NBA

Advocaten in de VS

Afgelopen zaterdag stond er in katern 'Outlook' van het FD een interessant artikel van correspondent Gerben van der Marel over de advocatuur in de VS.

Veel van wat daar in stond deed me denken aan de discussies die in Nederland over het accountantsberoep worden gevoerd. Er wordt gesproken over het afglijden van de advocatuur in de VS door 'de focus op geld, het korte termijn denken en de zucht naar expansie'. 

Enkele uitspraken van criticasters van het beroep in Amerika: 'Men doet bovendien graag alsof grote kantoren de beste kwaliteit leveren, maar dat is helemaal niet zo.' 'Als geld het enig smeermiddel is in een advocatenkantoor, dan is het gedoemd in te storten'. 'De maatschappen van de elitekantoren worden een gesloten bastion. Blanke mannen monopoliseren Big Law. Van de partners met aandelen is  maar 15 procent vrouw. Minderheden zijn helemaal slecht vertegenwoordigd, met 5 procent.'

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook wordt de vraag gesteld of veel uren schrijven de juiste maatstaf is om kwaliteit of productiviteit te meten.

Een groot verschil met het accountantsberoep in Nederland is dat het accountantsberoep hier reflecteert op haar functioneren. In staat en bereid is om naar het eigen functioneren te kijken. De wil er is om dit functioneren en de kwaliteit van het werk op een hoger plan te brengen. Ook is er het besef dat de cultuur binnen de kantoren dient te veranderen. Daar wordt gestructureerd aan gewerkt in een project  met een werkgroep en een stuurgroep.

Dat is iets wat de advocatuur in de VS niet doet. Volgens het artikel gaan de kantoren na een schandaal bij een ander kantoor 'over tot de orde van de dag'. Als de advocaten erop worden gewezen dat er 'disrupters' zijn, zoals concurrenten met nieuwe businessmodellen, dan reageren ze met 'minachting en ontkenning' (onderzoek door Harvard-onderzoekers Christensen, Wang en Van Bever).

In de Nederlandse advocatuur zijn er gelukkig nog geen Amerikaanse toestanden, al zijn er inmiddels wel Angelsaksische kantoren toegetreden tot de Nederlandse markt.

Maar laten we hier maar focussen op het accountantsberoep in Nederland.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Anne-Marike van Arkel was tot 1 februari 2018 algemeen directeur van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Gerelateerd

8 reacties

Toine Goossens

Om in te lijsten. Gedrag bewoog zich de afgelopen 25 jaar overal de verkeerde kant uit. Onze klassieke ethieksystemen zijn ingestort door de versnippering en fragmentatie van de samenleving. Het vergt heel veel inspanning om weer op de juiste ethiek terug te komen. De NBA is daar een lichtend voorbeeld in. Het ziet er naar uit dat de partners van de BIG4 het nu ook gaan begrijpen. Zoals zo vaak hebben zij echter weer een bastion opgericht om de MKB accountants buiten te sluiten. De BIG4 gaat daarbij bewust voorbij aan de ethiekdiscussies die al zeer lang op de vergaderingen van de afdelingen worden gevoerd. Dat schuurt. Het is aan de werkgroep om dat schuren voor eind september weg te nemen. Daarna kan dat niet meer.

Marius Gerrits

Anne-Marieke, een accurate weergave. Alleen mag er bij vermeld worden dat de zelf-reflectie wel werd afgedwongen door buitenaf en, helaas, die dwang nog altijd nodig blijkt te zijn.

Anne-Marike van Arkel

Beste Philip, Wim en Jan, Dank voor jullie reacties! Op een enkele reactie wil ik nog even ingaan. Beste Hans, De column heb ik geschreven om aan te geven dat niet alleen het accountantsberoep in Nederland onder vuur ligt en bepaalde problemen kent, maar dat dit ook geldt voor de grote Lawfirms in de VS. Daarnaast wilde ik het positieve van onze sector in Nederland benadrukken, namelijk dat ze met de negatieve aspecten die spelen aan de slag gaan. Beste Léon, Ook in de top van de accountantsorganisaties in Nederland is de (culturele) diversiteit nog niet op orde, dus daarin verschillen het accountantsberoep en de advocatuur in de VS niet veel van elkaar!

Léon van Dun

Zelfreflectie is zeer belangrijk. En daar is ons beroep en de NBA goed mee op weg. Dat vrouwen en minderheden ruim onder vertegenwoordigd zijn is een signaal dat het in die bewuste beroepstak in de VS niet goed gaat.

Jan Wietsma

Het is altijd nuttig om te lezen over en te leren van andere beroepsgroepen, culturen etc. Goed voor de zelfreflectie, waarbij het natuurlijk belangrijk is om op verder onderzoek uit te blijven gaan.

Hans Dijkstra

Ik snap de essentie van het stukje niet helemaal. De parallellen zullen de meeste lezers wel zijn opgevallen (en uit het werk van David Maister wellicht ook bekend, waaruit mi. ook de nodige parallellen blijken tussen VS en NL advocatuur). De stelling over het ontbreken van zelfreflectie binnen de advocatuur in de VS obv een (1) artikel in een buitenlandse krant (van een land met minder advocaten dan alleen al NY volgens dat artikel) lijkt me wat kort door de bocht. Wellicht dat er binnen de NBA ook opinies leven over eventuele parallellen (positief en negatief) tussen Big law in de VS en de Big4 in de VS, en of sommige thema's dan de discussie in NL ook beinvloeden. Als het bijvoorbeeld gaat over de governance van landenfirma's kan ik me voorstellen dat er best een internationale component is bij ons debat. Daarover hoor ik graag meer dan. Een parallel tussen de accountancy en de advocatuur in NL is mogelijk ook opleiding, met recent een artikel in het FD over de University College als vooropleiding voor het advocatenberoep. Niet alleen vergroot het de talent pool, maar mogelijk helpt het ook een monocultuur van een professional service firm bestrijden.

Wim Nusselder

Ja, advocaten zijn een zgn. “elite professie”, met alle “rent seeking” karakteristieken die daar aan vastzitten en als zodanig sterk vergelijkbaar met accountants en bankiers. (zie www.social-europe.eu/2014/07/rent-seeking) Ja, goed om nu te focussen op het accountantsberoep in Nederland, maar zonder dat bredere perspectief uit het oog te verliezen. De problemen van het accountantsberoep in Nederland staan niet op zichzelf en hebben te maken met een rol in de samenleving die ze gemeen hebben met andere beroepsgroepen.

philip korthals altes

Als oud commissionair in effecten en oud directeur bij kleinere organisaties zeg ik het volgende. Worldonline en woekerpolissen : wie werd er niet door geraakt? Financiele instellingen, accountants- en advocaten kantoren blijven te groot voor particuliere en MKB klanten. Opsplitsen in kleinere units met eigen directies is de enige oplossing voor evenwichtige relaties met klanten : ziehier een 'echt' level playing field met minder grote deconfitures en minder bureaucratie.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.