftes gedaan.

Ik durf dat te betwijfelen. Ik lees de formulering in de regelgeving en de aankondigingen minder stellig dan Marcel ze uitlegt. Naar mijn mening is de gebruiker van de jaarrekening beter/uitgebreider geinformeerd over de denkwijze van de accountant dan met de standaardverklaring. Dat is volgens mij een vooruitgang en in de praktijk ook het meest haalbare.

Uiteraard is het hierbij wel van belang dat de accountant goed kan redetwisten met zijn klant en zaken wel aan de orde durft te stellen. De rechte rug, zeg wat je ziet etc. Kortom dat de accountant wel streeft naar zo informatief te zijn als mogelijk is.

Rik Blijham

De jaarrekening bevat informatie over de onderneming en is dan ook de aangewezen plek om duidelijk te maken (bij ATB) welke tekortkomingen de compliance heeft gekend, wat de achtergrond is van de zeer forse impairments van kredieten, waarom de accountantskosten bijna verdubbeld zijn en (bij Damen) welke commissiebetalingen de integriteitstoets niet kunnen doorstaan. Ik zou het een goede zaak vinden wanneer jaarrekeningen op dit soort punten concreter zouden zijn. Alleen zal de geachte cliënt daar niet heel blij van worden. Dus zal er tussen cliënt en accountant een strijd ontstaan waaruit bij wijze van compromis een vage tekst rolt die de cliënt het gevoel geeft “het staat er niet” en waarvan de accountant kan zeggen “het staat er wel”.
De controleverklaring moet informatie over de controle bevatten. Alle Bergsma ziet in de tekst van de controleverklaring bij de ATB jaarrekening voor de gebruiker zinvolle informatie staan. De accountant omschrijft zijn werkzaamheden ten aanzien van de drie door hem onderkende kernpunten en geeft in vrij vage bewoordingen zijn bevindingen weer. Dit leert de gebruiker wellicht iets over accountantscontroles maar zeer weinig over de onderneming zelf. Daartoe zou de accountant moeten beschrijven waar hij bij zijn werkzaamheden tegen aan is gelopen en welke afwegingen hij heeft gemaakt om tot zijn conclusies te komen. Alleen zal hij dan al snel veel concreter moeten worden dan de cliënt in zijn jaarrekening wil zijn en daarover is nu net een moeizaam compromis gesloten. Dergelijke uitweidingen zullen dan ook niet veel voorkomen.
Zeker ten aanzien van punten waarbij echt iets aan de hand is zullen door dit krachtenveld bij de formuleringen onvermijdelijk de nodige zakken meel aangewend worden. Het lijkt me daarom verstandig dat accountants ten aanzien van de uitgebreide controleverklaring niet meer beloven dan ze waar kunnen maken. Gezien de citaten van Marcel is dat niet helemaal goed gegaan.

Marcel Pheijffer

Dank voor je uitgebreide reactie Alle.

We dreigen te vervallen in een herhaling van zetten. Temeer daar ik concreet op de casuïstiek inga (en de jaarverslagen heb doorgenomen) en jij wat meer in abstracto reageert. Daar komen w niet echt verder mee.

Alle Bergsma

Beste Marcel,

Allereerst wens ik je een mooi en inspirerend 2017 toe!

a) Als gebruiker van de jaarrekening zag ik altijd alleen de verantwoording van de directie en een oordeel van de accountant staan. Met een accountantsopleiding heb je wel een vermoeden waar de accountant dan aandacht aan heeft besteed en kun je wellicht ook nog wel een aanpak voorstellen. Dat stond echter nergens in deze jaarrekening of in het oordeel.

In de uitgebreide accountantsverklaring worden de belangrijkste punten wel benoemd. Hierbij worden niet alleen de belangrijkste aandachtspunten benoemd, maar ook nog hoe/waarom dit punt afdoende is behandeld volgens de tekenend accountant.

Mijns inziens is je valkuil in de redenatie dat jij weet welke punten belangrijk zijn en wat er dan aan gedaan zou moeten worden en dat daarom alle gebruikers dat wel zouden weten. Naar mijn mening is dit in veel gevallen een veel te grote verwachting van de gebruikers van de jaarrekening. Juist daarom heeft het benoemen van deze punten wel informatiewaarde. Immers dat een accountant wel kan beredeneren welke punten belangrijk zijn en hoe je dit aanpakt, wil niet zeggen dat alle gebruikers dit kunnen beredeneren.

b) Het belangrijke punt van de fraude. Volgens mij geeft de accountant door het benoemen al aan dat dit een kernpunt is. En welke redenering is gevolgd om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat er voor deze jaarrekening geen fraude is. Op basis van de dan beschikbare informatie.
Maar ook welke aandachtspunten er zijn.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je meer zou willen weten. Zeker met latere kennis. En als je zelf directie was, veel stricter op het voorkomen zou zitten in verband met de risico's. Zelf vraag ik me heel erg af of het aan de accountant is om nog meer informatie hierover te verstrekken aan de gebruiker. Het gaat hier immers om de gebruiker van de jaarrekening in brede zin, niet als opsporingsambtenaar...

c) Volgens mij geeft de uitgebreide verklaring wel aan welke redenering de accountant heeft gevolgd om tot zijn oordeel te komen. Dat was er eerder niet, toe was er alleen het goedkeurende stempeltje.

Ik snap dat je als accountant en kritische observant dit nog veel uitgebreider zou willen zien. De concurrentie ook. Dat betekent niet dat je als accountant maar dingen niet moet vermelden, maar ook dat je niet meer hoeft te vermelden dan nodig is voor het inzicht van de gebruiker.

De valkuil is volgens mij om te veronderstellen dat 'de gebruiker' ook zit te wachten op nog uitgebreidere beschouwingen en niet blij zou zijn met het inzichtelijk maken van de kernpunten van de accountant en de redenering hierbij.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.