Evenwichtige m/v-verdeling en de accountant
Het blijft voor grote ondernemingen lastig om te rapporteren over de evenwichtige man-vrouwverdeling in de raden van bestuur en commissarissen, te verklaren waarom deze niet is gehaald, aan te geven of voldoende is geprobeerd om die zetels wel evenwichtig te verdelen, en of dit in de toekomst zal worden bereikt.
Over 2014 heeft 43% van de bedrijven in hun jaarverslag niets gerapporteerd over de man-vrouwdiversiteit. Van de vennootschappen die niet voldoen aan het in de Wet bestuur en toezicht (Wbt) voorgeschreven streefcijfer van 30%, legt meer dan de helft (57%) daarover niets uit in het jaarverslag.
Bijna de helft (46%) van de bedrijven die moeten voldoen aan de Wbt zegt dat hun accountant heeft gecontroleerd of wordt voldaan aan de evenwichtige m/v-verdeling. Bij ruim een derde heeft de accountant gelet op de verklaringen voor het niet behalen van het streefcijfer.
Ruim een kwart van de accountants van de onder de Wbt vallende bedrijven besteedt aandacht aan de overige vereisten die worden gesteld, aan wat in het verleden is gedaan om het streefcijfer te behalen en wat het bedrijf daarvoor in de toekomst gaat doen.
Het is duidelijk dat de eerste verantwoordelijkheid om aan deze bepalingen te voldoen ligt bij de ondernemingen zelf.
Het kan zijn dat er bij de bedrijven nog onbekendheid is met deze regelgeving. In dat geval is het zinvol dat de overheid samen met VNO-NCW een campagne lanceert om de doelstelling van de wet nadrukkelijker onder de aandacht te brengen.
Het is ook mogelijk dat sommige grote ondernemingen van mening zijn dat zij er geen belang bij hebben deze bepalingen na te leven en dat zij liever het glazen plafond in stand houden omdat ze er geen brood in zien vrouwen toe te laten tot hun clubje. Hoewel ik het me niet kan voorstellen, schijnt dit echt voor te komen.
Actie van de controlerend accountant op dit punt kan dus geen kwaad. Het zou goed zijn als de controlerend accountant bij de controles over 2015 extra werk maakt van de vraag of de onderneming zich houdt aan de bepalingen van de Wet bestuur en toezicht houdt ten aanzien van diversiteit, en daarover uitdrukkelijk rapporteert.
Duitse accountants dreigen de bedrijven die niet voldoen aan de daar geldende wetgeving op dit gebied met een waarschuwing in hun auditrapport. Een voorbeeld dat wellicht navolging verdient in Nederland.
Gerelateerd
Loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd twaalf procent
Vrouwen verdienen gemiddeld twaalf procent minder per uur dan mannen. In de tien meest voorkomende beroepen waar overwegend mannen werken, is de loonkloof gemiddeld...
Deelnemers diversiteitsconvenant sparren over volgende stap
De ondertekenaars van het convenant inclusie en diversiteit kwamen aan de vooravond van Diversity Day bij elkaar op het kantoor van de NBA, om onder leiding van...
Niet eerder telden beursbedrijven zoveel nieuwe vrouwelijke bestuurders
Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was dit jaar een vrouw. Dat aandeel was niet eerder zo hoog.
Werkgeversorganisaties pleiten voor meer banen voor mensen met beperking
Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een actieverklaring...
Nederlandse bedrijven blijven inclusief, anders dan in de VS
VNO-NCW verwacht niet dat Nederlandse bedrijven hun initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zullen staken, zoals momenteel gebeurt...