NBA

Let's make things better

Na een 'Freaky Thursday voor accountants' - de typering door het FD bleek terecht - daalt vandaag het stof neer. Ondanks diverse momenten vol negatieve publiciteit in het verleden bleek gisteren weer dat het altijd nog erger kan.

De rapportage van de AFM liegt er niet om: de big four hebben onvoldoende lering getrokken uit hun eerdere kritische beoordeling door de toezichthouder. De kwaliteit is nauwelijks verbeterd sinds 2010. Dus werd het accountantsberoep in alle kranten, op radio, televisie en internet stevig de maat genomen. 'Broddelwerk', 'eigenbelang', 'zelfgenoegzaamheid': kwalificaties te over. Zelf werd ik het meest in het hart geraakt door de kop in NRC Next: 'De krabbel van een accountant zegt vaak niks'. Een begrijpelijke conclusie, als 45 procent van de onderzochte controledossiers onder de maat is.

Het rapport van de AFM spreekt inderdaad stevige taal. De toon kenmerkt zich door scherpte en professionaliteit. Ook de oorzakenanalyse is verhelderend. Daarover geen discussie. Tegelijk heb ik me wat verbaasd over de mondelinge toelichting door de AFM in de media. Je laten meenemen in insinuaties van een televisiejournalist over het bewust een oogje dichtknijpen: dat had ik niet verwacht van de onafhankelijke toezichthouder. Overigens werd ook de AFM zelf kritisch bevraagd door het journaille. 25 september was dus een dag vol leermomenten, voor alle betrokken partijen.

Het rapport 'In het publiek belang' van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep is in de berichtgeving wat overschaduwd door de slechte cijfers van de AFM. Maar dat doet niets af aan de inhoud, waar ik als stuurgroep- én NBA-voorzitter een goed gevoel bij heb. Zoals altijd zit ook hier de kwaliteit van de sprong in de aanloop: een brede inventarisatie van visies, suggesties en oplossingen.

Dat heeft geresulteerd in een scherpe analyse van het onderliggende probleem waar ons beroep mee worstelt: een cultuur waarin prioriteit is gegeven aan commercieel belang en we als accountants het zicht op onze primaire rol zijn kwijtgeraakt. Het pakket aan maatregelen om daar verandering in te brengen is veelomvattend en de kracht zit in die brede aanpak.

Suggesties dat we niet in eigen vlees snijden zijn onterecht: invoering van al deze voorstellen maakt dat inkomens van partners wel degelijk geraakt worden. De werkgroep gelooft niet in zaken als een inkomensplafond, wel in maatregelen die kwaliteit weer centraal stellen en belonen. Als een probleem in de haarvaten van een organisatie is gedrongen, moet je daar beginnen.

Het is goed te zien dat de grote accountantsorganisaties dit keer alert reageren op de kritiek van de toezichthouder en intern actie ondernemen. Tegelijk geven ze aan de voorstellen uit het rapport te omarmen. Dat bevestigt mijn gevoel dat er een plan ligt dat ingrijpend en effectief, maar tegelijk uitvoerbaar is. Maar dit is wel de laatste kans, het moet nu echt resultaat opleveren.

De minister heeft inmiddels straffe maatregelen aangekondigd om accountants weer bij de les te krijgen. Die liggen in het verlengde van wat in het rapport is voorgesteld en zullen de invoering versnellen. Alle reden om voortvarend door te gaan met de implementatie. Op 6 oktober organiseren we een nieuw debat, om te bezien hoe we de daad bij het woord kunnen voegen.

De jonge accountants die dit rapport hebben opgesteld houden nog even een rol in de discussie de komende maanden. Ze hebben zich onderscheiden als onafhankelijke denkers, die hun eigen functioneren kritisch de maat durven nemen. We mogen ze dankbaar zijn. Laten we de dingen die we doen, beter gaan doen dan nu. Vandaar die oude slogan van een Hollandse elektronicagigant boven deze column.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

5 reacties

Wim Nusselder

Beste Harry en anderen, Hoop helpt niet. Wat is er volgens jou (jullie) nodig om het accountantsberoep vlot te trekken? Wat kun je daar zelf aan bijdragen? Qua voorbeelden van wat je zelf zou kunnen bijdragen kun je denken aan - het voorstel dat Arnout vannacht deed onder de blogpost “Catharsis” van Marcel Pheijffer en - het “initiatief passend verdienmodel” alias het (onderzoek naar de mogelijkheden van het waar passend) verleggen van het opdrachtgeverschap voor accountantscontrole wég van de gecontroleerde rechtspersoon (zie onder mijn opinie “Naar een passend verdienmodel” dd. 2/7).

Harry Mock RA

Laten we nu niet doen of het allemaal als een donderslag uit de heldere hemel komt vallen.,, er is niets nieuws onder de zon. De titel van het boek uit 2005 van de veel te jong overleden Gert Greveling RA heette niet voor niets:"" WIE TREKT DE ACCOUNTANT WEER VLOT ? "" Het openingsverhaal heette" De gesjeesde partner"" en speelde in Amstelveen. Onder het kopje "een nieuwe lente,een oud geluid" citeert Greveling uit het mei 2005 nummer van de Accountant:::'Ernstig was verder de kritiek van de ministeries op het functioneren van de externe accountants. In een uitgebreide review werd geconstateerd dat veel controles behoorlijk tekort schoten .De gebreken betreffen de controleaanpak,de oordeelsvorming,de rapportages en de dossiervorming"" Ook het boek uit 2004 van Greveling en Westra getiteld "Onthullingen over accountants" is nog steeds lezenswaardig Van harte wens ik de NBA toe dat ditmaal het nieuwe najaar een echt nieuw geluid heeft geproduceerd, waarmee het accountantsberoep weer vlot kan worden getrokken.

Wim Nusselder

Beste Huub, “Zelf werd ik het meest in het hart geraakt door de kop in NRC Next: 'De krabbel van een accountant zegt vaak niks'.” Dat kan ik me voorstellen; dat stelt je integriteit ter discussie. Naast waardering voor de werkgroep is denk ik ook waardering op zijn plaats voor jou als voorzitter van NBA en stuurgroep (en daarmee voor de andere leden van de stuurgroep en de andere betrokkenen bij de NBA). Het lijkt goed uit te pakken - dat jullie in “In het publieke belang” gekozen hebben voor een focus op OOB-accountants, - dat jullie met name hen gecommitteerd hebben via vertegenwoordigers in werk- en stuurgroep, - dat jullie voor implementatie vooral gebruik maken van convenanten met hen en - dat pas daarna bredere discussie en reguliere besluitvorming volgt over algemener geldende verordeningen. Ik hoop dat jullie ook als stuurgroep en NBA-bestuur een actieve rol nemen in de discussie, zowel publiekelijk als binnen de kantoren waaruit jullie afkomstig zijn. Zeker jij als voorzitter kunt en moet staan voor dit rapport waaraan je je steun hebt gegeven ook als er -onvermijdelijk- teruggekrabbeld en selectief gewinkeld gaat worden zodra de publicitaire aandacht luwt. Ook dat is een kwestie van integriteit.

anton ewoldt

De bevindingen van het AFM rapport van september 2014 wordt veel vergeleken met hun rapport uit 2010. Deze vergelijking riep bij mij de gedachte op van het spreekwoord: Een ezel stoot zich in het algemeen geen tweede keer aan dezelfde steen. Dus zijn we nu als openbare accountant dommer of slimmer dan een ezel? Als er in een vereniging leden zijn die zich zodanig gedragen en blunderen, meestal een royering van hun lidmaatschap. Om tegenover het publieke belang rechtvaardig en eerlijk over te komen ben ik benieuwd wat het NBA gaat doen met die accountants die bij het onderzoek van de AFM betrokken waren en hun vak niet goed en adequaat hebben uitgeoefend. Royering?; doorhalen?; waarschuwing?; berisping? Uit de tuchtrechtspraak blijkt soms dat een accountant die de voorraadlijst niet heeft aangesloten met de voorraadadministratie of zich tenonrechte accountant heeft genoemd een straf krijgt van waarschuwing of doorhaling voor een bepaalde periode. en als men geen maatregelen treft de discussie van klasse justitie opgeld doet. Misschien zouden e big 4 kantoren in een pagina grote advertentie tegenover het publiek spijt en betrschap kunnen getuigen, waardoor men aantoont dat de accountants zich vanf nu echt beter gedragen en hun vak serieus gaan beoefenen en op safe spelen dat de bevindingen in 2014 stukken beter zijn met bijvoorbeeld van de 40 onderzochte dossiers waren er 8 onvoldoende!

Jan Bouwens

Het zou ook helpen als NBA een missie formuleert waarna ze leeft door deze boven elke communicatie te zetten en ernaar te leven.. Een voorzet: Het is de missie van NBA om zeker te stellen dat de aandeelhouders en andere belanghebbenden zonder twijfel kunnen bouwen op het werk van haar leden. Hiertoe gelden de volgende standaarden. Alle leden: plaatsen het maatschappelijk belang van hun werk op de eerste plaats; kunnen bogen op eerlijkheid, integriteit in hun handelen met derden; zijn te allen tijde aanspreekbaar op hun handelen. Als NBA naar deze missie en standaarden leeft, kan ze meer bereiken dan met een individuele eed!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.