Opinie

Hello it’s me: de link tussen Adele en accountancy

Een pakkende openingszin uiteen prachtig nummer van de Engelse popzangeres Adele. Wat kunnen we er van leren?

Vanaf het jaar 2008 scoort Adele meerdere hits. Na haar hit Skyfall, de titelsong van de James Bond-film uit 2012, wordt het stil.

En nu. Ze breekt alle records. Haar single staat al drie weken op nummer één in de Single Top 100. De nieuwe hit is al meer dan een miljoen keer gedownload, en dat is nog nooit eerder gebeurd. Op Youtube is het nummer ruim 390 miljoen keer beluisterd. Eerlijk is eerlijk; het is een prachtig nummer.

Ik vind haar comeback fascinerend. Hoe doet ze dat toch? En wat kunnen wij ervan leren?

Geen toeval, wel een plan

Na veel kijken en luisteren vallen mij een paar punten op. Natuurlijk is Adele een zeer begenadigd zangeres en een echte vakvrouw, maar er zit ook een nauwkeurig en doordacht plan achter haar succes. Er is niets aan het toeval overgelaten. De goede casting is slechts een deel van het succes. Er zijn slimme keuzes gemaakt: de cameravoering, de timing, de kleur, de titel, de eenvoud; allemaal smaakvol en authentiek.

Vakmanschap is niet genoeg

Adele is naast een uitstekende zangeres een echte ondernemer. Ze kent zichzelf, ze durft authentiek te zijn. Ze zet haar koers zorgvuldig uit, zorgt voor goede mensen om haar heen en neemt de tijd. Ze rolt haar plan uit en verbreekt daarmee alle records.

Het gaat dus niet alleen om vakmanschap, wat misschien wel aan de basis ligt. Maar er is meer dat haar succes bepaalt. In eenvoud, met hartstocht en weg van alle opsmuk vertelt ze haar verhaal. Ze is authentiek, ze innoveert en ze gebruikt haar talent om groot te worden.

Accountants, en wij?

Wat kunnen wij ermee? Natuurlijk is het belangrijk dat wij ons vak verstaan. Het geeft ons de basis van ons bestaan, een license to operate. Maar dat is niet voldoende om succesvol te zijn. Dan begint het pas. Natuurlijk is het belangrijk dat de NBA en de AFM monitort of wij op vakvolwassen manier onze ambacht uitoefenen. Maar daar stopt het niet.

Als we als beroepsgroep succesvol willen zijn in de toekomst, dan is er meer nodig. Dan geeft de casus van Adele ons inspiratie. Wat ik ervan leer is dat het gaat om het samenspel van innovatie, authenticiteit, eenvoud en hartstocht. Naast het rationele deel, het doordachte plan, krijgen de emoties ook een belangrijke plaats. Dat maakt het geloofwaardig en zo mooi om naar te kijken en te luisteren.

Dus accountants, naast vakmanschap gaat het ook om aandacht voor mensen. Laat je kwetsbaarheid zien. Dat maakt het krachtig.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Antoinette Dijkhuizen RA is oprichtster van 4you accountancy. Daarvoor werkte ze bij verschillende grote accountantskantoren, waaronder KPMG en Ernst & Young. Zij is ook lid van het Ledengroepbestuur Openbaar Accountants (LOA).

4 reacties

vanus

Ik begrijp het niet.
‘ Natuurlijk is het belangrijk dat de NBA en de AFM monitort of wij op vakvolwassen manier onze ambacht uitoefenen.’
Gezien de omvang van de minder fraaie dossiers de afgelopen 10 jaar, en de vele die ongetwijfeld gaan volgen, denk ik niet dat er een spectaculaire toegevoegde waarde is van de toezichthouders.
‘Dus accountants, naast vakmanschap gaat het ook om aandacht voor mensen. Laat je kwetsbaarheid zien. Dat maakt het krachtig.’
Ik kan mij niet voorstellen dat de samenleving zit te wachten op een nog meer transparante kwetsbaarheid. De kwetsbaarheid is reeds duidelijk op te maken uit de vele minder fraaie dossiers.
Wellicht zit de samenleving te wachten op een sterke, kundige accountant, die weet waar het over gaat, en graag met een rechte rug.
Of zit men daar eigenlijk helemaal niet op te wachten?
Heeft iemand zich weleens afgevraagd wie er beter is geworden van de minder fraaie dossiers?
Er zal toch uiteindelijk wel minimaal 1 winnaar zijn?
Wat kunnen we ervan leren? Geen flauw idee.

M Kappert

Of we het nou hartstocht, passie of liefde noemen maakt denk ik niet uit, het gaat om de boodschap dat het met zich meebrengt. Wanneer je de liefde voor je vak vergelijkt met een geliefde en je merkt dat ze weg slibt en anderen pijn doet, wat doe je dan? Zal je dan niet alles op alles willen zetten om ervoor te zorgen dat ze weer in goede conditie herstelt, een betere versie van zichzelf wordt en zo het vertrouwen terug kan winnen van haar omgeving? Kan dit zonder kwetsbaarheid en zonder emoties? Door je kwetsbaar op te stellen, zal je vaak moedig en sterk gevonden worden. Kijk naar Humberto Tan die zich uit laat over de Pietendiscussie! Waarom kiezen we er niet vaker voor om ons kwetsbaar op te stellen? Is het angst? Hoeveel kwaad kan het om hartstocht te tonen, als je hartstocht voelt?

Tom Nierop

Met 'dit soort stukjes' heb ik geen problemen hoor, het ging mij destijds om het afschuwelijke modewoord 'passie'. www.accountant.nl/opinie/2012/7/passie-voor-steunkousen/
Hartstocht vind ik dus wel een verademing, al betekent het hetzelfde.
Voor het gekweel van Adèle ben ik overigens allergisch, maar dat is puur persoonlijk en hier irrelvant. Maar dat terzijde.

Pieter de Kok

Hear hear!

Ik weet dat Tom (de eindbaas) een hekel heeft aan dit soort stukjes, in het bijzonder het woord: hartstocht!

Hoe 53 maatregelen?

Dus Tom top!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.