NBA

Ruiter en paard

Is er in de controlepraktijk wel wat veranderd in de afgelopen jaren? Of doen we het allemaal nog net zo als jaren geleden?

Die vraag komt bij mij op als ik als accountant met de controleteams bezig ben in dit busy season. Daarbij heb ik drie uiteenlopende rollen: soms ben ik de eindverantwoordelijke partner op de opdracht. Op andere opdrachten ben ik OKB-reviewer en soms ben ik coaching partner voor een controleteam.

Om met mijn antwoord te beginnen: Ja, er is in de afgelopen jaren veel veranderd. Laat ik een aantal voorbeelden noemen. De planningsmeeting voorafgaande aan de opdracht is niet meer het gesprek tussen de partner en de manager alleen. Het overleg vindt plaats tussen het hele team en de IT-specialisten. De frauderisico’s worden niet alleen in kaart gebracht, maar ook de maatregelen van de organisatie en de controleaanpak worden in de diepte besproken.

De Amerikaanse PCAOB en de AFM hebben in hun reviews de vraag gesteld of niet te gemakkelijk werd gesteund op de operational effectiveness van interne beheersingsmaatregelen van de controleklant. Ik zie dat we vaker bij een grondige beoordeling constateren dat de interne beheersing te zwak is om op te kunnen steunen. In veel gevallen is daarom het roer omgegaan en worden grote aantallen substantive tests gedaan.

In de controle van de groepsjaarrekening worden meer uitgebreide instructies opgesteld voor de controleteams van de componenten. Teamleden worden grondiger beoordeeld op hun kennis en kunde, het aantal contactmomenten is groter en de diepgang van de beoordeling van hun werk is hoger geworden. En ook ingehuurde deskundigen (bijvoorbeeld op het gebied van vastgoedwaarderingen, goodwill-evaluaties, belastingen en pensioenen) moeten van goeden huize komen om deel te mogen uitmaken van het controleteam.

Tijdens één van mijn recente controleopdrachten kreeg ik van de manager de vraag of ik in een memorandum mijn partnerbetrokkenheid wilde vastleggen, om zo aan de OKB-reviewer te kunnen aantonen op welke momenten en met welke diepgang ik met team en klant aan de controle had gewerkt. Dat heb ik graag gedaan.

Kortom: in een paar jaar tijd zijn we een majeure omslag aan het maken. Heb ik vroeger van alles verkeerd gedaan (lees: te weinig gecontroleerd)? Dat heb ik indertijd nooit zo gevoeld. Een efficiënte controle stond voorop, dat wel. Over de risico’s heb ik met de teamleden altijd wel goed nagedacht. Maar het is zeker zo dat we vandaag de dag meer gestructureerd te werk gaan in de planning, meer diepgang brengen in de procedures en de gedachtegang beter documenteren. De ruiter heeft meer voeling met het paard gekregen. Ik ben benieuwd of anderen dat ook zo ervaren.

Kost dit meer controle-uren? Jazeker, dat is onvermijdelijk. “Worden controles nu ook duurder?”, vroeg de Tweede Kamer in het Algemeen Overleg met de minister van Financiën. Die antwoorde daarop dat kwaliteit zijn prijs heeft. Maar dat is een onderwerp op zich.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

4 reacties

Jan Weezenberg

AT: Hans Dijkstra - 5-3-2015 Geachte Heer Dijkstra, Ik lees : "Dus ook eens dat je kan een paard naar het water leiden, maar je kan hem niet leren drinken....:-( " Ik ken een consultant die specialist is in organisatieverandering. Die heeft als slogan: "Je kan een paard naar het water leiden, maar je hebt pas wat bereikt als je hem hebt geleerd op zijn rug naar de overkant te zwemmen" Deze consultant bedoelt zijn uitspraak niet komisch, maar geeft aan hoe weerbarstig vastgeroeste organisaties zijn. En natuurlijk is er nog de fameuze Fons Jansen, met zijn religieuze humor: Heidenen bekeren is een christelijk werk, maar Christenen bekeren is een heidens karwei. Werk aan de winkel ! Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

A. van Kempen

Is goed Hans :)

Hans Dijkstra

Eens Arnout (niet dat je zeurt...:-). Hoewel de waarneming (n=1) beperkt is - ik ken bijv. kantoren waar al jaren het voltallige controleteam twee keer jaar bijeenkomt (met IT en tax) - lees ik dat Huub Wieleman zegt 'Ik deed het al goed, en nu ben ik ook beter gaan documenteren'. Dus ook eens dat je kan een paard naar het water leiden, maar je kan hem niet leren drinken....:-( PS, Zullen we vanaf nu elkaar geen schouderklopjes meer geven?

A. van Kempen

Het zal wel gezeur schijnen, maar toch: waarom doe je extra werk, tegen extra kosten, als het in het verleden al goed was? Kortom, waarom niet gewoon eens erkennen dat het in het verleden dus NIET goed genoeg was? Niet met opzet, natuurlijk. 'Dat heb ik in het verleden niet zo gevoeld", snap ik. Maar waarom toch dat krampachtige vasthouden aan het idee dat het altijd al goed was? Het lijkt me van tweeën één: of het was wel al goed, en dan lopen AFM, politiek, en zelfs het beroep zelf, al pakweg tien jaar te zeuren en te mieren over niks. Of het was niet goed, en dan is inmiddels, hopelijk, een echte verbetering bereikt. Maar je kan onmogelijk doen alsof het altijd al goed was, en er toch werkelijke noodzakelijke verbeteringen zijn bereikt. Als mijn kinderen aankomen met "echt, echt, echt sorry. Maar overigens heb ik niks fout gedaan" dan ben ik blij dat het nog maar pubers zijn die nog kunnen leren dat verantwoordelijkheid nemen en erkennen dat je fout zat, essentieel zijn voor excuses en verbetering.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.