NBA

De toon aan de top

Een paar jaar geleden vroeg een commissaris bij één van mijn controleklanten me nog cynisch of accountants ook al verstand dachten te hebben van de toon aan de top. Vandaag vragen commissarissen in de bespreking van een offerte voor de controle hoe de accountant periodiek zijn bevindingen ten aanzien van de cultuur en de 'soft controls' in de organisatie ter kennis brengt van de RvC.

Commissarissen hebben in dit opzicht dus in korte tijd een volledige U-turn gemaakt. Kan de accountant de verwachtingen op dit onderwerp waarmaken? Dat is de vraag.

Ik sluit graag aan bij de gangbare definitie dat “toon aan de top de zichtbare bereidheid is van het management om in de besluitvorming de kernwaarden van de organisatie te laten prevaleren boven andere waarden”*.

Vervolgens is de vraag wat die kernwaarden dan zijn en of die duidelijk zijn voor de medewerkers in de organisatie. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een bank, een ziekenhuis of een voetbalorganisatie. Vaak is er een zichtbaar verschil tussen enerzijds de hoogdravende bewoordingen in bedrijfsprincipes, zoals “gezamenlijke verantwoordelijkheid en collegialiteit” en anderzijds de praktijk, waarin medewerkers onredelijk onder druk worden gezet om uren- of omzetdoelen te halen.

Wat kun je als accountant daarover zeggen? Tijdens de uitvoering van je opdracht zie en hoor je veel. En kun je de goede vragen stellen. Zijn de kernwaarden geformuleerd? Worden die uitgedragen? Gaat het bestuur de discussie aan met medewerkers over dilemma’s? Welke druk ligt er op het behalen van de targets? Wat zeggen de rapportages van de interne accountants en de notulen van het managementteam over de cultuur? Zo zijn er legio indicaties voor de accountant om zich een indruk te vormen van de toon aan de top.* Daarbij ligt de focus op risicovol gedrag, met het oog op de positie en continuïteit van de organisatie.

Omdat er geen sprake is van een specifieke opdracht of een gericht onderzoek zal de accountant geen apart en formeel rapport uitbrengen. Dat is ook niet waar de commissarissen op zitten te wachten. Zij willen de observaties graag mondeling horen. Zelf heb ik over de toon aan de top schriftelijk aan de RvC gerapporteerd, met aangetroffen voorbeelden ter illustratie.

Wat te doen als de VEB in de aandeelhoudersvergadering aan de externe accountant vraagt wat hij/zij vindt van de toon aan de top in de onderneming? Als de vragensteller met het antwoord wil gaan scoren of met het management af rekenen, dan gaat het niet goed. Want de observaties van de accountant hebben een informeel karakter; ze lenen zich niet voor generieke rapportage aan personen die bevindingen niet kunnen plaatsen in de context. Dat wordt anders als de vraag wordt gesteld met het oogmerk van een constructieve dialoog met de aandeelhouders over dilemma’s. Deze afweging lijkt me een goede discussie waard.

We hebben het tot nu toe over de toon in de organisaties die we als accountant controleren. De werkgroep Toekomst Accountantsberoep beveelt aan om cultuur en gedrag binnen de kantoororganisaties fundamenteel te transformeren. Dan gaat het dus over onze eigen toon aan de top; over een transitie van oud naar nieuw gedrag. Dat proces is niet eenvoudig en vergt tijd. En vooral continue aandacht die niet mag verslappen.

Ik vind het een verrijking van ons beroep dat onze observaties over de “toon” door onze opdrachtgevers op prijs worden gesteld. Onze mening doet er toe. Tegelijkertijd brengt het nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Een scherp oog voor cultuur en gedrag, communicatieve vaardigheden, het kunnen afwegen van transparantie en discretie. Het is de logische prijs die we moeten betalen om relevant te blijven. Ik heb het er graag voor over.

Noot
Accountants en Toon aan de Top, een hulpmiddel om de Toon aan de Top bij opdrachtgevers te bespreken (NBA, 2014, ook Engelstalig verschenen).

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

3 reacties

Wim Nusselder

Beste Huub,

Tot nu toe reageerde ik niet, omdat mijn visie op dit onderwerp een langere reactie vergt dan de webredactie hier op prijs stelt en omdat ik het nogal lastig vind om eigen opinies (die meer ruimte zouden bieden voor reactie) geplaatst te krijgen.
Ik heb noch geliked, noch gedisliked, omdat ik het positief vind dat accountants zich ook bezig houden met mensen naast cijfers, maar de impliciete gedragsverklaring uit uitsluitend ‘waarden’ die je hanteert fout acht.
Onder de column “Cultuurverandering” van Marcel Pheijffer beschreef ik 14/4 kort de manier waarop ik gedrag zou verklaren en dus beïnvloeden.
Ik denk dat ‘toon aan de top’ en ‘soft controls’ uiteindelijk een niet heel bruikbare benadering is, behalve als manier om accountants een stapje op weg te helpen om hun focus te verleggen van cijfers naar menselijk gedrag en hoe dat te beïnvloeden.

Huub Wieleman

Met bovenstaande column geef ik mijn observaties over Toon aan de Top en over de rol van de accountant in dit onderwerp. Ik zie dat de column door velen is gelezen. En deze leidt tot reacties in de zin van likes (19) en dislikes (24!). Er is tot nu toe slechts één reactie geplaatst; daaruit spreekt duidelijke twijfel! Met zoveel likes en dislikes komt bij mij de vraag op wat de lezers zelf vinden van het onderwerp. In de column doe ik uitspraken en werp ik een aantal vragen op. Zoals: wat kunnen accountants over dit onderwerp zeggen en hoe gaan we om met vragen in de aandeelhoudersvergadering? Ik hoop dat jullie publieke reacties willen geven. Daar is de discussie over dit belangrijke onderwerp zeker mee gediend. Op voorhand dank voor jullie bijdragen!

Victor

In dit stuk worden basisprincipes als “gezamenlijke verantwoordelijkheid en collegialiteit” genoemd. Maar daar gaat het toch niet om? Het gaat toch meer om de verslaggevingsmoraal, omkoop bereidheid/ oneerlijke concurrentie, ongeoorloofde transacties met verbonden partijen, zelfverrijking van en door Bestuurders.
En het gaat de VEB en Aandeelhouders ook helemaal niet om het scoren met de antwoorden van de Accountant. Zij willen vooral weten of het Bestuur goed op de tent heeft gepast met de juiste moraal en of zij juist en volledig hierover heeft gerapporteerd. Het blijft lastig uit te leggen aan het maatschappelijk verkeer dat accountants (zonder moraal) moeten beoordelen, of bestuurders (zonder moraal) ethisch verantwoord handelen.

De wil om zaken te verbeteren zal er zeker zijn… maar uiteindelijk zal het geld regeren. Wie betaalt, bepaalt en dat zal altijd zo blijven. Zeker nu de economie weer aantrekt, de bedrijfsresultaten verbeteren en de Bestuurders weer meer macht krijgen om de Accountant te beïnvloeden.

Commissarissen mogen dan een U-turn hebben gemaakt onder druk van kritiek en de economische crisis. Diezelfde commissarissen zullen opnieuw een U-turn maken als, door economisch herstel, het geld weer gaat regeren en Bestuurders niet meer zitten te wachten op een kritische Accountant die o.a. over Soft Controls en ethiek zeurt…

Binnen het huidige systeem kiest uiteindelijk geen Accountant, Bestuurder of Commissaris 4moraal.

Alle mooie woorden ten spijt, Het Systeem bevat een weeffout.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.