Wat zou jij doen?
Geen opknapbeurt maar nieuw DNA, dat was mijn vorige oproep. Ik kreeg vele vragen om een nadere toelichting; wat voor mij blijkbaar heel logisch is, schijnt het niet te zijn.
Om toch antwoord te geven op de na mijn vorige bijdrage gestelde vraag wat dan dat nieuwe DNA is, geef ik een praktijkvoorbeeld.
Een nieuwe klant
Vorig jaar kwam er een potentieel nieuwe klant ons kantoor binnenlopen. Altijd leuk als de portefeuille nog niet is gevuld en ondernemers belangstelling hebben voor je dienstverlening. Het betrof een ondernemer uit het dorp waarin ik woon en hij wilde graag kennismaken. Na een hartelijk welkom zijn we onder genot van een kop koffie in gesprek geraakt. Hij begon voorzichtig, aarzelend en was duidelijk niet op z'n gemak.
Hij vertelde al twintig jaar ondernemer te zijn, maar hij had de laatste paar jaar de indruk dat het niet zo goed ging met zijn bedrijf. Hij was daarom op zoek naar een adviseur en had van ons kantoor gehoord.
Naheffingsaanslag
Recent had hij een boekenonderzoek gehad van de fiscus waarna er naheffingen waren opgelegd, en hij begreep er niets van. Hij had een administrateur in dienst en hij had een accountant voor de jaarrekening en fiscale aangifte. In zijn veronderstelling had hij z'n zaakjes op orde, maar toch lag er plotseling die naheffingsaanslag. Voor hem een reden om op onderzoek uit te gaan.
Nadat ik hem meerdere vragen had gesteld, kwamen er meer feiten boven tafel. Hij had een huurachterstand en een bankkrediet, bezat drie bedrijven en was bezig om het hoofd boven water te houden. En die naheffing hakte er behoorlijk in. Gedonder met de fiscus was het laatste wat hij wilde. Zijn afsluitende vraag na een kort, open en eerlijk gesprek was: "Antoinette, kun je mij alsjeblieft helpen?" Waarop mijn antwoord was dat ik er eerst een nachtje over wilde slapen.
Nachtje slapen
Na een nachtje slapen ga je de feiten nog eens op een rijtje zetten. Is hij integer en heeft hij een eerlijk verhaal verteld? Daarop was mijn antwoord 'ja'. Kan ons kantoor hem helpen en is er voldoende deskundigheid in huis? Daarop was mijn antwoord ook 'ja'.
Kan hij onze dienstverlening betalen? Daarover had ik mijn ernstige twijfels.
Naast de feitelijkheden speelt ook de vraag: 'Welke maatschappelijke rol vervul ik hierin?' Zelf kom ik uit een arm ondernemersgezin en ik heb ervaren hoe lastig het is om in een benarde financiële situatie te zitten. Het is een ondernemer uit het dorp, dus ik kom hem ook regelmatig tegen…
Wat zou jij doen? Accepteer je de klant en help je hem op weg? Of wijs je deze ondernemer af?
Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties en in mijn volgende blog geef ik jullie mijn antwoord.
Gerelateerd
Motto 2025? Doorpakken!
Kris Douma kijkt bij de start van zijn laatste jaar als NBA-voorzitter even terug, maar vooral vooruit.
Kamer wil dat minister opschiet met antwoorden op vragen over nieuwe accountantswet
De vaste commissie voor Financiën wacht al sinds dit voorjaar op antwoorden van de minister van Financiën over de Wijzigingswet accountancysector. De commissie vraagt...
NBA heeft handschoen kwartiermakers 'met voorrang' opgenomen
De NBA rapporteert in een brief aan de minister van Financiën over de voortgang van de aanbevelingen van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. De beroepsorganisatie...
Pheijffer: 'Laat accountancy niet alleen aan accountants over'
Volgens hoogleraar Marcel Pheijffer zijn minder regels en verlaging van de opleidingseisen voor het accountantsberoep niet de oplossing voor de sector.
Meer krassen, meer moed
Het accountantsberoep is niet gewend om het open gesprek te voeren over fouten en leert er daarom niet van. Berry Wammes gunt accountants 'in het veld' en ook bestuurders...