Opinie

Horzel-accountant die meedenkt

Ik ben blij met de reactie van Marcel Pheijffer in zijn artikel 'De meedenk-accountant' op mijn eerdere bijdrage. Nuttig om zo de standpunten wat scherper te krijgen. Bovendien is het goed dat hij wat nuanceert dat de aangehaalde bestuurders "met de rug naar het verleden" en in "een grot" hebben geleefd en een onredelijke verwachting hadden.

Toch kom ik nog een keer terug op de 'angsthazen' thematiek, omdat ik meen dat er nu een belangrijk punt naar voren komt. Daar zitten ook de gedeeltelijke verschillen in opvatting.

Ik ben het met Marcel Pheijffer eens dat er veel fout is gegaan in de accountancy door (te) commerciële drijfveren. Die hebben vast en zeker regelmatig geleid tot onvoldoende controle in kwantiteit, kwaliteit en objectiviteit (de rechte rug). En de AFM heeft vast en zeker gelijk als ze mankementen vaststelt in de uitvoering van controles en/of afwijkingen van organisatorische voorschriften voor accountantskantoren. En het is waar dat het maatschappelijk verkeer hierdoor werd geschaad en mogelijk weer wordt.

Maar stel dat je dit allemaal oplost, ben je er dan? Veel artikelen van Pheijffer suggereren (of ademen tenminste een sfeer uit) dat dit inderdaad zo zou zijn. Daarin verschil ik met hem van mening. Bovendien zie ik als gevaar dat door al te rigide maatregelen en optreden het gewenste doel van adequate accountantscontrole juist niet wordt bereikt. In mijn ogen bedreigt dat zelfs een optimaal functioneren van accountants.

Is het inderdaad zo dat als de AFM straks zou melden dat zij geen opmerkingen heeft, fouten in het oordeel zijn dan uitgesloten? Zolang de AFM bij haar controles uitgaat van de risico-inschatting (het vertrekpunt voor de controle) door de accountant zelf, zonder daar een eigen oordeel over te kunnen vellen, doordat ze de gecontroleerde organisatie niet zelf kent of leert kennen, blijft er in mijn ogen altijd een inherente onzekerheid bestaan. Hoe goed de interne samenhang tussen door de accountant gesignaleerde risico’s en de controlemaatregelen ook is. Ik zie dan nog maar even af van mogelijk wel beschreven maar onvoldoende of niet uitgevoerde controles. En daarnaast: in hoeverre staat vast dat er geen missers meer kunnen optreden bij naleving van het pakket aan regelgeving voor de organisatie van accountantskantoren?

In mijn artikel in het FD beschreef ik dat een volkomen controle natuurlijk niet aan de orde is. Kostbaar en nauwelijks uitvoerbaar. Ook schreef ik dat er een soort tijdsgeest in de oordelen zit ('collectieve wanen'). Accountantscontrole is er is altijd op gericht om een 'tenminste' zekerheid te verkrijgen op een zo efficiënt mogelijke manier. Zekerheid is er dus nooit! Het maatschappelijk verkeer (of belang) bepaalt die 'tenminste' zekerheid. Alleen heeft zij vele gezichten en vele opvattingen. Zij wil in ieder geval steeds betrouwbare cijfers en vooral geen verrassingen.

Verrassingen leg ik dan maar even uit als onverwachte trendbreuken in de cijfers, met een oorsprong in de periode waarover de jaarrekening al werd goedgekeurd. En dat reikt veel verder dan alleen de basale financiële registraties weten we. Dat raakt de brede beheersorganisatie, inclusief de governance en dergelijke.

Laten we ervoor zorgen dat we als accountants, 'geschiedschrijvers', ons niet weg laten drukken uit de beheersorganisatie door maar zo veel mogelijk er omheen te controleren, alleen op de jaarrekeningcijfers. Ik was laatst op een bijeenkomst van internal auditors. Die staan al klaar om dit gebied eigenlijk exclusief tot het hunne te maken. De relevantie van de externe accountant neemt dan nog verder af.

Vertrekpunt voor een goede controle is de strategie die de leiding van een organisatie heeft bepaald en de beheersmaatregelen die zij rond de uitvoering daarvan heeft ingesteld. Ondernemen is risico lopen, maar die moeten dan wel adequaat in beeld zijn bij de leiding. De accountant maakt een inschatting van risico's die worden gelopen, gegeven de kwaliteit van de aanwezige beheersorganisatie.

Gezien het bovenstaande is het maatschappelijk verkeer, waaronder ik nadrukkelijk ook alle stakeholders bij de organisatie rangschik, gebaat bij een accountant die dicht bij de leiding van de gecontroleerde organisatie staat. Natuurlijk ieder met zijn eigen verantwoordelijkheid; daarin zit de afbakening waarom Marcel Pheijffer vraagt. De leiding voor een succesvolle koers van de onderneming, de accountant voor een betrouwbaar oordeel.

Beide partijen hebben veel te verliezen: hun baan, hun reputatie. Dat wordt nogal eens vergeten. Ik ben dan ook niet zo bang voor die rechte rug. Mits perverse prikkels, zowel in de gecontroleerde organisatie (extreme bonussen en dergelijke) als in de accountantskantoren, opgeheven zijn en er voldoende pakkans bestaat.

Ik pleit daarom voor een horzel-accountant. In een rol van: "Sorry leiding, maar je bent tot iemand als mij veroordeeld en we kunnen er maar beter het beste van maken. Ieder vanuit onze eigen verantwoordelijkheid." En zo'n accountant mag best eens meedenken over dillema's waarmee een leiding zit. Net zoals journalisten niet schrijven over off the record informatie, moet een accountant dan bij de juiste verhoudingen niet worden afgerekend op zijn primaire stellingname.

Volgens mij krijg je dan vanzelf weer het soort gesprekken waar de geïnterviewden in het FD terecht om vroegen. Gesprekken die de accountant in staat stellen om een adequate controle op te zetten en te realiseren. In het belang van het maatschappelijk verkeer!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan de Rooy RA (1954) is zelfstandig adviseur en commissaris bij diverse ondernemingen en instellingen.

Gerelateerd

10 reacties

Jan de Rooy

Ik vraag me af of er nog weer aanvullende maatregelen nodig zijn. Wat ik heb waargenomen is dat accountants zich vanuit een langer verleden hebben laten wegzetten van een gezaghebbend en gerespecteerd controleur en adviseur van organisaties naar een soort ‘krullenjongen’.

Zaten ze bijvoorbeeld vroeger bij de gehele RvC-vergaderingen, tegenwoordig mogen ze even opdraven als de jaarrekening ter sprake komt. Dat alles heeft vele oorzaken. Als het spannend wordt (fusies en overnames, reorganisaties, bijzondere vaktechnische problemen) dan worden bijvoorbeeld direct experts ingevlogen, die dan veelal meteen de accountant ‘kaltstellen’. Die mag immers naar de geschiedschrijving kijken en ‘alle regeltjes die nu eenmaal verplicht schijnen te zijn’.

Ik vind daarom dat de accountant zich vanuit zijn basistaak zou moeten gaan bemoeien met de beheersing van de risico’s die ondernemen met zich mee brengt. Alleen door een dergelijke functie, wat betreft aan het hoofd van een multidisciplinair team vanuit het auditkantoor, wordt je volgens mij weer relevant. En dit alles zoveel mogelijk ingebed in de wettelijke controleplicht.

Rik Blijham

Zouden de niet STEVIGE accountants het probleem zijn, Jan? Mij is dat veel te makkelijk. Mooi om tegelijk horzel en vlinder te willen zijn maar het lijkt mij dat we daarmee te veel vragen van de accountant. (Te) commerciële drijfveren verdwijnen niet vanzelf en evenmin op afspraak; daarvoor zijn structurele hervormingen nodig. Ik verwijs bijvoorbeeld naar de reactie van Wim. We kunnen mooie vergezichten blijven schilderen maar die zullen zonder die structurele hervormingen altijd ver weg blijven.

Jan de Rooy

@Martin: let daarom alleen op de STEVIGE accountants!

Jan de Rooy

@Martin: Let daarom alleen op de STEVIGE accountants!

Martin Koelewijn

Wat een positief debat. En wat zijn we lief voor elkaar. Maar iedereen weet wat er uiteindelijk gebeurt met de horzel: wegvliegen of geplet worden.

Wim Nusselder

Beste Jan,
Een interessant model voor de ideale accountant: de ‘meedenkende horzel’.
Iemand die je liever kwijt dan rijk bent en waar je maar beter zo goed mogelijk gebruik van kunt maken als je er niet van af komt.
Iemand die zich het recht voorbehoudt om tegen je belang in te gaan en die als je dat respecteert best bereid is je van dienst te zijn.

Zouden accountants zich niet automatisch volgens dat ideaal gaan gedragen als overmatige commercie (klantafhankelijkheid) aan banden wordt gelegd en bij effectief extern toezicht door m.n. de AFM op naleving van wettelijke en door henzelf ingestelde regels?

Jan

@Marianne: goed te horen dat je het met mij eens bent. Ik begrijp dat de AFM het gat probeert te dichten op de manier die jij aangeeft. Maar juist in een tijd waar het belang van ‘ken je klant’ als accountant en ‘tone at the top‘ steeds meer op de voorgrond staat, denk ik dat de gekozen aanpak toch nog onvoldoende is.
@Anton: je hebt helemaal gelijk, ik wilde het mogelijke spectrum natuurlijk beginnen met de optie van een volledige controle.
@Arnout: Goed te weten dat die ruimte is gemaakt. En nu nog gebruiken!

Marianne van der Zijde

Ik ben het eens met je visie op de rol van de accountant. Ik wil wel nuanceren wat je zegt over de AFM. Die vaart bij haar toetsingen niet volledig op de risico-inschatting van de accountant. Bij een toetsing wordt kennis genomen van het jaarverslag en de jaarrekening van de onderneming, van berichten in de media, van de kennis van de entiteit in het dossier etc. om te beoordelen of de inherente en IB risico’s die je op grond hiervan en op grond van de typologie en de aard van de jaarrekeningposten en stromen mag verwachten ook daadwerkelijk in de risico-analyse zijn opgenomen en zo niet waarom dan niet. Uiteraard zijn er dan nog steeds beperkingen: een toetser doet de controle niet over.

anton ewoldt

Onbegrijpelijk dat Jan de Rooy het verschil tussen volkomen en volledige controle door elkaar haalt. Maar ja theorie controlebegrippen blijft moeilijk.
Ook Jan de Rooy staat bij zijn voorstel een rationeel doel voor ogen.
prima dat discussie zich toespitst op toepassen en uitvoeren maatregelen in het publiek belang.

Arnout Van Kempen

Interessante opmerking dat de AFM de gecontroleerde organisatie zou moeten kennen om haar werk helemaal goed te doen.

Grappig genoeg bedacht een medewerker van de AFM dat destijds ook, en is daartoe de ruimte geschapen in de Wta.

Tot op heden heeft de AFM daar echter nog niets mee gedaan zover ik weet.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.