Opinie

Is accountant nog wel het mooiste beroep van de wereld?

In een grijs verleden gebruikte ik bij voorlichtingen over accountancy nog wel eens een plaatje van een kar met daarop gezeten de partners, met enorme snelheid voortgetrokken, in een ruw terrein, door een stel jonge honden.

Die jonge honden joegen begerig achter een enorme vette worst aan, die de mannen op de bok hen door middel van een lange hengel voorhielden.

Die kar lijkt tot stilstand te komen. De worst is nauwelijks meer interessant, want voor slechts een enkeling weggelegd. Bovendien lijkt de smaak er af te zijn voor vele van de talenten van weleer.

Is accountant nog wel het mooiste beroep van de wereld?

Wat speelt er op dit moment allemaal:

  • Steeds meer (senior) managers stromen uit als controlerend accountant. Ze dromen nu van een interessante baan als cfo of controller en niet meer van een positie als 'opgejaagd' partner. De kans om partner te worden is bovendien erg klein en het gevraagde profiel flink gewijzigd.
  • Ook het spannende interne ondernemerschap als partner is min of meer vervallen. Bovendien worden ze straks aangestuurd door niet participerende accountants, vanuit een gremium dat soms zelf overwegend uit niet-collega vakgenoten bestaat.
  • De beloningsparadox. De uitgestroomde medewerkers worden in the busy season ingehuurd en verdienen in 5 maanden waar de gelijkwaardige collega's in het team een heel jaar over doen.
  • Allerlei detacheringsclubs hebben zich daarom op deze markt gestort. Serieus kijken naar de geschiktheid, de invulling van de vele randvoorwaarden, zoals de verplichte educatie en een juiste begeleiding vanuit een accountantsperspectief, is er vaak niet bij. Erger nog, die ontbreekt veelal volledig.
  • Daar tegenover staat dat de arbeidsvoorwaarden bij de kantoren vaak juist zijn versoberd en de vele overuren die worden gevraagd niet of slechts gedeeltelijk worden vergoed. De work-life balance is in steeds langere perioden geheel zoek. Hoezo nog een busy season, dat is er permanent, hoor ik regelmatig.
  • De noodzakelijke combinatie van persoonskenmerken van dit moment bestaat vrijwel niet. Enerzijds de bijna autist die grote hoeveelheden regelgeving op vele gebieden beheerst, bijhoudt en gebruikt, anderzijds de bindende people-manager en last but not least de overtuigende professional die, ook met een hele rechte rug, klanten aan zich weet te binden.
  • Eenmaal afgestudeerd zijn accountants uit de controlepraktijk al lang niet meer de breed inzetbare professionals voor het bedrijfsleven en de not for profit-sector van vroeger. Hun focus ligt na jaren controleren hoofdzakelijk op de handhaving van regelgeving en nauwelijks op het denken in oplossingen.
  • Bovendien is hun blikveld vaak versmald door een 'verplichte' sectorkeuze. Ook zijn alle bijzondere en lucratieve diensten, zoals fusies en overnames en advisering, noodzakelijkerwijs ondergebracht in aparte units. Kortom, de functie is danig verschraald en de alternatieven zijn geringer. Velen haken daarom vroegtijdig af om zich anders te bekwamen.
  • Ook is er flink gekort op de opleiding van de accountants in opleiding. Dit onderscheidde hen daarvoor juist van de gemiddelde financiële professional.
  • En ten slotte, de glamour van het accountantsvak is mede door alle negatieve publiciteit danig afgenomen.

Een aantal van deze ontwikkelingen hangt natuurlijk nauw samen met de veranderde eisen die aan het vak van controlerend accountant worden gesteld. Een enorme uitdaging lijkt het. De situatie schreeuwt namelijk om vernieuwende oplossingen, met een flexibele schil, uitdagende flexibele netwerken, een andere kijk op en invulling van de persoonlijke ontwikkeling van professionals etc.

Maar voor nu ontstaat hierdoor wel een hele lastige situatie. Immers, alle besturen van grotere accountantsorganisaties hebben de handschoen opgepakt en lijken opgedragen te hebben, dat de controledossiers vanaf 2014 nu echt allemaal 'dicht' moeten zitten. Bovendien is er een sterke behoefte aan extra capaciteit van topkrachten door de verplichte roulatie van cliënten.

Zo ontstaat een voor de kwaliteit bedreigende combinatie, van een enorme vraag en een schaars aanbod van de handjes die er in moeten voorzien.

En omdat er op het gebied van productontwikkeling rond het vak nog geen enkele activiteit te ontdekken valt, zal het nog wel even blijven knellen denk ik.

Eén geluk hebben de kantoren: ook de AFM kampt met personeelsschaarste!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan de Rooy RA (1954) is zelfstandig adviseur en commissaris bij diverse ondernemingen en instellingen.

Gerelateerd

13 reacties

Jan Post

Er moet een bredere focus komen binnen de accountantskantoren om ook startende accountants een perspectief te kunnen bieden. In de post-master opleiding en in de masteropleiding moet meer ruimte worden geboden om te specialiseren in informatiesystemen, waaronder programmeertalen en het gebruik van verschillende databases als SQL, MYSQL, etc. Dit biedt grote voordelen om onregelmatigheden sneller te kunnen herkennen. Het werken met Cloud-systemen biedt niet alleen besparingen, maar vergroot ook de risico’s doordat de informatie niet intern meer wordt bewaard en het controleren van deze systemen lastiger is geworden. Op dit moment dreigt er ook al een te kort te ontstaan aan goed-opgeleide accountants en studenten en al helemaal aan accountants in opleiding die handig zijn met IT-systemen deze zijn nog schaarser aan het worden. Hierboven werd outsourcing naar India genoemd, maar de kwaliteit van programmeren is daar werkelijk waardeloos (waarom is er zo’n grote behoefte aan Nederlandse programmeurs?). Dus buiten het inklokken van data verwacht ik daar de komende jaren nog weinig concurrentie van. Kortom: betaal accountants in opleiding fatsoenlijk en leer ze omgaan met de veranderingen in de toekomst. Het controleren in de toekomst zal complexer en ge-automatiseerder zijn, het beidt kansen maar wel voor accountants die mee gaan met hun omgeving.

Tom Ooms

Is accountant nog wel het mooiste beroep van de wereld? Een fantastisch beroep! Het is wel wat je er zelf van maakt. Iedere individuele accountant kan bijdragen aan de toekomst van ons mooie beroep. 'Nieuwe technologieën', robotisering, data analyses, proces mining maar ook bijv. MVO-verslaggeving en continuance assurance zijn ontwikkelingen die ons beroep alleen maar leuker maker en relevanter! Laten we deze aspecten benadrukken en aan studenten laten zien dat we een leuk beroep hebben waar je prima je boterham mee kunt verdienen.

mennoaccountant

Wat ten grondslag ligt voor het slechte functioneren van de accountant is de zwakke kennis van automatisering. Wanneer een accountant zich verdiept in automatisering en query's en databases kan maken van de controle informatie die van de klant wordt ontvangen dan zal je zien dat je controledossier er opeens heel anders uitziet. De meeste accountants kunnen overweg met de standaard functies van excel en dat is het. Ik was er ook een die zo de controle in ging. Nu ik me sinds twee jaar ook gespecialiseerd heb ik de genoemde applicaties is er een geheel andere wereld voor me opengegaan. Wanneer we bij de controle van de jaarrekening onze ogen nog steeds sluiten en niet de nieuwste ICT tools gebruiken dan missen we de boot.

mennoaccountant

En nog een tip wil ik toekomstige accountants geven. Ga je naast je opleiding voor accountant specialiseren in applicaties enb systemen zoals bijvoorbeeld Excel, Access, SQL, Yava. Doe ook meer met automatisering dan alleen regeltjes uit boeken leren. De toekomst is tevens een accountant die gecompliceerde databases en query's kan maken en alle informatie snel en efficiënt uit grote databases kan vervaardigen en deze inzichtelijk kan maken voor een groot publiek.

mennoaccountant

Beste heren Neem maar van mij aan dat dit het begin is. De komende generatie accountants in opleiding haken massaal af. Dit wordt ook mede veroorzaakt door de negatieve houding van de leerkrachten die zelf ons een tip geven om een andere opleiding te kiezen waarin ICT een meer prominente rol speelt. Waar we moeten beginnen is om de opleidingen drastisch aan te pakken en de leerlingen onze vak interessant te maken. Als het zo door gaat graven we onze eigen graf en heb je over een aantal jaar een generatie waar je kwalitatief helemaal niks mee kunt. Maar als ik u was zal ik daar niet te veel om treuren aangezien jullie generatie optimaal van de accountancy heeft geprofiteerd en uw pensioen wel gegarandeerd is.

Jan de Rooy

Beste Jan, Helemaal eens met jouw opmerking Jan. De materie is echter veelomvattend en heeft enorm veel samenhang met allerlei andere aspecten (veel van de 53 verbeterpunten) zoals de accountantstechniek, regelgeving, etc. Daarom is een fundamentele discussie over het 'hoe' van de verbeterpunten zo belangrijk. Ik denk dat ook de opstellers van het document die verwacht hadden. Daarom lijkt het momenteel ook zo rustig denk ik. De sector pakt het echter net zo op als altijd, lijkt het. Nieuwe regels? Prima, gaan we implementeren. Of het dit keer ook weer genoeg is?

Jan Weezenberg

AT: Glenn Mungra - 7-1-2015 12:42:19 Geachte Heer Mungra, U ziet eern mogelijk lichtpunt: +/+ aanbod acc. vanuit de opleiding Ik ben zo vrij hier een RANDVOORWAARDE te noemen Die is te lezen bij het volgende artikel op deze website 2015: Accountant(.nl) nieuwe stijl woensdag 24 december 2014 | 6 reacties Reacties “Geplaatst door mennoaccountant - 24-12-2014 14:15:57 Jonge accountant heeft behoefte aan de volgende artikelen (een antwoord op de volgende vragen, JNW) 1.) Hoe om te gaan met opleiding en ICT 2.) Waar staat dit beroep na 5 jaar.Je hoort veel verhalen dat de accountancy veel gaat veranderen. Wat voor consequenties heeft dit voor de jonge studerende accountant 3.) Welke opleidingen dienen we ernaast et volgen om up to date te blijven 4.) Alles gaat in de cloud. Controle gaat plaatsvinden in de cloud door mensen uit oa India. Wat voor invloed heeft dat op onze beroepsgroep in Nederland 5.) Hoe dient de opleiding tot accountant aangepakt te worden in de toekomst. oa meer ICT vakken? Zoals u kunt opmaken de jeugd vindt externe verslaggeving wel belangrijk maar wat is onze toekomst? ” Tot zover de vragen. Ik denk dat iemand die overweegt aan een accountantsopleiding te beginnen wel duidelijk antwoord wil hebben op de vragen van Menno. Er is immers een goed alternatief, namelijk Register Controller. Als aanknopingspunt voor gerichte actie zijn de “specificaties “, zoals opgesteld door Jan de Rooy en Menno, bijzonder nuttig. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Jan de Rooy

Beste Glenn, Je gaat wat dieper in op de duiding van de ontwikkelingen rond de professie accountant. Ik ga daar niet al te veel op in. Wat ik primair stel is dat er op dit moment een enorm knelpunt ligt, dat bedreigend is voor de kwaliteit van de uitvoering van de controle. En die wilden we juist nu vlekkeloos gaan uitvoeren na alle gedoe. Ook geef ik aan dat er naar mijn mening juist heel fundamenteel moet worden nagedacht over de juiste manier, waarop optimaal geschikte professionals bij accountantscontrole betrokken kunnen worden. Het oude ‘model’ lijkt op zijn retour of in ieder geval niet of nauwelijks meer te realiseren, zeker ook gegeven de doelstellingen van de sector. Maar hoe dan wel? Wat mij betreft horen een adequaat gecoachte flexibele schil, in- en uitstroom, een ander ouderenbeleid en meer van deze zaken daar zeker bij. Niet voor niets heb ik zelf al ruim 6 jaar geleden een organisatie opgezet die het voor accountants mogelijk maakt om (deels) anders werkzaam te zijn in de accountancy.

Glenn Mungra

Jan het lijkt wel of je de levenscyclus van een soort populariteitscurve van het beroep beschrijft: - Op de x-as is de tijd afgezet met af en toe een afwijkend patroon bij significante gebeurtenis zoals: * glamour van het vak afgenomen door gebeurtenissen met negatieve publiciteit; - Op de Y-as is een kwantificering van de populariteit van het beroep afgezet; - De richtingscoëfficient geeft het verloop van de helling van de populariteitscurve in de tijd gezien; en de vergelijking van de curve is samengesteld uit een aantal plausibele variabelen met positieve resp. negatieve invloed op (correlatie met) de uitkomst van de vergelijking: -/- saldo uitstroom van (senior) managers -/- saldo inhuur van uitgestroomde collega's -/- aanbod vanuit detacheringsbureau's -/- versobering arbeidsvoorwaarden +/- aanbod acc. met breed blikveld -/- aanbod acc. met breed inzetbare ervaring -/- aanbod acc. met vereiste karaktereigenschappen -/- afname alternatieven binnen functie +/+ aanbod acc. vanuit de opleiding Het valt me wel op dat de teneur van de opgesomde variabelen wat meer neigt tot een curve met een dalende tendens. Maar klopt dat wel? Is hetzelde glas ook niet halfvol? Is de ontwikkeling alleen negatief? Dat roept weer andere vragen op. Bijv. is flexwerk alleen slecht voor het beroep? Of is er ook sprake van behoefte aan een zekere vaste omvang van de kwantitatieve en vereiste kwalitatieve basis van acc.? Zal er in de toekomst ook sprake zijn van een vertrek vanuit de accountancy naar andere sectoren maar ook omgekeerd? (Is kruisbestuiving mogelijk?)

Wim Nusselder

Beste Jan de R., Fraaie kenschetst van de ideale accountant: bijna-autist, bindende people-manager en last but not least de overtuigende professional. Inderdaad: vooral dat laatste. Dat was dan ook de uitweg die Berry 22/12 wees in “Stand up for your beliefs”: “de discussie over ethiek en kwaliteit pro-actief inhoud geven.” en “gemeenschappelijk benoemt waarvoor je staat, dat je aangeeft waarvoor je verantwoordelijkheid wilt en kunt dragen en waarvoor niet. Dat vraagstuk gaat primair niet over kwaliteit maar over bezieling.”.

Jan Weezenberg

Geachte Heer de Rooy Graag verwijs ik naar een eerdere opinie op deze site, namelijk die van Albert Bosch en Niels van Nieuw Amerongen , getiteld Grootste bedreiging voor accountantsberoep (personeelsschaarste JW) donderdag 20 november 2014 | 12 reacties De openingszin is veelzeggend: *Vele accountants en een groeiende groep niet-accountants discussiëren over de toekomst van het "mooiste beroep". De discussie stopte na mijn reactie (nummer 12 in de serie) Mijn oude tekst is letterlijk bruikbaar als reactie naar de opinie van Jan de Rooy. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg Reminder : Fragment uit reactie nummer 12 Geplaatst door Jan Weezenberg - 22-11-2014 11:39:12 "Wat betreft follow-up Misschien is het tijd voor een nieuw Plan van Aanpak door NBA ? Met gebruikmaking van de kennis en vaardigheden van Strategic Management ? En een beetje SWOT-analyse (in kaart brengen sterktes en zwaktes, idem kansen en bedreigingen, idem kritieke succesfactoren en kritieke faalfactoren ". Misschien wordt er nu iets in gang gezet ? Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Hans Dijkstra

Zoals Jan de Rooy het beschrijft (en diverse elementen herken ik wel) hebben grotere kantoren moeite om hun personele capaciteit te handhaven. Ondertussen geven ze in reactie op het toekomstrapport aan meer controle-uren per klant te gaan besteden. Het wettelijke monopolie helpt hier dus om (door de dan ontstane schaarste) de prijs te verhogen en daarmee uiteindelijk ook het partnerinkomen. Daarmee worden de Kamervragen over partnerinkomen die in een ander nieuws-item figureren op deze site wellicht iets prangender. Maar wellicht dat Jan B. nog andere gedachten heeft vanuit prijsvorming....?

Jurgen van der Vlugt

... Ter toevoeging: Bij de grote (Accountancy) Carrièredagen in de Jaarbeurs Utrecht, mocht een niet-accountant een wervend verhaal proberen te houden. Omdat de grote kantoren, en anderen, het op een toch wel treurige manier lieten afweten. Dan maar een presentatie over het vak in de volle breedte met de controle in een hoekje met de haren erbij gesleept...

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.