Opinie

Amerikaanse accountantslobby

Met afgrijzen aanschouw ik - met velen - de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat het gedrag van Donald Trump een president onwaardig is, realiseren steeds meer mensen zich. De kritiek op Hillary Clinton komt echter eveneens uit velerlei hoeken.

Dat alles laat onverlet dat de Amerikaanse takken van grote accountantsorganisaties beide presidentskandidaten graag sponsoren. Daarmee steunen ze beide kandidaten en nemen er geen afstand van. Ook niet nu er allerhande - al dan niet terechte aantijgingen - komen over sexueel ongewenst gedrag. Gedrag dat niet past bij de gepropageerde toon aan de top van accountantsorganisaties.

Waarom accountantsorganisaties de presidentskandidaten sponsoren is duidelijk. En ook dat het niets heeft te maken met politieke affiniteit of een bepaalde voorkeur voor een kandidaat. De werkelijkheid is veel platter: LOBBY, LOBBY, LOBBY. In de woorden van Melanie Sloane (a congressional watchdog): 'They want something. There is a direct connection between contributions and legislative action, no matter how much people deny it.'

Op de Amerikaanse website waarop veel wetenswaardigheden staan over de donaties in Amerika wordt goed uitgelegd welke partij vanuit de accountancysector de hoogste donatie ontvangt: 'A perennial concern for the industry is tax policy, which explains why most of the money from accountants traditionally has gone to lawmakers responsible for crafting tax legislation.'

De website toont voorts: 'Accountants spent nearly $15 million lobbying the federal government in 2013, with Big Four firms PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG and Deloitte among the top spenders. The Big Four also were the top contributors during the 2012 election cycle, contributing more than $10 million of the nearly $20 million total given by accountants in that year.'

Een overzicht van de belangrijkste sponsoren van de lopende campagne toont het volgende:

Organisatie Totaal Democraten Republikeinen
Deloitte $ 2.567.081 38,1 % 61,7%
EY $ 2.350.145 43,9 % 55,9 %
PwC $ 2.186.398 40,2 % 59,7 %
American Institute of CPA's $ 1.705.081 40,7 % 59,1 %
KPMG $ 1.336.272 44,5 % 55,5 %

Amerikaanse accountants hebben derhalve een duidelijke voorkeur voor Trump, althans diens partij. Ik acht zijn uitverkiezing onwaarschijnlijk. Als ik ongelijk krijg voorzie ik een economische wereldramp die de gevolgen van Brexit met gemak overstijgt.

Het zou Amerikaanse accountants sieren het belang van de lobby, en daarmee hun eigen belang, ondergeschikt te maken aan het wereldbelang. Zoals het de accountants van de diverse landenorganisaties van de kantoren ook zou sieren hun Amerikaanse collega's te dwingen te stoppen met de sponsoring van politieke partijen. Zou een mooi voorbeeld van de juiste toon aan de top zijn.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

5 reacties

Marcel Pheijffer

Ik geloof niet dat ik er vrolijk van kan worden.......

Rene van Wingerden

Je had toch gelijk! :-)

Arie Molenkamp

We kunnen het dicht bij huis houden. Al jaren ageren we er tegen dat de Big4+ schaamteloos de onafhankelijke beroepsorganisatie van Internal Auditors (IIA Nederland) gretig financieel ondersteunen. Directie en bestuur van het IIA dringen daar overigens ook stevig op aan...

Rene van Wingerden

Terzijde, je suggereert dat als Trump toch wint, je alsnog ongelijk zou hebben dat het nu onwaarschijnlijk is dat hij wint. ("als ik ongelijk krijg...")

De werkelijke uitkomst van een onzeker proces zegt niets over de a priori kansverdeling. Dus volgens mij zou je dan nog steeds gelijk kunnen hebben dat het onwaarschijnlijk was.

Ik pik dit eruit omdat bij toezicht of andere controle achteraf nog wel eens de inmiddels bekende uitkomst als maatstaf wordt gebruikt om de kwaliteit van de eerdere verwachtingen te toetsen. Met name bij faillissementen of fraude vindt men vaak achteraf allerlei aanwijzingen waarvan men zich afvraagt hoe het in hemelsnaam kan dat de accountant dat niet gezien heeft.

Ik zal je dus niet van een fout betichten als Trump toch wint :-)

anton ewoldt

Een visie van Marcel die aan denken zet. Welke kantoren gaan de komende verkiezingstrijd in Nederland, Rutte; Asscher; Buma en Pechthold financieel ondersteunen?
Volgens mij geldt hier dat bij elke impuls om zich te verrijken, er beter van te worden etc. alles geoorloofd is en men de waarden en normen dan niet van toepassing vindt. denk aan de uitspraak op een accountantsdag "mensen zijn geen engelen". en ethiek en dat soort zaken labelt men voor de zondagen of zo.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.