NBA

Doe wat je zegt

Accountants wordt regelmatig verweten een check-the-box mentaliteit te hebben. Te veel focus op het 'dichtharken' van hun controledossiers om maar te voldoen aan al die (documentatie)verplichtingen uit de controlestandaarden. Hierdoor sluiten ze zich op achter hun laptop in plaats van door het bedrijf te lopen.

Zo ook onlangs in Zwolle in de discussie over het beroep.

Een vluchtige lezer ziet een set controlestandaarden met veel verplichte onderdelen die je af moet wikkelen voordat je de controleverklaring afgeeft. Dat komt wellicht door Standaard 200 waarin staat dat je de doelstellingen van alle relevante standaarden moet hebben bereikt en dat je voldaan moet hebben aan alle relevante vereisten.

Leidt dat tot een check-the-box mentaliteit? Dat zou het juist niet moeten zijn. Alle 36 controlestandaarden zijn namelijk verwoord op basis van heel logische (en daarmee principle based) doelstellingen waarvoor de daaraan gekoppelde vereisten de vangrails zijn om die doelstellingen te bereiken. Er wordt daarin vaak benoemd dat de accountant professional judgment moet toepassen. Zo gaat Standaard 315 in op het onderkennen en inschatten van risico's op materiële fouten. De standaard begint ermee dat het team de onderneming en haar omgeving moet begrijpen om de risico's te kunnen identificeren. Door onder andere aandacht te schenken aan de (positieve en negatieve effecten) van de IT-omgeving en werkprocessen op deze risico's. Dat doe je door te praten met de directie en haar medewerkers, de cijfers te analyseren en rond te kijken in het bedrijf.

Kost dat veel tijd? Mijn stelling is dat elk uur dat je in de planning steekt, je in veelvoud terugverdient. Het voorkomt dat je met hagel schiet in plaats van met scherp. Dat is ook begrijpelijk want met een goede risicoanalyse onderken je de belangrijke risico's of onderbouw je dat er geen belangrijke risico's zijn en je onnodige uitvoerende controlewerkzaamheden beperken. Vergelijk het met een huis, zonder goed fundament kan het huis instorten.

Zijn alle vereisten altijd relevant? Nee, het is gelukkig geen one-size-fits-all. Bij een eenvoudige mkb-onderneming is de kans groot dat je niks te maken hebt met groepsaccountants, intern accountants en specialisten. Dan vallen er tientallen vereiste stappen af. Geen signalen voor continuïteitsissues scheelt tien vereiste stappen. En heel veel vereisten zijn zo in te vullen. Eenvoudige situaties kunnen korter worden vastgelegd. In de meeste standaarden is daarom aandacht voor de invulling van de verplichte onderdelen bij kleinere entiteiten.

Omdat de vereisten uit de standaarden zijn gebaseerd op logische principes en daarmee de bouwstenen zijn voor de uiteindelijk af te geven controleverklaring, betekent het wel dat het voldoen aan de controlestandaarden inhoudt dat je aan alle van toepassing zijnde vereisten hebt voldaan. Helaas hoor ik te vaak accountants die opmerken: 'over het hele dossier gezien heb ik de standaarden toch aardig gevolgd'. Dat is een verkeerd uitgangspunt voor een state of art-controle.

Peter Eimers, voorzitter Adviescollege Beroepsreglementering

Deze bijdrage wordt ook als column geplaatst in het septembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Gerelateerd

4 reacties

Hans Hoekstra

´check the box´ mentaliteit. Dat heb ik de afgelopen 2 decennia vaak gehoord. In mijn tijd (mid nineties) kwamen elektronische dossiers op, met daarin allerlei checklists en vragenlijsten. Ik gebruik ze nog wel eens, ik vind ze nu best overzichtelijk en bruikbaar, Toen vonden we het allemaal wat lastiger, het waren toch allemaal 'moetjes'. Nu, na 20 jaar, ligt het toch wel wat anders: ik hoor mensen die werken voor de Big 4 toch vooral klagen over allerlei verplichtingen en dossiervulling, Ik heb wel het idee dat het meer is dan vroeger. De vraag zou moeten zijn: kan het niet minder, maar van dan van hogere kwaliteit. Daar schieten we iets mee op. Die vragenlijsten waaraan ik hiervoor refereerde (die van de mid nineties) zijn zo slecht nog niet, als je ze maar hanteert en de inhoud begrijpt. En aan dat laatste schort het ook nog wel eens, zo leert de praktijk. Het mag allemaal logisch zijn opgeschreven, zoals je stelt, de inplementatie ervan in de praktijk is toch wat lastiger. En er moet idd voldoende tijd zijn om ook nog eens rond te lopen in het bedrijf of organisatie waar je de cijfers van controleert. Want daar leer je nl meer van dan het zitten achter je laptop (lekker veilig), het vullen van checklists omdat het moet en omdat we dat zo logisch vinden. Maar goed, voolopig zitten we in een sector die te maken heeft gekregen met een toezichthouder en afbrokkelend vertrouwen. Ja, dan is het aan de orde stellen van een efficientere manier van controleren (en vastleggen hiervan) roepen in de woestijn. En afsluitend: niet alleen doen wat je zegt, ook zeggen wat je ziet.

jules muis

AT: Peter Elmers Je stelling “dat elk uur dat je in de planning steekt, je in veelvoud terugverdient. Het voorkomt dat je met hagel schiet in plaats van met scherp” roept een paar vragen op. Het eerste deel van die stelling kan ik me, tot een bepaald punt, best in vinden. Maar merk op dat de essentie van de zaak: dreigende uitholling van in beginsel goede standaarden door een te bureacratische benadering, ook geldt voor de planningsfase: Te exclusieve bureauplanning, vuile handen- werkplaats- en Umweltverkenningsvrees in de planningfase - een te op-het-scherp-van- de-economie-van-de-opdracht snede aanpak - lijkt me nog fnuikender voor alles wat er op de initiele phase volgt. Excecutie. De vraag daarbij is niet alleen of de initiele planner/schutter wereldvreemd, politiek, of ‘hands on’ is, maar ook wat zijn/haar uitgangsoptiek is: client-relationeel probleemvermijdend - wat niet ziet deert niet - of breed stakeholdersbelang bewust en gefocussed, wat ook de consequenties. Het tweede deel van je uit/beeldspraak heb ik ‘t wat moeilijker mee. Ik dacht dat met hagel schieten ook met scherp schieten is. Vraag de nabestaanden van ieder konijn die ooit een op scherp staande jager heeft ontmoet.

Martijn de Kuiper

Peter Mooi stuk, ben het er helemaal mee eens. Blijven natuurlijk wel de volgende vragen over: - Waarom bestaat het door jou in de twee eerste alinea's geschetste beeld? - Waarom ligt de focus niet meer op Nadenken (bewust met hoofdletter..) maar veel meer op doen (bewust met kleine letter)? - Waarom wordt genoegen genomen met het zesje (of vijf?) en niet met de acht of hoger? Blijft leuk, die spiegel voorhouden..... Martijn

Koen

Misschien dat de toezichthouders bij de controle daar ook een rol bij spelen? Niet zozeer dat zij dat fysiek afdwingen, maar via mentale angst: als je het in hun ogen niet goed doet, ben je toch je vergunning kwijt. Rationeel niet direct een gevolg, echter emoties zijn niet rationeel en onbewust kan dit een angstreactie veroorzaken: toch maar die checklist want dat geeft houvast. Daarentegen hoor ik ook veel verhalen waarbij de toezichthouders dus niet open staan voor de ideeën van de professional. Zelf (de toezichthouder) ook geconditioneerd door opleiding en eigen ervaringen die geprojecteerd worden op de gecontroleerde. Of de richtlijnen principle based zijn of niet, als de situatie eromheen rule-based is, geeft het alsnog weinig ruimte voor principes.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.