Stijging aandeel vrouwen in top gering: rol van de accountant
Topvrouwen staan in de wachtkamer en bestuursverslagen voldoen in meerderheid niet aan de rapportageverplichting op dit punt.
Deze week bracht Accountant.nl een bericht over de Bedrijvenmonitor 2012-2015, waaruit blijkt dat het aandeel van vrouwen in de top – raad van bestuur of raad van commissarissen - onvoldoende stijgt.
Stappenplan
Volgens minister Jet Bussemaker van OC&W is het een black box hoe de bedrijven omgaan met vacatures. Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, heeft een mooi stappenplan bedacht:
- de vacature bewust openstellen;
- een longlist maken met daarop tenminste vijftig procent vrouwen;
- een searchbureau inschakelen die de code van de executive searchbureaus heeft ondertekend en
- twee à drie kandidaten voorstellen waaronder tenminste één vrouw.
Dit is één van de verantwoordelijkheden die de grote bedrijven hebben om er wat aan te doen. Maar er is meer.
Toelichting in bestuursverslag
Volgens de wet moeten het bestuur of de raad van commissarissen van een grote NV of BV streven naar een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen (BW 2, titel 4, artikel 166 en titel 5, artikel 276). Dit betekent tenminste dertig procent mannen en tenminste dertig procent vrouwen.
Wanneer zo’n onderneming niet voldoet aan deze vereisten, dan moet zij dit in het bestuursverslag uitleggen. Daarbij moet de onderneming aangeven:
- waarom de zetels niet evenwichtig zijn verdeeld;
- op welke wijze de onderneming heeft getracht tot een evenwichtige verdeling te komen; en
- op welke wijze de onderneming in de toekomst beoogt een evenwichtige verdeling van de zetels te realiseren.
Slechts tien procent voldoet
Nu blijkt uit de Bedrijvenmonitor dat opvallend weinig bedrijven zich aan deze wettelijke verplichting houden. Meer dan de helft (57 procent) legt geen verantwoording af over de evenwichtige samenstelling van de raad van bestuur en raad van commissarissen. Het aantal bedrijven dat in 2014 aan alle rapportageverplichtingen in dit kader voldoet, is minder dan tien procent.
De conclusie is dan ook dat de transparantie in het bestuursverslag op dit punt te wensen overlaat.
De NBA wil haar leden er met nadruk op wijzen dat wanneer deze informatie ontbreekt, het bestuursverslag niet overeenkomstig titel 9 is opgesteld. De accountant moet hier op grond van artikel 393 lid 3 onderzoek naar doen en dient op grond van lid 5 eventuele tekortkomingen te vermelden in het accountantsverklaring.
Laten we hopen op meer transparantie in de jaarverslagen over 2015.
Gerelateerd
Loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd twaalf procent
Vrouwen verdienen gemiddeld twaalf procent minder per uur dan mannen. In de tien meest voorkomende beroepen waar overwegend mannen werken, is de loonkloof gemiddeld...
Deelnemers diversiteitsconvenant sparren over volgende stap
De ondertekenaars van het convenant inclusie en diversiteit kwamen aan de vooravond van Diversity Day bij elkaar op het kantoor van de NBA, om onder leiding van...
Niet eerder telden beursbedrijven zoveel nieuwe vrouwelijke bestuurders
Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was dit jaar een vrouw. Dat aandeel was niet eerder zo hoog.
Werkgeversorganisaties pleiten voor meer banen voor mensen met beperking
Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een actieverklaring...
Nederlandse bedrijven blijven inclusief, anders dan in de VS
VNO-NCW verwacht niet dat Nederlandse bedrijven hun initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zullen staken, zoals momenteel gebeurt...