Opinie

Eed afgelegd: kippenvel!

In mei van dit jaar is door het bestuur van het NBA de beroepseed ingesteld. Omdat die eed door velen moet worden uitgesproken was daar op de onlangs gehouden Accountantsdag ook rekening mee gehouden. Door grote groepen leden tegelijk werd de eed afgelegd.

De eed, die ik later nog in detail zal doornemen, wordt van iedere accountant die in het accountantsregister staat gevraagd. Maar waarom wil ik de ervaring die ik had met het afleggen van de eed met u delen? Gek genoeg bezorgde het uitspreken van de eed mij kippenvel. En dat is bijzonder. Normaliter heb ik dat niet zo snel bij mijn eigen beroepsgroep, maar nu wel.

Het was bijzonder om met veel onbekende accountants in één ruimte te staan en de eed uit te spreken. Het kwam er op neer dat de laatste zin door iedereen werd uitgesproken. Daar kon nog een voorkeur uit blijken door te eindigen met één van de drie slotzinnen: 'zo waarlijk helpe mij God almachtig', of 'dat beloof ik' of 'dat verklaar ik'.

De beroepseed

'Ik ben mij ervan bewust dat ik als accountant dien te handelen in het algemeen belang.

Ik oefen mijn beroep uit met een professioneel-kritische instelling. In de uitoefening van mijn beroep als accountant laat ik mij leiden door fundamentele beginselen van integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.

Ik houd mij aan de wetten en regelgeving die op mijn beroep van toepassing zijn.

Mijn professionaliteit brengt met zich mee dat ik geen handelingen verricht waarvan ik weet of behoor te weten dat die het accountantsberoep in diskrediet kunnen brengen.

Zo waarlijk helpe mij God almachtig/dat beloof/dat verklaar ik.'

Mijn laatste zin was 'zo waarlijk helpe mij God almachtig en dat beloof ik'. Bewust heb ik twee van de drie uitgesproken, omdat ik vind dat beide belangrijk zijn. Ik was daar overigens uniek in. De meerderheid van de accountants sprak 'dat beloof ik' of 'dat verklaar ik' uit.

Ik heb ook nog even uitgezocht hoeveel beroepsgroepen ons accountants al voor gingen in het afleggen van een eed. Dat zijn er best veel: militairen, politici, rechters, advocaten, notarissen, bankiers, artsen en natuurlijk onze Koning. We bevinden ons dus in goed gezelschap. Het bevreemdt mij daarom nog meer dan ooit dat pas bij het instellen van de 53 maatregelen als eerste maatregel het afleggen van een beroepseed werd voorgesteld. Had dat niet al honderd jaar eerder gemoeten?

Als je de tekst van de eed goed op je laat inwerken begrijp ik ook beter waarom het afleggen mij een kippenvelgevoel gaf. Laat ik dat gevoel proberen te omschrijven aan de hand van de eed.

Het begint dat je als accountant je er bewust van moet zijn dat je in het algemeen belang handelt. Dat gaat dus veel verder dan alleen voor je klant. Je hebt rekening te houden met alle stakeholders.

Het vervolg is een opsomming van zaken waar je als accountant op moet letten vanuit een professioneel-kritische instelling: integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid. Deze bepalingen geven je het ethisch kader dat in de beroepsuitoefening zo belangrijk is. Als je dit goed doet, dan verricht je ook geen handelingen die het accountantsberoep in diskrediet kunnen brengen. Ik moet direct denken aan het kapstokartikel dat voor alle accountants geldt: de eer van de stand. Een begrip. Op examens mondeling controleleer werden daarover de leukste casussen aan de kandidaten voorgelegd. Dilemma's waar een kandidaat vaak zijn tanden op stuk beet.

Nu staat dit allemaal in de eed. En als je dat uitspreekt snap je precies waar het zijn van accountant nu echt om gaat. Het maakt je bewust van de waarde die je beroep heeft. Misschien zegt zo'n eed op zichzelf niet zo veel, maar na de eed voelt het toch anders. Dat veroorzaakte kippenvel en ik voelde mijzelf ook een beetje trots op mijn beroep.

Dat de eed de eerste maatregel is begrijp ik nu ook beter. Voor mij betekent het: als je de eed hebt afgelegd, moet je je als organisatie en als accountant daadwerkelijk afvragen wat dat voor jou betekent. En hoe je aan de eed zelf invulling kunt geven.

Het geeft het beroep weer handelingsperspectief. Maar alleen als je het concreet weet te maken. Practice what you preach dus. Daar ligt naar mijn mening een uitdaging, die door de introductie van wicked problems door de Monitoring Commissie Accountancy nog versterkt wordt.

Ik kan het systeem niet veranderen, maar ik kan wel er een aanzet toe geven. Je moet zelf de eed geloofwaardig maken. Actions speak louder than words!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Hugo Hollander is partner bij Share Impact. Eerder was hij als registeraccountant verbonden aan EY.

Gerelateerd

16 reacties

Marc Schweppe, redactie Accountant.nl

Beste Hans Hoekstra, je reactie is hier niet terug te vinden (normaal is hij bij ons zichtbaar in de redactiemailbox), dus mogelijk is er bij het plaatsen iets mis gegaan.

Hans Hoekstra

Goedemiddag, waarom is mijn reactie verwijderd? Graag even een reactie van de Webredactie?

Piet Baijense

De Wet vorm van de eed, geldend vanaf 24-08-1911, geeft aan
“Alzoo Wij in overweging genomen hebben, dat onzekerheid bestaat ten aanzien van den vorm, waarin eeden, beloften en bevestigingen moeten worden afgelegd en dat mitsdien voorziening te dier zake noodig is;….
Artikel 1
Hij, die ter uitvoering van een wettelijk voorschrift mondeling een eed, belofte of bevestiging moet afleggen, zal:
a. indien hij een eed aflegt, onder het opsteken van de twee voorste vingers van zijn rechterhand, uitspreken de woorden: "Zoo waarlijk helpe mij God Almachtig",
b. indien hij een belofte aflegt, uitspreken de woorden: "Dat beloof ik", indien hij een bevestiging aflegt, uitspreken de woorden: "Dat verklaar ik",
tenzij hij aan zijn godsdienstige gezindheid den plicht ontleent den eed, de belofte of de bevestiging op andere wijze te doen.”

De Verordening op de beroepseed van de publiekrechtelijke NBA sluit hierbij keurig aan en geeft ook als keuzemogelijkheden: Zo waarlijk helpe mij God almachtig/ dat beloof/dat verklaar ik.”

De wet uit 1911 geeft ter wille van de zekerheid nadrukkelijk aan, dat in juridische zin een onderscheid bestaat tussen een eed, een belofte of een bevestiging. De mengvariant “zo waarlijk helpe mij God almachtig en dat beloof ik” is dus gelijktijdig een eed en een belofte of geen van beiden. Ik hou het overeenkomstig de wettekst en ter wille van de zekerheid over de vorm op de laatste variant: het is geen van beiden. Ook de NBA Verordening dwingt tot een keuze.
Anderzijds: als de wat meer vormvrije variant van scribent Hugo mogelijk is, waarom dan niet ook een variant zonder de eerste regel “Ik ben mij ervan bewust dat ik als accountant dien te handelen in het algemeen belang”? Mogelijk overtuigt dat een aantal collega’s, waaronder mijzelf, alsnog om toch die eed óf belofte óf bevestiging af te leggen.

Peter van der Borgt

Waar de negative reacties uit voortvloeien weet ik niet. Ik vind de keuze om af te sluiten met God almachtig én dat beloof ik wel bijzonder. Op de site van NBA staat bij de Q&A over de beroepseed namelijk het volgende: Een accountant sluit af met de woorden ‘dat beloof ik’ in het geval hij of zij geen noodzaak ziet om op grond van een geloofsovertuiging de woorden ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ uit te spreken.
Door het allebei uit te spreken lijkt het er op dat Hugo eerst nog eens moet nadenken over een misschien nog wel fundamentelere vraag: wat is mijn levensbeschouwing. NB: ik heb het met "dat beloof ik" gehouden

Jan Weezenberg

@Jan Wietsma 15 december 2016
U schrijft: ." Wat zorgt er nu voor dat dit artikel zoveel afkeuring oproept?"
Ik denk dat de (vele) tegenstanders van de eed niet blij zijn met deze positieve reactie en hun ongenoegen met een rood duimpje bekrachtigen .
Het artikel zelf as such is gewoon een heel goed verhaal, dus de rode duimpjes zijn niet echt to the point.
Daarom heb ik er (een beetje objectiever) een groen duimpje bij gezet.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnoud Aikema

Helemaal eens met de observatie van Jan hieronder. Er is m.i. een groot verschil tussen enerzijds de (betwistbare) waarde van de eed in het kader van het oplossen van de structurele problemen in de sector en anderzijds de waarde van de eed als bewijs van je persoonlijke inzet en overtuiging als accountant (in dienst van het publiek belang). Hulde aan Hugo dat hij dat laatste zo duidelijk heeft neergezet.

Jan Wietsma

Ik kijk met verwondering naar het aantal rode duimpjes onderaan het artikel en vraag mij af. Wat zorgt er nu voor dat dit artikel zoveel afkeuring oproept?

Martinus de Borst

Vaak ver weg van de directe beroepsuitoefening komt de inhoud van de eed ooit op je af. Op dat moment zal je de eed moeten afleggen, tegenover jezelf.
Dus het echte 'kippenvelmoment' komt nog. Meestal na veel gemiste nachtrust.

Sybren Kalkman

Ik heb de eed nog niet afgelegd. Dat heeft te maken met de eerste zin: 'Ik ben mij ervan bewust dat ik als accountant dien te handelen in het algemeen belang.' Pas in de tweede zin komen er eisen bij die gelden als ik mijn beroep uitoefen. Dan is de logische conclusie dat die eerste zin voor iedere ingeschrevene geldt onder alle omstandigheden, ook buiten de beroepsuitoefening. Maar gaat u wel eens op vakantie met het vliegtuig? Niemand kan volhouden dat hij dit in het algemeen belang doet. Koopt u wel eens drie t-shirts terwijl u er maar twee nodig heeft? Ik handel vrij vaak tegen het algemeen belang in. Als ik zou tekenen voor die eerste zin moet ik me er ook aan houden. Ik weet dat ik dat niet zal doen. En dus ben ik niet integer als ik teken.
Natuurlijk kan iemand mij vertellen, dat ik die eerste zin niet juist lees, dat juist dat 'als accountant' maakt dat ik als accountant dingen niet mag die ik privé wel mag. Maar is dat dan de bedoeling? De rest is prima, maar die eerste zin is geen sterke tekst. Daar kreeg ik nou kippenvel van!

Cor Kocks

Denken we nu echt dat door het afleggen van een eed de ingeschreven accountants ethischer worden! Kennelijk is nog steeds niet doorgedrongen bij de beroepsgroep dat je gedrag, waaronder ethiek, niet kunt afdwingen met regelgeving. Oefen gewoon je vak uit zoals het hoort volgens de grondbeginselen en probeer niet met alle toeters en bellen, zoals de steeds terugkerende artikelen over kwaliteit, de aandacht daarvan af te leiden.

Alle Bergsma

Ik was vooral aangenaam verbaasd over de vele positieve reacties die ik kreeg uit mijn omgeving: 'Wat mooi dat je de eed hebt afgelegd', 'Gefeliciteerd' en 'Een speciaal moment, heb je het nog gevierd'.

Voor mijn omgeving was de eed blijkbaar wel een groot goed. Ik ben er daardoor toch wat positiever naar gaan kijken.

Ruud van Zijl

Het afleggen van de eed een kippenvelmoment? Wellicht. Maar helaas voor mij niet in positieve zin.

De eed is een van de maatregelen die volgen op misstanden in onze branche. Zouden onze collega's die daar 'de bal hebben laten vallen' zich niet bewust zijn geweest van hun verplichtingen en van de normen en waarden waarnaar zij geacht werden te handelen? Of zouden zij hun geldelijk belang, peer pressure of druk van bovenaf (carrière-perspectief) hebben laten prevaleren?

Ik denk het laatste.

En zou dat beter worden, nu de eed is afgelegd? Kortom; 'geeft een eed een rechtere rug'? Ik betwijfel het, tenminste.

Ook ik heb in groepsverband de eed afgelegd en om Gods hulp gevraagd bij het vervullen daarvan. Identificatie daarvoor - dat ik wel was wie ik zei te zijn - was niet nodig: 'we waren immers allen accountant, en als zodanig integer'.

Dus als mijn buurman er zat, zult u dat nooit weten. En hoef ik mijn eed niet te breken, als ik toch buigzamer blijk dan zou behoren.

Nee, over deze bijdrage aan de corrigerende maatregelen van onze beroepsgroep ben ik niet zo positief. Een schaamlap, richting het maatschappelijk veld. Zo dronken we - allen gezamenlijk, trots op ons beroep - een glas, we deden een plas, maar ik vrees dat alles ook blijft zo het was.

Integriteit is niet van een eed afhankelijk...

Ed Nagtegaal

Zodra je gaat functioneren in het maatschappelijk verkeer als accountant, verplicht je jezelf te houden aan de regelgeving voor accountants. Een af te leggen eed is niet meer dan een formele bekrachtiging.
Kippenvel bij de eedaflegging is emotie. Mij gaat het meer om de rede. Want meer met behulp van de rede kan ik functioneren als accountant.

Jan van den Berg, beëdigd accountant

Geen enkel kippenvelgevoel ervaren bij het afleggen van de eed. Na het afleggen van de eed ben ik mij niet anders gaan gedragen. Ik hield mij altijd al aan de regels en aan mijn eigen moraal, daar verandert een eed niets aan. Kippenvelgevoel zou ik persoonlijk ervaren wanneer men mij zou wijzen op handelingen welke men mij zou kunnen verwijten omdat deze niet zouden stroken met mijn "accountantzijn". Ofwel het willens en wetens handelingen verrichten welke niet in mijn morele opvattingen vallen. Dat wil overigens niet zeggen dat ik de eedaflegging als ridicuul af doe. Ik hoop dat enkelen onder ons inderdaad het kippenvelgevoel hebben ervaren omdat zij willens en wetens wel tegen hun morele opvattingen hebben gezondigd.

Joost van Onselen

excuus, Beste Hugo...

Joost van Onselen

Beste Hans,
Ik ervoer de eed ook even als een bewustwordingsmoment. En toen ik de woorden “dat beloof ik” uitsprak dacht ik meteen aan de bankierseed eerder uitsprak. Wat had ik daar ook weer verklaard? Ik heb het bewust niet precies naast elkaar gelegd want het leidt ongetwijfeld tot conflicten met jezelf als je enerzijds in het algemeen belang moet handelen en anderzijds het klantbelang centraal moet stellen, waardoor dat toch iets zwaarder weegt. Maar ik dacht bij het afleggen van de accountants eed met name terug aan mijn studie en de plechtigheid die erop volgde in hotel Okura tijdens de uitreiking van mijn accountants diploma door het Nivra. Zonder dat ik toen de woorden uitsprak was dat voor mij eigenlijk al het moment van de eed. Ik mag hopen dat anderen dat gevoel ook hadden toen ze de woorden uitspraken.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.