Opinie

Geitenvel en internet

Soms gaat er een paar maanden over heen voordat iets me dusdanig raakt dat ik meen daar iets over te moeten zeggen. Nu was het moment daar op 18 september toen ik plichtsgetrouw de online nieuwsbrief van Accountant.nl doornam.

Mijn aandacht werd getrokken door twee berichten. Allereerst het bericht over het Hoogheemraadschap De Stichtste Rijnlanden, dat rente moet betalen op een obligatie uit 1648, welke in bezit is van de Amerikaanse Universiteit van Yale. Het artikel vermeldt droogjes dat het is geschreven op een geitenvel.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige wiens nostalgische hart sneller ging kloppen bij het lezen van die laatste zin. Een zin van verlangen, rust, eenvoud en schoonheid. Van handgeschreven uitnodigingen, deuren openhouden voor vrouwen, polygoon-journaal-achtige uitspraken en telefoontoestellen met draaischijven.

Direct daarna las ik het stuk van Jan de Rooij over IBMs Watson. Een computer met het cognitieve vermogen van de mens. Observe, interpret, evaluate and decide - maar dan met een onmenselijke hoeveelheid aan data. Volgens de website van IBM een tool die ons leven zal verbeteren door het faciliteren van onderzoek op ‘cold cases’, het aanjagen van levensreddende research, toepassingen in de zorg, feedback van klanten en wellicht nu dus ook toepasbaar in de controlepraktijk.

Mijn eigen cognitieve proces werd direct in werking gesteld. Wat als deze techniek wordt ingezet op de beurzen? Er wordt al veel gewerkt met geautomatiseerde technieken in de beleggingswereld. Maar wat als deze techniek een dusdanige kracht heeft en daardoor zo aantrekkelijk wordt dat het alleen kan worden aangeschaft door bijzonder kapitaalkrachtige bedrijven en instellingen? Als de tool dan ook nog voorspellende werking blijkt te hebben, dan zie ik de, sowieso al bijzonder volatiele beurswereld nog kwetsbaarder worden.

Scientia potentia est, sprak Francis Bacon al uit in 1597 (vier jaar na de uitgiftedatum van de oudst bewaarde obligatie). Al die cognitief verworven kennis in de handen van enkelen is uitermate bedreigend. Ik mag alleen maar hopen dat het internet hier een hand in zal hebben. Een level playing field creërend voor iedereen, waardoor we excessen kunnen beperken.

Tenminste, als het internet tegen die tijd nog bestaat. De komst van ad-blockers is een even grote dreiging. Het zijn de beta-blockers van het internet - leuk voor even maar je gaat onderdoor aan de bijwerkingen. Advertenties zijn namelijk cruciaal in de financiering van dit medium.

Hoewel ik heimelijk het liefst met een ganzenveer en een lakzegel een brief naar mijn geliefde zou schrijven, roep ik toch: Leve het internet en Leve advertenties!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jeroen Bulk RA is is parttime financieel directeur bij diverse bedrijven in het mkb.

Gerelateerd

3 reacties

Willem D. Okkerse MBA CEO OK-Score Institute

@ Rene
Ik kijk in het geheel niet naar beurs-koersen en evenmin voorspel ik ze. Beurskoersen voorspellen is namelijk - ondanks de patronen - wiskundig geneuzel in de marge. En zoals je terecht zegt slechts "deels" te voor- spellen. En meestal slechter dan "Flip a coin" zou ik zeggen. Bij mijn model dat alleen naar de cijfers van onderne-mingen kijkt, ligt dat anders.
Een beursgenoteerde onderneming is een schip dat vaart met een uitgezette koers. En koers, die op grond van mijn model ook is in te schatten. Intussen is er 13 jaar openbaar trackrecord opge- bouwd met een 98,2% betrouwbaar- heid mbt. de zwaar weer voorspelling (die overigens daarna pas zichtbaar wordt op de beurs). Aangezien zowel Walshäusl (2013 - achteraf) als ikzelf met de conceptuele gedachte in mijn proefschrift (2000) en thans via ons trackrecord (2015) real life hebben aangetoond dat door het uitsluiten van de "slechte ondernemingen" elk beleggingsresultaat tov de index kan verdubbelen, kun je dit inderdaad - zoals je zegt - beschouwen als een voorspelling. Maar dan alleen over de gevolgde koers van de onderneming, en niet van de beurs. Dat er gemiddeld na 18 maanden de hoogste correlatie gemeten wordt is mooi meegenomen; ik beschouw het echter niet als een maatstaf. Het is wel een voorspelling op bedrijfsniveau die hout snijdt en die als antwoord op de going concern problematiek voor meer doeleinden dan alleen beleggen is te gebruiken. De recente ontwikkelingen bij Abengoa en Scholz met betrekking tot hun obligaties werden niet alleen gedocumenteerd maar ook nog eens publiekelijk door derden gepresenteerd.
zie : http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/ronboer/24346862/__Obligaties_Abengoa_op_de_pijnbank__.html

Rene van Wingerden

@Willem: koersen zijn niet te voorspellen als die volledig random zijn. Dat is alleen zo indien de markt perfect efficient is. We weten dat de markt dat niet is. Dus bewijs uit het ongerijmde: als de koersen niet volledig random zijn, zijn er dus patronen. Het herkennen van die patronen is natuurlijk erg moeilijk. Maar principieel zijn niet-random koersen (deels) te voorspellen.

En wat maakt een onderneming 'goed of slecht' in jouw context? Ik vermoed gegeven jouw model de kans of de onderneming in zwaar weer komt. Is dat dan niet een voorspelling?

Willem D. Okkerse MBA CEO OK-Score Institute

@jeroen
Jan schreef ook als voorbeeld over de OK-Score. Dit is expliciet niet een voorbeeld van "BIG data"maar van "SMALL data". Een tot 175 velden (7 jaar x 25) gereduceerde standaard aan invoervelden op het hoogste aggregatie niveau uit de balans en de winst- en verliesrekening.
Als tweede merk ik graag op dat beursvoorspellingen NOOIT te maken zullen zijn. Wel fundamentele analyses of een bedrijf goed of slecht is. En omdat niet alleen uit mijn PhD onderzoek, maar ook dat van Walkshäusl uit 2013 van de UNI van Regensburg staat het nu eenmaal vast dat bij het weglaten in de beleggingen van de slechte ondernemingen (zeg de IMTECHS en GRONTMIJS van deze wereld het rendement van de index kan verdubbelen wordt een dergelijke voorspellende methode (over het bedrijf ergo niet over de beurs) ook in de beleggingswereld interessant. Vooral als je die bokken en schapen al twee tot drie jaar voordien kunt scheiden.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.