Ik schreef het in de column achterin ons fraaie nieuwe kwartaalmagazine Accountant: de kwaliteit van een sprong zit 'm in de aanloop. Is er niks gebeurd sinds de presentatie van ons verbeterplan 'In het publiek belang', eind september? Natuurlijk wel; er wordt door heel veel mensen hard gewerkt aan de implementatie van de 53 maatregelen uit dat plan.
Even een update van enkele aansprekende zaken die binnenkort zichtbaar worden:
Veel werk wordt op dit moment verzet op de kantoren. Zij implementeren de maatregelen in hun organisaties. De voortgang willen we als sector goed volgen. De NBA heeft daarvoor een monitoringdashboard ontworpen en dat wordt nu gebouwd. De inhoud vroeg eerst inhoudelijke afstemming tussen AFM en NBA. Daarbij is gekeken naar normering en fasering: wat verwachten we op welke datum en wanneer is een maatregel daadwerkelijk ingevoerd?
Op basis van de door de NBA vastgestelde norm heeft de AFM afgelopen week een uitgebreide uitvraag gedaan onder de OOB-kantoren, die moet leiden tot een publieke rapportage in het najaar. De voortgang is echter al eerder zichtbaar via de NBA-monitor. Deze toont, op basis van zelfevaluatie, elk kwartaal de voortgang voor de gehele set van maatregelen. Kantoren kunnen zelf via een inlog hun informatie actueel houden. De AFM-toetsing borgt de juistheid van die informatie. Op 9 april presenteren we de NBA-monitor in het overleg van de OOB-kantoren; naar verwachting is hij begin mei live. Dan is voor iedereen snel en makkelijk te checken hoe ver elk OOB-kantoor is met invoering van de maatregelen. De niet-OOB kantoren volgen later.
De set kwaliteitsindicatoren (maatregel 5.1), waarover kantoren in hun (transparantie)verslag moeten rapporteren, is inmiddels omgezet in een handreiking, die binnen twee weken beschikbaar komt. Ook hier gaat het primair om de OOB-vergunninghouders, de informatie voor de overige kantoren volgt later. Een andere praktijkhandreiking die net gepubliceerd is voor consultatie betreft de samenwerking tussen huidige enopvolgende accountant (maatregel 5.6); ook niet onbelangrijk in een markt die volop aan het rouleren is.
In het kader van de noodzakelijke cultuurverandering wordt gewerkt aan de beroepseed (maatregel 1.1); dat is de vaste lezers van deze kolommen niet ontgaan. Daarnaast ontwikkelt de NBA een meetinstrument, waarmee kantoren op eenduidige wijze in beeld kunnen brengen waar ze staan als het om cultuur gaat. En ook welke interventies noodzakelijk zijn om te verbeteren. Doel is oplevering van dat meetinstrument in juni a.s.
De beoordelingsverklaring bij het directieverslag (maatregel 4.3) is volop onderwerp van discussie met diverse stakeholders (VEB, Eumedion, ministerie). Wat hier compliceert zijn de diverse wetsontwerpen die dit gebied raken en die al bij de Tweede Kamer liggen (over de aanpassing van BW2) of daar binnenkort naar toe worden gestuurd. Het vereist enig puzzelwerk om de consequenties ervan scherp in beeld te krijgen.
Veel maatregelen zijn complex en vragen regelmatig overleg met betrokken partijen. Bij de uitwerking komen onderliggende dilemma's boven die eerst moeten worden opgelost.
Wat is er nog niet zichtbaar? De samenstelling van de monitoringcommissie (maatregel 9.1) duurt wat langer dan gehoopt. Dat heeft alles te maken met verenigbaarheid van functies, geschiktheid en ervaring. De voorzitter is benoemd en voert momenteel gesprekken met kandidaat-leden. Berichtgeving volgt zodra de samenstelling compleet is.
Het AccountancyLab (maatregel 5.10):ook dat vraagt een gedegen voortraject, onder andere ten aanzien van databescherming, governance, samenwerking en budget. Meer nieuws volgt binnenkort.
Ten slotte: als onderdeel van de communicatie begint de NBA deze maand met Accountant.tv: een maandelijks journalistiek programma waarin de implementatie van het verbeterplan centraal staat. Opnamen zijn gemaakt, de eerste uitzending valt samen met de lancering van de volgende generatie van onze nieuws- en debatsite Accountant.nl. Als alles goed gaat: kort na Pasen. Ik hoop dat u gaat kijken.
Bij uw eerste reactie op deze site vragen wij om een bevestiging.
Er is een bevestigingsmail naar het door u opgegeven e-mailadres gestuurd.
Webredactie
@mennoaccountant Zoals hieronder vermeld is het door u opgegeven mailadres onjuist. Daar gaat het om. De redactie wil zo nodig in contact kunnen treden met reageerders, ook anonieme, zeker bij veelvuldig reageren. Het verstrekte mailadres blijft strikt vertrouwelijk en is alleen bekend bij de redactie. Een aantal gisteravond geplaatste reacties is om die reden verwijderd.
mennoaccountant
@Webredactie
Ik ben een van de weinige personen die werkzaam is in de accountancy en die meedoet met de dagelijkse discussies. Door mijn inbreng krijgen discussies een inhoudelijke karakter ipv een algemeen karakter.
Tevens stel ik alle onderwerpen ter discussie die op dit moment binnen de kantoren spelen en ook binnen de opleiders. De discussies worden gevoerd met wetenschappers, ex accountants en politiek betrokken personen.
In mijn reacties ben ik niet 1 keer over de scheef gegaan maar integendeel door mijn reacties komt er leven in de brouwerij en komen discussies tot leven.
IS het jullie niet opgevallen dan wanneer ik niet reageer er bijna geen discussies meer gevoerd worden.
Webredactie
De webredactie dringt er op aan om, tenzij men om goede redenen anoniem wil blijven, bij reacties zowel voor- als achternaam te vermelden. Dit zowel vanwege de openheid van de discussie als om verwarring over de identiteit van personen te voorkomen. Anonymus Mennoaccountant reageert zeer veelvuldig, maar het bij de redactie opgegeven emailadres is onjuist. Mennoaccountant wordt verzocht het correcte adres kenbaar te maken (blijft strikt vertrouwelijk), anders zullen zijn/haar reacties vanaf nu worden verwijderd.
Toine Goossens
@Jan,
Ben het volstrekt met je eens. Maar dat denken heb ik tijdens de studie geleerd.
Jan Bouwens
@Toine
Denkwerk is onvervangbaar door internet. Inderdaad crowd sourcing geeft aanleiding om tot meer oplossingen te komen en deze ook sneller te bereiken. Echter, het is een misverstand te denken dat internet het denken zou kunnen vervangen. In tegendeel: we kunnen moeilijker problemen aan dan ooit.
@Jan dank voro je steun.
Jan Weezenberg
@ Toine Goossens - 8-4-2015 11:26:13
Geachte Heer Goossens, Citaat: "@Jan, ´Alleen simpele zaken kunnen we af via internet." Voor de goede orde: Dit is een reactie naar Jan Bouwens´ De ene Jan is de andere niet.
Vriendelijke groet, Jan Weezenberg
Toine Goossens
@Jan,
'Alleen simpele zaken kunnen we af via internet.'
Via mijn kinderen (net onder en boven de 30) ervaar hoe ver je er naast zit. Via hun internet netwerken halen zij alle kennis op die zij in hun werk nodig hebben. Niet dat zij overal aan denken, maar daar zijn nu eenmaal leidinggevenden, adviseurs en accountants voor.
Overigens merk ik ook op dat het aansturen van en overleg met medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers en overheden in toenemende mate via het toetsenbord verloopt. Overigens is dat geen andere manier van denken of van werken. Medewerkerss en studenten die met een probleem bij je komen en om een oplossing vragen zijn er altijd geweest.
Goede aansturing begint ermee om te checken wat zij zelf hebben ondernomen om het probleem op te lossen.
Wellicht dat in het curiculum een essentieel onderdeel ontbreekt. Ik kan dat niet beoordelen. Als scheikunde student heb ik geleerd om uitgaande van een eenregelige opdracht met het juiste antwoord te komen. Daar gaat het altijd om.
Wim Nusselder
Beste Menno, Eens. Herken je ook mijn perspectief? Één van de dingen die ik in mijn managementpraktijk leerde, is dat er verschillende leerstijlen en individuele leervoorkeuren zijn. Klassikaal, via eenrichtingsverkeer, mondeling, kennis toegediend krijgen en die vervolgens, los daarvan toepassen is er daar slechts één van. Een die mij (en vele anderen) toevallig helemaal niet ligt. De grootste zwakte van gangbaar onderwijs is het vasthouden aan oude onderwijsvormen en aan onderwijs los van de praktijk waarin leerlingen t.z.t. geacht worden te functioneren. De meeste accountants worden al op een (iets) betere manier opgeleid: 4 dagen werken om 1 dag (plus huiswerk, neem ik aan) studeren gedurende de vele jaren die het kost om je al die wetten, richtlijnen en standaarden eigen te maken. Verdere integratie van theoretische en praktijkopleiding: lijkt mij DE weg om te gaan, niet alleen voor accountancy, maar voor het onderwijs in het algemeen.
mennoaccountant
AT: Wim Terugkomend op het volgende "Vanuit mijn perspectief is de kern van accountancy dat je dóór de cijfers heen de bestuurders ziet en hun morele dilemma’s en dat je een rechte rug toont als je hen aan moet spreken op morele keuzes. Is ‘assistent-accountant’ een apart en blijvend noodzakelijk ‘beroep’? " De partner bespreekt de discussie punten met de directie/bestuurders van de onderneming. Hier heeft de assistent geen enkele betrokkenheid bij. De assistenten zijn er om de aansluitingen te maken, dat de cijfers kloppen met regelgeving en onderliggende stukken. Binnen deze werkzaamheden is er gewoonweg geen ruimte voor de wetenschap. We moeten ons beroep niet mooier maken dan het in werkelijkheid is. Uiteindelijk controleren we van derden opgemaakte stukken op juistheid en volledigheid. De MSC opgeleide student heeft een totaal ander beeld van de werkzaamheden in de praktijk. Grofweg de eerste 5 a 7 jaar bestaan de werkzaamheden uit aansluitingen maken en praktische werkzaamheden. Ik weet dat dit voor veel studenten een teleurstelling is maar ik kan het beroep ook niet spannender maken voor ze.
Wim Nusselder
Beste Menno, Vanuit mijn perspectief is de kern van accountancy dat je dóór de cijfers heen de bestuurders ziet en hun morele dilemma’s en dat je een rechte rug toont als je hen aan moet spreken op morele keuzes. Is ‘assistent-accountant’ een apart en blijvend noodzakelijk ‘beroep’? Zo ja, dan vooral om degenen die ze assisteren (door leverage) meer inkomen en meer status te geven, zodat ze een rechtere rug kunnen tonen naar bestuurders toe. Het werk van assistenten, om deugdelijk oordelen door degenen die ze assisteren te onderbouwen, zal veranderen, sneller dan opleidingen kunnen bijbenen. Het blijft behelpen zolang achterhaalde vormen van onderwijs geïntegreerd bijbrengen van cijfer-praktijk, theorie én empathie & moraal in de weg staan.
mennoaccountant
AT: Jan Bouwens Terugkomen op ons discussie van gisteren wil ik het laatste vermelden en de discussie over dit onderwerp sluiten. Het beroep van assistent accountant ontleed zich steeds minder voor wetenschappelijk opgeleide personen. Door de digitalisering en automatisering zijn vele functies overbodig geworden. Het denken wordt grotendeels door software gedaan wat ons vervolgens rest zijn werkzaamheden die praktisch ingevuld worden. Wat ik in mijn reacties wil duidelijk maken is niet dat ik negatief sta tegen MSC studenten. Maar het accountantsberoep van nu en de toekomst geeft steeds minder en minder ruimte voor deze personen om zich te ontwikkelen in waar hun zijn opgeleid. Accountantskantoren zijn urenfabrieken geworden en de geautomatiseerde systemen zijn ook zo ontwikkeld om de urenfabriek zo efficiënt mogelijk te laten werken. Ik wens je de komende periode veel succes toe bij de omschakeling van het oude naar het nieuwe leren en hoop dat mijn aanbevelingen iedereen aan het denken zet en hier ook naar handelt.
Wim Nusselder
Huub’s “update van enkele aansprekende zaken” roept geen discussie op, omdat hij geen discussiepunten en dilemma’s vermeldt, maar slechts gremia waar anderen daarover spreken. Dankzij - Jan W’s vermoeden van een door Huub “vergeten onderwerp: opleidingen”, - Marc’s melding van een ander gremium waar daarover gepraat wordt én van een Tilburgse pilot met integratie van theoretische en praktijkopleiding en - Menno’s stokpaardje dat de accountants die hij aangeleverd krijgt van de opleidingen niet deugen krijgen we hier alsnog discussie. Niet on topic, lijkt me, maar wie ben ik om daar kritiek op te hebben. Ik ben academisch opgeleid en daarbij door mijn studiekeuze (economie met veel geschiedenis en twee onderwijsbevoegdheden) met name getraind in analytisch vermogen, hanteren en uitleggen van ingewikkelde begrippenapparaten en verwoorden van eigen ideeën in papers. Vervolgens heb ik vooral in de praktijk en door zelf allerlei wielen uit te vinden boekhouden, financiële verslaggeving en controle van financiële verslaggeving geleerd. Na zo’n 7 jaar als controller gewerkt te hebben in organisaties waarin ik op afstand verantwoordelijk was voor deugdelijke besteding (naar Nederlandse maatstaven) van miljoenen Euro’s in verre buitenlanden, gebruik makend van niet altijd deugdelijke diensten van accountants in die verre buitenlanden, kan ik mij op veel punten meten met degenen die als accountant werkzaam zijn in ‘mijn branche’, ideële organisaties. Behalve op één punt: parate kennis van wetgeving, verslagleggingsrichtlijnen en controlestandaarden. Juist dat is dankzij internet nauwelijks meer een gemis. Er leiden meer wegen naar Rome en de weg via hoorcolleges is in tijden van internet voor veel hoger opgeleiden niet meer de beste.
mennoaccountant
AT: Weezenberg Bedankt voor de tip. Ik zal het uiteraard bestuderen en terugkoppeling geven aan u of het mij heeft geholpen. Ik ben op dit moment bezig met 3 postdoctorale accountantsopleidingen en 1 postdoctorale controllers opleiding op 3 verschillende universiteiten. Geen enkele universiteit voldoet aan mijn behoefte voor digitaal onderwijs en vernieuwing waardoor ik geregeld in discussie raak met de opleiders. Aangezien ik naast mijn opleidingen ook 20 jaar werkervaring heb weet ik wat er speelt op de werkvloer en bij klanten. Misschien dat ik wel een beetje gefrustreerd ben zo langzamerhand omdat vernieuwingen zo tergend langzaam gaan. Excuses hiervoor.
Jan Weezenberg
AT: mennoaccountant - 7-4-2015 21:52:26 Geachte Mennno, U schrijft:. "Een aantal maanden geleden heb ik dezelfde discussie gehad bij het vak financiering die bij de UVA wordt gegeven door dhr. A. Boot. Ik ben gewoonweg niet in de mogelijkheid om de hoorcolleges bij te kunnen wonen en toch vertikken ze het massaal om deze cursussen op te nemen en digitaal aan te bieden." Een oplossing voor Uw probleem is wellicht te vinden bij het onderwijsmateriaal van de Open Universiteit , faculteit Management, Science & Technology, wetenschapsgebied Managementwetenschappen. U studeert daar op door U te bepalen plaatsen en tijdstippen in een door U zelf te bepalen tempo. Om U een idee te geven van de innovatie alhier kan ik laten weten, dat ik al eind van de jaren negentig een cursus Voortgezette Administratie Organisatie (Starreveld voorbij) heb ontworpen die met groot succes o.a. in de postdoctorale opleiding Controller is gebruikt. Vrijblijvend advies: maak eens een afspraak bij een naburig Studiecentrum en bespreek inhoud en onderwijsvorm met een studiebegeleider die specialist is op het door U gezochte vakgebied. Onbekend maakt onbemind. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg
Jan Weezenberg
AT: mennoaccountant - 7-4-2015 21:13:33 Geachte Menno, U schrijft "U als pensionado staat ver van de discussie af hoe het onderwijs omgevormd dient te worden". Zie mijn overleg met Marc Schweppe van 4 en 5 april op deze site. Ik was dus de eerste die aandacht vroeg voor de nieuwe ontwikkelingen bij opleidingen.. Uw stelling is dus pertinent niet juist. Zie ook mijn opmerking over gratis cursussen van de Open Universiteit Nederland van zojuist. En verder kan ik me volledig vinden in de professionele toelichting van Arjen Brouwer. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg
mennoaccountant
AT: Weezenberg Ik wil niet laag dunkend over de Open Universiteit zijn maar ik bedoel meer de business universiteiten van Nederland. De open universiteit is niet echt een universiteit voor onze branche. Waarom zal een opleider ieder jaar dezelfde stof uitleggen aan zijn studenten als het ook allemaal digitaal onderwezen kan worden. Een aantal maanden geleden heb ik dezelfde discussie gehad bij het vak financiering die bij de UVA wordt gegeven door dhr. A. Boot. Ik ben gewoonweg niet in de mogelijkheid om de hoorcolleges bij te kunnen wonen en toch vertikken ze het massaal om deze cursussen op te nemen en digitaal aan te bieden. Ze durven het gewoonweg niet. De UVA heeft net een gigantisch nieuw gebouw neergezet en dat geld dient toch terug verdient te worden. Waarom denk je dat op alle universiteiten de leerlingen in opstand zijn gekomen.
Jan Weezenberg
AT: mennoaccountant - 7-4-2015 20:45:58 Geachte Menno U schrijft: "Waarom vertikken universiteiten in de huidige digitale tijdperk om hoor- en overige colleges op te nemen en digitaal beschikbaar te stellen voor iedereen " Ik vind het bijzonder plezierig dat ik -als pensionado van de Open Universiteit Nederland- het volgende mag citeren van de website (zoekterm Open universiteit, gratis cursussen) "Maak eenvoudig en vrijblijvend kennis met de studiemogelijkheden van de Open Universiteit. Wij hebben gratis cursussen in uiteenlopende vakgebieden. Inhoud De cursussen geven op een laagdrempelige wijze een goede indruk van de opleidingen en het studeren bij de OU. De omvang varieert van zo'n 4 tot maximaal 28 uur studie. Starten Klik op een titel voor meer informatie over de inhoud en duur van de cursus en start direct. Aanmelden is niet nodig. *Cultuurwetenschappen *Informatica *Managementwetenschappen *Milieu- en natuurwetenschappen *Onderwijswetenschappen " (Titels van de titels in deze vijf hoofdgroepen op de website). Mooi toch ? .Een goed humeur gewenst Jan Weezenberg
mennoaccountant
AT: Arjan Het laatste wat ik over dit onderwerp kwijt wil is dat de verwijzing naar learning on the job. Zoals je weet is de afgelopen tijd binnen de BIG 4 de personele mutaties zodanig geweest dat er groot behoefte is ontstaan aan gekwalificeerd ervaren personeel. Wanneer je als net afgestudeerde binnen komt bij zon organisatie dan krijg je gewoonweg niet de tijd en ruimte om je rustig in te werken. In de huidige tijd krijg je die kans gewoonweg niet meer. Ik betreur het ook ten zeerste maar het is gewoon niet anders.
mennoaccountant
AT: Weezenberg Er wordt hier niemand op de kast gejaagd of in de maling genomen. U als pensionado staat ver van de discussie af hoe het onderwijs omgevormd dient te worden naar de huidige maatstaven. Ik wil veranderingen zien voor mezelf en voor alle andere accountants die dit wel als wezenlijk belangrijk vindt. Uw generatie zit er warmpjes bij en heeft geen enkele zorgen. De huidige generatie en de generaties die ons zullen volgen zullen extra hard moeten werken aan hun carriere.
Arjan Brouwer
AT: Menno, Als het om learning gaat dan wordt regelmatig gerefereerd aan het 10-20-70 principe. Hierbij wordt 10% ingeruimd voor formeel leren, de theoretische vorming. De overige 90% wordt gerealiseerd door coaching en learning on the job. Natuurlijk is het van belang dat in die 10% voldoende bagage wordt meegegeven om in de praktijk goed aan de slag te gaan. In de Msc leren mensen kritisch denken op wetenschappelijk niveau en krijgen ze een goede theoretische basis mee. In de PMA ontwikkelen ze verdere vaardigheden op het niveau dat vereist is voor een beginnend beroepsbeoefenaar. Natuurlijk moeten ze dan op een bepaald niveau zelfstandig aan de slag kunnen en hebben de opleiders daarin een rol. Zo pleit ik er regelmatig voor om voor een vak als boekhouden voldoende tijd te blijven inruimen omdat ik denk dat dat een goede basis geeft voor het begrip van de verbanden die voor een accountant bij de controle zo belangrijk zijn. Maar zelfs na afronding van de PMA zijn ze beginnend beroepsbeoefenaar en ook dan moet een groot deel van de learning op basis van de 10-20-70 vuistregel nog plaatsvinden. Bovendien moet iedere accountant zijn hele carrière blijven/willen leren wil hij zijn relevantie blijven behouden, niet alleen de beginnend assistent. Het coachen en begeleiden van minder ervaren collega's is een cruciale rol/verantwoordelijkheid van een meer ervaren accountant. Accountants die daar geen tijd of aandacht aan willen besteden moeten zich afvragen of ze wel op de juiste plek zitten. Accountants die deze noodzakelijke investering in mensen wel willen doen, maar worstelen met het vrijmaken van tijd hiervoor hebben een uiterst valide punt om dit intern aan te kaarten en te zoeken naar oplossingen zodat ze de coaching on the job die assistenten verdienen wel kunnen geven. Ook in het werkgroeprapport benoemen we dit en stellen we een aantal maatregelen voor die als doel hebben om meer tijd en aandacht vrij te maken voor de opleiding en begeleiding van accountants.
Jan Weezenberg
AT: Jan Bouwens - 7-4-2015 20:51:59 Beste andere Jan, Laat je toch niet steeds in de maling nemen en op de kast jagen. Banana split van Frans Bauer blijft echt leuker. Dus: schouders ophalen en omdraaien. Hartelijke groet Zeer oude Jan
Jan Bouwens
AT: Menno heb je ook bewijs voor je stellingen? Ik zou zeggen schrijf je in als student en zie hoe veel er beschikbaar is op het gebied waarin volgens jouw universiteiten bangs zijn materiaal beschikbaar te stellen. The sweeping statements you make are excessive!
mennoaccountant
Zie ook het artikel die vandaag over Nyenrode is geplaatst. Universiteiten moeten zich opnieuw herpositioneren en het oude denken loslaten. Door de digitalisering worden universiteiten snel ingehaald en de huidige vakken die gegeven worden en die betrekking hebben op het oude studiemodel zijn zonde van de tijd die studenten erin steken. We hebben de afgelopen jaren al genoeg studenten opgeleid die op de arbeidsmarkt tussen wal en schip raken. Het nieuwe studeren dient maatwerk te worden. Voor iedere student dient een vakkenpakket samengesteld te worden die bij zijn interesses en vaardigheden past. Dat kan makkelijk met de aanwezig IT diensten. Waarom vertikken universiteiten in de huidige digitale tijdperk om hoor en overige colleges op te nemen en digitaal beschikbaar te stellen voor iedereen. Ze zijn bang dat hun verdienmodel wegvalt maar die gaat ook wegvallen als ze geen actie ondernemen. Kom uit je ivoren toren en hervorm het onderwijs. Als je het niet voor jezelf wilt doen doe het voor de generatie die na ons zal komen.
Jan Bouwens
AT: Toine Sommige zaken zijn zo ingewikkeld dat er analyse en onderzoek nodig is om een zinnig antwoord te stellen. Internet geeft slechts oppervlakkige antwoorden. Alleen simpele zaken kunnen we af via internet. Ik ben het dus volkomen oneens met je stelling
Toine Goossens
AT: Menno en AT: Jan, Als er een ding is dat je van afgestudeerden mag verwachten, dan is het dat ze hetgeen ze niet weten in een ogenblik op het internet op kunnen zoeken. Dat mag en moet ten alle tijde van hen verwacht worden. Dat hoort namelijk bij de Professioneel Kritische Instelling. Niets is bekend en alles is te vinden, dat is de kern van het nieuwe weten en werken. Laten we het daar over eens zijn.
Jan Bouwens
AT: Menno, Maar er is sprake van verschillende momenten in de carrière. Je hebt Msc’s die net van de schoolbanken komen. Hen is aangeleerd om na te denken over hoe relaties tussen grootheden in elkaar steken. We vinden het belangrijk dat een business model dat zijn een bedrijf aantreffen op zijn merites wordt beoordeeld. We willen dat ze het AIS die ze aantreffen tegen het licht houden van een raamwerk zodat zij zich een beeld kunnen vormen ver de kwaliteit ervan. We willen dat ze de procedures die ze in een bedrijf en hun kantoor aantreffen evalueren. Kortom, we willen nadenkende accountants in spe opleveren. Als het om de praktijkscriptie gaat, dan zitten studenten aan het einde van hun opleiding tot RA. Ik hoop dat ze dan nog steeds professioneel kritisch zijn en vragen wanneer ze niet weten waarom ze iets moeten doen dat is voorgeschreven. Dat IS PKI. Ik snap werkelijk niet wat het probleem is. Als we mensen praktisch zouden trainen is het enige dat we bereiken dat de student heel snel geld kan verdienen voor het kantoor. Maar dat is niet waarom je universitaire een opleiding volgt. Een universitaire opleiding is ervoor om mensen te vormen (Bildung) en daarmee voor de lange termijn voor te bereiden op een werkzaam leven. We zijn er niet om kortetermijnbehoefte van het accountantskantoor te bevredigen. Daarmee zou zowel het kantoor als de student op lange termijn slechter af zijn. “as a starting point, critical thinking should be infused into the pedagogy of classes of any types, as students learn to probe, to evaluate evidence, to write papers with well-structured arguments, and to analyze the arguments presented to them in other texts” Martha Nussbaum in Not For Profit, why democracy needs the humanities, 2010, p. 55 Sorry voor de tikfouten in mijn vorige reactie. Ik moet eigenlijk niet antwoorden vanaf de smart phone.
mennoaccountant
AT: JAn Jou interpretatie van mijn reacties klopt niet. Ik ben van mening dat de MSC opleiding deels wetenschappelijk/theoretisch en deels praktisch dient ingevuld te worden. Ik zie jammer genoeg dat veel afgestudeerden MSC het eerste jaar binnen een accountantskantoor niet halen omdat ze die praktische bagage niet mee hebben gekregen van de opleider. Ik wil gewoon een statement maken naar de opleiders zodat we meer aansluiting krijgen tussen de praktijk en theorie die gegeven wordt op de universiteiten. Marc geeft zelf aan dat de Tilburg University een pilot is gestart om de theoretische en de praktijkopleiding te integreren. En aangezien jij deels verantwoordelijk bent voor de integratie zal jij de stap moeten maken en de opleiders wakker te schudden. Ik wens je veel succes de komende tijd in de pilot en hoop dat je mijn bevindingen hierin wilt betrekken.
Jan Bouwens
AT: Menno wellicht toch even voor de duidelijkheid. Je vindt dat een Msc net uit de schoolbanken onmiddellijk inzetbaar moeten zijn en geen vragen moet stellen maar doen wat hen gezegd wordt als ze als novice het kantoor binnen komen? En het argument is dat de wekdruk niet toetsaat dat mensen worden ingewerkt en dat ze ook geen vragen mogen stellen omdat daar geen tijd voor is?
Jan Bouwens
Je reactie levert een belangrijke onderzoeksvraag op. Als lid van de samenleving baart je wens me grote zorgen over accountancy.
mennoaccountant
AT: Jan In de accountancy werken we met gigantische werkdruk en met grote controleteams aan projecten. Wanneer er een schakel te wetenschappelijk en theoretisch zijn werkzaamheden uitvoert zal de hele team en opdracht daar schade aan bevinden.
Jan Bouwens
AT: Menno Tja, we willen wel een professioneel kritische houding maar accountantsmoeten wel zonder te vragen als een machine zaken uitvoeren en onmiddellijk alles begrijpen wat de baas zegt. Ze hoeven zich niet af te vragen of wat ze doen wel goed is, want als de baas zegt dat het geod is, dan is het goed. Ik denk dat je beter geen mensen van de universiteit meer kunt aanemen als dat het doel is.
mennoaccountant
AT: Jan Je slaat de spijker op zijn kop met onderstaande: "we vergen van onze studenten dat ze in staat zijn een vraag te stellen en deze op verantwoorde wijze te beantwoorden. Dat is niks anders dan zeker stellen dat de antwoorden op gestelde vragen betrouwbaar (bij herhaalde meting het zelfde resultaat oplevert) zijn en valide (dat we meten wat we moeten meten). Me dunkt essentiële eigenschappen voor de accountant in de dop." Soms schieten ze door met vragen stellen en willen ze voor alles wat ze moeten doen een verklaring. In de praktijk is er soms geen tijd en ruimte om alles te verklaren en te analyseren en dient er doorgepakt te worden wanneer er deadlines zijn om bepaalde stukken tijdig op te leveren. Kan je dan begrijpen dat we toch een beetje meer praktischere instelling prefereren in zulke situaties.
Jan Bouwens
AT: Menno Ik kan op basis van je antwoord geen conclusies trekken. Natuurlijk is een student universitair opgeleid. Onze studenten krijgen al les in auditing van mensen uit de praktijk in de masterfase. En ja, we vergen van onze studenten dat ze in staat zijn een vraag te stellen en deze op verantwoorde wijze te beantwoorden. Dat is niks anders dan zeker stellen dat de antwoorden op gestelde vragen betrouwbaar (bij herhaalde meting het zelfde resultaat oplevert) zijn en valide (dat we meten wat we moeten meten). Me dunkt essentiële eigenschappen voor de accountant in de dop. Nogmaals, ik krijg van studenten NOOIT terug dat ze met twee linkerhanden de praktijk in worden gestuurd. Velen gaan al op stage tijdens hun studie. Vanaf jaar 3 staan de recruters van de kantoren aan onze deur om onze studenten te krijgen. De praktijkmensen die ik spreek van welk kantoor dan ook hebben nog nooit tegen me gezegd, Jan je leidt alleen maar voor de theorie op. Totdat je heel precies kunt aangeven wat ze niet kennen maar wel zouden moeten kennen als ze van de universiteit komen, kan ik weinig met de aantijging. Je geeft aan dat ze na je uitleg debiteuren niet kunnen controleren en we ze dat hadden moeten aanleren. Het kan even goed aan de logica van de gekozen werkmethode liggen dat de betrokken studenten dit niet kunnen. Wellicht zou je hen eens moeten vragen hoe zij de controle zouden aanpakken en hoe ze garanderen dat het controledoel wordt gehaald. We hebben studenten namelijk geleerd om te gaan met nieuwe situaties. We hebben ze niet geleerd methoden klakkeloos te volgen.
mennoaccountant
AT: Jan De assistenten die de MSC traject hebben gevolgd zijn in de accountancypraktijk zeer moeilijk inzetbaar. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ze geen enkele werk/stage ervaring hebben genoten en voornamelijk een theoretische denkwijze in hun studie hebben ontwikkeld. Tevens hebben ze een heel andere beeld van de werkzaamheden die ze in de praktijk dienen te verrichten. (eerste 5 jaar uitvoerende werkzaamheden ipv strategisch) Ik geef je een voorbeeld. Wanneer de controle van de jaarrekening plaatsvindt van bijvoorbeeld de post debiteuren. Ik leg tot in detail uit hoe ze deze controle dienen uitvoeren. Deze werkzaamheden zijn zeer praktisch en niet theoretisch. Gezien een MSC student theoretisch is opgeleid raakt hij helemaal in de war en door zijn theoretische denkwijze komt hij niet meer uit deze post. Vervolgens is het is voor ons zeer moeilijk om deze denkwijze uit de werkmethodiek te halen van de MSC student. Als universiteit dien je de studenten deze praktische werkmethodiek aan te leren waardoor ze vervolgens na hun studie veel sneller inzetbaar zijn in de praktijk en veel meer toegevoegde waarde hebben. Dit is ook zeer positief voor de ontwikkeling van deze personen in hun verdere carierre.
Jan Bouwens
AT: Menno Ik zou graag weten hoe algemeen geldend de aantijging is die je zo stellig brengt. Ik spreek elk half jaar de B4 en krijg de klacht die je stelt niet terug. Verder is het van belang te weten welke accountant het betreft, is het de Msc of is het de student die zijn PMA heeft afgerond? Als het om de eerste gaat, dan kan je ook niet verwachten dat deze mensen meteen in de praktijk zijn in te zetten. Vaak gaan ze uit eigen beweging op stage. Ik krijg van deze studenten niet te horen dat ze met twee linkerhanden in de praktijk komen. Ze stromen –als ze interesse tonen in het vak- ook goed door naar de hogere echelons. Ook spreek als ik de kantoren elk half jaar spreek, hoor ik niet de klacht die je uit, niet voor de Msc en niet voor de aankomend RA. Ik weet uit ervaring dat men niet flauw is zijn/haar mening te geven, dus daar ligt het niet aan. Kortom, waar baseer je je aantijgingen op? Wellicht zou je eens een stuk kunnen schrijven waarin genoemde punten hard worden gemaakt. Dan kunnen de opleidingen daar wellicht hun voordeel mee doen.
mennoaccountant
Ik wil de wetenschap niet in een kwaad daglicht zetten maar het is nu echt de tijd aangebroken dat we actie gaan ondernemen in het onderwijs. We zijn nu al jaren bezig om het onderwijs te hervormen maar we hebben nog helemaal niks bereikt. De wereld om ons heen heeft ons van alle kanten ingehaald en wij zijn jaren bezig om 1 verandering uit te werken. Als we met zo'n tempo doorgaan zijn we binnen afzienbare termijn op een niveau terecht gekomen dat we zelfs door de derde wereldlanden zijn ingehaald qua kennis en innovatie. Ik mis gewoon de drive om te innoveren en te veranderen. We moeten nu aanpakken en de huidige generatie studenten goed opleiden zodat we er nu WEL wat aan hebben. Ik maak me ernstige zorgen om de toekomst van onze kinderen als we met dit tempo doorgaan.
mennoaccountant
AT: Nico In mijn werk heb ik dagelijks te maken met net afgestudeerde universitair geschoolde accountants. Ik merk gewoon dat ik ze niet meer kan inzetten voor opdrachten omdat ze de praktische bagage niet hebben. Theoretisch opleiden is niet meer van deze tijd. Dit als achterhaald door de digitalisering. Wetenschappers hebben wel al voldoende in dit land we hebben praktische mensen nodig om vooruit te komen. Dit moeten we eindelijk begrijpen en naar handelen.
Nico
AT: mennoaccountant het idee van een universiteit is ook dat de studenten opgeleid worden om op een wetenschappelijk niveau te kunnen analyseren en acteren. Vervolgens leer je daarna dat er ook nog de praktijk is. Maar door je theoretische bagage kun je als student hiermee goed omgaan. Als de student/medewerker vervolgens toch in het theoretische blijft hangen en soms de praktijk vergeet, ligt dit ofwel aan hem- of haarzelf of aan de leidinggevende. De leidinggevende zal hem of haar moeten uitdagen.
mennoaccountant
AT: Marc Het is toch heel erg raar dat anno 2015 pas de universiteiten theorie en praktijk gaan integreren. Door de houding van de opleiders is de kwaliteit van de afgestudeerde accountants op een zodanig kwaliteit terecht gekomen dat we onze reputatie hebben weggegooid. De werkgevers hebben hier hun een taak laten liggen. Ze moesten de opleiders veel harder aanpakken. Zij betalen uiteindelijk de opleiding. De taak van de opleiders is toch uiteindelijk studenten opleiden die in de praktijk werkzaam kunnen zijn. Een opleider dient vooruit te kijken en de opleiding zodanig inrichten dat de student hier klaar voor is. Het niveau is erg treurig van de studenten die net zijn afgestudeerd van een groot universiteit. Ze bekijken alles theoretisch ipv praktisch. Wat wij nodig hebben zijn praktische accountants en geen WETENSCHAPPERS.
Jan Weezenberg
AT: Marc Schweppe - 5-4-2015 17:42:35 Geachte Heer Schweppe, Dank voor de informatie. Als er meer nieuws komt zien we dat graag. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg
Marc Schweppe
Haha, de autocorrect slaat door: de ALVAST moet natuurlijk zijn ALV.
Marc Schweppe
AT: Jan Weezenberg De stand van zaken is dat de Commissie Eindtermen van de CEA met een aantal werkgroepen bezig is om de eindtermen van de verschillende vakken uit te werken van de opleiding nieuwe stijl. Daarnaast worden de nieuwe profielen van de accountants nieuwe stijl in de ALVAST van juni a.s. aan de leden voorgelegd. Tenslotte loopt bij de universiteit van Tilburg een pilot om de theoretische en de praktijkopleiding te integreren.
Jan Weezenberg
AT: Marc Schweppe - 3-4-2015 Geachte Heer Schweppe, Ook nog een vergeten onderwerp: opleidingen. In januari 2014 aangekondigd, wat vage vervolgberichten, maar niets concreets. We hebben het over een onderwerp dat bij de fusie als één van de drie strategische speerpunten werd aangeduid. Ik (en waarschijnlijk met mij nog vele anderen) zie met belangstelling informatie over de stand van zaken en de verwachte voortzetting tegemoet. Met vriendelijke groet, Jan Weezenberg
Marc Schweppe
AT: Jan Wietsma Jan, dat is zeker niet vergeten. Samen met Roland Ogink werken we aan een updatebericht daarover, dat volgt komende week. Groet Marc Schweppe, NBA
Jan Wietsma
Beste Huub, Je vergeet nog te melden dat SRA, NOVAK, Full Finance en een 9 tal middelgrote kantoren momenteel hard aan het werk zijn om de maatregelen uit het rapport 'In het publiek belang' te vertalen naar de MKB-praktijk. Ook daar worden meters gemaakt. Met vriendelijke groet, Jan
Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.
Aanmelden nieuwsbrief
Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.