Opinie

De Openbare Accountant Sociaal Verslagen

Ik ga u even op het verkeerde been zetten. Even doorbijten graag, tot de bottom line-vraag.

Het vrije beroep van de accountant zit in een houdgreep. Iwan Illich roept op een einde te maken aan “the radical monopolies which the professions have lately foisted on a coddled if disgrunteld citizenry which enjoys affluent poverty”. John Night’s bijtend essay schildert de vrije beroepsbeoefenaar als iemand die meer behoefte heeft aan zijn cliënt dan omgekeerd. Zijn boek roept op tot een publiek debat over de macht van ‘professions’: “self-criticism and a hart hitting critique of those who proclaim themselves the arbiters of many of our activities might alleviate the damage already done to our sel-confidence and self-determination.”

Openbare accountants zullen deze aantijging wat ons beroep betreft, op grond van de vele zelf-kritische publicaties in de vakpers, verontwaardigd van de hand wijzen: er wordt echt wel kritisch aan de weg getimmerd. De vragen die gesteld worden zijn duidelijk maatschappijbewust, de stellingen erin besloten soms zeer indringend, soms onbesuisd.

Nu is de toegevoegde waarde van onze arbeid meer dan het toevoegen van een extra dimensie aan geloofwaardigheid. Zo zal de openbare accountant zijn cliënt vaak actief begeleiden in het veredelen van het jaarverslag op het gebied van leesbaarheid, relevantie en bestendigheid. Kortom: al die aspecten die voortvloeien uit zijn vakmanschap. Dat zijn de maatschappelijke bijproducten, onzichtbaar voor de buitenwereld en ook moeilijk te prijzen.
Tevens is de preventieve bijdrage van het accountantscertificaat op de a-priori getrouwheid van verslaggeving, zoals door het management gepresenteerd, moeilijk of niet te meten; hoogstens te vermoeden.

Boven-en-benedengrens

Deze factoren plaatsen ons voor het eerste probleem: een zachte benedengrens in de bepaling van de toegevoegde waarde van de accountantsarbeid.

Ook in de bepaling van de bovengrens staan we voor geen gemakkelijke opgave. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en transformeren individueel vermijdelijke kunstfouten zich in collectief onvermijdelijke. Door maatregelen van collectieve kwaliteitscontrole kan men deze marginale foutenkans minimaliseren. Maar elimineren is per definitie praktisch onmogelijk en economisch niet verantwoord.

Het zal dus duidelijk zijn dat een zachte boven- en benedengrens ons voor grote problemen stelt, wanneer we proberen de “maatschappelijke baten”, de toegevoegde waarde van onze arbeid, te bepalen. Om over de marginale kosten/baten van aanvullende maatregelen nog maar niet te spreken.

Klimaatverslechtering

Dan is er de sociaal-politieke aanval op de zgn. ‘vrije beroepselite’. Een klimaatverslechtering waarbij, of we het leuk vinden of niet, de gevoelswaarde van de kritiek een minstens even belangrijke rol speelt als het blote verstand. Ook de koppeling van de maatschappelijke vertrouwenspositie en de koopmanschappelijke doelstelling in de bedrijfsvoering van de accountant zal als een albatros aan de verdediging blijven hangen; iets waarmee we moeten leren leven.

Een ander aspect dat onze maatschappelijke geloofwaardigheid belemmert is de evolutie van vrije beroepsbeoefenaar naar organization man. De ontwikkeling in de richting van ‘big accounting business’ heeft een probleem geschapen voor de l’honnêteté intellectuelle: beroepsbeoefenaren die er, waar het zaken van publiek belang aangaat, vaktechnisch of anderszins prijs op stellen een eigen mening uit te spreken. Dus niet “geinspireerd’” door het ingenomen standpunt of de belangen van de organisatie waar men deel van uitmaakt.

Bovenstaande vragen worden vooral ingegeven door de recente publieke kritiek op het functioneren van het beroep; gefundeerd en ongefundeerd. Het publiek zal dit onderscheid vaak niet kunnen (en willen) maken: kritiek is kritiek, vooral als het aanhoudt.
De eis tot verdere regulering, meestal met als gevolg het inperken van de beroepsautonomie, zal verder doorklinken. Verplichte audit committees, periodiek “roulerende” accountants, een escalatie van kwaliteitscontrolemaatregelen, post- en pre-audit, (semi-)overheidscuratele, de dreiging van ‘nationalisatie’ van het beroep, de adviesfunctie onder de kritische loep. Om maar een greep te doen uit de vele verschijningsvormen...

Bent u er nog?

Herkent u het beeld? Weten we dit ondertussen wel? Laten we het echt nooit meer gebeuren? Het verhaal van een ‘sprekert’ op de Accountantsdag 2016, waarna iedereen weer x PE-punten kan incasseren en ‘morgen-is-er-weer-een-dag’ naar huis kan gaan? Deja vu on steroids?

Ik zal het maar bekennen: het is een knip-en-plak verbatum weergave, gedecimeerd van 5000 naar zo’n 600 woorden, van een artikel van mijn hand. Gepubliceerd in ‘de Accountant’ van februari 1979, onder bovenstaande titel met haar (bewust) dubbele bodem. Geschreven door een je-bent-nog-jong-en-wil-wat accountant, die nog gelooft in de maakbaarheid van ‘het beroep’.

Een opgewarmd prakje dus van geschreven restjes, met kennelijk een oneindige houdbaarheid, 37 jaar na datum. Met als laatste vraag: betekent dit dat we het in 2053, over weer 37 jaar, nog steeds over hetzelfde zullen hebben? En kan het ook wat anders?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

5 reacties

jules muis

@Richard Overweg
Een verlaat antwoord op de vlieger die je oplaat: Interessant om over te bomen, maar als de Nederlandse Rekenkamer haar taak goed opneemt zal ze al aandacht moeten geven aan de staart risico's besloten in de privaat sector die mogelijkerwijs voor rekening belastingbetaler kan komen ( ondanks alle non-bail-out exclamaties van politici). Maar de eerst verantwoordelijke is natuurlijk de overheid. Of dat dat ooit iets is of wordt gegeven het huidige Houten Klaas rekeningstelsel denk ik niet.

Hier in de VS heeft zich men ook lelijk laten verassen door de impliciete garanties begraven in de financiele positie van Fannie Mae etc.

Maar dit is een thema een goede discussie waard.

Richard Overweg

Nog een poging: Een soort van rekenkamer voor het bedrijfsleven?

jules muis

Voordat we weggedraaid worden uit de buitenste rij van deze draaimolen, even een antwoord op twee gewaardeerde reacties
@Richard Overweg: Yop, gefragmenteerd toezicht, niet alleen nationaal maar ook internationaal, plaagt ons chronisch, alhoewel daar wel wat verbetering in is gekomen met de financiele crisis hervormingen. Het morsig en kruimelig organisatorisch totaal verband is een pijnpunt, veel belangrijker nog is dat het product van dat toezicht niet erg duidelijk is, open-ended, inspanningsverplichting niet resultaatsverplichting geent. Ook niet geconsolideerd, zeker niet internationaal. Dat betekent geen verantwoordingskader waar je stevig op kunt bouwen, zelf niet op 'systemic risk' niveau.Heb daar vaak genoeg over gezeurd in die 37 jaren.

Nu kan het accountantsberoep veel doen om dit te neutraliseren, gewoon goed werk afleveren voordat toezichthouders in actie (moeten)
komen.

@Frans Kersten. Misschien, misschien: hoor dat verhaal al 37+jaren, en natuurlijk zal de techniek organisatie en werking van het beroep wezenlijk beinvloeden. Maar ik ben wat voorzichtiger geworden over de essentiele kenmerken van die veranderingen. Het leven voor de middle-man/tussenpersoon wordt weliswaar steeds schraler (blockchains...), maar ik zie de driehoeksverhouding accountant-client-maatschappelijk verkeer eerder veranderen door hun deels disfunctionele relatie ( twee partners met direct wederzijdse geldelijke belangen, naast elkaar wonend, versus de andere, het maatschappelijk verkeer, in een veel meer diffuse verschijning, ver van het bed; dat werkt veel stroever, soms tot het echt fout gaat) dan het zich niet aan kunnen passen, of anticiperen, van technologische veranderingen, buiten en binnen het accountantshuis

Laten we gewoon afspreken in Hoppe, 2053. Ik zet graag een Irish coffee in. Je herkent me wel: Ik ben die vent op digitale rolschaatsen met de laatste modieuze chip in zijn ziel, en die op autopilot drinkt..

Beiden nogmaals bedankt.

Richard Overweg

Lastige vraag, ik doe toch een poging:

Ik denk dat het goed is om eens te kijken naar het totale toezicht (met name financieel) op zowel grotere als kleinere bedrijven. Op dit moment wordt het toezicht mijns inziens zeer fragmentarisch ingevuld. Er zijn vele toezichthouders (denk aan dnb, afm, belastingdienst en anderen) die ieder vanuit hun kleine deeltje van het spectrum zaken bekijken. Daarbij komt ook nog eens dat er veel verschillende branches zijn die weer hun eigen bijzonderheden (attentiepunten) hebben.

Het zou goed zijn dat er per branche een geïntegreerde visie gevormd wordt op welke informatie nu nodig is. Daarbij moet er meer transparantie komen over dingen die echt mis (dreigen) te gaan. Hier kan als accountant de vertrouwelijkheid in de weg zitten.

Frans Kersten

Tegen die tijd bestaan accountants van het type homo sapiens niet meer niet en bepalen gespecialiseerde computers / robots of andere computers / robots hun werk goed hebben gedaan.
Zie: https://tweakers.net/nieuws/117103/kunstmatige-intelligentie-voorspelt-uitkomst-rechtszaken-met-hoge-zekerheid.html
Tot die tijd hebben zij nog even hun bestaan kunnen rekken door de controle van de jaarrekening op te geven en nog enkel uitspraken te doen over de betrouwbaarheid van de systemen die de gegevens opleveren die organisaties dagelijks geautomatiseerd (SBR/XBRL) over hun operationele procesgang verstrekken aan analisten en geïnteresseerde stakeholders die deze gegevens op hun beurt met hun eigen tooling verrijken en aan benchmarks onderwerpen om daarmee voor hen de waarde vast te stellen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.