Opinie

'Mama is een hele dure rekenmachine'

We zitten in de auto samen met onze dochter van zes jaar en we hebben het over ons beroep. Wat papa doet is makkelijk te beantwoorden vindt Zoë: "Papa maakt reclames." Maar wat doet mama eigenlijk als accountant? Papa heeft daar het antwoord op: "Mama is eigenlijk een hele dure rekenmachine!"

Er volgt een lachsalvo vanuit de achterbank en ook mijn man kan zijn lach niet onderdrukken als hij mijn toch redelijk verontwaardigde gezicht ziet. Zoë maakt het nog een tikje erger: "Ik dacht dat mama de hele dag rond reed in haar Mini!"

Ik zucht… en kijk uit het raam. Het gelach op de achtergrond wordt zachter als ik in mijn gedachten verzink. Hoe ziet de buitenwereld mij als accountant?

Er is mij wel eens verteld dat een accountant iemand is die een probleem oplost waarvan je niet eens wist dat het er was en op een manier die je niet begrijpt. Tja, herkenbaar. Hoe vaak zit ik niet met ondernemers aan tafel die het probleem niet eens zien, terwijl ik drie stappen verder ben en de oplossing al heb.

Toch probeer ik als accountant in Jip-en-Janneke-taal de ondernemer mee te nemen in mijn gedachtegang. Vol overgave begin ik mijn verhaal. Helaas wordt zo’n gesprek vaak onderbroken door een medewerker of een telefoontje, waarbij de ondernemer steevast zegt: "Ik ben net in gesprek met mijn boekhouder."

De rest hoor ik al niet meer. 'Boekhouder', geen beschermde titel, maar wel eentje die ik vaker hoor dan mijn welverdiende-door-hard-te-werken-en-studeren-titel 'accountant'.

De 'accountant' wordt vaak geassocieerd met 'veel geld verdienen'. Een aantal jaar geleden kwam ik met een nieuwe bril bij een klant. In plaats van een compliment te maken zei de ondernemer: "Graag gedaan van mijn geld."

Eerlijk is eerlijk, het was wel een dure designersbril, maar deze opmerking had ik niet verwacht.

Dat gevoel van verbazing kreeg ik onlangs weer toen ik kleding aan het kopen was. Ik twijfelde of ik een bepaald setje kleding moest kopen, want het was vrij casual en dat kon ik niet aan met werken. De winkelmedewerkster vroeg aan mij wat ik voor beroep deed, waarop ik (vol trots) antwoordde dat ik accountant was. "Joh, dan kan je toch best allebei de setjes kopen, je verdient als accountant daar vast genoeg voor." Met een rode kop dook ik mijn kleedhokje in.

Op verjaardagen wordt er steevast gevraagd of ik nog interessante fraudezaken heb opgelost. Waarom moet ik toch elke keer vertellen wat ik niét doe? Op een verjaardag vraagt men of ik koffie wil. Ik antwoord dat ik geen koffie drink, waarop de opmerking volgt "hoe ik dan in hemelsnaam mijn dag door kom als accountant".

Blijkbaar doe ik in hun ogen saai werk. Het beeld dat ik van een accountant heb is anders dan hoe het maatschappelijk verkeer de accountant ziet.

Een paar weken later na het bewuste gesprek in de auto met man en dochterlief rij ik in mijn Mini naar een klant. Het is warm, ik doe mijn raam open en hoor net nog een oud mannetje zeggen "kijk, daar heb je weer zo’n adviseurtje". Ik glimlach, van 'boekhouder' naar 'adviseurtje', het moet niet gekker worden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Claudia Koppen-van Rouwendaal AA is werkzaam als manager Servicedesk Klanten bij Infomedics BV. Tot eind 2018 was ze bestuurslid van NBA Young Profs.

14 reacties

vanus

Een eerdere reactie is verwijderd. Deze was te negatief.
De reactie van Jules, en dan met name over de beroepskeuze van de partner van de schrijfster van dit blog is blijkbaar geen bezwaar.
Met name onderstaand zet aan tot denken, … bij mij:
Papa handelt in halve waarheden voor mensen die in hele grote huizen willen wonen. Mama handelt ook, maar in hele waarheden voor mensen die in alle huizen wonen.
Als de accountant zich volgens deze tekst alleen bezig houdt met hele waarheden waar komt de grondslag dan vandaan van de niet te stoppen waslijst van minder fraaie dossiers en de voortdurende kreet om positieve input en hulp vanuit NBA?
Het lijkt mij geen goede reclame voor de accountancy om regelmatig minder fraai in het nieuws te komen.
Blijkbaar heeft de auteur er geen enkel probleem mee.

Hans Kuipers

@Jules
Alweer een bijdrage die alleen van jou hand tot stand kan komen.
Het was wel weer een tijd geleden maar het doet me goed.
Bedankt en het gaat je goed daar aan de andere kant van de grote plas.

jules muis

@ CK-vM
Ik heb geprobeerd me alternatief voor te stellen hoe het familie gesprek ook had kunnen gaan tussen de vier wielen van de familie. Met als enig risico de Raad van Reclame op mijn dak te krijgen, maar dat risico nemen we graag voor het goede doel.



“Goh meiske, weer zo’n goede vraag. Vorige vacantiereis ging het nog ongemakkelijk over de bloemetjes en de bijtjes, weet je nog? Weer zo’n lange termijn doordenkertje.

Het verschil in papa’s werk en mama’s heeft iets te maken met het scheuren naar je vacantiebestemming of het auto-zeilen.

Papa handelt in halve waarheden voor mensen die in hele grote huizen willen wonen. Mama handelt ook, maar in hele waarheden voor mensen die in alle huizen wonen.

Papa is meer bijziend dan verziend in het meeste wat hij doet. Mama beiden, lucky duck.

Als papa zijn werk niet goed doet moeten we misschien naar een kleiner huis, maar daar valt geen ziel op aarde van van zijn stoel. (Mama zou misschien wat anders over haar werk gaan denken, maar daar praten we wel over als het ooit zover komt).

Als mama haar werk niet goed doet doet dat vooral anderen een hoop pijn, maar kunnen we misschien wel in een stretched limousine op vacantie. Begrijp je?

Als papa zijn werk beter doet dan de mensen met wie d’ie werkt maakt dat ook mama’s werk veel makkelijker.Pain Quotidien op de plank.

Als mama haar werk beter doet dan andere accountants, voor iedereen, moet papa waarschijnlijk nog harder werker.

Papa gebruikt ongeveer 1% van zijn grijze massa in zijn werk, mama het dubbele. Dat krijg je als het oog op het een en op het ander moet houden.

Als mama net als papa zou werken, zou ze dat lang ongezien vol kunnen houden, maar meestal niet oneindig. Als papa net als mama zou werken zal hij per gisteren zijn baan verliezen waarschijnlijk om oneigenlijke redenen.

Als alle accountants even serieus als mama zouden werken zou de toekomst van haar beroep niet ter discussie staan.

Papa’s moedige momenten - halve waarheden kennen ook hun grenzen, goed onthouden - worden heel soms gezien en nog sommiger gewaardeerd; mama’s moedige momenten, die ander helft van de waarheid boven water te tillen en houden en presenteren- blijven meestal ongezien, te weinig gewaardeerd, vooral door/voor wie het echt aangaat.

Mama is alleen een hele dure rekenmachine als ze haar werk niet goed doet

Nah Jan(?), moet je toch eens naar de achterbank kijken: alle spruitjes in slaap! Zo’n verhaal werkt toch beter dan al die slaapmiddelentroep die je zo heftig aanprijst op TV”

Jurgen van der Vlugt

@Jacques U: Maar met een fraai impressionistisch portret van de klantorganisatie, konden ze ook zo veel meer dan met een blaartrekkend saai SOx-rapport!

Joan Zielhuis Vos

Claudia, een mooi een herkenbaar verhaal. En ik ben het met Carel eens dat we ons verhaal over het mooie accountantsvak blijvend moeten vertellen en uitleggen. Vooral in Jip & Janneketaal....

Ik kijk met plezier uit naar je volgende blog!

Jacques Urlus

Herkenbaar. Ik ben dan wel geen accountant, maar als voormalig EDP-auditor kwam ik in dezelfde situaties terecht. Daarom vertelde ik altijd op verjaardagspartijen dat ik schilder was. Een glimlach van mijn vrouw en einde discussie.

Rinus Leemans

Treffend artikel. Ik heb erg moeten lachen van de herkenbaarheid en de vele vooroordelen die bestaan.

Carel Verdiesen

Ha ha, inderdaad zo voelt het bij anderen vaak (niet altijd).
Misschien zelf (met hulp van de NBA!!!!!) toch nog eens goed duidelijk maken wie wij zijn, wat we doen, waarom we het doen en dus waarom we het zo leuk vinden.

NB Ben ik de enige die altijd zoveel moeite heeft met de "captcha code" Ik heb bijna een nieuwe (designer) bril nodig om ze te kunnen lezen....

Eric Veldman

Mooi verhaal collega. Ook hier in Almelo ben ik bij mijn klanten steevast "de boekhouder". Of op zijn Twents "'n Bookhoalder";-)

erik

t wordt inderdaad overbetaald

Joey

Mooi beschreven, maar het vak van accountant, boekhouder, controller, adviseur is voor de maatschappij vaak lastig begrijpen!

Complimenten! :)

Kim de Veer

Wat goed beschreven Claudia! Had laatst ook zoiets toen het bericht kwam dat er 5.000 ontslagen waren gevallen bij de Belastingdienst. Toen kreeg ik van een goede vriendin een bezorgd berichtje of dat ook op mij van toepassing was. Kennelijk is mijn beroep (belastingadviseur) zo saai, dat zelfs mijn eigen vrienden niet luisteren die enkele keer dat ik iets over mijn werk vertel. 'Iets met belastingen' is wat er blijft hangen en dus zal je wel bij de Belastingdienst werken ik blijkbaar dan de conclusie.

Jan Kramer

Compliment voor het artikel. Het is een zeer begrijpelijk verhaal.

Gerda Koppen

Wat mooi geschreven ik zelf had niet verwacht,dat mensen zo zouden reageren.
Ik zelf heb ervaren hoe hard je er voor moet werken om te worden wat je nu bent.
Ik vind dit artikel zo mooi het komt recht uit je hart Prachtig mijn complimenten.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.