Opinie

Schimmig onderonsje NBA en big four

Het lekken van de kabinetsplannen in de week voor Prinsjesdag is een vast Haags ritueel. Ook dit jaar weer. Onder accountants was lekken doorgaans ondenkbaar.

Zij koesteren de geheimhoudingsplicht als een kroonjuweel. Daar is sinds 11 september dit jaar kennelijk verandering in gekomen. Twee weken voor de officiële presentatie van de voorstellen van de werkgroep die zich buigt over de toekomst van het accountantsberoep, kon het FD op basis van "meerdere bronnen" al over de veranderplannen berichten. Of het FD goed is geïnformeerd, moet blijken. De NBA houdt het eindrapport nog steeds geheim dus de leden weten nergens van.

Formeel zijn de hervormingen die de werk- en stuurgroep eind september presenteren slechts wat denklijnen op eigen gezag. "Het is daarmee géén NBA-rapport", benadrukte NBA-directeur Berry Wammes onlangs. De discussie met de leden wordt pas opgestart wanneer het einddocument al is verstuurd naar het ministerie van Financiën, de Tweede Kamer, de pers en andere stakeholders.

Dan is een open discussie met de leden natuurlijk flauwekul. Ook FD-journalist Jeroen Piersma, die in tegenstelling tot de NBA-leden kennelijk wel het vertrouwen geniet van betrokkenen bij de werk- en stuurgroep, presenteerde de voorstellen in zijn artikel als definitieve plannen "van de sector".

Wanneer de voorstellen slechts bekend zouden zijn bij een kleine groep jonge honden, wat nette hoogleraren en enkele NBA'ers, viel daar nog mee te leven. Al zou ook dan het FD-lek aanleiding moeten zijn geweest de conceptplannen openbaar te maken en de ledendiscussie direct op te starten. Maar het rapport is nu óók al bekend bij de bestuurders van EY, PwC en KPMG, die in de stuurgroep zitten. De voorzitter van de stuurgroep én de NBA, Huub Wieleman, is partner bij Deloitte, dus daar zal het document eveneens al wel bekend zijn.

Dat de big four niet schromen om gretig gebruik te maken van hun voorsprong, werd vorige week duidelijk. Met het bekend maken van hervormingen die vrijwel naadloos aansluiten op de werkgroep, profileerde KPMG zich als 'first mover'. De Telegraaf, het FD en andere media gaven ruim baan aan KPMG om zich als eerste te presenteren met een agenda die in belangrijke mate onder auspiciën van de NBA tot stand is gekomen.

Tel uit je winst. Zo werden zij mooi in staat gesteld het eigen blazoen op te poetsen. Ook in de bestuurskamers van de andere grote kantoren zullen de plannen de komende weken ongetwijfeld worden geamendeerd en afgetikt, zodat op de dag van de presentatie (of eerder) ronkende persberichten van de big four kunnen verschijnen. Misbruik maken van voorkennis van bedrijfsgevoelige informatie is voor een accountant een doodzonde. Het is bizar dat de NBA dit misbruik ten behoeve van de grote kantoren faciliteert en andere accountantsorganisaties consequent buiten de deur houdt.

Het eerste slachtoffer van de hervormingen van het accountantsberoep is daarom de geloofwaardigheid van de NBA als democratische beroepsvereniging waarin de stem van ieder lid telt. In dit proces hebben de grote accountantsorganisaties niet alleen exclusieve voorinzage gekregen in de uitkomsten maar ook zeggenschap over de inhoud, waar gewone NBA-leden buiten zijn gehouden.

Het is onbestaanbaar dat een handjevol bestuurders van de big four een vinger in de pap hebben waar 20.000 NBA-leden niet eens het recept van mogen weten. Terwijl KPMG, EY, PwC en Deloitte zich de komende tijd als grote hervormers op het podium hijsen, zal de NBA nog wat achterafzaaltjes reserveren om een debat te voeren met de andere leden. Dat debat gaat nergens meer over.

Lees ook de reactie van NBA-voorzitter Huub Wieleman.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

Guus Ham is directeur van de Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren (Novak), de branchevereniging van mkb-accountants.

Gerelateerd

6 reacties

Marius Gerrits

Natuurlijk wordt het NBA, net als de NIVRA, onbeschaamd gedomineerd door de big-4. Dat viel op het moment van de fusie al te voorzien. Daarna is zijn de afscpraken bij de fusie nog eens aan de laars gelapt, waardoor de verhoudingen verder zijn scheefgetrokken. Er had nu een AA accountant voorzitter moeten zijn, maar Frans wist nog een regeltje te vinden waardoor Huub weer voorzitter kon zijn. Ik zou me er kwaad over kunnen maken, ware het niet dat de MKB accountants zich als makke schapen blijven gedragen. Niemand verschijnt bij de jaarvergadering, daar wil je toch geen tijd in steken? De MKB accountant krijgt dus wat hij verdient. Jammer, maar ik lig er niet (meer) wakker van

Sybren Kalkman

Beste Marco en Guus, Denken jullie nou werkelijk, dat de voorstellen bij KPMG zijn overgenomen uit wat onder auspiciën van de NBA in de werk- en stuurgroep tot stand komt? Het gaat hier om grotendeels parallelle trajecten, waarbij ik de indruk heb dat KPMG deels vooropliep. KPMG is ook veel eerder gestart dan de werkgroep. Een kwaliteitsaspect is ook dat er een gedegen grondslag moet zijn voor een oordeel. Ik denk dat jullie die op dit punt niet hebben.

Wim Nusselder

Beste Alex, Welnee, het is juist volstrekt passend dat de accountantsorganisaties die zich het meest aangesproken voelen door de kritiek op de tekortschietende controlekwaliteit het meest bijdragen aan en voorop lopen bij het implementeren van verbeterplannen. Het streven de norm voor de hele sector te worden, van een accountantskantoor waarvan de tekortkomingen het meest in de picture zijn, is zeer lovenswaardig. ;-)

Alex Peeters

Het is wat wrang te constateren dat juist degenen waar de hervormingen het hardst nodig zijn nu de grootste vinger in de pap lijken te hebben. Met name KPMG zou zich moeten beseffen dat nederigheid en belangrijk ingrediënt is om het maatschappelijk vertrouwen in de sector niet nog verder te doen afnemen.

Wim Nusselder

Beste Guus en Marco, Mag de toonzetting wat constructiever? Jullie constateren (impliciet) terecht dat er spanning zit tussen het ‘one accountant, one vote’ in de officiële besluitvorming binnen de NBA en de vertegenwoordiging in ‘achterkamerbesluitvorming’ van de bij accountantskantoren werkende accountants door de bestuurders en/of partners van die kantoren. Die bestuurders en/of partners opereren in de meeste gevallen zonder last of ruggespraak van die accountants die ze ‘vertegenwoordigen’. Grote kantoren hebben een relatief grote stem in bijvoorbeeld het project toekomst accountantsberoep (gezien de oververtegenwoordiging van grote kantoren in werk- en stuurgroep). Bij gebrek aan interne democratie binnen hun kantoren vertegenwoordigen ze de relatief grote aantallen NBA-leden die bij hen werken echter niet echt. Ik kan me voorstellen dat MKB-accountants, die meestal bij relatief kleine kantoren werken, jullie NOVAK-achterban, zich daardoor miskend voelen. Ik heb er ook begrip voor dat het NOVAK, inmiddels ledenorganisatie geworden, hun stem wil laten horen. Het probleem zit echter in die besluitvormingsprocessen binnen de NBA en daar ligt ook de oplossing. Juist het zijn van een aparte vereniging naast de NBA brengt het risico van uitsluiting uit zulke besluitvormingsprocessen met zich mee.

Hans van Capelleveen

Volkomen mee eens - een irritante vertoning!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.