Opinie

Het onderonsje van Deloitte

Er is veel discussie over de wijze waarop Deloitte een beoogde nieuwe accountant vanwege verslaggevingsissues de deur heeft gewezen. Dat is belangrijk. Maar daarnaast is er ook nog de inhoudelijke kant.

Alvorens in te gaan op de het vraagstuk van de consolidatie van Stichting InterNos (betekent ‘Onder ons’) met Deloitte Holding BV, waarover nu zoveel ophef is, eerst een blik in de organisatiestructuur van Deloitte. Behalve de werkvennootschappen die allemaal honderd procent eigendom zijn van Deloitte Holding BV en dus zijn meegeconsolideerd, lopen de lijnen van de zeggenschap  en de geldstromen via maar liefst drie andere entiteiten, te weten twee stichtingen en een Coöperatie U.A. (uitgesloten aansprakelijkheid), waarachter de partners en hun financiën zich schuil houden.

1.
Het volledige aandelenkapitaal van Deloitte Holding BV is sinds 1 juni 2015  in handen van Coöperatief Deloitte U.A., dat dus de dienst uitmaakt. Deze coöperatie heeft ten doel 'het behartigen van de stoffelijke belangen van de leden (...) krachtens aansluitingsovereenkomsten, met hen gesloten in het bedrijf dat de coöperatie te dien einde en te hunnen behoeve uitoefent'.

Conclusie: De Coöperatie oefent een bedrijf uit, door middel van haar dochter- en kleindochterondernemingen.

2.
De Stichting InterNos (opgericht in 1993) heeft de statuten ook op 1 juni 2015 gewijzigd. Het doel luidt nu: 'Ten behoeve van Deloitte Holding BV, haar aandeelhouders en ten behoeve van de leden van Coöperatief Deloitte U.A., gelden te beheren alsmede het voldoen aan de verplichtingen in verband met de binnen Deloitte tot 1 januari 2000 geldende goodwillregeling, zulks met inachtneming en ter uitvoering van de in dat kader door Deloitte Holding BV vastgestelde reglementen.'

De middelen van deze stichting worden gevormd door bijdragen van de Stichting Financiering Deloitte BV, Deloitte Holding BV, haar aandeelhouders en/of leden van Coöperatief Deloitte U.A.

Conclusie: Er vindt geldverkeer plaats, gebaseerd op de reglementen van Deloitte Holding BV. Verder staat in artikel 12 van de statuten van Stichting InterNos dat deze statuten slechts kunnen worden gewijzigd na goedkeuring door de  algemene vergadering van Coöperatief Deloitte U.A.. Deze coöperatie maakt derhalve de dienst uit.

3.
De Stichting Financiering Deloitte BV heeft ook op 1 juni 2015 nieuwe statuten gekregen. Het doel luidt nu: 'Het houden van aandelen, het aantrekken van geldleningen en het verstrekken van leningen aan door het Bestuur aan te wijzen vennootschappen.'

De bestuursvoorzitter van Deloitte Holding BV is q.q. bestuurslid van deze stichting. Ook de andere bestuursleden, op eentje na, worden benoemd en ontslagen door Deloitte Holding BV, welke dus het beleid bepaalt.

Conclusie: Er worden leningen voor zeer grote bedragen (totaal circa 120.000.000 euro) gesloten en leningen uitgezet, uitsluitend aan door Deloitte aan te wijzen vennootschappen.

De vraag of Deloitte Holding BV zijn jaarrekening met de Stichting InterNos moet consolideren dient op grond van het bovenstaande te worden uitgebreid met de vraag of er eveneens een consolidatieplicht bestaat met  betrekking tot de cijfers van Coöperatief Deloitte U.A. en de Stichting Financiering Deloitte.

Deloitte heeft er een complex geheel van gestructureerd, waarbij de transparantie ver te zoeken is. Vast staat beschreven in de doelomschrijvingen dat Deloitte Holding BV overal zeggenschap in heeft. De twee stichtingen zijn duidelijk ondergeschikt en dienstverlenend aan de Holding BV, terwijl de Coöperatie de eigenaar is van de Holding BV en uit dien hoofde al meegeconsolideerd behoort te worden.

Voorts is van groot belang dat Deloitte aansprakelijkheid draagt voor de leningen die in verband met de goodwillfinanciering door de stichtingen zijn aangegaan, getuige deze zin in het laatste jaarverslag van Deloitte:

'As security for these loans Deloitte Holding BV and its material subsidiaries issued a joint and several liability undertaking.'

In de literatuur over consolidatie wordt gesproken over de begrippen zeggenschap, in control zijn, beschikkingsmacht, potentiële stemrechten et cetera. Deloitte Holding BV voldoet zeker na 1 juni 2015 aan al deze definities ten aanzien van de Coöperatie en de twee stichtingen.

Zo zien we bij de opsomming van de  bestuursleden en commissarissen van de vier entiteiten bijvoorbeeld steeds dezelfde namen terugkomen, in de loop van de tijd onder anderen voormalig NIVRA-voorzitter Piet Hoogendoorn, Jan Dalhuijsen, Roger Dassen, Cees Boer en huidig bestuursvoorzitter Peter van Bommel.

Thans zijn er zeven personen onder leiding van voorzitter Floris Deckers zowel commissaris bij de Coöperatie U.A. als bij de Holding BV.

Beter bewijs is er niet, zodat het geen vraag meer is wie de zeggenschap en de beschikkingsmacht  uitoefent: Deloitte is in control over de BV, de Coöperatie en de twee stichtingen.

Met deze gegevens zonder een consolidatie kan er geen jaarrekening  worden opgesteld die ‘een getrouw beeld’ kan worden genoemd. Elke nieuwe accountant zal terecht een consolidatie eisen.

De huidige versmelting van de Deloitte-entiteiten vereist een consolidering om tot een getrouw beeld te kunnen komen.

Er zijn zoveel intercompany transactions, grote leningen en garantstellingen dat consolidatie wellicht geheel andere cijfers voor de liquiditeit en solvabiliteit zou hebben gegeven. Het is ook denkbaar dat volledige consolidatie een andere kijk geeft op de continuïteitsparagraaf.

Het is vreemd dat de banken daar niet om hebben gevraagd. Ze hebben bij BoerCroon toch in een vergelijkbaar geval van goodwillfinanciering leergeld betaald? Het geval BoerCroon, dat een aparte BV had opgericht om met geleend geld de goodwill te financieren, is een bestudering waard. De stichtingen bij Deloitte zijn duidelijk verder gegaan dan alleen het veilig stellen van de goodwill voor de oude partners.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Drs. Harry Mock RA was veertig jaar werkzaam als accountant in de openbare praktijk in Nederland en Israël. Hij is nu accountant in business en neemt al jaren deel aan het accountantsdebat op deze site.

Gerelateerd

9 reacties

Toine Goossens

@Rene,
Ik borduurde voort op mijn reactie een dag eerder. Daarin heb ik de vergelijking gemaakt met jurisprudentie over de bestuursaansprakelijkheid van een aandeelhouder die de besluitvorming van de directie van een van haar dochters domineerde.
De rechtspraak kijkt daarbij door de juridische opzet heen en kijkt naar de feiten. Dat vind ik een van de kernen van PKI denken. Controle accountants beoordelen de werkelijkheid, niet de onderliggende juridische structuren.

Ik vind de Deloitte casus een typisch geval van groepsdwang waar tot nu toe iedereen zich naar voegde. Totdat er iemand kwam die er van buiten af naar keek, en die de vinger op de zere plek legde.

Rene van Wingerden

@Toine, wat bedoel je nu precies met je reactie? Je prijst Harry om zijn vaktechnische analyse, maar stelt direct daarna dat vaktechnische argumenten hier niet relevant zijn. Maar dat je de verwerking moet baseren op het Professioneel Kritische onderbuikgevoel.
Waarop baseer je dat wel-consolideren hier in het belang van het maatschappelijk verkeer is?

Toine Goossens

@Harry, dank je voor het uitzoekwerk voor het vaktechnische oordeel over de consolidatievraag. Lijkt mij geen speld tussen te krijgen. De lezers zijn het bijna volledig met je eens.

Enkelen bestrijden je conclusie nog, wellicht zien zij onvolkomenheden in je onderzoek, de feiten die je constateert of de conclusies die je trekt.

Dat is volstrekt onbegrijpelijk, niet vanuit de vaktechnische kijk, maar vanuit de Professioneel Kritische Instelling die van ieder accountant verwacht moet worden.
Die PKI accountant is er primair niet in geïnteresseerd of een oordeel vaktechnisch verantwoord is, maar of de gekozen handelswijze in overeenstemming is met het algemeen maatschappelijk belang. Moraal en regels van de omgeving waarin de accountant opereert gaan voor het vaktechnische oordeel.

Dat is de mantra die de NBA hanteert om gedrag en cultuur van accountants te veranderen. Aan de top van Deloitte is die mantra niet besteed en de controlerend accountant ook niet.

Deze flagrante schending van de Professioneel Kritische Instelling kan niet zonder personele gevolgen blijven.

Jan-Willem Wits

Het curieuze vind ik dat er op deze site nu volop discussie plaatsvindt, maar de vaktechnische experts van Deloitte en EY - die volgens hun eigen verklaring "meerdere malen" naar deze materie hebben gekeken - ontbreken. Waarom niet gewoon de vaktechnische dialoog aangaan rond een dossier dat nu toch al min of meer op straat ligt?
Ik kan als niet-accountant de merites niet overzien, maar herinner mij wel altijd wat een ervaren en wijze accountant eens zei: "Je moet een cliënt niet alleen vragen wat hij wil doen, maar ook waarom? Wat is je doel?" Dat lijkt mij hier ook van belang. Niet alleen of je nou wel of niet moest consolideren, maar ook wat de dieperliggende reden is om het níet te doen.

Rob van der Aa

De neiging om het dossier BoerCroon er bij te pakken ligt voor de hand. De issues zijn echter in het geval van Deloitte het financieringsvraagstuk en in de situatie BoerCroon ging het om de interne goodwill. Duidelijk uit dat dossier is in mijn optiek wel dat interne goodwill niet op de balans thuis hoort, ook niet indien deze door een aandelentransacties (met nagenoeg) dezelfde aandeelhouders als aangekochte goodwill wordt gepresenteerd. Dit aspect op zich laat de consolidatiediscussie bij Deloitte volledig in stand, waarbij het zo is dat de interne goodwill, voor zover daarvan sprake is van de balans af moet.

Het zal de lezer ook niet direct gaan om de omvang van de goodwill, het beeld van de jaarrekening zal meer worden bepaald door de financiering van de goodwill en de afgegeven aansprakelijkheden daarvoor. De goodwill die niet op de balans thuishoort moet immers worden gecorrigeerd op het eigen vermogen en niet op het vreemde vermogen. Dit maakt de roep om juist wel te consolideren alleen maar groter.

Alexander

Beste Rene,
Dat hangt volgens mij af van de hoeveelheid vreemd vermogen dat wordt meegeconsolideerd. Als het huidige eigen vermogen door aandeelhouders vooral is gekocht met leningen, dan zal mi de solvabiliteit fors kunnen dalen.

Bovendien zal dan in de V&W en de kasstroom de rentelasten worden toegevoegd, wat toch een wezenlijk ander beeld kan geven.

Rene van Wingerden

Bij BoerCroon was volgens mij juist het punt dat men het vermogen opblies door in feite de eigen goodwill te activeren door verhanging van de groep naar een zusterholding.

Zou Deloitte de goodwill-tak consolideren, dan zou de eigen goodwill op de balans komen.

Mogelijk dat het netto-effect op het vermogen anders uitvalt, maar de vergelijking met BoerCroon wijst juist de richting dat niet-consolideren beter is.

Marcel Eikelenstam

Duidelijk een gevalletje: quod licet Iovi non licet bovi

Van den Broek

En dan zelf overal oor de bühne predikken over 'transparantie', 'true and fair view' en 'principle-based'....het is toch volkomen duidelijk en toch ook volkomen logisch voor elke 'verstandige leek' dat de partners (en namens hen het Bestuur) in control zijn over alle entiteiten van Deloitte. Of ben ik nu gek???

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.