NBA

Overeengekomen specifieke werkzaamheden: Controleren en toch geen oordeel?

Er komt een nieuwe specifiek Nederlandse standaard voor overeengekomen specifieke werkzaamheden: Standaard 4400N van de NV COS. De standaard bevat weliswaar niet veel nieuwe zaken, maar is wel duidelijker.

Want ook de nieuwe standaard 4400N leidt niet tot een overall conclusie over het object van onderzoek, de accountant spreekt geen zekerheid uit maar - zoals de standaard zegt - hij voert wel toetsende werkzaamheden uit die hij ook kan uitvoeren bij een assurance-opdracht. Anders gezegd: de accountant gebruikt de gereedschapskist die hij ook hanteert bij een assurance-opdracht.

Maar als de accountant geen zekerheid uitspreekt wat hebben gebruikers dan aan die standaard? De standaard is bedoeld voor gebruikers die het grootste deel van de puzzel al zelf in handen hebben, maar die nog één of een paar stukjes missen om tot hun oordeel te komen. Denk bijvoorbeeld aan een raad van commissarissen die weet hoe de beloning van de directie in elkaar zit, weet welke regels er zijn op het gebied van declaraties en hoe ze worden gecontroleerd. Maar als slotstuk van hun toezicht willen ze toch graag een aantal declaraties laten checken om voor zichzelf het vertrouwen te hebben dat de directie netjes declareert. In dat geval kan de raad van commissarissen aan de accountant vragen om van elk directielid twee declaraties te bekijken om vast te stellen dat deze adequaat onderbouwd zijn.

De accountant kan deze declaraties zelf selecteren, maar de raad zou ook kunnen aangeven dat de accountant naar bepaalde maanden moet kijken. Vervolgens zal de accountant met zijn gereedschapskist in de hand nagaan of individuele declaraties goed zijn onderbouwd. Hij kan vaststellen dat dit voor alle beoordeelde declaraties het geval is, maar hij kan ook vaststellen dat bij bepaalde declaraties bonnetjes missen, dat declaraties niet zijn geautoriseerd, of dat er meer is gedeclareerd dan volgens de richtlijnen van het bedrijf is toegestaan.

Bij zijn werkzaamheden kan de accountant gebruikmaken van zijn professionele oordeelsvorming. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een directeur die naar de US is geweest aangeeft een (contante) fooi van twintig procent te hebben gegeven in een restaurant. In de US is dat best waarschijnlijk, in Nederland ligt dat minder voor de hand. Een fooi van vijftig procent in de US zou waarschijnlijk ook tot een bevinding leiden. De accountant zal zich hier een oordeel over vormen

Wat de accountant alleen niet kan doen op basis van zijn werkzaamheden is de conclusie trekken dat de declaraties van de directie (in algemene zin) adequaat zijn onderbouwd. Omdat te kunnen doen moet de accountant nadenken wat er fout kan gaan met de declaraties , de procedures beoordelen die de organisatie zelf toepast om vast te stellen dat de declaraties adequaat zijn onderbouwd en op grond daarvan bepalen hoeveel werkzaamheden hij moet doen om tot een conclusie of een oordeel te komen.

Omdat de gebruikers de meeste stukjes van de puzzel in handen hebben, moeten zij ook nadrukkelijk bij de opdrachtverstrekking worden betrokken. Zij weten immers wat ze nodig hebben en kunnen de bevindingen ook plaatsen. Daarom kan de accountant zijn feitelijke bevindingen ook niet zomaar aan een ander geven. Dat wil niet zeggen dat een ander nooit iets aan de werkzaamheden van de accountant heeft. Daarom zal de accountant bij verstrekking aan een ander na moeten gaan of hij de context kan begrijpen en dus redelijkerwijs geen foute conclusies kan trekken.

Wij zijn benieuwd naar uw mening over deze verbeterde standaard. U kunt uw reactie uiterlijk 21 september 2015 insturen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Gerelateerd

5 reacties

Hans Kuipers

Ik vindt het punt dat je bij 3 hebt aangegeven wel het meest aansprekende nl.
3. Beide voorgaande opmerkingen doen de vraag opkomen of het voorzitterschap van de commissie Beroepsreglementering wel in handen moet worden gelegd van practici.

Ik merk op dat de sleutelposities allen zijn vergeven aan partners die met name verbonden zijn aan de BIG 4.

Zoals je zelf ook aangeeft zijn de professoren en wetenschappers die full time verbonden zijn aan een universiteit zwaar onder vertegenwoordigd.
Dit is wel de groep die dagelijks met de kern van het vak bezig zijn en een wetenschappelijke benadering ontwikkelen voor alle problemen binnen de accountancy. Vervolgens dien je het probleem praktisch te benaderen. Wat nu gebeurt is dat het wetenschappelijke gedeelte deels buitenspel wordt gezet.

Gezien het voorzitterschap van oa de beroepsreglementering niet makkelijk is te combineren met het partnerschap dient het NBA en natuurlijk ook de partners de komende periode deze posities te evalueren en te herzien.


Marcel Pheijffer

@Hans

1. Mijn reactie was ingegeven door het o zo simpele voorbeeld in onderstaand stuk. Inzake OSW zijn veel belangrijkere kwesties aan te reiken. Ik kom met dergelijke simplistische voorbeelden bij studenten al nauwelijks weg.

2. Nee, Peter zal om de door jou genoemde reden vast niet reageren.

3. Beide voorgaande opmerkingen doen de vraag opkomen of het voorzitterschap van de commissie Beroepsreglementering wel in handen moet worden gelegd van practici.

4. Zoals het ook d evraag is of het consultatiedocument inzake corruptie wel door de personen met het juiste profiel is opgesteld.

5. Kortom: wordt het niet weer eens tijd voor een stevige directeur vaktechniek binnen de beroepsorganisatie die wel ruimte heeft om met heikele voorbeelden te komen en daarop in te gaan?

6. Overigens hecht ik eraan te benadrukken dat voorgaande opmerkingen niet tegen Peter of de andere bij regelgeving betrokken personen is gericht ('nothing personal, strictly business). Ik maak ze dan ook louter om de vraag op te roepen of er met betrekking tot regelgeving wel volgens de juiste en meest optimale structuur wordt gewerkt. Ook qua geloofwaardigheid naar buiten toe.

7. Het gaat overigens om een aspect dat ik mis in de enquete over de governance - waarvan de commissiestructuur deel uitmaakt - van de NBA.

Hans Kuipers

Ik denk niet dat het verstandig is van een BIG 4 partner om in te gaan op specifieke gevallen waarin de eigen organisatie partij in is. (zie reactie Marcel)
Ik merk wel op dat de afgelopen twee jaar de beschreven onderwerpen in de artikelen die opgesteld worden door de verantwoordelijke partners wel een heel algemeen en veilig karakter hebben.

Hiermee wil ik aangeven dat een standaard 4400 wel van invloed is op de werkzaamheden van een registeraccountant maar dat het onderwerpen zijn waardoor we bij het lezen en bestuderen niet van ons stoel vallen.

Marcel Pheijffer

@Peter

Het declaratievoorbeeld is wel een heel simpel voorbeeld van OSW.

Wellicht biedt mijn blog inzake de Delta Lloyd-casus Peter (of anderen) ook inspiratie om als hoogleraar en voorzitter van het Adviescollege op een wat steviger voorbeeld in te gaan.

Hans Hoekstra

Ik kan me nog herinneren, vanuit mijn colleges Controleleer, dat het idd zo is dat de accountant bij overeengekomen specifieke werkzaamheden gebruik maakt van een scale aan werkzaamheden die hetzelfde zijn als bij aan assurance opdracht.
Wat opmerkelijk is, is dat bij uit de richtlijnen nadien de passage eruit gehaald is die aan gaf dat alleen zekerheid kon worden ontleend aan de (uitkomsten van) de overeengekomen werkzaamheden. Die passage verschafte die duidelijkheid die in dit artikel aan de orde is. Ik vraag me af of deze passage niet weer expliciet in deze standaard opgenomen moet worden.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.