NBA

Toekomst van de audit

Deze week vindt de Assembly van de FEE, de Europese koepelorganisatie van accountants, plaats in Amsterdam. Met de NBA als gastheer, een aftrap door voorzitter Pieter Jongstra en een afsluiting door Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Centraal thema: 'de toekomst van de audit'. Een actueel en veel besproken thema, eigenlijk vind je nauwelijks nog een congres, seminar of rondetafelbijeenkomst waar de toekomst niet het onderwerp is.

Helaas zijn de uitkomsten niet altijd even bevredigend. In veel gevallen passeert een stortvloed van innovaties de revue, zonder analyse van onderliggende oorzaken. Met als gevolg dat we weer eens inzien dat de wereld in hoog tempo verandert, dat we allemaal hard mee moeten veranderen, maar verder eigenlijk weinig wijzer worden over het hoe en waarom.

Wie wel een spa dieper graaft is Moisés Naím, een begenadigd journalist en eerder in zijn carriere minister van handel en industrie in Venezuela en Wereldbankbestuurder. In zijn recente boek The End of Power betoogt hij dat de wereld de laatste decennia wordt geconfronteerd met een afkalvende macht. Dus geen herverdeling van macht tussen landen of instituties, maar simpelweg een afnemend vermogen van alle actoren om de ander zijn wil op te leggen.

Naím onderbouwt dit met een aantal indrukwekkende statistieken. Zo is het aantal democratieën van 35 in 1975 gegroeid naar ruim negentig nu, met een spiegelbeeldige afname van het aantal dictaturen. De wereld is er daarmee niet rustiger op geworden, want binnen die democratieën is het aantal partijen dat elkaar bestrijdt fors toegenomen ten koste van de gevestigde groepen. Met inmiddels zestien partijen vormt het Nederlandse parlement geen uitzondering in de wereld.

De oorzaak volgens Moisés Naím: de fors toegenomen welvaart en mobiliteit, en als gevolg daarvan een veranderde attitude onder burgers overal ter wereld. Wie genoeg te eten heeft en goed is opgeleid voelt zich minder afhankelijk van bazen en machthebbers, en wordt kritischer en veeleisender.

Dat leidt tot een afnemend vertrouwen in officiële instanties, een vertrouwen dat al sinds 1970 aan het kelderen is. Met als resultaat dat in 2014 de overheid, volgens de Edelman Trust Barometer, wereldwijd voor het derde achtereenvolgende jaar de minst vertrouwde instelling was, en dat het vertrouwen in het Nederlands bedrijfsleven en zijn topbestuurders zich op een historisch dieptepunt bevond. En wie de trend van de afgelopen decennia in ogenschouw neemt, ziet dat dit geen tijdelijke dip is maar een permanente situatie.

Met die gegevens in het achterhoofd doet praten over 'herstel van vertrouwen' enigszins ridicuul aan. Er is geen sprake van herstel of terugkeer naar een eerdere situatie, de ontwikkelingen zijn onomkeerbaar en de tijd van vroeger komt nooit meer terug. Enige troost biedt wellicht het inzicht dat de crisis in de accountancy niet geheel op zich zelf staat, maar onderdeel uitmaakt van een patroon van verbrokkeling en machtsafname dat vrijwel alle gevestigde instituties over de gehele wereld treft.

Als het oogmerk niet kan zijn 'herstel van vertrouwen', wat moet dan wel ons streven voor de toekomst zijn? Uiteraard zullen we moeten blijven werken aan vertrouwen, maar dan wel op een nieuwe leest geschoeid. Devolve, involve and decision-division zegt Naím, oftewel: decentraliseer, involveer en maak medeverantwoordelijk. Bestuurders spelen hierin een cruciale rol.

Zij moeten vaardig kunnen omgaan met complexiteit, met conflicten en dilemma's. Dus opinies durven geven in een toenemend kritische en transparante omgeving. Uiteenlopende partijen en belangen met elkaar verbinden. Ruimte creëren voor leren en ontwikkeling in een klimaat van handhaving en zero tolerance. Snel en slagvaardig kunnen handelen te midden van een scala aan belanghebbenden.

De audit van de toekomst zal gebaseerd zijn op radicaal andere methoden en technieken. De innovatie hiervan is in volle gang. Maar dat wil nog niet zeggen dat we daarmee de toekomst van de audit hebben gewaarborgd. Die zal immers niet zozeer afhangen van onze technische vermogens als wel van onze vaardigheid te kunnen omgaan met de onzekere wereld om ons heen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

Gerelateerd

7 reacties

Jan Weezenberg

@Rik Blijham 23 september 2015
Geachte Heer Blijham,
Ik lees : “We zitten elkaar hijgend gek te maken hoe snel de wereld voortdurend verandert maar wat dat concreet betekent blijft doorgaans uiterst vaag " .
Een heel concreet antwoord is te vinden in het tijdschrift Compact -2015, 3.
Het gaat om een artikel van T. Diemont e.a., getiteld Cyber in the audit.
Een paar kopjes en een stukje tekst hieruit:
* Cybercrime is here to stay
*De (noodzakelijke, JW) verschuiving van preventie naar detectie en respons vergt een nadere accentuering van de auditaanpak
*De auditaanpak moet ook voorzien in het scenario dat zich een hack of ernstig cyberincident heeft voorgedaan.
*Impact van cybercrime op financial audit.
(Eind 2014heeft NBA in de publieke managementletter voor banken aangegeven dat de dreigingen door cybercriminaliteit uitdrukkelijk moeten worden meegenomen in werkzaamheden van de auditor aangaande de betrouwbaarheid en continuiteit van de geautomatiseerde gegevensverwerking).

Beoordeling: de volledige tekst van dit artikel en een aantal andere artikelen zouden bij elke OOB-accountant op de boekenplank moeten staan.
NBA zou voor de bestudering hiervan extra PE-punten moeten toekennen.
De losse nummers van Compact kosten 35,00 excl. BTW, te bestellen via website www.compact.nl

Vriendelijke groet,
J.N. Weezenberg


Hans Hoekstra

@Barry Wammes:
'het goede nieuws is dat het belang aan onafhankelijke assurance toe neemt' en noemt als voorbeeld Volkswagen.
Lijkt me geen goed voorbeeld. Wat daar aan de hand is, is dat er vermoedelijk moedwillig een draai is gegeven aan de techniek om, jawel, meer auto's te kunnen verkopen in m.n. de VS. He, daar is weer een debacle in de VS. Hoe komt dat toch: beloningsstructuur en cultuur (kennen we dat niet vanuit o.a. Ahold en Enron). Daar falen accountants en dat zie ik het afgelopen decenium ook geen verbetering in.
Nee, die assurance moet dan wel anders zijn werk doen anders voegt het niets toe, is het alleen maar paper pushing work en nietszeggend in een wereld waar de werkelijkheid van vandaag morgen alweer is achterhaald. En het statement van een accountant dus ook.

Berry Wammes

Wellicht ben ik in mijn verhaal wat onduidelijk ten aanzien van de concrete consequenties voor het beroep.
Ik licht graag nader toe. Ten aanzien van 'devolve, involve and decision-division': dit is vooral een aanbeveling (van de auteur van het boek) aan bestuurders die nog denken dat autocratische macht effectief is. Hoewel er ontelbare voorbeelden zijn van het tegendeel (zie bijvoorbeeld de recentelijke berichtgeving van het FD over vergrote frauderisico's in de Duitse bestuurderscultuur), zijn er ook nog ontelbare bestuurders die vertrouwen op een gegeven mandaat. Zij vergeten dat een dergelijk mandaat 24 uur per dag moet worden bevochten en verdiend, ten overstaan van een zeer kritisch publiek. Zie in dit verband ook de toespraak die Jeroen Dijsselbloem vandaag heeft gehouden op het FEE-congres in Amsterdam, te vinden elders op deze site.
Ook de NBA geeft zich rekenschap van dit fenomeen, getuige de recente bijeenkomst met twintig externe stakeholders over de gewenste governance van de beroepsorganisatie. Het is nog niet zo lang geleden dat dit soort discussies vooral in eigen kring plaats vond. Ook ontwikkelingen als transparantieverslagen, publieke management letters en de uitgebreide controleverklaring zijn uitingen van de groeiende interactie tussen accountantsberoep en samenleving. Een interactie die tevens steeds minder vrijblijvend is, het zou mij niet verbazen als buitenstaanders op afzienbare termijn in het NBA-bestuur zitting hebben. Is dit filosofisch of abstract? Geenszins, wie de moraal van Naím negeert wordt onverbiddelijk afgestraft.
Een dilemma doet zich voor ten aanzien van de leiding van accountantskantoren. Van hen wordt immers 100 procent beheersing verwacht, terwijl ook zij een beperkt mandaat hebben en verantwoording verschuldigd zijn aan partners, de eigen commissarissen, toezichthouders en het publiek. Dat leidt tot spanning, niet voor niets voorspelt Forbes in een wereldwijd onderzoek begin dit jaar toenemende conflicten inclusief opvolgingsproblemen in de besturen van de grote netwerken.

Het goede nieuws is dat het belang van onafhankelijke assurance toeneemt. Financieel, maar vooral ook niet-financieel. Zie de recente affaires rond de theeplantages van Unilever en de dieselfraude bij Volkswagen. Dit najaar zal de NBA een brede discussie starten over de kwaliteit en relevantie van het directieverslag en het belang van assurance daarbij. Omdat er in alle veranderingen één constante blijft: een onafhankelijk geverifieerd statement draagt bij aan maatschappelijk vertrouwen.

Jan Bouwens

Beste Berry,

Juist in een wereld waar vertrouwen moeilijk is te winnen is het van beleng een onafhankelijke partij te hebben die zich uitspreekt over een statement. De buitenwacht kan dan beslissen op basis van dat statement. Mocht men elkaar aanvankelijk wantrouwen, dan zou een geverifieerd statement bijdragen aan de totstandkoming van vertrouwen. In de wereld die je schetst is meer plaats dan ooit voor een accountant.

Rik Blijham

Ik lees de een na laatste alinea en denk: is dat ooit anders geweest dan. We zitten elkaar hijgend gek te maken hoe snel de wereld voortdurend verandert maar wat dat concreet betekent blijft doorgaans uiterst vaag. Decentraliseer, involveer en maak medeverantwoordelijk, ik kan er echt niks mee. Ik krijg wel eens het gevoel dat de abstracties over de wereld veel sneller veranderen dan de wereld zelf.

Wim Nusselder

Anders dan Jules lijkt een beetje filosofisch watertrappelen op zijn tijd mij heel nuttig om het hoofd boven water te houden als beroepsgroep.
Het afkalven van macht in het algemeen vind ik een verhelderend inzicht.
De vraag of afkalven van vertrouwen in autoriteiten (ook of juist als ze de macht controleren) echt in het verlengde daarvan ligt intrigeert me.
Ik ben (als controller) geneigd om de vraag wat dat voor de toekomst van de audit betekent uit te breiden tot de vraag wat dat betekent voor het fenomeen ‘controle’ als zodanig (ook intern) of zelfs voor het fenomeen ‘financiële verslaglegging’, voor onafhankelijke/objectieve/juiste monitoring in controleerbare/kwantitatieve termen van wat niet-financials uitspoken.
Misschien moeten financials in het algemeen en accountants in het bijzonder er voor kiezen om nadrukkelijk de kant te kiezen van de in toenemende mate kritische en veeleisende burgers?
Misschien moeten zakelijke dienstverleners in het algemeen zich identificeren als dienstverleners aan wantrouwende burgers in plaats van als dienstverleners aan gewantrouwde instanties om bestaansrecht te houden?

jules muis

Weet niet wat ik van je ongetwijfeld goed bedoeld verhaal moet bakken, Berry. "Two wrongs make a right?'
"Kunnen wij toch niets aan doen?"

Geeft me weinig vaste grond onder de voeten.

Er is niks fout mee als het beroep zoekt naar de randvoorwaarden voor een effectieve audit functie, autonoom en extern. En dan via een GAP analyse vaststelt waar het aan ontbreekt, intern, extern/omgevings factoren ( disfunctionele regelgeving/toezichthouders/wetten?).

En er geen geheim van maakt waar het gaat om het mogelijke en de grenzen van het mogelijke van het beroep zelf, nu en in de voorzienbare toekomst.
Maar dan wel vervolgens tanden erin.

Maar met te filosofisch watertrappelen in de taal die me herinnerd aan onze zeventiger jaren, in de woelige baren van 'devolve, involve, en decision-division', houdt het op duur weer niet het hoofd boven water.

Een case van deja vu; heb er zelf aan meegedaan.

Er ligt best wat aardigs op de NBA tafel, met onze huidige en toekomstplannen. Wat mij betreft nog veel te aardig ('nuttig friemelen in de marge').

Tijd voor implementatie naar letter en geest.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.