Opinie

Tijgerkat-strategie revisited

In mijn vorige column over het MCA-rapport heb ik de 'Tijgerkat-strategie' uitgelegd. Deze is ontleend aan de roman Il Gattopardo (De Tijgerkat).

De uitspraak 'als je niets wilt veranderen moet je alles veranderen' heb ik betrokken op de halfslachtige pogingen binnen de accountancy om de politieke en maatschappelijke kritiek om te zetten in daadwerkelijke veranderingen. In plaats daarvan worden schijnveranderingen doorgevoerd. Ik noem dat 'accountancy-poëzie': goed lopende zinnen zonder tastbare inhoud. En alles blijft hetzelfde.

Accountancy-hervormingen kunnen worden vergeleken met de briljante analyse van de Amerikaanse socioloog Erving Gofmann. Hij schrijft in De dramaturgie van het dagelijks leven dat ons (professionele) leven alle kenmerken van een toneelvoorstelling heeft. Voor het juiste publiek (maatschappelijk verkeer, politiek) wordt op het juiste moment (jaarverslagen, congressen) de juiste taal ('we zijn aan het veranderen') uitgesproken. De mise-en-scêne is belangrijk (accountancy-jaarcongres), de belichting, de kostuums en de souffleurs (communicatiedeskundigen, spin doctors) laten de voorstelling slagen.

Goffman wijst op het belang van zogenaamde 'dubbelzinnige deelnemers' aan de voorstelling: verklikkers en lokvogels. De 'verklikker' doet een tijd lang net of hij/zij meespeelt en verzamelt 'destructieve informatie' over hoe het echt toegaat achter de schermen. Het zou mij niet verbazen als binnen het 'accountancy-establishment' het voormalig bestuurslid van KPMG en EY Martine Frijlink als een 'verklikker' wordt gezien. Recent stelde Frijlink in een interview dat zij  accountantskantoren in de afgelopen 25 jaar heeft zien veranderen in geldmachines waardoor de publieke taak uit het oog werd verloren.
'Dat heurt toch niet!' Ik hoor het de huishofnar van het nieuwe geld, Jort 'Bretels' Kelder al zeggen.

'Lokvogels' zijn personen die zich gedragen als leden van het grote publiek. Zij zijn zogenaamd onafhankelijk en neutraal. In werkelijkheid spelen zij onder een hoedje met het toneelgezelschap. Voorbeelden van 'lokvogels' zijn recensies over de geslaagde voorstelling, ingezonden brieven, columns in het FD of op deze website waar de loftrompet wordt geblazen over de wijze waarop de accountancy goed bezig is te hervormen. 'Lokvogels' stutten de voorstelling. Of gooien zand in de machine-redenering van de critici.

Mijn gewaardeerde collega Jan Bouwens, hoogleraar accounting, zou weleens zo'n 'lokvogel' kunnen zijn. In een voor mij onhelder betoog op deze website over de MCA-opmerkingen over wicked problems pleit hij voor 'wetenschappelijk onderzoek' naar de echte oorzaken daarvan.

Als ik het goed begrijp is de AFM-analyse over de oorzaken en de meningen van de sector zelf daarover (die grotendeels overlappen) een voorbeeld van een cirkelredenering. En zijn alle betrokkenen 'slachtoffer' van schaduwen in Plato's grot. Er waart een schaduw door den lande en daarin ziet de AFM wat er mis is. Maar het is slechts een schaduw. Een interpretatie. De markt zelf kan niet logisch nadenken, accepteert de interpretatie van de toezichthouder en praat deze klakkeloos na.

Ik moest het vier keer lezen en nog twijfel ik aan de logica. Ergo: wetenschappelijk onderzoek á la professor Bouwens. Hij laat nog wel na het onderzoeksdesign daarvoor uit te werken. Maar dat kan nog slechts een kwestie van tijd zijn. Wat hier wetenschapsfilosofisch interessant is, is het volledig  diskwalificeren van een (inter)nationale empirische basis, vastgelegd in tuchtzaken, strafzaken, hoorzittingen in het Britse, Amerikaanse, Europese en Nederlandse parlement, (parlementaire) onderzoekscommissies, onderzoeksjournalistieke publicaties en honderden wetenschappelijke artikelen over de afwezigheid van accountants, dan wel de nalatigheid van hen en/of samenspanning met de principaal to cook the books.

Ik ben voor vrije wetenschap. Ik houd van wetenschappelijk schuren en debat. Het is de enige manier om academisch verder te komen. Maar deze diskwalificatie van empirisch materiaal overschrijdt iedere basisregel van een inleidend college grondslagen van de wetenschap. En waarom de parallel met Goffman’s 'lokvogel'? Met het voorgestelde wetenschappelijk onderzoek zijn we weer vijf tot acht jaar verder. 'Lokvogels' zijn onderdeel van de 'tijgerkat-strategie'. Dat is hun goed recht, maar ik ben het er niet mee eens.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Bob Hoogenboom is hoogleraar forensic business studies Nyenrode en veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit.

Gerelateerd

3 reacties

Jan Bouwens

Beste Bob,

Ik wil alsnog reageren op je stuk. Je schrijft dat ik alle rechtszaken en hoorzittingen ontken en dat ik me hiermee "iedere basisregel van een inleidend college grondslagen van de wetenschap" zou overschrijden. Nu, de basisregel die ik ken gaat uit van onafhankelijkheid. Het laatste dat een wetenschapper moet doen is zijn onderzoek te beginnen bij wat iedereen roept. In tegendeel, een (empirisch) wetenschapper bekijkt een situatie door theorie met empirie te combineren. De theorie is nodig om een mechanisme te begrijpen, de empirie is nodig om te zien of de theorie ook de krachten van de werkelijkheid doorstaat.
Voorbeeld. Vele politici en burgers willen de EU verlaten om zich te beschermen tegen de boze buitenwereld die ons Nederlanders veel beperkingen oplegt en die ervoor zorgen dat Nederland economische slechter af is. Nu als we de grenzen heropenen zullen we ook zien dat we weer invoerrechten gaan betalen. En inderdaad zullen we zien dar sectoren die anders failliet waren gegaan, nu overeind blijven. Maar de keerzijde is dat we meer voor onze producten moeten betalen dan het geval was geweest zonder invoerrechten. Verder maken we export moeilijker voor andere landen, waardoor hun economie minder hard groeit dan anders mogelijk was geweest, en zij meer producten bij ons hadden kunnen kopen, hetgeen juist GUNSTIG op onze economie uitwerkt. Maar ja, het klinkt wel plausibel invoerrechten om je lekker terug te kunnen trekken binnen de grenzen van Nederland. Er is ook ampel empirisch bewijs voor deze these. Kortom, het interesseert me niet wat mensen los uit de pols als redenen opgeven om de oorzaken van misstanden te duiden. Vaak worden die genoemd omdat ze wel plausibel overkomen (invoerrechten beschermen de Nederlander) en je daar aanhang mee wint. Waar het om gaat is of deze plausibele verklaringen ook de werkelijke krachten vertegenwoordigen. Ik heb daar twijfels bij en zie dan ook geen been in beleid dat is gebaseerd op zulke wankele verklaringen. Deze zijn namelijk ingegeven door te selecteren op de afhankelijke variabele (gesignaleerd foute), dat is een doodzonde in wetenschappelijk onderzoek.
Je schrijft ook dat ik veronderstel dat de markt niet kan nadenken. De markt kan inderdaad niet nadenken, maar wordt gekenmerkt door krachten. Een belangrijke kracht is de verplichte controle. Omdat ook bedrijven die geen zin hebben in controle zich moeten laten controleren hebben we een systeem waar de afnemer een zo laag mogelijke prijs bij zo min mogelijke controle nastreeft (market for lemons). Ik geloof dat we in de afgelopen periode zo'n situatie hebben aanschouwd. Hiervoor heeft Shyam Sunder in 2003 voor gewaarschuwd. Dus ja de basiskracht voor waarom het mis kan gaan kennen we wel: de prijs voor de controle heeft de neiging onder de te maken kosten te duiken. Dat wil zeggen: het systeem van verplichte controle geeft een grote prikkel om zeer scherp aan de wind te varen als het om prijs-kwaliteit gaat. Het gevolg is dat ene significant deel beneden het beoogde niveau zal scoren. dat is wat je ziet! Alle in rechtszaken e.d. genoemde oorzaken zijn artefacten van deze kracht.

Bob Hoogenboom

In de Andrew Lloyd Weber/Tim Rice musical Evita zingt de commentator (Che G.) 'As a mere observer of this tastless phenomenon. One has to admire the stage management'. Ik bewonder toneelspelers. Is een kunst. Maar sommige stukken zijn smakeloos. NWO vraagt van wetenschappers dat zij ook een verantwoordelijkheid hebben om ivoren toren kennis te populariseren en debat te stimuleren. Daarom schrijf ik columns.

Wim Nusselder

Sterk.
Professionals als toneelspelers…
Bedenk wel dat die show realiteit is voor wie er in geloven (spelers zowel als toeschouwers).
De Professional, de Deskundige en de Autoriteit en hun toneelstuk leveren een reële bijdrage aan vertrouwen in de samenleving.
Zolang de performatieve kracht van het narratief dat ze geen kleren aanhebben binnen de perken gehouden kan worden.

Het is de vraag waarmee je de samenleving de grootste dienst bewijst:
Met het keizer-zonder-kleren-narratief van de gedesillusioneerde verklikker die ook maar een beperkte blik had op diens hofhouding?
Met het narratief van de goedwillende, maar door wicked problems geplaagde professionals?
Met lokroepen van trage lamme wetenschappers die blinde professionals leiden?
Met oorverdovende stilte?

In welke rol cast jij jezelf, Bob?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.