Opinie

Nudging voor accountants

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleit er in het recente rapport 'Met kennis van gedrag beleid maken' voor om meer gebruik te maken van nieuwe gedragswetenschappelijke inzichten over menselijk keuzegedrag.

Beleid staat vaak bol van rationele aannames uit de ‘harde' economie. Maar menselijk gedrag is veelal grillig, onvoorspelbaar. En dus lang niet zo rationeel als wordt verondersteld.

Ik moest hier deze week aan denken tijdens een actualiteitencollege van Henk Langendijk over wijzigingen in de internationale accountancyregels. Het rule based denken heeft het afgelopen decennium een grote vlucht genomen. En kent geen grenzen. Langendijks indrukwekkende regeloverzicht werd enkele keren onderbroken door opmerkingen van accountants en controllers over hoe een nieuwe regels in de praktijk ‘creatief' zou kunnen worden toegepast. Creatief staat dan voor omzeiling. Dat vond ik interessant, omdat in die paar korte gedachtewisselingen de formele en de informele logica van de accountancy langs elkaar schuurden.

De WRR stelt dat veronderstellingen over de doorwerking en borging van nieuw beleid "vaak te optimistisch of onjuist zijn. Het is daarom belangrijk bij beleidsontwikkeling steeds eerst goed in kaart te brengen wat op het betreffende terrein de oorzaken en redenen voor de keuzes van burgers zijn, en welke factoren op die keuzes van invloed zijn. Watching Behavior Before Writing The Rules, aldus de gedragseconoom Richard Thaler".

In de afgelopen jaren is in de gedragseconomie en de sociale psychologie belangrijke kennis ontwikkeld over hoe wij beslissingen nemen. Het blijkt dat wij zeer gevoelig zijn voor allerhande vooroordelen in het wel/niet opnemen van nieuwe informatie. Wij hebben moeite met het betrekken van de meer langetermijneffecten van beslissingen.

Bovendien nemen wij niet zozeer individueel beslissingen, maar trekken wij ons veel aan van wat andere mensen doen. Onze omgeving beïnvloedt onbewust hoe wij ons gedragen. De WRR verwijst naar het boek Nudge (2008) van Thaler en Sunstein. Dat boek heeft een nieuw werkwoord aan de taal toegevoegd: nudging.

Dat verwijst naar een slimme maar niet dwingende wijze van sturen van gedrag. Door gebruik te maken van de nieuwe gedragswetenschappelijke kennis over hoe mensen keuzes maken en soms ook in te spelen op hun ‘irrationaliteit'. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn beleidsexperimenten opgezet om burgers, beroepsgroepen en bedrijven langs deze weg te beïnvloeden. De WRR beveelt dit ook aan voor Nederland.

De volgende vragen zouden, volgens de WRR,  gedurende het gehele beleidsproces moeten worden gesteld en beantwoord:

  • analyse: in hoeverre en op welke wijze wordt het probleem in kwestie veroorzaakt door het gedrag van (doelgroepen van) burgers, en wat zijn hierbij relevante drijfveren, motieven en omgevingsinvloeden?
  • aanpak: welke (gedrags)mechanismen worden door het beleid of de beleidsinterventie in werking gezet zodat het geformuleerde doel in de praktijk zal worden bereikt (bij onderscheiden doelgroepen)?
  • bewijsvoering: hoe en waaruit weten we dat?

Mijn voorstel is om in het (inter)nationale hervormingsproces binnen de accountancy ‘nudging voor accountancy' een prominente plaats te geven in het doordenken hoe grillig, soms irrationeel en buitenwettelijk het gedrag kan zijn. Wat zijn hierbij relevante drijfveren (het verdienmodel?), motieven (verantwoordelijkheid aan het maatschappelijk verkeer?) en omgevingsinvloeden (te weinig dwingende ogen van buiten?).

Dit is dus een pleidooi om met grotere precisie te analyseren wat nu de oorzaken zijn van gedragingen. Dit om de Pavlov-reactie van meer regels te doorbreken en om langs andere wegen houding en gedrag van accountants te gaan nudgen. Omdat we allemaal weten dat wet- en regelgeving lang niet altijd een-op-een wordt in- en doorgevoerd in de accountancypraktijk.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Bob Hoogenboom is hoogleraar forensic business studies Nyenrode en veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit.

5 reacties

Glenn Mungra

Gevaarlijke ontwikkeling (het niet dwingend beïnvloeden van menselijk gedrag). 'Libertarian paternalism' is al langer aan de gang dus wie houden we eigenlijk nog voor de gek. Misschien is bewuste gedragsbeïnvloeding niet zozeer aan de gang vanuit de overheid, maar meer vanuit de hoek van consumentisme en neural marketing. En als je mensen tegen de haren wil strijken noem je ook maar even terloops de ongedwongen beïnvloeding door de lokale heersende etische en opvoedkundige maatschappelijk opvattingen in het algemeen en door religie in het bijzonder in de richting van het gewenst menselijk gedrag. Uiteraard alleen voor zover het vast staat dat er sprake is van misbruik van het onvoldoende kritisch vermogen en disproportioneel nadelige persoonlijke of maatschappelijke gevolgen. Dat die ontwikkeling al langer aan de gang is, daarmee bedoel ik dat we altijd al beïnvloed werden door tendenties in: berichtgeving, commerciële reclame, pseudowetenschappelijke onderzoeksresultaten of argumenten van charismatische leiders. Mijn punt is eigenlijk dat we eigenlijk niet meer beïnvloeding nodig hebben op grond van het argument dat mensen vaak verkeerde of suboptimale keuzes maken en ze daarom sturing nodig hebben. Wat we nodig hebben is volgens mij juist het omgekeerde. Leer de mensen juist weerbaarder worden tegen zulke beïnvloeding. Maak de zwaktes door externe beïnvleoding juist zichtbaar. Versterk hun kritisch vermogen en het vermogen om zelfstandig na te denken. Leer ze om zelf betere keuzes te maken. Geef hun hooguit de tools daarvoor: vergroot hun kennis om diepere en langere termijn persoonlijke afwegingen te kunnen maken en oefen ze erin om meer weerstand te bieden tegen wat anderen denken dat ze zouden moeten denken. Maar oké, ik moet toegeven dat ik jullie hier ook probeer te beïnvloeden. Sorry.

Wim Nusselder

Beste René, “Is het realistisch te verwachten dat accountants zelf hun eigen nudges kunnen bedenken?” De mogelijkheid tot zelfreflectie en zelfbijsturing is essentieel menselijk. De meeste accountants die ik tegenkom zijn mensen. :-)

Jan Bouwens

AT: Rene, De nudges zijn waarschijnlijk al in gebruik binnen kantoren. Onderzoekers in de accountancy zouden studie kunnen doen in hun werking zodat wellicht goede praktijken in hun context kunnen worden geïdentificeerd. Bob presenteert een zeer vruchtbaar onderzoeksgebied. Ik heb zoiets ook al eerder geschreven.

Rene van Wingerden

Een bijzonderheid van accountancy-regelgeving (dus inzake het gedrag van accountants) is dat die grotendeels door accountants zelf is ontwikkeld. Is het realistisch te verwachten dat accountants zelf hun eigen nudges kunnen bedenken? Dus dat ze van zichzelf weten waar en hoe ze irrationeel handelen, en dan een regelgeving te bedenken die hen tegen hun eigen irrationaliteit beschermt? Wellicht daarmee een pleidooi om niet-praktijk accountancywetenschappers daar op te zetten die dat wel 'op afstand' kunnen waarnemen.

Wim Nusselder

Die gedragseconomische benadering is inderdaad heel nuttig voor accountants! Om zich bewust te worden van de manier waarop gedrag tot stand komt, - zowel dat van de organisaties die ze controleren dan wel waaraan ze andersoortige diensten verlenen - als het gedrag van henzelf en hun beroepsgenoten. Niet alleen wet- en regelgeving ‘nudget’ gedrag, maar ook economische instituties doen dat en -op het hoogste abstractieniveau- economische ordening. Om me (zoals gebruikelijk) op het laatste te focussen: de vraag in hoeverre we bevrediging van bepaalde behoeften organiseren middels marktordening, professionele ordening en hiërarchische organisatie (vrijwel nooit of/of/of, maar vrijwel altijd en/en/en!) bepaalt de efficiëntie, kwaliteit, rechtvaardigheid en duurzaamheid van de uitkomsten. Marktordening is essentieel voor efficiëntie en professionaliteit voor kwaliteit. Hierarchie is de manier waarop we randvoorwaarden qua rechtvaardigheid en duurzaamheid bewaken voor een samenleving of organisatie als geheel. Menselijk gedrag wordt echter niet alleen veroorzaakt (‘genudget’), maar ook bewust gestuurd, zij het slechts voor een klein deel. Dat kleine deel van ons gedrag, ons ‘handelen’, maakt ons tot mensen! Individueel is het ‘zoeklicht’ van ons bewustzijn, waarmee we dan dit, dan dat deel van ons gedrag ‘belichten’ om het (bij) te sturen maar zwak. Collectief (met organisatiecultuur, organisatiebeleid, AO/IC etc.) komen we verder. Wat mij in het vak “Organisatie en leiding” binnen mijn economiestudie tegenstond was het instrumentele perspectief: “Human Resource Management” dat medemensen behandelt als middelen om doelen te realiseren, organisatiedoelen dan wel privé-ambities van leidinggevenden/eigenaars. Moraliteit omvat voor mij het principe dat je medemensen, ook werknemers, waar mogelijk als mede-doelstellers en mede-stuurders van hun eigen gedrag moet behandelen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.