Opinie

Ode aan mijn beroepsorganisatie - Assurance gevraagd

Het moet ergens in 1993 zijn geweest. Op een regenachtige namiddag werd ik geraakt door een bevlogen, ervaren en zelfstandige AA-accountant. Ik wist het zeker: ik wilde in de toekomst het accountantsberoep uitoefenen.

Ik rondde zowel mijn AA-als RA-opleiding af, al was die laatste keuze meer ingegeven door een weddenschap met een aantal zichzelf overschattende RA's. Ik werk en werkte onder andere als overheidsaccountant, intern accountant en openbaar accountant, en doceerde aan menig opleidingsinstituut om mijn liefde voor het accountantsvak over te brengen op jonge mensen.

Ook werd ik verliefd op de familie waar ik deel van uitmaakte, toen nog de beroepsorganisatie van de AA's. Ik werd in 2003 zelfs ambassadeur van jou. Sinds 2003 behartig ik jouw belangen op ondernemersbijeenkomsten, opleidingsinstituten en daar waar de naam accountant ook maar positief gepositioneerd kan worden.

Niets was en is te gek. Zelfs afgelopen weekeinde ben ik weer voor jou op pad geweest om de huidige  familie krachtig en positief neer te zetten. Ik doe het nog steeds graag. Aangezien ik graag ons beroep naar een hoger plan wil trekken zocht ik de afgelopen jaren, onder andere als vaste columnist van ons maandblad, ook de discussie met mijn broeders en zusters op. Het ging er vaak stevig aan toe, met maar één doel: leren van elkaar en beter worden.

Ik was en ben er van overtuigd dat de twee takken in onze familie, de AA's en de RA's, genoeg gemeen hadden om elkaar regelmatig op te zoeken en waar mogelijk te versterken. Toen werd in Den Haag bedacht dat deze verwantschap misschien maar moest worden omgezet in een gedwongen huwelijk.  Juist omdat we zo vaak openlijk ruzie maakten.

Ik heb meerdere malen mijn zorgen geuit over die verbintenis, want ik was erg bezorgd dat de familieleden uit de mkb-praktijk daar onder zouden lijden. Toen die verbintenis beklonken werd, was ik erg teleurgesteld, maar bleef verliefd op jou. Om toch voor de mkb-telgen goed te blijven zorgen stelde ik mij beschikbaar voor een door jou in het leven geroepen bestuurlijk orgaan. Jij noemt dat LOA, een orgaan waarin alle openbare accountants vertegenwoordigd worden. 

Ondanks het feit dat het op papier goed geregeld lijkt, zijn er steeds meer mkb-accountants die zich zorgen beginnen te maken. Voor mij was dat reden om mij aan te sluiten bij een beweging binnen de familie die niet wilde breken maar wel een eigen positie opeiste. Jij  zag dat met argusogen aan. Was dit toch niet een blijk van wantrouwen? Steeds weer probeer ik uit te leggen dat er geen belangenverschillen zijn.

Initiatieven die goed zijn voor mkb-accountants, waaronder assurance op maat of een specifiek uitgewerkt mkb-plan, die hun toekomst veilig stellen, leg je vooralsnog naast je neer. Ik begrijp dat niet. Ik begin mij zorgen te maken of je écht het beste voor hebt met iedereen. Iets zegt in mij van niet, maar ik kan het nog nét niet hard genoeg maken. Er zijn steeds meer harde signalen en feiten die mij pijn doen en aangeven dat het écht niet goed zit.

Mijn vraag is: hoe gaan we nu verder? Ik zou het mooi vinden als wij constructief en gezamenlijk kunnen blijven optrekken en dat je transparant en eerlijk bent naar mij. Net als in iedere relatie is open communicatie essentieel voor het welslagen ervan. Je moet bereid zijn echt naar de ander te luisteren, zonder meteen in het defensief te treden of je eigen verhaal te vertellen. En net als in iedere relatie is vertrouwen geen vanzelfsprekend gegeven maar iets waar je samen dag in, dag uit aan moet werken.

De verliefdheid van het eerste moment draag ik nog steeds bij mij. De koek is nog niet op. Maar we moeten ons wel samen inspannen om te voorkomen dat het licht langzaam uitgaat terwijl we dat eigenlijk geen van beiden echt willen. Toch?

Veel liefs, 

Marco.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

4 reacties

Piet Knops

Naar mijn mening bestaat er een grote kans dat al degene die in het verleden het dringende advies van de toenmalige NOvAA hebben gekregen, om de overgangsregeling voor het verkrijgen van certificerende bevoegdheid, te volgen, deze bevoegdheid alsnog gaan verliezen door een andere insteek vanuit de opleiding en de beoogede structuur en inhoud van de PE-verplichting. Je zou je dan terecht de vraag kunnen stellen, is dat erg? De motivering van de toenmalige NOvAA om alle AA's te adviseren om een overgangsregeling te gaan volgen voor het kunnen behalen van certificerende bevoegdheid was grotendeels bedoeld om de aanwezige scheiding van de twee bloedgroepen AA's en RA's daardoor te kunnen opheffen en de twee families als het ware op één noemer te kunnen brengen. Vervolgens zou het fuseren van de twee beroepsorganisaties wellicht een stuk gemakkelijker kunnen gaan verlopen was de toenmalige gedachte van een aantal bestuurders.. Uiteindelijk is gebleken dat er een verschil is ( gebleven ) in theorie en praktijk, namelijk dat het grootste gedeelte van de AA's met certificerende bevoegdheid met dit papiertje in de hand weinig of niets in de praktijk blijken te doen. Kortom, het heeft voor vele AA's een behoorlijk bedrag aan extra opleidingskosten gekost waarvoor in de pratkijk geen adequate inkomsten zijn terugverdiend. Sinds een aantal jaren is gebleken dat de oorspronkelijke bedoeling om de twee bloedgroepen met elkaar te laten fuseren is gelukt, maar dat na deze fusie is gebleken dat beiden fusiepartners een stuk ongelukkiger zijn geworden en zelfs neigen om het huwelijk wederom te willen gaan opheffen, althans als het aan een groot gedeelte van de leden zelf zou liggen. Of, misschien een soort tussenoplossing m.b.v. een "scheiding van tafel en bed" constructie willen gaan toepassen om een stuk eigen regie in het huwelijk te kunnen krijgen en zich te kunnen distanciëren van aangelegenheden die niet des bloedgroeps zijn. Indien deze twee bloedgroepen daardoor beter zouden kunnen gaan functioneren en misschien wel minder last van elkaar zouden gaan hebben, hoeft dat uiteraard geen schande te zijn. Vooral omdat plezier in je werk en prettige contacten tussen collega's onderling voorop moet staan. Immers, het grootste gedeelte van je leven ben je aan het werk en dat hou je zeker niet vol als er teveel irritatie en ergenis gaat ontstaan in je dagelijks functioneren. Het hebben van titels en bevoegdheden komt dan voor de meeste accountants op de 2e plaats.

Richard Overweg

In aanvulling hierop zou het verbreden of het verleggen van de opdracht tot accountantscontrole ook onderzocht moeten worden. Kijk wie de meest belangrijke gebruikers zijn van de jaarrekening. Hoe kunnen deze (nog) beter voor afgifte verklaring betrokken worden bij de significante oordeelsvorming zoals dat tegenwoordig heet.

Marius Gerrits

De fusie berust ook op het misverstand dat er een gelijke belangen zijn. Niets is minder waar. Regelmatig gaan er stemmen op om contrale pas te verplichten vanaf grote ondernemingen (>250 pers.>€35mn omzet etc.). Dit wordt door de grote kantoren afgewezen. Volgens hun hebben de meeste klanten in deze groep aangegeven toch wel een controle uit te laten voeren. Ja, maar dan kunnen ook de kantoren in het MKB segment deze controles uitvoeren. Geen wonder dat de grote kantoren een ijzeren greep op de NBA houden.

Johan de Vos

Als binnen een huwelijk blijkt dat de ene partner altijd naar de andere moet luisteren en er geen ruimte is voor eigen identiteit kan er nog wel sprake zijn van liefde maar is het besluit tot scheiding het beste. Dit om te voorkomen dat je volledig vervreemdt van elkaar en je alleen de schijn maar ophoudt voor de omgeving. AA en RA gaat niet samen in één club.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.