Opinie

Beter dan sorry

Toen de werkgroep 'Toekomst accountantsberoep' begin zomer 2014 op het punt stond te starten met haar werk ontving ze een dringende aanbeveling van de Raad van Advies van de NBA: "Voordat jullie komen met analyses en aanbevelingen, vergeet één ding niet: toon berouw!"

Want, zo redeneerden de raadsleden - allen gepokt en gemazeld in het maatschappelijk veld - alleen door oprechte spijt te betonen overtuig je de samenleving er van dat je doordrongen bent van de ernst van het probleem. En dat je bereid bent om er écht wat aan te doen. De werkgroep nam het advies ter harte en startte haar rapport met een openlijk mea culpa.

Ruimhartig sorry zeggen werkt meestal, maar niet altijd. Het werkt niet als het te gemakkelijk wordt gezegd. Iets dat bijvoorbeeld premier Rutte is verweten: je doet een belofte, komt deze niet na, en zegt vervolgens sorry.

Beter nog dan excuses maken is de fout voorkomen. In Ruttes geval: geen harde beloftes meer doen. In De Telegraaf maakt hij onderscheid tussen een resultaatverplichting ('Dit ga ik doen') en een inspanningsverplichting ('Dit wil ik doen'). Voortaan houdt hij het bij het laatste, beloofde hij. Dat past ook beter bij een gefragmenteerd politiek landschap waarin je hard moet werken aan consensus. Harde beloftes zijn in zo'n wereld onhoudbaar.

De parallel met de accountancy is niet moeilijk te trekken. Ook daar zijn harde beloftes riskant. Controlerend accountants kunnen geen verklaringen afgeven met honderd procent zekerheid. Evenmin kan de sector een succesvolle hervorming voor honderd procent garanderen. Want de werkelijkheid is altijd gecompliceerder dan rapporten je vertellen.   

Dat de hervorming nog niet gedaan is bleek ook uit het recente verslag van de Raad voor Toezicht: slechts 36 procent van de getoetste niet-oob kantoren voldeed aan de gestelde eisen. De SRA was not amused, de bij hen aangesloten kantoren presteren immers aanzienlijk beter. Dat klopt, zo’n tweederde van de SRA-kantoren voldoet inmiddels aan de eisen voor de wettelijke controles. Maar door verschillen in fasering (de SRA is eerder gestart met toetsen) en rapportagesystematiek kon de Raad geen sectorbreed beeld presenteren. Met de SRA is afgesproken dat we gaan streven naar een eenduidige systematiek. Dat alles neemt niet weg dat veel kleine kantoren op dit moment niet voldoen en dat er ook bij de SRA nog werk aan de winkel is. Tegelijkertijd stemmen de bevindingen van de SRA tot optimisme, ook al vergt het jaren van intensieve begeleiding voordat echt bevredigende resultaten worden geboekt.

Ook de praktijk van het toetsen is gecompliceerder dan uit de verslagen blijkt. Onlangs sprak ik met kantoorbestuurders die het niet eens waren met afgetoetste dossiers, iets dat vaker voorkomt. Tegelijkertijd gaven deze bestuurders aan - en dat siert ze - dat ze alsnog gebreken hadden aangetroffen in goedgekeurde dossiers. Opmerkelijk, want onze toetsingsnormen en -procedures zijn zorgvuldig en gedegen, wat ook blijkt uit het feit dat de Accountantskamer de NBA in alle gevallen in het gelijk heeft gesteld. Maar de omgeving waarin de accountant werkt ontwikkelt zich snel en dan loop je altijd het risico dat je de werkelijkheid van vandaag toetst met de normen van gisteren.

Om die reden is het cruciaal dat we onze normen en wijze van toetsen mee-ontwikkelen; denk aan de weging van standaarden, bezien wat meer of minder relevant is en aandacht voor data-analyse. Iets dat een permanente evaluatie vergt en een open dialoog tussen de Raad van Toezicht en zijn omgeving. Die dialoog voeren we al met de service-organisaties, maar een verbreding lijkt nodig. Want liever dan sorry zeggen voorkomen we de fouten.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

Gerelateerd

12 reacties

Willem van Wijngaarden, voorzitter SRA Reviewcommissie

Beste Berry,
Op de toetsing van de 'overige domeinen (vrijwillige controle, beoordelen en samenstellen)" is in 2015 volgens ons jaarverslag een onvoldoende score van 29 procent vermeld. Dat was in jaren voor 2014 meestal rond de 20 procent. Ter toelichting in het jaarverslag is als reden opgenomen dat de kantoren de afgelopen jaren meer oog hebben gehad voor de controlepraktijk dan voor de overige domeinen.
Dit als opmerking bij de duiding die jij aanbrengt in je reactie bij je column.

Berry Wammes

Een aantal van de onderstaande reacties vraagt om een aanvullende toelichting. Het klopt dat de NBA vóór 2012 geen toetsingen uitvoerde in het niet-OOB domein. Dit viel immers onder de AFM, die het hetreffende domein pas na het afsluiten van een convenant met de NBA in 2012 aan de beroepsorganisatie overliet. De SRA-kantoren werden al eerder getoetst, en dat is mogelijk de verklaring voor de betere resultaten. Ik zeg mogelijk, omdat voor de samenstelpraktijk het omgekeerde geldt: daar presteren de door de NBA getoetste kantoren weer beter dan de SRA-kantoren, met in beide gevallen een lange toetshistorie. Het is belangrijk om te achterhalen wat deze verschillen veroorzaakt omdat dit iets zegt over de effectiviteit van het toezicht. Hoe het ook zij, het toetsingsinstrument lijkt in toenemende mate effectief te zijn, de observatie van John Weerdenburg dat de toetsingen van 2016 een verdere verbetering laten zien kan ik bevestigen. Ik plaats daarbij wel kanttekeningen bij het begrip 'collegiaal toetsen' dat naar mijn mening de vereiste objectiviteit onvoldoende weerspiegelt. Daarentegen vind ik het essentieel dat we een open debat blijven voeren over de relevantie van wat we toetsen - ook met compliancemanagers -, en dat normering en aanpak geaccepteerd zijn en volstrekt helder voor iedereen. Dat komt niet alleen de kwaliteit ten goede, maar zal ook de nodige impuls geven aan de beroepsontwikkeling.

Arie Molenkamp

Geachte heer Wammes,
Graag feliciteer ik u met de bereikte resultaten op het gebied van de toepassing van vaktechnische normeringen en toetsmethodologie. Dat lijkt allemaal goed te komen.
Mijn zorgen gaan echter meer uit naar moraliteit als het gaat om afstand houden van de client en zorgen dat belangenverstrengeling niet de kop opsteekt. Misschien kunt uit me uit de volgende droom helpen.
Mijn droom begint als het bestuur van de FIFA een managementletter van de nieuw benoemde externe accountant (PwC) ontvangt. Daarin staat de passage dat de achterhoede bij een onderneming of instelling altijd een samentrekking moet zijn van
- een financiële Verbijzonderde Interne Controlefunctie (Financial Audit), en
- een onafhankelijke, bedrijfskundige Management Auditfunctie (Operational Audit).

Het goede bericht is dat PwC hiermee goed maakt wat KPMG had verzuimd; namelijk aandringen op het formeren van een achterhoede.
Het slechte bericht is dat PwC niet weet dat het middenveld en de achterhoede twee afzonderlijke linies zijn.

Maar de Commissarissen en de CEO luisteren naar de PwC-partner die stelt: “Een te formeren achterhoede en het middenveld dienen geheel op te gaan in een nieuw te vormen financial audithoede die rondom het 16-meter gebied moet worden opgesteld!”. Die doelgroep noemt PwC Internal Audit. Tevens adviseert PwC dat de FIFA een gewezen extern accountant als aanvoerder van de audithoede contracteert.

Een jaar later dwarrelt er een tweede managementletter op het bestuursbureau van de inmiddels gedegradeerde FIFA. Daarin wijst PwC op een brief van het Instituut van Interne Accountants (IIA) en de Nederlandse Beroepsvoetbal Associatie (NBA). Die brief is met veel aplomb bij de heer Van Manen van de Code Commissie ingediend.
De brief gaat over een voorstel voor het toepassen van een nieuwe spelregel; een spelregel die PwC zelf alvast heeft ingevoerd. Toegepast op de FIFA houdt de nieuwe regel in dat de inmiddels benoemde aanvoerder, Van Florijnen AA, altijd dezelfde mening zal verkondigen als de nieuwe trainer van PwC, de heer Van Manieren RA. Beide heren zullen dus ook steevast gezamenlijk verklaringen afgeven over de prachtige kwaliteit van het vertoonde spel, over de fameuze kracht van de FIFA-formatie en wat aanbevelingen doen over risicovolle posities die nog beter kunnen worden ingevuld.
Als supporters daarentegen woorden als onafhankelijkheid, integriteit, vertrouwen en belangenverstrengeling op spandoeken met zich meedragen zullen PwC-fans, conform de nieuwe regelgeving, voor de nodige rookgordijnen zorgen.

Uit mijn droom ontwakend kan ik nog juist zien welke tekst er op de PwC reclameborden langs het veld staat: “Herstel van goed bestuur en toezicht binnen de organisatie”.
In goed Nederlands:
De commerciële belangen hebben bij PwC gezegevierd ten koste van haar onafhankelijke positie. Als er al pogingen in het werk zijn gesteld om het vertrouwen in de externe accountant te herstellen, dan worden deze nu teniet gedaan.

Graag hoor ik van u heer Wammes of ik mij blijvend ongerust moet maken over de invloed die de externe accountant lijkt te gaan uitoefenen op de besturing van ondernemingen en instellingen. Dan wel dat het slechts een boze droom wat.
Mijn dank daarvoor.

Wim Nusselder

Je werk goed doen als accountant (en breder: als financial) is meer dan regels naleven (en zelfs dan handelen in de geest van principes).
Als dat zo zou zijn kun je accountants beter ‘ophangen’ in overheidshiërarchie en bestuursrecht en tot ambtenaar maken.
Het is vooral context-afhankelijk normerend optreden als (beoefenaar van een) autonoom (zelf-regel-stellend) beroep.
Collectief, elkaar consulterend over de grenzen heen van de organisaties waarvoor en waarin je werkt.
Voorzichtig met klant- & werkgeverafhankelijkheid met het oog op die (collectieve) autonomie.

De kwaliteit van professioneel, context-afhankelijk normeren is niet toetsbaar aan naleving van regels en procedures, maar slechts aan uitkomsten (vertrouwen en aantallen & impact van incidenten die dat vertrouwen schaden).
Als berouw gepast is, dan voor overmatig vertrouwen op regels, procedures en toezicht (ook intern), voor onvoldoende terughoudendheid met klant- & werkgeversloyaliteit, voor onvoldoende besef van beroepsethiek en voor tekortschietende organisatie van onderlinge interactie over organisatiegrenzen heen om die beroepsethiek te borgen.

Martin Koelewijn

@Berry:
En als Berry wil reageren: kan hij dan ook meteen de norm aangeven voor wat in zijn ogen "echt bevredigende resultaten" zijn én wat hij dan ziet onder "intensieve begeleiding"?

Martin Koelewijn

@A.B.M. van Kempen (Arnout?):
Of zou het woord de spiegel van de gedachten zijn, waarmee de heer Wammes aangeeft hoe hij (of het NBA, dat hij vertegenwoordigt) tegen de achterban aankijkt. Laat Berry zelf antwoorden. Hij schrijft immers de opinie en heeft statuur genoeg.

Dekkers

@ Berry: Gemiddeld genomen staan de bij het SRA aangesloten kantoren er veel beter voor bij de toetsingen dan de niet daarbij aangesloten kantoren. Zoals je terecht in kolom opmerkt. Beter dan sorry? Is je titel. Inderdaad. Dat was ook het uitgangspunt van het SRA om vol op in te steken op kwaliteit van de aangesloten kantoren. Met succes. De NBA heeft het maar aan iedere individuele accountant of accountantskantoor overgelaten en van begeleiding was weinig of geen sprake. Ja beste Berry, je mag best namens het NBA "sorry" zeggen. Want dat is wel op zijn plaats denk ik. Of ben ik nu te cynisch? Beter laat dan nooit is wel een dooddoener maar gelukkig begint het nu ook bij het NBA door te dringen dat coaching zo veel meer succesvoller is dan afstraffen achteraf.

A.B.M. van Kempen

...of zou context daarom context heten?

Martin Koelewijn

@Barry
Ik herhaal een zin uit je betoog: ".. ook al vergt het jaren van intensieve begeleiding voordat echt bevredigende resultaten worden geboekt." Buiten de context zou je kunnen zeggen dat het hier gaat om ontspoorde randgroepjongeren die weer het rechte pad moeten worden geholpen door uiterst bekwame reclasseringsambtenaren. Het gaat hier echter om hoog opgeleide vakmensen met vaak meer dan 20 jaar ervaring, opgeleid, begeleid en getoetst door het NBA, toen nog NIVRA geheten. Ik ga ervan uit dat je deze zin niet zo bedoeld hebt. Is sorry wellicht op zijn plaats?

Paul Stoele

Accountants zijn geen engelen, maar dat wet- en regelgeving pas nageleefd wordt wanneer daar uitdrukkelijk op getoetst wordt is - voorzichtig gezegd - niet chique.
iets anders is, dat het onthutsend blijft dat er zo veel kantoren/accountants zijn die ondermaats presteren; daarbij maakt het niet uit of het om 1/3 of 2/3 gaat. Accountants moeten vanuit hun professie anderen de maat nemen en dan geeft het geen pas zelf zo laks om te springen met de regels. Kennelijk is er op het gebied van compliance nog heel veel te verbeteren.

John Weerdenburg

@Berry,
Precies 10 jaar geleden (oktober 2006) moesten alle accountantskantoren de afweging maken of zij een vergunning AFM wensten of niet. Vanuit de NOvAA kwam een oproep om zoveel mogelijk deze vergunning maar aan te vragen. In september 2007 werden de vergunning verstrekt, maar vreemd genoeg, was er geen toezicht. Wel als je bij de SRA was aangesloten maar voor de overige kantoren niet. Zowel de NOvAA/NIVRA/NBA als de AFM hebben het toezicht jaren niet uitgevoerd. Let wel, ik heb het over de niet OOB-kantoren. Pas in de loop van 2012 is het convenant AFM/NBA gesloten. Het is dan niet vreemd dat deze kantoren een paar jaar achter lopen omdat toezicht niet alleen repressief maar zeker preventief werkt.
Het overleg met de service-organisaties werpt haar vruchten inmiddels af. Ik constateer in 2016 een veel beter resultaat bij de toetsingen dan in 2015. Niet alleen doordat Handreiking 1136 duidelijkheid geeft aan kantoren én aan toetsers, maar ook omdat de toetsers meer collegiaal toetsen.

Arnout Van Kempen

Dialoog met service-organisaties is vast nuttig. Met bestuurders ook.

Wat ik eerlijk gezegd met enige verbazing al jaren mis is een zichtbare dialoog met de compliance-mensen intern of extern. Terwijl me dat zo voor de hand liggend lijkt.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.