Opinie

Zelf nakijken

Een jongetje op het pleintje voor ons huis tegen zijn vriendje: "Zo stom, de juf laat ons zelf nakijken!" Hij kon er niet over uit en zag al allerlei mogelijkheden om zijn prestaties flink op te krikken. Grappig om te horen en pedagogisch zal het 'zelf nakijken' helemaal verantwoord zijn, maar hoe zit dat in de accountantscontrole?

Want dit gesprekje deed me denken aan het uitvoeren van proceduretests. En de, ik denk wijdverbreide gewoonte binnen het beroep, om de stukken die daarbij horen van te voren op te vragen bij de klant. Bijvoorbeeld voor een proceduretest 'inkopen' waarbij intern door de klant wordt vastgesteld dat inkoopfactuur aansluit met de order en met de ontvangst en dat deze controle zichtbaar is door een paraaf. Er gaat dan een lijstje naar de klant met geselecteerde factuurnummers en het verzoek om de bijbehorende documenten aan te leveren.

En dan verplaats ik me nu even in die klant. Stel dat ik hoofd administratie was. Ik zou de stukken bij elkaar laten zoeken. Stel dat daaruit zou blijken dat niet alle facturen geparafeerd waren, of onterecht waren geparafeerd of dat documenten ontbraken?

Ik zou denken dat me dat niet zou overkomen, dat ik het goed had geregeld. Maar stel dat het wel zo was. Wat zou ik dan doen? Het hele setje zo overhandigen aan de accountant of het setje eerst maar even 'opknappen'? Ontbrekende stukken er bij laten zoeken, verklaringen vinden voor verschillen en parafen alsnog zetten? En dan niets tegen de accountant zeggen?

Ik denk dat het niet onmogelijk is dat ik dat laatste zou doen. En daar schrok ik wel van, want ik beschouw mezelf als iemand met een vrij scherp afgesteld moreel kompas. Waar ligt dan de grens? Zou ik het niet verder uitzoeken, zou ik antedateren, zou ik de accountant ook niet de uitkomsten van mijn onderzoek laten weten, zou ik materiële fouten laten zitten?

Dat denk ik allemaal niet, maar de accountant niet wijzer maken dan die is, daar zou ik dan weer geen moeite mee hebben. En ook dat vond ik een schokkende conclusie, want heb ik het niet zelf tientallen keren meegemaakt als accountant? Hoofden administratie, of hoe ze ook mogen heten, die heel duidelijk uitstralen dat ze niets van jou en de controle verwachten. Of die er een spelletje van maken. Je uitdagen: "Ik ben benieuwd of je het gaat ontdekken."

Een potje intellectueel armpje worstelen, die uitdaging ga ik altijd wel aan. En als je dan wel de vinger op de zere plek weet te leggen. Van de sportievelingen: het respect dat je daarmee afdwingt en niet meer kwijt raakt. You're one of the guys! En als je een slechte verliezer treft: het verzoek aan je baas om je maar van de opdracht af te halen omdat je er niets van snapt.

Zou ik ook zo'n hoofd administratie zijn die eerst moet zien en dan geloven, het de accountant niet te makkelijk maakt? Geen respect heeft voor een accountant die niet verder kijkt dan zijn neus lang is? Het is niet fraai, maar ik vrees van wel.

En als jij nou die accountant zou zijn: wat voor controlezekerheid heb je dan gekregen met je 25 parafen, documenten en verklaringen voor afwijkingen?

In deze serie vertelt Marianne van der Zijde, ex-toezichthouder bij de AFM, hoe zij naar de accountancy kijkt, met als doel te helpen jaarrekeningcontroles leuker en beter te maken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties en is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM.

Gerelateerd

5 reacties

Marianne

Wim: bedankt dat je openhartig aangeeft hoe jij als controller tegen de accountant aankijkt. Hoe je in het belang van de organisatie, de accountant stuurt in waar je zijn aandacht wel of niet naar toe wil hebben, dat dat niet zo moeilijk is om te doen en dat daar ook een goede intentie achter kan zitten. Dat is het grotere verhaal achter mijn column: dat je je als accountant bewust bent dat je “gestuurd” kan worden en dat je je controle-aanpak daarop inricht. En natuurlijk: met het zelf opzoeken van boekstukken ben je er nog niet, maar daarover nadenken is wel een begin. Ik zou wel meer verhalen willen horen van hoe controllers, CFO’s, hoofden administratie etc. naar hun accountant kijken en hoe ze met hem of haar omgaan. Een mooi onderwerp voor een serie of voor wetenschappelijk onderzoek!

Wim Nusselder

Beste Marc,

Ja, ik ben beter in staat om een controlerend accountant om de tuin te leiden dan het door Marianne beschreven hoofd administratie.
En ik ben niet eens opgeleid tot register-controller of register-accountant…
Kun je nagaan wat het effect is van de toename van het fenomeen accountant-in-business!
Als je tot in detail de controle-methodes kent en begrijpt van je controlerend vakgenoot, kun je dat ‘opknappen van boekstukken’ zelfs zó goed doen, dat een steekproef geen verdachte mate van foutloosheid laat zien.

Daarmee is niet gezegd dat accountants-in-business en controllers (altijd) bewust hun expertise gebruiken om controlerend accountants om de tuin te leiden.
Meestal niet bewust, neem ik aan.
En vanuit hun andere, interne perspectief ook vaak terecht:
De betaalprocedures op het hoofdkantoor van een internationaal werkende ontwikkelingsorganisatie, die de controlerend accountant relatief makkelijk kan controleren (ook met slimmere, minder makkelijk te manipuleren steekproeven) vormen een veel minder groot frauderisico dan de besteding van de overgemaakte gelden door de partnerorganisaties in programmalanden.
Zeker als dat organisaties van politieke partijen zijn die andere prioriteiten hebben dan betrouwbare financiële verantwoording.
Door als controller te zorgen dat er weinig aan te merken is op die betaalprocedures op het hoofdkantoor kan ik zorgen dat de controlerend accountant zijn aandacht sterker richt op de frauderisico’s waar ik zelf slapeloze nachten van heb.
Ik beschouw controlerend accountants als bondgenoten van mij als controller, maar daarvoor moet ik wel zorgen dat ze hun aandacht richten op wat -vanuit mijn perspectief- de relevante risico’s zijn.
En mijn perspectief is natuurlijk ook maar beperkt (maar wel vollediger dan dat van een externe accountant…), dus ik maak daarbij ook fouten.
En ik sluit niet uit dat ik collega’s heb die geen slapeloze nachten hebben van frauduleuze besteding van de belastinggelden die ze doorsluizen, maar slechts van ontdekking daarvan door de externe accountant.
Beetje dom van ze, want dergelijke fraude is inherent moeilijk te ontdekken, vooral op grote (internationale) afstand, in een worsteling met verschillende internationale verslaggevings- en controleregimes, cultuurverschillen, communicatiestoornissen, zwaktes van internationale governance structuren etc. etc..

Arnout van Kempen

Controleren is ook niet meer wat het geweest is :)

Marc

Dus Wim vindt dat het hoofd administratie dom fraudeert. Hij kan dat zelf veel beter.

Wat mij ook verontrust is dat de (assistent) accountant niet zelf de stukken opzoekt of er op zijn minst bij is. Alsof je een politiefuik inrijdt, je aan het begin van de parkeerplaats een lijstje krijgt met controlepunten waar je auto aan moet voldoen en of je die even wil afvinken. Het lijstje graag deponeren in de daarvoor bestemde brievenbus.

Wim Nusselder

Een beetje dom van zo’n hoofd administratie om die boekstukken pas ‘op te knappen’ zodra ze opgevraagd worden.
Wetend wat je kunt verwachten in de PBC-lijst kun je ze ook vóór de accountantscontrole begint al even laten doorlopen op volledigheid van parafen.
Je kunt de parafen die je alsnog (veel te laat) laat zetten ook rustig laten voorzien van de feitelijke datum waarop die gezet wordt (dus ver na de goedgekeurde transactie).
Sowieso, de AO/IC beschrijving die de accountant toetst wordt regelmatig pas kort voor de controledatum geactualiseerd…
Ik heb nog nooit een accountant getroffen die over dergelijke dingen struikelde.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.