Opinie

Overheidsverslaggeving: wie kul zaait zal kul oogsten

De argumenten van het ministerie van Financiën tegen invoering van het baten-lastenstelsel voor de overheid lijken op een repeterende plaat.

De reactie van Financiën op Kamervragenover het onderwerp is een bekend kluitje-in-het-riet verhaal. Dat krijg je als je een Houten Klaas kas/verplichtingen-rapporteringssysteem doeltreffendheid wilt toedichten.

Tijdens de verhoren van de Commissie de Wit bestempelde ik het huidige verslaggevingsstelsel als ‘misschien-niet-stenen-tijdperk maar wel middeleeuws’. De minister heeft echter zelfs geen tijd voor excuses aan Luca Pacioli, de Italiaanse onverlaat die eind middeleeuwen het dubbel boekhouden schijnt te hebben uitgevonden.

We gaan niet alle argumenten uit het verleden herhalen. Maar nu we een minister van Financiën hebben met een Nederlandse en een Eurozone pet op, die (verdiend) een verlenging van die dubbelrol ambieert na 30 juni, die het accountantsberoep (even verdiend) soms verwijtend toespreekt over kwaliteit en transparantie, en die vanuit zijn Eurozone-functie toch als eerste mag begrijpen dat je niet alsmaar kunt hameren op een sterkere (Banken) Unie zonder er bij te zeggen dat de financiële huishouding van zo’n gemeenschappelijke zone schreeuwt om een gemeenschappelijke taal en dat dat evenzo geldt voor de nationale overheden, nemen we even de kans hem daarop aan te spreken.

Het kas-en-verplichtingenstelsel waar 'Den Haag' nu al decennia zo aan hangt, ontneemt de belastingbetaler een adequaat zicht op niet alleen big tickets zoals de sociale paragraaf van BV Nederland, maar ook op de financiële staat van een staatshuishouding die zich steeds verder verweven ziet in complexe (latente) internationale financiële constructies. Die laatste komen we nu slechts off balance sheet tegen als een exponentieel gestegen latente verplichting in een voetnoot. Let wel: we praten hier over torenhoge internationale verplichtingen met een niet te onderschatten risicoprofiel.

Hoe gek het kan worden blijkt uit de jaarlijkse mentale spagaat van onze minister die enerzijds als voorzitter van de Eurozone de balans aftekent van het European Stability Mechanism (ESM) waarop een activa figureert van ruim 620+ miljard (het niet opgeroepen kapitaal van de ESM), maar waarvan de nationale tegenpost niet te vinden is, in de Nederlandse (36 miljard euro) noch in de Griekse (18 miljard euro) staatsschuld. Alleen als een (alweer) off-balance sheet kattenbelletje.

In het meest pregnante geval van dit moment, Griekenland, leidt dat tot een boterzacht activa met onderscheiden gevolgen voor stakeholders. En dat met bedragen waarvan de enkelvoudige boekhoudkundige behandeling Pacioli in zijn graf zou doen tollen.

In de ESM-verslaggevingstaal is die vordering op Nederland van 36 miljard ‘kat-in-het-bakje’. Maar voor de Nederlandse overheidsverslaggeving en die van alle andere Eurozone-landen is het dus slechts een voetnoot in de overheidsverantwoording. Deze inconsistente positie heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. En je lost hem niet op door dit soort verschillen maar te laten voor wat het is.

Tja, en dan de argumenten van Financiën tegen invoering van een batenlastenstelsel.

Allereerst het feit dat het batenlastenstelsel oordeelsgevoeliger is. Stel je voor zeg, dat we ook nog onze hersenen moeten gebruiken of, worst case scenario, dat de deskundigen het oneens zouden zijn! Het is een drogreden. Alsof de keuze van het verslaggevingskader zelf niet het belangrijkste eerste oordeel is en we vervolgens de verslaggeving van ieder oordeel kunnen strippen.

Het argument gaat ook in tegen de plannen van de International Accounting Standards Board (IASB) om het voorzieningenstelsel minder korte-termijnmechanistisch te maken en meer dynamisch, economisch relevant en oordeelsgevoelig. Het argument van Financiën is slechts een rookgordijn dat ons het zicht ontneemt op het werkelijk oordeel dat hier wordt uitgesproken: 'Wij prefereren precisie over relevantie omdat het ons makkelijker uitkomt.'

Dan zijn er nog wat oneigenlijke argumenten over de vertraging van de invoering (door wie of wat veroorzaakt?) van EPSAS, het door de Europese Commissie gewenste baten-lastenstelsel voor Europese overheden.

En oh ja, dan zijn er nog de door Financiën genoemde evoluerende (macro-) rapporteringseisen van de Europese Monetaire Unie (EMU) die als substituut voor EPSAS zouden kunnen dienen. Als dat argument al zou gelden, kunnen we op microniveau ook overgaan op het elimineren van managementinformatiesystemen: we doen toch ook al aan externe financiële rapportering?

Hier worden ambtelijk-politieke spelletjes gespeeld met de essentiële randvoorwaarden voor een bloeiende EU/Eurozone economie. Die wordt mede mogelijk gemaakt door twee kwaliteitsverslaggevingsvleugels die we niet van elkaar kunnen en moeten scheiden: die van de overheid en de private sector. Er is een steeds sterkere samenhang tussen die twee. Vooral nu we ook nog met veel crisispijn de too big to fail en bail out component in die economie hebben onderkend.

Wie kul zaait zal kul oogsten. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

20 reacties

WG

@Jules Muis: "Let wel: de huidige governance constellatie heeft wel de democratische zegen gehad van hen die ten onzent de democratie uitmaken, waaronder de meeste nationale parlementen. En is met open ogen en oren prealabel aanvaard door diegenen die er in acteren, waaronder Uw hoogachtend, in zijn rolletje als (jawel) onbezoldigd Eurozone veldwachter. "

Op https://www.ndax.nl/drive/AssetDevelopmentPlanGreece.pdf is het plan te vinden welke met grieks belastinggeld opgebouwde assets overgeheveld moeten worden.

Willem Gravesande

@Jules Muis:

Vandaag lijkt het erop dat Griekenland in totaal 86 miljard uit het Europees noodfonds ESM krijgt.

In ruil voor het geld moet Athene onder andere de belasting voor vrachtvervoerders verhogen, de prijzen van generieke geneesmiddelen verlagen, het stelsel van sociale voorzieningen herzien, de Financial Crimes Squad (SDOE) versterken, de vervroegde pensioenen afschaffen en de belastingvoordelen voor de eilanden in 2016 stopzetten.

Bedrijven moeten daarnaast de kans krijgen om onderling beter te concurreren en een effectievere kans krijgen om te starten en te groeien. Volgens de trojka moet de economie op deze manier groeien, sterker worden en beter concurreren met het buitenland. Onderdeel van dit plan is een effectieve kartelwaakhond.

Daarnaast wordt de energiemarkt gedereguleerd.

Ook moeten de Grieken verder gaan met het privatiseringsprogramma van staatseigendommen maar het lijkt er echter op dat dit in dit pakket slechts een onderdeel is.

WG

@Jules Muis 18 juli 2015

Dank voor de reactie.

Het is in deze reacties niet de bedoeling om personen of instellingen te diskwalificeren. Er wordt serieus op feiten gebaseerd onderzoek gedaan en het gaat om serieuze bedragen, zoals in Annex II van het geciteerde TREATY ESTABLISHING THE EUROPEAN STABILITY MECHANISM is te zien.

Het is voor te stellen dat de Griekse bevolking problemen heeft met de asset-stripping mechanismen in https://www.ndax.nl/drive/GreekRealEstateAssetFinancing.pdf , welke nader ingevuld zijn in de recente https://www.ndax.nl/drive/Archive53.zip en https://www.ndax.nl/drive/ArchiveCR.zip

Jules Muis

@ Willem Gravesande

Ah, de gemaskerde visser in troebel water is terug op oorlogspad!

Tja, de bestuursstructuur van de EU(zone) Noodfondsen, daar kan een hoop en is al het nodige over gezegd en geschreven, inclusief Uw suggestieve posits - door de baard van de spreker heen gemompeld - dat het maar een feodale opzet is: te veel noblesse, te weinig oblige?

Is ook een beetje haastwerk geweest, en er kan altijd best iets, in dit geval zelfs meer, aan verbeterd worden; waarschijnlijk beter of pas als het wat meer windstil is geworden in Eurozone land. Let wel: de huidige governance constellatie heeft wel de democratische zegen gehad van hen die ten onzent de democratie uitmaken, waaronder de meeste nationale parlementen. En is met open ogen en oren prealabel aanvaard door diegenen die er in acteren, waaronder Uw hoogachtend, in zijn rolletje als (jawel) onbezoldigd Eurozone veldwachter.



( Mijn vader heeft decennia de titel gehad van onbezoldigd rijksveldwachter, maar hij werd uit andere hoofde wel betaald; zo gaat het vaak ook met de beloning van landen vertegenwoordigers in internationale instellingen: nominaal Pro Deo, maar niet voor niets; iets wat best wel wat meer debat kan gebruiken)

De punten die U aanhaalt, allemaal publiek, zijn interessant maar onvolledig, en soms onjuist in Uw kritiek. Bovendien hebben ze maar zijdelings betrekking op het hoofd thema wat ik in deze blog probeer aan te snijden, de noodzaak, decennia al, tot een gemeenschappelijke verslaggevingstaal te komen, en het balletje balletje gevaar als dat niet gebeurt. We zien het voor onze ogen gebeuren.

Professional Secrecy?: Lijkt me niets fout mee. Klinkt wat omineus misschien voor diegenen die achter alles iets zoeken, maar maar spreekplicht-zwijgplicht-spreekrecht-zwijgrecht is in hun gezamelijkheid een belangrijk deel van ordelijk process, als voorwaarde voor ordelijk beleid. Wel ben ik van mening dat in statutaire bepalingen in het algemeen veel te veel aandacht wordt gegeven aan de (individuele) verplichtingen alleen, en veel te weinig aan ook de rechten die bestuurders, toezichthouders, collectief en individueel hebben om aan hun veel geciteerde verplichtingen te voldoen. Zo zijn hier in de VS de rechten en verplichtingen van meerderheids en minderheidsstemmen veel evenwichter onderwerp van debat en regelgeving. Zo vind ik het Continentaal-Europese “college” bestuursmodel veel te veel verhypothekeerd met de ‘might makes right’ gedachten, inclusief de suggestie dat de minderheid maar moet liegen waar het gaat om de verdediging van een meerderheidsstandpunt. Ik kan me nog iets voorstellen om je achter een meerderheidsstandpunt te stellen bij transactionele beslissingen, of benoemingen, maar bv op het punt of in het geval van goedkeuring van een jaarrekening verliezen we veel te veel door minderheidsstandpunten te begraven. Kortom, deze Artikel 34 regel staat niets in de weg om gewoon de participeren in een debat waar mensen van mening kunnen verschillen, op basis van publieke informatie, vooral wanneer in het publiek belang.
Wettelijke immuniteit?: Yop, goed geciteerd, heel gebruikelijk bij internationale instellingen. Misschien een pikant punt over het hoofd gezien: De Board of Auditors wordt in deze opsomming niet benoemd, kennen als enige acteur(s) geen wettelijke immuniteit. De reactie is dan gauw, maar dat moet wel zo gauw mogelijk geregeld worden, gelijk getrokken worden. Maar dat zou mijn voorkeur niet verdienen. Dat is de goedkope oplossing. In ben een sterk voorstander NIEMAND in de internationale instellingen wettelijke immuniteit te geven, en zie uberhaupt niet in waarom dat zou moeten - een treasurer is een treasurer, private sector, publieke sector - behalve voor dat deel van de top dat politiek-democratisch afgerekend kan worden. Voor alle multi-laterals.
Taxation?: Ja, die exemption is ook algemeen gebruik, en er mag best eens goed naar gekeken worden niet alleen op fairheid, maar ook verstand: Het IMF en de Wereldbank nemen een behoorlijk stuk prime real estate in beslag hier in Washington DC, en dat is gewoon niet bevorderlijk voor de relatie met de rest van de stad; staat in de weg gezien te worden als ook een goed institutioneel citizen. Maar dit is voor de aandeelhouders ( overheden, inclusief belastingbetalers) ook een bedrijfseconomische ‘location choice’.

Heeft U dus niet voor niets zitten te vissen. Het zijn geen onbelangrijke vragen. En er is veel meer over te zeggen. Met name waar het gaat om instellingen die naar de aard van hun bezigheden moeten kunnen vertrouwen op discretie of anders hun functie niet kunnen vervullen. En dat niet misbruikt wordt. Als de democratische afrekening maar tanden blijft hebben.


Ik sluit hier het debat, wat deze bijdrage aangaat, wel met U af. Het zal ongewtijfeld in het verdere eurozone traject nog wel voortgezet worden.

Het staat U vrij deze vangst terug in het water te gooien.



WG

@Jules Muis 10 juli 2015

"Stay tuned, de denouement naakt."

Op https://www.ndax.nl/drive/GreekRealEstateAssetFinancing.pdf is hiervan een onderdeel te vinden.

WG

@Jules Muis 9 juli 2015:

"De ESM/EFSF website geeft U, ook via het gepubliceerde jaarverslag, een weelde aan informatie hoe er gedacht wordt over risico management; en de positie van Griekenland. Dat is publieke informatie, and fair game voor analyse en discussie."

Hier een aantal artikelen uit het verdrag:

Article 34. Professional secrecy. The Members or former Members of the Board of Governors and of the Board of Directors and any other persons who work or have worked for or in connection with the ESM shall not disclose information that is subject to professional secrecy. They shall be required, even after their duties have ceased, not to disclose information of the kind covered by the obligation of professional secrecy.

Article 35. Immunities of persons. 1. In the interest of the ESM, the Chairperson of the Board of Governors, Governors, alternate Governors, Directors, alternate Directors, as well as the Managing Director and other staff members shall be immune from legal proceedings with respect to acts performed by them in their official capacity and shall enjoy inviolability in respect of their official papers and documents. ...

Article 36. Exemption from taxation. 1. Within the scope of its official activities, the ESM, its assets, income, property and its operations and transactions authorised by this Treaty shall be exempt from all direct taxes. ...

Het is in wezen een mechanisme voor de overdracht van met belastinggeld gefinancierde publieke middelen naar een aantal aristocraten. Een beetje muis geeft hier een reactie op.

WG

@Jules Muis 10 juli 2015:

Op https://www.ndax.nl/drive/ArchiveCR.zip is nog een off-balance sheet kattenbelletje te vinden.

Willem Gravesande

@Jules Muis 10 juli 2015: "Stay tuned, de denouement naakt."

Op https://www.ndax.nl/drive/Archive53.zip zijn de ingredienten te vinden.

Jules Muis

Ah, Wullem,

Toen ik tien jaar geleden bij publieke herhaling een gokje waagde over de toen nakende implosie van het financieel systeem verborg iedereen - et tu Willem? - zich ook al achter 'schuivende panelen'.

Stay tuned, de denouement naakt.

Wat het spannend maakt voor ons stereotiepe accountants - ik ben er nog steeds een trots lid van: een kinderhand is gauw gevuld... - is de vraag of financiele verslaggeving nog een verschil zal uitmaken in het zoeken naar een ( Griekse) oplossing, en/of in het verwerken van die oplossing.

Daar en vooral daarenboven is het in deze opinie column om te doen.

Van pretend and extent, naar present and pretend?

Willem Gravesande

@Jules Muis 9 juli 2015:

Dank voor de reactie.

"Toch een beetje een WillemG-onkarakteristiek dom verzoek"

Welke hypothese met dit verzoek testen kunt U slechts raden.

"De ESM/EFSF website geeft U, ook via het gepubliceerde jaarverslag, een weelde aan informatie hoe er gedacht wordt over risico management; en de positie van Griekenland. Dat is publieke informatie, and fair game voor analyse en discussie."

Zoals U kunt raden hadden we dit reeds bekeken.

"Wat er misschien nog gaat gebeuren: deze muis zal die speculatieve kat niet op het gladde spek binden."

Jammer voor de bevestiging van het stereotyp van de accountant (grote achteruitkijkspiegels, geblindeerde voorruiten).

@webredactie: We moeten erg wennen aan de gebruiksinterface met de schuivende panelen. Om een beetje reactie te geven moet je minimaal 3 schuivende panelen tegelijk bedienen.

Jules Muis

@ Heer Gravesande,

Uw verzoek

"We zijn benieuwd hoe het ESM de aanvraag van Griekenland gaat beoordelen. Wellicht dat de auteur van het artikel hier een korte toelichting op kan geven".

Toch een beetje een WillemG-onkarakteristiek dom verzoek.

De ESM/EFSF website geeft U, ook via het gepubliceerde jaarverslag, een weelde aan informatie hoe er gedacht wordt over risico management; en de positie van Griekenland. Dat is publieke informatie, and fair game voor analyse en discussie.

Wat er misschien nog gaat gebeuren: deze muis zal die speculatieve kat niet op het gladde spek binden.

met vriendelijke groet,

Jules Muis

Willem Gravesande

@Jules Muis, 18 juni 2015: "We gaan niet alle argumenten uit het verleden herhalen. Maar nu we een minister van Financiën hebben met een Nederlandse en een Eurozone pet op, die (verdiend) een verlenging van die dubbelrol ambieert na 30 juni, die het accountantsberoep (even verdiend) soms verwijtend toespreekt over kwaliteit en transparantie, en die vanuit zijn Eurozone-functie toch als eerste mag begrijpen dat je niet alsmaar kunt hameren op een sterkere (Banken) Unie zonder er bij te zeggen dat de financiële huishouding van zo’n gemeenschappelijke zone schreeuwt om een gemeenschappelijke taal en dat dat evenzo geldt voor de nationale overheden, nemen we even de kans hem daarop aan te spreken."

We zijn benieuwd hoe het ESM de aanvraag van Griekenland gaat beoordelen. Wellicht dat de auteur van het artikel hier een korte toelichting op kan geven.

Glenn Mungra

Goed verhaal Jules.
Ik schaamde me al een beetje voor de houding van onze overheid ten aanzien van het willen afleggen van een adequate verantwoording.
Maar ik moet wel toegeven dat de reden om het baten en lasten stelsel toch te frustreren, na enkele decennia van voorbereidingen en beleidenis met de mond, toch ook wel een beetje plausibel klonk.

Ik vermoed dat de echte reden voor de tegenzin wel zal liggen bij verwachte technische uitvoeringsproblemen op de afdeling financiele administratie van enkele ministeries. Daarnaast zal het ook wel een rol spelen dat je met een transparante en relevante verantwoording teveel de politieke blote billen moet laten zien.

Inderdaad sloegen de aangevoerde argumenten echt nergens op.
Betekent een adequate verantwoording een zo simpel mogelijke verantwoording, ook al weet je dat het geen inzicht geeft in de gang van zaken en het gevoerde beleid?
Kun soms je beter bezuinigen door zo min mogelijk verantwoording af te leggen over je baten en lasten?
Ik begrijp daarnaast ook wel dat de staatsbalans niet zoveel inzicht toevoegt, maar om het te reduceren tot een balans waaruit je materiële belangen en bronnen van inkomen weglaat gaat me ook een beetje te ver.

T. Bosman

Het proces van externe verslaggeving is helaas politiek geworden, waar het voor iedereen beter is als het niet politiek zou zijn. Hulde voor dit betoog!

Webredactie

@ Vanus
Is dit bedoeld als antwoord op de toch vrij eenvoudige en ondubbelzinnige vraag? Zo nee, dan graag alsnog een serieus antwoord. Zo ja, dan zal de webredactie (de namen daarachter zijn eenvoudig te vinden) vanaf nu uw anonieme bijdragen extra scherp beoordelen, ook op taalgebruik (correcte en begrijpelijke zinsbouw e.d.).

vanus

Het betreft hier niet de 1e anonieme reactie, niet alleen van mij, maar ook eerder van anderen.
Voorts acht ik het onderwerp niet relevant. Het gaat om de inhoud, en helaas ben ik van mening dat er niets of iemand iets kan veranderen aan de onderwerpen die worden ingeschoten op dit platform.
Maar als werknemer, die niet de status geniet van sommige auteurs op dit platform, ben je helaas kwetsbaar en wordt je snel afgerekend.
Ik heb er bijvoorbeeld geen enkele moeite mee dat mij vragen worden gesteld of er een bepaalde verwachting worden verwacht door webredactie ( geen naam ).


Webredactie


@ Vanus
De webredactie kan zich voorstellen dat bij bepaalde onderwerpen sommige personen vanwege hun positie liever anoniem reageren. Maar kan Vanus uitleggen waarom dit aan de orde is bij een inhoudelijke discussie over het verslaggevingsstelsel bij de overheid?

vanus

Jules,
De reden van mijn anonimiteit is meerdere keren toegelicht. De loop naar UWV prefereer ik niet. De berichten van de correspondenten en personen die reageren zijn voor het overgrote deel erg graaf en veilig. Precies zoals velen het graag zien. Die van mij niet.
Voorts het is niet moeilijk om met een anoniem iemand te corresponderen.
Of de anonieme zich presenteert met Vanus, Jules, Karel of Truus is totaal niet relevant. De aanhef doet geen afbreuk aan de inhoud.
Onkruid vergaat niet is ook simpel. Politiek blijft politiek. Het nobele en zuiver (wens)denken zoals een aantal doen op dit platform gaat nooit winnen. Het zal nooit enig verschil maken welke minister, ongeacht welke partij hij/zij vertegenwoordigd om echte verandering doorgevoerd te krijgen.
Niet in Europa, maar zekere niet in Nederland, waar men jarenlang braaf achter de grotere machten aanloopt.
Voor de zoveelste keer, de belangen zijn te groot, en niemand is echt geïnteresseerd in veranderingen. Ook niet in de ozo gewenste cultuurverandering binnen accountancy.
Laten we vooral inzetten op de eed.
En nee Jules, ook deze reactie is niet echt swing of chique.
Last but niet least denk ik dat je mij heel goed begrijpt.

Jules Muis

Vanus saluut

Blijft moeilijk voor me met anonieme buiksprekers een gesprek aan te gaan.

Je agrarische uitleg is me iets te zwevend - onkruit vergaat niet? - en niet helemaal vergelijkbaar in zaken die mensen-maakbaar zijn.

Misschien dat de Minister - Wageningen-weet-je-wel - het beter begrijpt.

KPMG? Natuurlijk hanteren die het batenlastenstelsel; staan pal achter me, maar dit is niet hun tijd dat van de daken te schreeuwen.

Goed week-end,

Jules Muis
structureel optimis(t)je

vanus

Jules, ik bespeur niet alleen teleurstelling maar ook frustratie.
Volgens mij weet je beter en acht ik het zinrijk niet teveel te verwachten in bepaalde gevallen.
Het dubbele boekhouden is wellicht een bruggetje naar de elite boekhouders, de RA.
Zolang ik de minder fraaie dossiers lees op dit platform heb ik weinig positieve verwachtingen.
En zoals je weet, politiek blijft politiek, zijn de belangen te groot.
Het zaai= en oogstseizoen is voorbij. Er is al eeuwen lang sprake van niet uit te roeien onkruid, waar geen bestrijdingsmiddel tegen bestaat. Maar met name wenst men niet dat het wordt uitgevonden, en zoals ik eerder heb geschreven 'waar geen wil is, is geen weg'.
Wat vind je trouwens van de ontwikkelingen van KPMG?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.