Opinie

Watson in de controletechniek

Onlangs hoorde ik op BNR-radio een interview met de verantwoordelijke voor IBM's 'Watson', de supercomputer die wordt geladen met alles wat we weten over een bepaald onderwerp. Watson wordt nu gericht op alles wat de gezondheid van mensen aangaat.

Er werd verteld dat honderdduizenden geanonimiseerde verslagen en kenmerken van ziekteprocessen en behandelingen werden opgeslagen, waaruit de supercomputer zijn antwoorden op vragen dan zou kunnen distilleren.

Eén van de conclusies was dat hoe meer je van de genoemde data inbrengt, hoe beter en juist weer specifieker je conclusies zullen zijn en hoe gerichter je daarop behandelingen (ook die ter voorkoming van kwalen) of medicijnen kunt ontwikkelen. Dit terwijl de individuele privacy van patiënten juist indringend werd gewaarborgd, ook betreffende afgeleide zaken die naar de identiteit van de persoon zouden kunnen leiden.

Ik bedacht me dat accountantscontrole (en het advies) zoveel zou winnen als wij een dergelijke aanpak ook zouden volgen. In het verleden heb ik daar ook al eens wat over geschreven. Stel je voor dat we een enorme database van geanonimiseerde situaties (bij klanten) zouden hebben en van de toegepaste controletrajecten (door kantoren/hun teams) met uitkomsten. En dat we Watson aan het werk kunnen zetten om onze vragen te beantwoorden.

Niet alleen de controletechniek zou er van profiteren, maar ook het advies en waarschijnlijk ook de (opzet van de) regelgeving.

Wat houdt ons tegen? Veel accountants wijzen op de geheimhouding die moet worden gerespecteerd. Maar dat ligt in de gezondheidszorg nauwelijks anders. Het gaat om het afwegen van het belang van de individuele cliënt en het belang van het collectief, dat in ons geval een betere controle met zinniger adviezen kan krijgen. Er moeten toch oplossingen voor de geheimhouding te vinden zijn.

Soms merk ik dat zelfs de leiding van accountantskantoren geen of nauwelijks inzicht heeft in het object van controle en het controleproces dat er op wordt losgelaten. Natuurlijk weten ze door alle reviews steeds meer over het eindoordeel over het proces, maar ik betwijfel zeer of ze ook informatie hebben over de kwaliteit van de aansluiting tussen object en controle. Dat is veelal aan het controleteam. Ook de Autoriteit Financiële Markten heeft hier denk ik weinig zicht op.

Bij het ontbreken van dergelijke inzichten wordt er momenteel veel geschreven over de analyse van klantbestanden (data mining) en hun processen (process mining), ook belangrijk, maar het gaat er uiteindelijk om uit te vinden op welke wijze deze analyse door de accountant het beste kan plaatsvinden.

Ook schrijven velen over de mens die controleert, zijn rechte rug en dergelijke. Maar dat is alsof je schrijft over de relatie tussen patiënt en arts, of over het groepsproces in het behandelend team. Heel relevant, maar je moet wel weten waar het toe leidt. Welke controle (‘welke behandeling’) voldeed het beste, daar kun je uit leren.

Ik pleit daarom voor het gebruiken van de ruimte die de regelgeving inzake geheimhouding laat en als dat onvoldoende is om deze aan te passen, zodat data-analyse van accountantscontrole mogelijk wordt.

Accountants zouden dan, net als in de gezondheidszorg, ook de guts moeten hebben om hun aanpak en de omstandigheden rond de controle 'open te gooien'. En dat niet alleen in transparantieverslagen op hoog abstractieniveau. Dan kun je meteen zien welke kantoor de beste tools inzet, voor bijvoorbeeld data-mining of process-mining of voor de analyse van de ontwikkelingen (OK-Score).

Ik denk daarom dat wij als accountants ook (primair?) op zo’n manier met big data bezig zouden moeten zijn en niet alleen over de schouders van onze klanten meekijken wat die er van bakken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan de Rooy RA (1954) is zelfstandig adviseur en commissaris bij diverse ondernemingen en instellingen.

Gerelateerd

8 reacties

Jan de boekhouder

Het gaat uiteindelijk dus om het promoten van de OK score, vergelijkbaar met de producten van dr. A. Vogel.

Glenn Mungra

@Jan: dankje voor je reactie.
Je noemt nu ook weer een interessant aspect waar ik eerder een beetje overheen gelezen heb:
"...Van het object van controle (de klant) behoort het controleteam veel te weten, maar beoordelaars en controleurs hebben dit inzicht duidelijk minder. De kaders zitten in de controlesoftware van de kantoren."

Dit doet me denken aan het probleem dat we op school nog steeds de nadruk leggen op feitenkennis, terwijl je de feiten tegenwoordig eenvoudig via 'Google' kunt vinden. Misschien dat we om deze laatste reden in de toekomst meer de nadruk gaan leggen op het 'waarom' van de feiten.

En om dat weer te betrekken op ons vakgebied: misschien gaan we in de toekomst meer analytisch te werk met de nadruk op de inhoudelijke of betekenisvolle relaties in plaats van de cijfers.

En ik bedoel hier natuurlijk niet dat er meer relaties tussen collega's en relaties met klanten moeten ontstaan.

Nee, het gaat hier zoals jij het noemde: "..om uit te vinden op welke wijze deze analyse door de accountant het beste kan plaatsvinden."

Ik ben het dus wel met je eens, maar ik moet aan mijn opmerkingen nog wel een kleine kantekening toevoegen. Het zijn meestal niet de cijfers die tot ons spreken. Het is eerder zo dat wij over de cijfers spreken en oordelen - in relatie met ons denken, ervaring en cultuur .



Jan de Rooy

Beste Glenn,
Dank voor jouw uitleg, je weet duidelijk meer over Watson. Het voorbeeld was overigens meer bedoeld als een aanleiding om te wijzen op de mogelijkheden van meer research op het gebied van accountantscontrole.

Waar het mij in mijn verhaal om gaat is dat we in de accountancy heel veel praten over de mensen die de controle aansturen en/of uitvoeren en hun inbedding in (bijv. onafhankelijkheids-) regels en procedures.

Binnen algemene kaders bepalen ze (uiteindelijk de tekenend partner) min of meer zelf hoe ze de controle gaan aanpakken (het controleprogramma). Van het object van controle (de klant) behoort het controleteam veel te weten, maar beoordelaars en controleurs hebben dit inzicht duidelijk minder. De kaders zitten in de controlesoftware van de kantoren.

Als je verder wilt komen in de optimalisatie van het controleren (de ‘behandeling’ of ook de ‘preventie’) dan zouden we er goed aan doen is mijn stelling om veel over de aanpak en het traject vast te leggen. Dit voorlopig bijvoorbeeld gecategoriseerd naar type organisaties, zoals Starreveld dat doet. Je kunt dan komen tot ‘best practices’ (protocollen), die je op basis van voortschrijdende inzichten steeds kunt bijschaven.

Nu gebeurt er indirect iets dergelijks binnen de (grote) kantoren, maar op basis van interne reviews en zonder heel veel inzicht in de klantorganisatie. Daarnaast is het kader (soms) een standaard controleprogramma per branche vervaardigd door de knappe koppen van het kantoor. Naar mijn mening ‘groeit’ de kwaliteit van de controleaanpak zo echter niet.

Als je de aanpak ‘open gooit’ en in brede tools als ‘Watson’ analyseert, dan kun je wel groeien denk ik. Bovendien worden verschillen in aanpak duidelijker en dat bevordert de concurrentie.

Als voorbeeld: Ik hoor dat in vele controles op massa’s momenteel gekozen wordt voor steekproeven in plaats van diepgaande analyse van systemen en verbanden. Wordt de controle er beter van kun je je afvragen. Theoretisch zit het gemakkelijker dicht en daar gaat het om: geen AFM vingertje!

Glenn Mungra

@Jan de Rooy: bedankt voor de link naar het interessante artikel van Martin.

Wat echter uit het betreffende artikel niet meteen blijkt is het volgende. Watson is in staat om via analyse van tekst, geluid, gelijktijdigheid van gebeurtenissen, relevante culturele context en fysiologische kenmerken met een grotere nauwkeurigheid en objectiviteit dan de mens conclusies te trekken.

Daaruit volgt dat Watson niet alleen van geanonimiseerde gegevens gebruik maakt. Ook uiterst discrete en privacy-gevoelige zal benut worden, voor zover de regelgeving dat toelaat.

Watson zal dan op basis van een cluster van contextuele data (voor zover de data beschikbaar zijn) algoritmische beslissingen nemen.

Om een voorbeeld te geven: bij intermediaire beurshandel, waarbij sprake kan zijn van voorinformatie is deze techniek al eens met goede resultaten toegepast op intermenselijke relaties. Dat betekent dat teveel humor en de frequentie of timing van communicatie tussen sleutelfiguren in een context van onderling verbonden transacties al een richtinggevend signaal kan zijn voor een hoog risico of nader onderzoek van Watson.

In het bovenstaand voorbeeld kom ik daarom wat dilemma's tegen:
1. Waar kies je voor: wil je de waarborgen of wil je het risico van malversaties minimaliseren?
2. Wil je de data anonimiseren of wil je juist persoonlijke data ongehinderd en gericht monitoren?
3. Wil je volledig vertrouwen op het inzicht en de wijsheid van Watson of wil je zijn beslissingen kunnen analyseren (inclusief de geanoteerde persoonlijke data)?

Jan de Rooy

Kreeg een hele interessante reactie van Martin de Bie. Hij stuurde me deze link: https://www.linkedin.com/pulse/cognitive-computing-enrich-accounting-industry-c4acc-martin?trk=prof-post
Interessant wat er al allemaal kan! Oppakken zou ik zeggen.

Alfred Kamp

Helemaal mee eens. Alle BIG 4 ondernemingen geven nu afzonderlijk een handboek jaarverslaggeving uit waarin bijna hetzelfde staat maar anders geformuleerd. Dit zijn boekwerken waar tientallen mensen een dagtaak aan hebben.

Waarom zouden we niet de krachten bundelen en zo proberen om bijvoorbeeld 1 handboek van de jaarverslaggeving op te maken. Op dit moment wordt er zo inefficiënt met alle kennis en kunde omgegaan binnen de accountancy.
Ik weet dat dit nog heel ver weg is maar om de kwaliteit van onze sector te bewaken en te verbeteren dienen we deze weg wel te belopen.

Steeds minder accountants binnen de BIG 4 zijn zichtbaar in discussies en verbetertrajecten. De vorige generatie partners waar Jan ook onder valt die liet zich meer zien in deze discussies. Vindt het erg jammer dat de huidige generatie partners zo weinig laat horen en zo bijna geen toegevoegde waarde creëren in de ontwikkeling van het beroep.

Jan de Rooy

Dank voor jouw reactie Wim. Ik denk echter niet dat ik in staat ben om de NBA of de kantoren zo ver te krijgen dat ze dit oppakken. Zou onderdeel moeten zijn van het accountancylab waar we niets meer over horen!

Wim van Diermen

Dit is wat ik al tientallen jaren mis in het uitvoeren van het beroep accountant. Iedere accountant vindt iedere keer opnieuw het wiel uit.
Wanneer ik met een bepaald vraagstuk zit wil ik zoals Jan omschrijft in een database kunnen zoeken hoe dit accountancyvraagstuk bij andere klanten is vormgegeven.
We kunnen hierbij de database vullen met klanten die anoniem blijven zodat de privacy vraagstuk geen issue is.
Wanneer ik met een lastig vraagstuk bezig ben en ik het antwoord niet paraat heb neem ik soms wel contact op met meerdere accountants die het dan ook niet weten. Vervolgens ben ik weken of erger nog maanden verder en heb ik nog steeds geen gewenste oplossing.

Jan aangezien jij betere connecties en meer zeggenschap hebt in de accountancywereld hoop ik dat je voor je pensionering dit zal bereiken en de kwaliteit van de accountant hierdoor op een hogere niveau wordt getild.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.