Opinie

Badmeester in een leeg zwembad

Twee weken geleden publiceerde de AFM haar bevindingen volgend uit de jaarlijkse monitoring. Het rapport is een vrij kwantitatieve verhandeling over de jaren 2010 tot en met 2014. Mondjesmaat worden verschillende aspecten van het rapport door de incrowd-journalistiek belicht.

Wat onder andere opviel is dat het aantal vergunninghoudende kantoren dalende is. Dat wordt in het rapport toegeschreven aan een aantal factoren.

Ook het aantal externe accountants laat een scherp dalende trend zien. Dat laatste krijgt naar mijn mening onterecht weinig aandacht in het rapport en in de media. De daling in het aantal kantoren is wellicht nog enigszins te verklaren en zou je ook als een positieve trend kunnen zien. Het zou kunnen duiden op specialisatie in assurance, wat mogelijk een positief effect heeft op de controlekwaliteit. Een daling van het aantal professionals daarentegen?

De trend in het aantal externe accountants (-15 procent in vijf jaar) blijft onverklaard. Is het de vergrijzing? Hebben we een heel contingent externe accountants gewogen en te licht bevonden? Is de lol er wel een beetje af? Zijn ze weg gepest? Ik weet het niet.

Ik bedoel - aan de beloning kan het niet liggen. Ook de gemiddelde omzet per externe accountant laat volgens de AFM-monitor een stijging zien. Klaarblijkelijk een aspect van marktwerking dat wel functioneert.

Nou moet iedereen natuurlijk zijn eigen carrière inrichten maar ik denk dat we toch eens even wat exitgesprekken moeten gaan voeren. Ik zou wel iets meer dan een anekdotisch onderbouwd gevoel willen hebben bij deze daling. Wie verlaten het beroep en waarom? En misschien nog wel belangrijker, stokt de instroom?

Zeker als ik de AFM was, zou ik dit inzicht willen hebben. Badmeester zijn in een leeg zwembad is gewoon niet leuk. Belangrijker nog: het lijkt me een vrij veilige aanname dat er een causaal verband is tussen controlekwaliteit en het aantal professionals dat zich daarmee bezig houdt (dames en heren wetenschappers, kom er maar in…). Dus minder mensen, minder kwaliteit.

Het kan natuurlijk zijn dat kantoren al op kwaliteit zijn gaan belonen en de slechte broeders er uit voorzorg uit gekieperd hebben. Zou leuk zijn maar als we straks ‘macro’ gezien te weinig accountants hebben, denk ik dat we ergens een kindje met het badwater hebben weg gegooid. Een niet zo goede accountant is wellicht nog beter dan geen accountant.

Betrek het voorgaande op de markt als geheel dan is het logisch om te concluderen dat kantoren, uit capaciteitsgebrek, afscheid gaan nemen van klanten. Dit gebeurt al en meestal gaan de meest risicovolle klanten als eerste. Waar die blijven? I don’t know. Maar dat is juist de groep waar een extra paar ogen het hardst nodig is. Dan zit je als maatschappelijk verkeer mooi met de gebakken peren.

Persoonlijk denk ik dat bovenstaande trend veel meer effect heeft op kwaliteit dan wat we vastleggen in ons controledossier. Iedereen (inclusief de AFM) weet hoe moeilijk het is om goeie mensen, met ervaring, te vinden. Dus als dit echt een trend is die zich voortzet, zijn we tien jaar verder voordat we dit gekeerd hebben.

Begrijp me niet verkeerd - dit is geen pleidooi voor kwantiteit boven kwaliteit. Maar wel voor een wat evenwichtigere discussie op een niveau dat dossiers, externe accountants en kantoren overstijgt. Anders ben ik bang dat we over vijf jaar met weemoed terug kijken op de kwaliteitsscores van de afgelopen jaren.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

Gerelateerd

12 reacties

Pieter de Kok

Joris, ik heb even gewacht met reactie, ik kan hier namelijk 1001 dingen over zeggen. Laat ik mij beperken tot mijn observatie dat De Accountancysector totaal ontwricht is. Met één been in oude wereld, oud denken, oud leiderschap krampachtig, andere kant micro reviews, micro regels & angstcultuur bij accountants & toetsers.

Ik houd mijzelf vast aan aantal vernieuwers die ik om mij heen zie, maar ik vrees met grote vrees dat het nog heel lang gaat duren voordat er weer iets van glans terugkomt in onze sector. Het mooiste vak is verzwakt door de angst.

De zogenaamde "herstel in vertrouwen"plannen zijn zoals recent simpel wordt aangetoond niet de oplossing. Krampachtig. Aan de andere kant van het spectrum hebben wijzelf recent ook ervaren hoe de angstcultuur vat heeft op gezond verstand en realisme.

Ik hoop dat alle kantoren die wel proberen de glans te bewaken, te injecteren, te vernieuwen een prachtig vol zwembad met klanten en dito mensen krijgen, want dat gun ik ze allemaal van harte.

Erik

Als er minder accountants zijn, worden hun diensten schaarser en de concurrentie minder. Dat zou juist verlaging van budgetdruk en verhoging van de kwaliteit tot gevolg kunnen hebben.

Richard Overweg

Ik denk dat het grotendeels ook te maken kan heeft met de concurrentie op prijs. Hierdoor wordt het heel moeilijk gemaakt om echt de tijd en aandacht aan een klant te besteden die nodig is. Het tekort in budget moet vaak in de avonduren gecompenseerd worden. De concurrentie op prijs wordt vaak veroorzaakt doordat de gecontroleerde de kwaliteit van een accountant onvoldoende kan inschatten. Hierdoor verschuift het accent automatisch naar de prijs. Het zou goed zijn om eens na te denken over een verlegging of verbreding van het opdrachtgeverschap aan de accountant en meer te kijken hoe er direct bij de offerte op kwaliteit beoordeeld kan worden. Hoe kan het maatschappelijk verkeer waarvoor gecontroleerd wordt, meer (financieel) betrokken worden bij de accountantscontrole. Joshua Ronnen een Amerikaanse hoogleraar heeft al eens wat onderzoek gedaan op dit gebied.

Joris

Bedankt voor de aanvullingen uit de praktijk Jan. Ik herken de punten en kan alleen maar concluderen dat het naïef is om te denken dat marktwerking dit op gaat lossen.

Jan Wietsma

Goed stuk. Heb het afgelopen jaar meerdere kantooreigenaren gesproken die opmerken dat er straks te weinig accountants zijn om alle wettelijke controles uit te voeren.

Een deel van deze bestuurders geeft aan dat zij externe accountants hebben laten uitschrijven omdat deze externe accountants te weinig of geen wettelijke controles deden. Een reden die ook werd genoemd is dat de externe accountant - na meerdere dossierreviews - niet aan de kwaliteitseisen voldeed.
Een aantal bestuurders gaf aan dat de uitschrijving van de externe accountants ook een correctie was op het feit dat men bij de aanvraag van de WTA wel heel veel accountants had ingeschreven als externe accountant. (Reductie van kosten)

Daarnaast heeft de crisis ook gezorgd voor een 'gat'. Er is in die tijd behoorlijk gesaneerd. Kantoren zijn gestopt met het vergoeden van de opleiding. Accountants zijn uitgestroomd naar het bedrijfsleven.

Daarnaast blijkt de vervangingsmarkt van externe accountants niet bijster groot te zijn, waardoor studenten eerder voor andere opleidingen dan die van accountancy kiezen. Het aantal opleidingen dat nog een volledige opleiding tot accountant aanbiedt is ook geslonken.
Daarnaast wordt het beroep van en de opleiding tot accountant al meerdere jaren niet meer gepromoot op carriere- en studiedagen. Voor de crisisjaren gaf de beroepsorganisatie daar nog acte de presence. Een tijdje geleden sprak ik een opleider die aangaf dat we door een beperkte instroom in het beroep en een relatief grote instroom uit het beroep te maken hebben met een gat van 10 jaar, voordat het aantal externe accountants weer op peil is.

Dat zijn dus inderdaad zaken om ons als beroepsgroep zorgen over te maken.

Hans Hoekstra

Joris, goede observaties waarbij inderdaad de terugloop van het aantal externe accountants bijzonder is.
Tsja, waar ligt dit aan (zo maar wat eigen waarnemingen):
- generieke dalende belangstelling voor het beroep
- slechte werk/prive balans
- achterblijvende beloning in relatie tot het voorgaande punt
- verder zie ik accountants afstand nemen van hun registratie als RA vanwege allerlei PE verplichtingen waar men niet op zit te wachten
- niet iedere accountant gebruikt zijn deskundigheidsaanduiding in de praktijk en doet daarom er afstand van (vaak in relatie met het voorgaande punt).
Dat het aantal vergunninghoudende kantoren daalt vind ik niet zo vreemd: houd maar eens een adequaat kwaliteitsstelsel in de lucht dat de toets van de AFM kan doorstaan.

Arthur van Bemmel

Mooi stuk Joris. Niet alleen stof tot nadenken, dit vraagt ook om verder onderzoek.

Uit cijfers van de laatste jaren valt al op te maken dat de groep accountants in business steeds harder groeit. Veelal zijn dit accountants die voorheen in het openbare beroep actief waren. Dit verklaart de dalende trend. Het is echter geen antwoord op het waarom.

En uit de geluiden die ik momenteel opvang valt op te maken dat de instroom van nieuwe accountants ook afneemt. Een zorgelijke ontwikkeling die uiteindelijk ook de kwaliteit zal raken.

Martin

Deze week in het kader van PE-punten nog een zede-preek gekregen van het BFT. Quote: "Jullie dienen braaf te zijn, anders pakken we jullie aan." Wie wil er nog kop van jut zijn of joker op het verjaardagsfeest? Geen beloning weegt toch op tegen verlies van trots of eigenwaarde. Goed stuk!

Willem D. Okkerse MBA CEO OK-Score Institute

Wij begrijpen de zorg voor het maatschappelijk verkeer volledig; gelukkig kunnen gelieerde partijen rekenen op adequate bijstand

Alexander

De weerbarstige spanning tussen de theoretische werkelijkheid en praktische werkelijkheid prachtig in beeld gebracht. Chapeau!

- Dus minder mensen, minder kwaliteit
- Waar blijven de risicovolle klanten?
- Een evenwichtige discussie overstijgt het niveau van dossiers, accountants en kantoren.
- Badmeester in een leeg zwembad is gewoon niet leuk!

Ik ben erg benieuwd naar de komende ontwikkelingen!

Sacha

Accountantscontrole is gewoon niet cool meer denk ik...En daarbij, wellicht heeft de AFM een zwaar schrikeffect teweeg gebracht de afgelopen jaren. Aan de andere kant...er moeten controleurs blijven namens het maatschappelijk verkeer. En kan het niet goedschiks (privaat), dan maar kwaadschiks (publiek). Tip: Maak accountantscontrole weer cool...

Dennis

Leuk prikkelend stuk, stof tot nadenken...

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.